‘Stad houdt vast aan 100.000 m2 Heizelkantoren’

februari 9th 2010 | Posted in Huidige Stadions, Nieuwe Stadions, Stadions

De Stad Brussel wil niet alleen een winkelcentrum van 100.000 vierkante meter op de Heizel, maar houdt ook vast aan evenveel kantoorruimte én stelt bovendien 100.000 vierkante meter woningen voor. Dat zegt gemeenteraadslid Els Ampe (Open VLD), die het mobiliteitsplan voor de site kon inkijken.

Maandagavond werd een mobiliteitsplan voor de Heizel voorgesteld in de Brusselse gemeenteraad. Het plan is een hulpmiddel voor de acht associaties van architecten en experts die in de running zijn om het Heizelplateau te hertekenen. Daarbij zijn meerdere scenario’s mogelijk maar de Stad is voorstander van het meest ambitieuze. Dat blijkt uit cijfers van schepen van Stedenbouw Christian Ceux (CDH), die Brussels gemeenteraads- en parlementslid Els Ampe kon inkijken.

“De Stad wil de Heizel volbouwen met een congrescentrum voor 5000 plaatsen, een hotel van 500 kamers, 100.000 vierkante meter woningen, 100.000 vierkante meter kantoren, 100.000 vierkante meter commercieel centrum, eventueel een stadion van 60.000 plaatsen en een concertzaal van 15.000 plaatsen,” zegt Ampe.

De cijfers voor woon- en kantoorruimte werden niet bevestigd maar ook niet ontkend op het kabinet van Christian Ceux. Volgens de schepen voor Stedenbouw zijn nieuwe woningen in elk geval wenselijk om er een gemengde, levendige wijk van te maken.

Op termijn heeft Brussel bovendien nieuwe woningen nodig. Zoveel huisvesting concentreren op de Heizel is volgens Ampe echter geen goed idee. “Met de Modelwijk vlakbij is de bevolkingsdichtheid al vrij hoog. De mensen vragen geen bijkomende appartementsblokken maar eengezinswoningen. De Heizel mag geen banlieue worden.”

Dode wijk
Hoewel de Europese Commissie liever wil uitbreiden op de Delta-site wil de Stad ook nog altijd kantoren op de Heizel. “Dat gaat samen met het congrescentrum,” zegt de woordvoerster van Ceux. “De Heizel wordt een belangrijk zakencentrum.”

“Maar in Brussel staat 2 miljoen vierkante meter kantoren leeg,” werpt Ampe op. “Vooral kantoren dicht bij de grens met Vlaanderen zijn onaantrekkelijk omdat Vlaanderen fiscaal interessanter is. De Heizel zou een dode wijk vol leegstand worden.”

‘Snel geldgewin’
Hoewel er in Machelen al een nieuw groot winkelcentrum gepland is, voorziet Neo ook nog eens tot 100.000 vierkante meter winkelruimte. Vraag Is of er wel plaats is voor al die functies op de Heizel. “Het is aan de experts om daarover te oordelen maar volgens de Stad is dat haalbaar anders zouden we het niet voorstellen,” zegt de woordvoerster van Ceux.

“We willen een mooi project voor de Stad, het Gewest en heel het land,” klnikt het nog. “We streven naar een nieuwe wijk met veel verschillende functies en doen een beroep op grote namen uit de architectuur om kwaliteit te garanderen.”

“Met deze plannen loopt de stad de bouwpromotoren achterna,” meent Ampe. “Ze kiest voor snel geldgewin omdat kantoren en woningen meer belastingen opbrengen. We moeten echter bedachtzaam omspringen met de ruimte die ons nog rest.”

Recreatiepool
Ampe is wel van mening dat er iets moet gebeuren op de Heizel. “Brussel heeft wel nood aan een congrescentrum en dat mag zelfs groter zijn dan de voorziene 5.000 plaatsen. Dat sluit goed aan bij de bestaande recreatie- en tenstoonstellingsfunctie. Ook een nieuw stadion en een nieuwe concertzaal passen op de Heizel.”

Als het meest ambiteuze plan werkelijkheid wordt, dreigen de bestaande functies in de verdringing te raken. “Het is mogelijk dat Bruparck, Oceade en Mini-Europa moeten verhuizen,” klinkt het bij Ceux.

Maar voor Open VLD moet de Heizel net verder uitgebouwd als recreatiepool. “In de buurt en in heel Brussel zijn er steeds meer jongeren,” zegt Ampe. “Als er te weinig ontspanningsmogelijkheden zijn, dwing je hen de straat op.”

Het bestaande vrijetijdsaanbod moet volgens Ampe worden opgewaardeerd en uitgebreid. “Er zou een avonturenpark kunnen komen voor kinderen en het planetarium kan worden uitgebouwd. Paden en wegwijzers moeten vernieuwd.”

Bron: http://www.brusselnieuws.be/

Leave a Reply:

Name (required):
Mail (will not be published) (required):
Website:
Comment (required):
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>