Om 16u beslissing WK2018!

december 2nd 2010 | Posted in Campagne WK 2018

Belgie duimt voor WK-mirakel!
Met een kattensprong in de spurt. Zo hopen België en Nederland vandaag de organisatie van het WK 2018 in de wacht te slepen. Een spectaculaire videoshow met Romelu Lukaku en Wesley Sneijder moet het ultieme verschil maken voor de Lage Landen. Bij de bookmakers stijgen onze kansen met stip.

Niet te vroeg aan de kop komen. Met dat heilige koersprincipe hebben België en Nederland zich in de laatste uren voor de WK-stemming in een ideale positie gemanoeuvreerd. Door het stilvallen van onze rivalen zijn België en Nederland van een outsider een volwaardige kandidaat geworden. De bookmakers noteren onze kansen op tien tegen één. Vorige week stonden de odds nog op dertig tegen één.

In eigen voet geschoten

De spectaculaire vooruitgang komt er door een gelukkige samenloop van omstandigheden. Topfavoriet Engeland schoot zichzelf in de voet door een onophoudelijke stroom negatieve mediaberichten. De Britse pers nam de FIFA onder vuur, die daarvoor vandaag de rekening kan presenteren. ‘Zekere’ Engeland-stemmers zoals FIFA-voorzitter Sepp Blatter zouden de laatste weken van mening zijn veranderd.

Ook die andere ‘topfavoriet’ Rusland verloor de voorbije week van zijn pluimen. Het land spaarde kosten noch moeite om de FIFA te behagen, maar zag tot zijn grote ontgoocheling hoe het in de officiële FIFA-rapporten als ‘minst geschikte locatie’ werd gebrandmerkt. De Russische premier Vladimir Poetin liet gisteren weten dat hij niet naar het FIFA-hoofdkwartier in Zürich afreist. Waarnemers zien daarin een teken dat Rusland de vlag strijkt.

De nieuwe topfavoriet heet Spanje plus Portugal. Door een intensieve lobbycampagne verzekerden beide landen zich van zes tot acht zekere stemmen van het 22 leden tellende Uitvoerend Comité. Ruim genoeg om deze namiddag de tweede stemronde te halen. Maar ook om te winnen? Dat is veel minder zeker. Spanje en Portugal hebben veel vrienden maar ook veel tegenstanders. Dat is de keerzijde van de achterkamerpolitiek.

Goeie tweede

Blijven over: België en Nederland. De Lage Landen werden lang beschouwd als het kneusje van de 2018-kandidaten maar worden de laatste dagen plots ernstig genomen. Voor veel FIFA-leden zijn we misschien niet de beste kandidaat, maar misschien wel een goeie tweede. Door de concurrentie van onze rivalen, en het herverdelen van de stemmen na elke ronde, kunnen België en Nederland een indrukwekkende eindsprint inzetten.

Cruciaal voor ons land is de eerste ronde te overleven. De kandidaat met de minste stemmen per ronde haakt af. In de hoop nog enkele onbesliste stemmers te overtuigen, haalde de ‘HollandBelgiumBid’ in de laatste uren voor de stemming de grote middelen boven. Een bus (betaalde) België- en Nederland-supporters verraste de stemmende FIFA-leden gisterochtend met een serenade aan hun hotel. Vandaag doen ze hun ‘verrassing’ nog eens over.

Onmiddellijk daarna, om 9 uur, volgt de ultieme presentatie op de hoofdzetel van de FIFA. Met een spectaculaire film, waarin Romelu Lukaku en Wesley Sneijder de hoofdrol spelen, willen België en Nederland de concurrentie wegblazen. In de film is ook te zien hoe Paul Van Himst en Johan Cruijff in een helikopter over Rotterdam vliegen. Kernwoorden van onze kandidatuur: groen, compact en sympathiek. Als België en Nederland het WK winnen, wordt dat de ‘kleinste’ wereldbeker sinds het WK in Zwitserland in 1954.

Jean-Marie oefent

De sympathiekste ambassadeur van al, Jean-Marie Pfaff, oefende gisteravond in het Marriott Hotel van Zürich op zijn tekst. Dat een generale repetitie geen kwaad kan, bewees gisteren Morgan Freeman. De Amerikaanse acteur vergat bij de presentatie van zijn land een stuk tekst en ondermijnde daarmee de Amerikaanse kansen op het WK 2022.

Ten vroegste om 16uur, meer waarschijnlijk rond 18uur, maakt FIFA-voorzitter Sepp Blatter de winnaar bekend. Eerst die van het WK 2018, onmiddellijk daarna die van 2022. Voor de editie van ’22 zijn vijf niet-Europese landen kandidaat: Qatar, de VS, Australië, Japan en Zuid-Korea.

Bron: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=D8334CNK

Leave a Reply:

Name (required):
Mail (will not be published) (required):
Website:
Comment (required):
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>