Bouw Arteveldestadion definitief begonnen

maart 17th 2011 | Posted in Nieuwe Stadions, Stadions

Projectontwikkelaar en bouwheer Ghelamco is begonnen met slopingswerken op de Dacarsite aan de Ottergemsesteenweg. Voor eind deze maand beginnen ook de werken aan het Arteveldestadion, dat tegen het seizoen 2012-2013 speelklaar moet zijn.

Eerder dan aangekondigd zijn de slopingswerken op de voormalige Dacarsite begonnen. Dat komt omdat op die terreinen tegen november al de doe-het-zelf- en decoratiezaak Brico Plan-It, van meer dan 10.000m2 oppervlakte, de deuren wil openen. De Dacarsite ligt tegenover het terrein waar de nieuwe voetbaltempel moet verrijzen. Op dat terrein staat nog een immens, leegstaand fabrieksgebouw met achteraan drie enorme loodsen. Brico creëert er 84 banen.

‘Die gebouwen worden de komende weken gesloopt. Daarna beginnen we te graven om een ondergrondse parkeergarage voor 1.000 wagens te bouwen. Boven op een deel van die garage wordt een Brico Plan-It en een Brico Plan-It Drive-In gebouwd’, zegt Stijn De Preter, woordvoerder van Ghelamco Group.

Op de Dacarsite is er nog een parking voor omliggende bedrijven, maar die gaat vandaag al dicht.

‘Voor eind deze maand willen we al beginnen met de bouw van het Arteveldestadion. Dat is iets vroeger dan gepland. Daarnaast bouwen we tegen de Ringvaart twee kantoortorens met tien verdiepingen. Aan de andere kant van het stadion willen we een hotel met 220 kamers optrekken. Daarmee willen we ook vlug beginnen’, aldus De Preter.

Bouwvergunning

Ghelamco wacht nog wel op een nieuwe bouwvergunning voor het aangepaste stadion. Die wordt verwacht tegen 15 april. De oude vergunning laat toe dat voorbereidende werkzaamheden, zoals heien van palen en grondwerken, worden uitgevoerd. Bovengronds wordt gewerkt met prefabelementen en een betonstructuur die tegen augustus klaar kan zijn.

Eind vorig jaar werd, tien jaar na de eerste aanzet voor een voetbalstadion, de financieringsovereenkomst voor de bouw van het nieuwe Arteveldestadion getekend. Het uitgeleefde Ottenstadion is met 12.000 zitjes te klein voor een ambitieuze ploeg als AAGent. In het nieuwe stadion komen 20.000 zitjes. Het hele project – stadion, kantoorgebouwen, hotel en winkels – kost 85 miljoen euro. Stad Gent en de club dragen in allerlei vormen 42 miljoen euro bij, de rest wordt door Ghelamco Group geïnvesteerd.

Vraag blijft nog of de tijdelijke infrastructuurwerken die nodig zijn om een verkeerschaos te vermijden, op tijd klaar zullen zijn. Dat is een bevoegdheid van de Vlaamse overheid en niet van de projectontwikkelaar.

Bron: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DL37J818

Leave a Reply:

Name (required):
Mail (will not be published) (required):
Website:
Comment (required):
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>