Alternatieve oplossing stadionkwestie Brugge

april 21st 2011 | Posted in Huidige Stadions, Nieuwe Stadions, Stadions

Het alternatieve plan dat onderzocht zal worden door stad Brugge omvat dat Club Brugge het stadion met een capaciteit van 40.000 zitplaatsen en het bijhorende winkelcomplex op Chartreuse zelf bouwt en exploiteert en Cercle Brugge in een gerenoveerd Jan Breydelstadion blijft, aangepast naar een verlaagde capaciteit.

Onderzoek naar alternatieve oplossing voor huisvesting Brugse voetbalploegen

De Vlaamse regering besliste eind vorig jaar dat de site Chartreuse de locatie wordt voor een nieuw voetbalstadion. De Brugse Gemeenteraad en de beide voetbalploegen hebben in oktober 2010 in dit verband ook het Resoc-charter goedgekeurd waarbij de juridische uitgangspunten werden vastgelegd voor de invulling van het deelgebied Chartreuse van het GRUP voor de afbakening van het regionaal stedelijk gebied Brugge. Op basis daarvan heeft de Vlaamse regering belangrijke juridische wijzigingen uitgevoerd aan de voorwaarden voor de bouw van een nieuw stadion – annex kantoor / winkelruimte.

De voorbije maanden werden op een professionele manier de financiële, mobiliteits- en milieuaspecten alsook de uitbatingsformule onder de loep genomen.

Als voorzitter van de stedelijke stuurgroep “Voetbalstadion Chartreuse” ontving de Burgemeester een gemeenschappelijk schrijven van Club Brugge en Cercle Brugge, getekend door beide voorzitters. Na verdere analyse van de plannen voor de ontwikkeling van het nieuwe voetbalstadion op de Chartreuse, hebben Cercle Brugge en Club Brugge, met zowel de financiële implicaties en de juridische hinderpalen van het dossier zoals het voorligt voor ogen, de verantwoordelijkheid genomen om samen een alternatief voorstel uit te werken.

Burgemeester Patrick Moenaert had oren naar dat voorstel dat, zo stellen de beide voetbalbesturen, rekening houdt met de belangen van zowel Club als Cercle als van de stad Brugge.

Burgemeester Patrick Moenaert : ‘De stad Brugge heeft de voorbije tientallen jaren een voortrekkersrol gespeeld door zelf een voetbalstadion te bouwen en te onderhouden voor de beide ploegen. Ook werd ondertussen een belangrijke weg afgelegd waarbij de Stad tenvolle verantwoordelijkheid nam in dit dossier.

Tot enige tijd terug wees alles erop dat we, ook binnen de stuurgroep en met de beide voetbalbesturen, op één lijn zaten. Recent voelde ik echter dat er ook in andere richtingen gedacht werd en het is cruciaal dat alle neuzen in dezelfde richting wijzen opdat een dergelijk groot project zou kunnen slagen. Gezien het belang van het dossier voor de beide Brugse voetbalploegen, voor de stad en voor de hele regio heb ik de beide voorzitters vanavond uitgenodigd op een extra zitting van het Schepencollege. Ik heb hen gevraagd hun gewijzigde visie op papier te zetten en gewezen op het belang van het voortbouwen op het al geleverde werk. Het eerste gesprek dat daarover vanavond plaatsvond, was alvast constructief.’

Er werd tijdens dat gesprek dieper ingegaan op het door Club en Cercle gezamenlijk uitgewerkt alternatief voorstel, waarbij Club Brugge het stadion met een capaciteit van 40.000 zitplaatsen en het bijhorende winkelcomplex op Chartreuse zelf bouwt en exploiteert en Cercle Brugge in een gerenoveerd Jan Breydelstadion blijft, aangepast naar een verlaagde capaciteit. Het voorstel beantwoordt niet alleen aan de eigen behoeften van de beide ploegen maar houdt tezelfdertijd rekening met de belangen van de Stad.

Club en Cercle zijn erg tevreden over de bereidheid van het stadsbestuur om de nieuwe ontwikkelingen van het stadiondossier positief te benaderen en verder te onderzoeken.

Uiteraard blijven er nog een aantal aspecten verder uit te werken en grondig te bespreken. In de eerstkomende weken zal het stadsbestuur het geformuleerde voorstel evalueren op zijn financiële en andere consequenties. Zowel het Stadsbestuur als beide Brugse ploegen hebben in elk geval de intentie uitgedrukt om op basis van dit voorstel in een constructieve sfeer verder te werken.

Voorzitter Frans Schotte van Cercle Brugge : ‘Voor Cercle Brugge is het huidige voorstel een betere, financieel haalbaardere, optie die rekening houdt met de maat van en sfeer binnen onze vereniging vandaag en morgen. Cercle Brugge was geen vragende partij om het Jan Breydelstadion te verlaten en is blij met de bereidheid van de Stad om de piste te verkennen die beantwoordt aan de reële behoeften van onze vereniging’

Voorzitter Bart Verhaeghe van Club Brugge : ‘Na grondige analyse en overleg waren alle partijen het er over eens dat één stadion voor twee ploegen niet past in de respectievelijke toekomstplannen van beide ploegen.

Club Brugge zal nu met eigen financiële middelen een nieuw voetbalstadion kunnen bouwen in het Chartreuse-gebied en kan dat stadion ook volledig zelf exploiteren. Het moet een belangrijke hefboom worden in de groeiplannen van Club Brugge.’

Er dienen nog heel wat administratieve stappen te worden gezet vooraleer de bouw van het nieuwe stadion effectief kan beginnen. Zo dienen nu de verdere ontwikkelingen afgewacht in verband met de afbakening van het regionaalstedelijk gebied Brugge. Daarna zullen de nodige stappen ondernomen worden om samen met de Stad verder werk te maken van de moderne voetbalinfrastructuur die Club Brugge en Cercle Brugge voor ogen hebben.

Voor het nieuwe stadion op Chartreuse engageert de Stad Brugge zich om de mogelijkheden te onderzoeken voor realisatie van de noodzakelijke infrastructurele aanpassingen in de buurt van het stadion, met name de aanleg van de nodige parkeerruimte en de aankoop van de nodige gronden.

Leave a Reply:

Name (required):
Mail (will not be published) (required):
Website:
Comment (required):
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>