Kort stadionnieuws

juni 8th 2012 | Posted in Huidige Stadions, Nieuwe Stadions, Stadions

Er is heel wat activiteit te bespeuren in en rond de Belgische stadions in het tussenseizoen. De eersteklassers Standard Luik, Club Brugge, Anderlecht, Racing Genk en Beerschot maken onder meer werk van nieuwe zitjes. De clubs die Europees spelen hebben geen keuze aangezien de UEFA oplegt dat alleen nog zitjes mogen gebruikt worden met rugleuningen. Sint-Truiden, dat net naar tweede klasse degradeerde, is begonnen met de bouw van de nieuwe hoofdtribune en opent midden juni zijn vernieuwde trainingscomplex voor de A-kern, jeugd en dames. Er viel ook nieuws te rapen in Waregem (verbouwing Regenboogstadion) en Antwerpen (nieuw gemeenschappelijk stadion). Een overzicht.

Anderlecht: de kersverse landskampioen kan zijn stadion nog niet uitbreiden, maar laat bouwbedrijf Besix, waarmee de club in zee ging voor die uitbreiding, nu werken uitvoeren om het comfort te verhogen. Naast de vervanging van alle zitjes zonder rugleuning door klapstoelen komen er 450 bioscoopzetels in de hoofdtribune en worden enkele ruimtes waaronder de perszaal grondig vernieuwd. Prijskaartje: 3 miljoen euro.

Antwerpen: burgemeester Patrick Janssens trok zijn besluit uit de opgelaaide vete tussen de beide Antwerpse clubs en wil de stadsparticipatie van 25 miljoen euro voor het nieuwe stadion investeren in andere noden zoals kinderopvang en onderwijs. NVA-voorzitter Bart De Wever, kandidaat voor het burgemeesterschap bij de gemeenteraadsverkiezingen in het najaar, is misnoegd over die uitspraken en vindt het geen of/of-verhaal. Het nieuwe bestuur van FC Antwerp wilt de Bosuilsite in afwachting van het nieuwe stadion opwaarderen maar kreeg recent wel een opdoffer te verwerken toen het werd veroordeeld tot het betalen van een dwangsom van anderhalf miljoen euro aan de voormalige investeerder Tony Gram. Beerschot van zijn kant denkt eraan het Kiel uit te breiden door de bouw van hoektribunes en een nieuwe hoofdtribune, maar maakt nu al werk van een nieuw oefencomplex en de vervanging van alle zitjes.

Club Brugge vervangt alle zitjes zonder rugleuning op de benedenring en gaat het sanitair vernieuwen. Uit een supportersenquête bleek dat dat voor verbetering vatbaar is. De twee centrale vakken op de eerste ring van de hoofdtribune worden ongenummerde sfeervakken waar mag worden rechtgestaan.

In Gent schiet de bouw van het Arteveldestadion goed op. Momenteel worden de tribunes in de bochten opgetrokken. De Buffalo’s kwalificeerden zich voor Europees voetbal maar communiceerden nog niet over nieuwe zitjes met rugleuningen op de tweede ring van de grote tribunes. Geniet het Ottenstadion van een uitzonderingsregel omdat AA Gent volgend jaar verhuist?

Racing Genk vernieuwde alle zitjes door nieuwe exemplaren met rugleuning en bouwde een overdekte oefenhal met kunstgrasveld.

In Sint-Truiden zijn de grondwerken van start gegaan voor de nieuwe hoofdtribune, fase 3 van de verbouwing van Stayen. Naast de 2572 zitplaatsen en de spelersaccommodaties zal deze een fitnesscentrum, commerciële ruimtes en kantoren huisvesten. De kantoren worden tijdens wedstrijden gebruikt als loges. Op het oefencomplex, waar voortaan zowel de A-kern, jeugd en dames zullen trainen, wordt momenteel een nieuw gebouw opgetrokken met kleedkamers, een polyvalente zaal, een spelershome en kantoren. De opening is voorzien voor midden juni.

Ook Standard Luik vervangt alle platte zitjes. Een aantal vakken achter beide doelen krijgen klapstoelen met borstwering, zodat daar kan worden rechtgestaan. Dit model wordt al gebruikt in sommige Duitse stadions, zoals dat van Stuttgart.

In Waregem tenslotte heeft de verbouwing van het Regenboogstadion, voorzien voor 2013, vertraging opgelopen. Die zou een pak meer kosten dan aanvankelijk geraamd (richting 40 miljoen tegenover de oorspronkelijke 25 miljoen euro). De werken gaan pas van start als het financiële plaatje rond is.

Leave a Reply:

Name (required):
Mail (will not be published) (required):
Website:
Comment (required):
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>