Bart Verhaeghe investeert in Club Brugge

november 4th 2012 | Posted in Nieuwe Stadions, Stadions

Clubvoorzitter en Uplace-topman Bart Verhaeghe wordt meerderheidsaandeelhouder van Club Brugge en wil samen met de overige aandeelhouders de komende jaren zwaar investeren in nieuwe infrastructuur, meer bepaald in een volwaardig jeugdopleidingscentrum en een stadion met 40.000 zitjes.

Verhaeghe kreeg deze week groen licht van de Algemene Vergadering om 75% van de aandelen van de club te kopen. Zo wordt hij meerderheidsaandeelhouder van Blauw-Zwart, dat overgaat van een vzw- naar een nv-statuut. De Supportersfederatie en Blue Army werden betrokken bij deze ingrijpende verandering, de vzw behoudt 6% van de aandelen en er komt een lock-up van 10 jaar, waardoor de club tijdens die periode niet kan worden doorverkocht.

De aandelen worden in totaal voor 15 miljoen euro verkocht, waarvan 14 miljoen op korte termijn rechtstreeks in de club wordt geïnvesteerd. Een groot deel van die som (6 miljoen euro) moet dienen voor een nieuw opleidingscentrum dat 10 miljoen euro zou kosten. De Club Academy loopt infrastructureel immers mijlenver achter op de complexen van Anderlecht, Standard en RC Genk.

Tegen 2015 gaat Verhaeghe in een tweede fase 45 miljoen euro investeren in een nieuw stadion met 40.000 zitplaatsen, waarvan de kostprijs wordt geraamd op 90 miljoen euro (de andere helft zou betaald worden met een lening). Door de schorsing door de Raad van State zit dat dossier momenteel in het slop. De voorzitter wil dat nieuwe stadion het liefst in Brugge zelf realiseren, maar vindt het té belangrijk voor de toekomst van de club om een Brugse locatie als een conditio sine qua non te beschouwen. De contacten met de Vlaamse minister van Sport en Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (NVA) werden geïntensifieerd en Club wil snel om de tafel zitten met het nieuwe Brugse stadsbestuur dat vanaf januari in werking treedt. Als het echt niet in Brugge kan, staan de burgemeesters van Aalter (Pieter De Crem) en Jabbeke al te springen om Club in hun gemeente te ontvangen. Verhaeghe wilt over 3 à 5 jaar beginnen met bouwen om over 5 à 7 jaar in het nieuwe stadion te kunnen spelen. Hij tempert wel enigszins de verwachtingen: “Met dat geld (90 miljoen euro, nvdr) kan je een modern en functioneel stadion bouwen. Maar je moet niet rekenen op de grote luxe. Hannover zou een voorbeeld kunnen zijn,” zei hij aan Het Laatste Nieuws.

Leave a Reply:

Name (required):
Mail (will not be published) (required):
Website:
Comment (required):
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>