“Wil de Stad Bergen wel een club in eerste klasse?”

november 4th 2012 | Posted in Huidige Stadions, Stadions

Enkele jaren geleden werden in het Charles Tondreaustadion van le Royal Albert Elisabeth Club de Mons twee nieuwe tribunes gebouwd, het Waalse Gewest bekostigde een groot deel daarvan. Na de vervanging van de resterende tribunes in een derde en vierde fase zou het stadion volledig vernieuwd zijn. De voetbalclub uit Bergen degradeerde echter naar tweede klasse en de plannen werden op de lange baan geschoven.

Licentie

Sinds 2011 spelen de Draken weer in de hoogste afdeling. De club dringt aan op de voltooiing van de plannen omdat al één van de oude tribunes werd afgekeurd en voor de andere tribune hetzelfde lot dreigt. Als dat gebeurt wordt “Charles Tondreau” met 6600 plaatsen te klein om aan de licentievoorwaarden te voldoen (8000 plaatsen). Bergen heeft zelfs al een mondeling akkoord gesloten met Beerschot om op het Kiel te spelen als de club zich zou kwalificeren voor Europees voetbal.

De club van sterke man Dominique Leone verwijt de stad te spelen met de toekomst van RAEC Mons, die volgens algemeen directeur Alain Lommers niet alleen tweewekelijks voor het belangrijkste evenement in de regio zorgt – en zo de stad meer naambekendheid geeft – maar ook een belangrijke socio-economische rol vervult.

Subsidies

De stad van burgemeester en eerste minister Elio Di Rupo stuurde enkele maanden geleden al een dossier naar het Waalse Gewest en hoopt dat 60% van de kostprijs wordt gesubsideerd. Met minder wordt het moeilijk omdat het budget van de stad in evenwicht moet zijn, daardoor kunnen de werken ook niet in de begroting voor 2013 worden ingeschreven. Om het resterende bedrag rond te krijgen wil de stad samen met de club op zoek gaan naar privé-investeerders, het stadion moet ook buiten wedstrijddagen gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld voor culturele evenementen. Het Waals Gewest heeft dit dossier echter nooit ontvangen… of is het kwijtgeraakt.

Nieuwe plannen

De oorspronkelijke stadionplannen werden inmiddels aangepast. Aanvankelijk zou de lange tribune aan de Avenue du Tir worden vervangen door een tribune met 4000 staanplaatsen, dit plan werd herzien, men koos voor een zittribune met multifunctionele loges erboven. Het afgewerkte stadion zal in plaats van de eerder voorziene combinatie van zit- en staanplaatsen (13.000 in totaal) in de nieuwe plannen over 12.000 zitplaatsen beschikken, conform de UEFA-vereisten. De nieuwe doeltribune wordt min of meer een kopie van zijn overbuur.

Kosten drukken

Kan een goedkopere light-versie van het stadion worden uitgevoerd? Bij het architectenbureau Dupire-François, dat het ontwerp tekende, gelooft men daar niet in. Tribune 4 aan de Avenue du Tir zonder loges of met goedkopere materialen uitvoeren is voor de architecten geen optie omdat deze tribune van op straat de blikvanger van het stadion moet worden. Bovendien zou dat niet zoveel verschil maken in de kostprijs. Het schrappen van de niewe doeltribune T3 raden ze ook af omdat zo het stadion onevenwichtig zal zijn en dit ook niet bevorderlijk is voor de sfeer, ter illustratie verwijzen ze naar de reclamemuur in het Daknamstadion van Sporting Lokeren.

Een verdere gefaseerde uitbouw van het stadion kan soelaas bieden, net als het verkopen van de stadionnaam.

Acties

Niet alleen het bestuur van de club dringt aan op een snelle uitvoering, ook de supporters engageerden zich en startten een petitie: https://www.lapetition.be/en-ligne/Finissez-le-stade-tondreau-12057.html. Ook middenvelder Benjamin Nicaise is begaan met de toekomst van zijn werkgever en nodigde Elio Di Rupo uit op restaurant, om hem te overtuigen werk te maken van het stadiondossier…

Leave a Reply:

Name (required):
Mail (will not be published) (required):
Website:
Comment (required):
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>