Arenanieuws: Patinoire de Liège, vernieuwde Ethias Arena en Paleis 12

januari 12th 2013 | Posted in Arena's, Huidige Arena's, Nieuwe Arena's

In Luik opende op zaterdag 8 december de hypermoderne Patinoire de Liège zijn deuren voor het publiek. Deze vervangt de oude ijsbaan in het Sportpaleis van Coronmeuse, dat in 2017 mogelijk opnieuw deel uitmaakt van een Wereldtentoonstelling.

De nieuwe ijspiste met Olympische afmetingen beschikt over tribunes voor 1.276 toeschouwers en brengt opnieuw gedurfde hedendaagse architectuur in de stad na eerder het treinstation van de Spanjaard Santiago Calatrava en het stadsvernieuwingsproject Médiacité van de Israëli Ron Arad, waar de ijsbaan deel van uitmaakt. Maar het gebouw, dat doet denken aan een walvis, oogt niet alleen hypermodern, het is ontworpen om het grote energieverbruik dat gepaard gaat met de uitbating van een ijspiste tot een minimum te beperken.

Ethias Arena

In oktober werd de vernieuwde Ethias Arena in gebruik genomen. Sinds mei werd in sneltempo gewerkt om van de “lege loods” een multifunctionele, efficiënte en gezellige evenementenhal te maken. Hiervoor werden op één zijde van de bestaande hal vaste tribunes in U-vorm gebouwd. Ook werd het sanitair uitgebreid en kwamen er een bijkomende vestiaire, meer togen en een nieuwe vipruimte. Hiermee is de eerste fase afgerond van de verbouwingswerken waarmee de nieuwe eigenaar/uitbater Antwerps Sportpaleis NV de Grenslandhallen in Hasselt een nieuw, dynamisch elan wil geven.

De Ethias Arena werd in de herfst van 2004 ingehuldigd en is de grootste evenementenhal van de Benelux.

Paleis 12

Medio 2013 moet één van de Heizelpaleizen omgebouwd zijn tot een multifunctionele evenementenzaal, waarmee Brussel de concurrentie aangaat met de Sportpaleisgroep. Hiermee wordt al een eerste fase van het ambitieuze NEO-project voor de Heizelvlakte uitgevoerd. Paleis 12, gebouwd in 1989, krijgt vaste (2500 plaatsen) en uitschuifbare tribunes (2700 plaatsen) en zal tot 15.000 personen kunnen ontvangen. Er zullen zowel concerten, sportwedstrijden als beurzen en andere evenementen kunnen plaatsvinden. De Stad Brussel liet er geen gras over groeien: op 20 juni 2012 kwam ze met het nieuws naar buiten en amper twee weken later gingen de werken al van start. Voor het Autosalon in januari wordt ook Paleis 12 worden gebruikt, zodat de werken enkele weken zullen opgeschort worden.

Foto’s en links:
Escaut.org (architecten): Patinoire de Liège
Belstadions Forum: nieuwe ijsbaan Médiacité
ABV+ Architecten: Ethias Arena
Sportpaleis NV: verbouwingen Ethias Arena
Vernieuwde Belstadions-fiche Ethias Arena
Belstadions forum: verbouwing Ethias Arena en Grenslandhallen
Paleis 12: visualisaties foto’s van de werken (officiële website)
Belstadions Forum: verbouwing Paleis 12

Leave a Reply:

Name (required):
Mail (will not be published) (required):
Website:
Comment (required):
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>