Havenbedrijf schrapt miljoenen voor stadion

januari 17th 2013 | Posted in Nieuwe Stadions, Stadions

Het Antwerps Havenbedrijf houdt niet langer 25 miljoen euro opzij voor het nieuwe voetbalstadion. Dinsdag beweerde burgemeester Bart De Wever (N-VA) nog dat zowel de stad als het Havenbedrijf nog steeds elk 25 miljoen euro over hebben voor de bouw van de gezamenlijke voetbaltempel.

De kans dat er een gezamenlijk voetbalstadion voor Antwerp en Beerschot op Petroleum-Zuid komt, wordt met de dag kleiner. Bart De Wever beweerde dinsdag nog stellig dat er nog steeds 50 miljoen beschikbaar is van haven en stad als beide clubs toch tot een overeenkomst zouden komen. Bij het Havenbedrijf spreekt men tegen dat hun deel van de koek nog opzij ligt. Het geld is niet eens meer in de begroting van 2013 opgenomen. ‘We hebben geen vraag gekregen van het nieuwe stadsbestuur om de 25 miljoen beschikbaar te houden’, luidt het bij het Havenbedrijf. Marc Van Peel (CD&V) voorzitter van het Havenbedrijf én schepen is duidelijker. ‘Het stadsbestuur heeft ons niets gevraagd, dus wij hebben dat geld niet meer voorzien.’

Schepen van Sport Ludo Van Campenhout (N-VA), die altijd een voortrekkersrol in het dossier heeft gespeeld, probeert de boel niet op te blazen. ‘Het klopt dat in de meerjarenplanning van het Havenbedrijf die 25 miljoen niet meer voorzien is. Maar die planning is nog niet goedgekeurd. Het nieuwe stadsbestuur heeft inderdaad nog niet gevraagd aan het Havenbedrijf om dat geld opzij te leggen. Eerst moeten de clubs akkoord zijn, pas dan zal de stad de vraag stellen.’ De voorbije jaren had het Havenbedrijf de 25 miljoen euro wel gereserveerd ondanks dat de clubs al enkele jaren dwars liggen.

In het bestuursakkoord stond al: ‘indien, en op het ogenblik dat beide Antwerpse profclubs ondubbelzinnig kenbaar maken dat ze samen in één stadion willen spelen, bekijken we of er een initiatief voor een nieuw stadion op Petroleum-Zuid mogelijk is.’ De onderhandelaars hadden Beerschot en Antwerp midden november 1,5 jaar de tijd gegeven om tot een akkoord te komen. Ten laatste tegen de verkiezingen van 2014 zouden beide clubs er moeten uit zijn, want dan vervalt de goedkope lening voor 10 miljoen van Vlaanderen. Beerschot-voorzitter Patrick Vanoppen was er toen als de kippen bij om te zeggen dat het stadion er niet komt en dat hij het geld van de stad niet nodig heeft om een eigen stadion te bouwen. De nieuwe bestuursploeg liet toen weten dat er op 1,5 jaar veel kan gebeuren. Dat het Havenbedrijf geen geld meer opzij houdt, lijkt niet meteen een stap in de goede richting.

Bron: Het Nieuwsblad

Leave a Reply:

Name (required):
Mail (will not be published) (required):
Website:
Comment (required):
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>