Hoofdtribune Stayen uiterlijk januari 2014 klaar

februari 27th 2013 | Posted in Huidige Stadions, Stadions

In Sint-Truiden wordt volop gebouwd aan de nieuwe westtribune van het stadion van de Kanaries. Op vrijdag 22 februari kreeg de pers een rondleiding op de bouwwerf, sitemanager Peter Onkelinkx lichtte de plannen toe.

Waar vorig voetbalseizoen nog een grote leegte gaapte verrijst in ijltempo een indrukwekkend complex dat net als de eerder gebouwde tribune aan de Tiensesteenweg multifunctioneel zal zijn. De eigenaar van het stadion, de NV Stayen van Marieke Höfte, de vriendin van ex-voorzitter Roland Duchâtelet (nu eigenaar van Standard Luik) wil het stadion immers ook buiten voetbalwedstrijden commercieel rendabel maken.

De tribune wordt in de komende weken wind- en waterdicht gemaakt. In november worden de de parking onder het veld (298 plaatsen, reeds in 2011 samen met het kunstgrasveld gebouwd maar nog niet toegankelijk) en de commerciële ruimten opgeleverd, ten laatste in januari zijn de kleedkamers voor STVV klaar en kan de tribune in gebruik worden genomen.

Veel meer dan een voetbalstadion

Na de afwerking van de nieuwe tribune, goed voor 500 staanplaatsen en in totaal 3683 zitplaatsen, business seats en loges op vier niveau’s zal Stayen 14.600 supporters kunnen ontvangen. Dit aantal kan bij topwedstrijden gemakkelijk worden opgedreven tot 17850 middels het plaatsen van mobiele staantribunes en indoor seats. De faciliteiten voor STVV, waaronder kleedkamers voor de thuisploeg en bezoekers zullen zich op de eerste verdieping bevinden en volledig conform zijn aan de UEFA-normen.

Ook al blijft voetbal de core business op Stayen, toch zal net als Tribune Noord de nieuwe tribune West echter veel meer zijn dan alleen een voetbaltribune. Zo zijn er een aantal kantoren en zijn de loges – in eerste instantie 20 maar uitbreidbaar in de toekomst – uitgerust om buiten wedstrijden gebruikt te worden als hotelkamer of vergaderruimte. De feestzaal (2300 m², 1680 personen) op de eerste verdieping kan tijdens wedstrijden worden opgesplitst in vier business-units en beschikt over een goederenlift waardoor er bijvoorbeeld kleine autosalons kunnen worden gehouden.

Verder zal het gebouw nog een sportoptimalisatie-centrum met fitnesszaal, welnesscentrum en zwembad bevatten, twee warenhuizen en andere commerciële ruimtes die een aanvulling vormen op het stadscentrum.

De Kleine Markt

Dit grootse stadsvernieuwingsproject stopt echter niet aan de gevel van de hoofdtribune. Aan de westkant van het stadion komt een nieuw plein dat de naam Kleine Markt meekrijgt. Naast nog eens zo’n 300 boven- en ondergrondse parkeerplaatsen komt er een centraal café en drie torengebouwen met winkels op de lagere en 71 luxe-appartementen op de hogere verdiepingen.

Stayen en De Kleine Markt zijn opgevat als een heuse nieuwe stadswijk die een meerwaarde moet betekenen voor Sint-Truiden. Het totale kostenplaatje bedraagt om en bij de 100 miljoen euro. STVV huurt het stadion van de NV Stayen.

Leave a Reply:

Name (required):
Mail (will not be published) (required):
Website:
Comment (required):
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>