De Belgische stadionprojecten: hoe staat het ermee?

november 14th 2013 | Posted in Huidige Stadions, Nieuwe Stadions, Stadions

In Brugge lijkt er dus eindelijk schot in de zaak te komen, al is het nog wachten op officiële communicatie van de stad en beide voetbalclubs. Hoe staat het in de andere Belgische steden? Het Belstadions-forum volgde alles de voorbije maanden op de voet maar de nieuwspagina bleef – toegegeven – wat achter. Hoog tijd om dat goed te maken, want er was zeker geen gebrek aan stadionnieuws. Een (alfabetische) round-up.

Aalst: in het tussenseizoen werd de grote, verouderde staantribune afgebroken en kwamen er twee kleine, tijdelijke staantribunes in de plaats (voor de thuisfans en de bezoekers). Er rees nogal wat kritiek over de kwaliteit daarvan, over de beperkte capaciteit, de afstand tot het veld (die werd vergroot om het veld te kunnen verbreden) en de onoverdekte plaatsen voor de rolstoelgebruikers. De stad benadrukte dat dit een tijdelijke oplossing is in afwachting van de keuze tussen een permanente nieuwe tribune of een nieuw stadion (meer hierover op het Belstadions-forum).

Antwerpen: over het nieuwe gemeenschappelijke stadion is het momenteel zeer stil, des te meer sinds Beerschot AC failliet ging (voorafgegaan door de soap over een verhuis van Zulte Waregem of KV Oostende) en na een fusie met KFCO Wilrijk mocht heropstarten in provinciale. Door de grote belangstelling werd toch opnieuw intrek genomen in het Olympisch Stadion. FC Antwerp… dat moest amper enkele weken nadat het nieuwe zitjes in de hoofdtribune had geplaatst diezelfde tribune sluiten om veiligheidsredenen.

Brussel: Anderlecht vernieuwde zijn stadion deze zomer nogmaals door een deel van de business seats in open lucht te brengen maar de grote verbouwingsplannen voor het Constant vanden Stockstadion zijn naar de achtergrond verdwenen door de plannen voor een nieuw nationaal stadion die Brussel in het voorjaar presenteerde: op parking C van de Heizel, met 60.000 plaatsen, een dichtschuifbaar dak en zonder atletiekpiste, voor de Rode Duivels en het Europees Kampioenschap voetbal in 2020. Het Koning Boudewijnstadion zou plaats ruimen voor het NEO-project (met onder meer een groot winkelcentrum en kantoren). Om rendabel te zijn zou het stadion ook voor concerten gebruikt worden (de reden voor het dichtschuifbare dak) en zou het tevens de thuishaven voor RSC Anderlecht moeten worden. Er kwam behoorlijk wat kritiek uit diverse hoeken op onder meer het schrappen van de atletiekpiste, wat de toekomst van de Memorial Van Damme hypothekeert, de ligging op Vlaams grondgebied (Grimbergen), de financiering (300 miljoen euro) en de voorsprong die RSC Anderlecht zou kunnen nemen op zijn concurrenten door naar dit stadion te verhuizen. Vlaams Minister-President Kris Peeters vroeg en verkreeg intussen een mondelinge overeenkomst dat de Memorial niet in de kou zal blijven staan en er dus toch een atletiekpiste wordt voorzien. Wordt vervolgd en snel, want het dossier moet volgend jaar binnen zijn bij de UEFA.

Charleroi: de bovenverdiepingen van de drie voor Euro 2000 gebouwde tribunes werden afgebroken. Ze moeten wel nog opnieuw overdekt worden.

Gent: KAA Gent nam dit seizoen zijn intrek in de nagelnieuwe Ghelamco Arena. Het Ottenstadion is intussen zo goed als afgebroken, er komen woningen in de plaats.

Luik: voorzitter Duchâtelet wil de site rond het stadion van Standard commercialiseren. Er komt een zwembad, concertzaal, winkelcentrum en sportfaciliteiten. Club Luik van zijn kant kan na 20 jaar rondzwerven en het vruchteloos maken van plannen binnen vjif jaar – als alles goed gaat – eindelijk thuiskomen: tegen 2018 moet vlakbij de site van het oude stadion in Rocourt een gloednieuw stadion verrijzen met 8.000 plaatsen. Ook de oefenterreinen verhuizen mee.

Sint-Truiden: de werken aan de nieuwe hoofdtribune schieten goed op, het voetbalgerichte gedeelte daarvan zou in maart 2014 in gebruik genomen kunnen worden. Naast het stadion komt een plein met winkels en flatgebouwen, ook daar is men al volop aan het bouwen. Voor het eerst wordt ook gesproken over een toekomstige verbouwing van de Jonagold-tribune langs de spoorweg.

Waregem: vorige maand kwam er eindelijk een doorbraak in dat dossier, waar vooral het kostenplaatje kopzorgen opleverde. Essevee is intussen bouwheer geworden, de plannen zijn aangepast en de financiering (22 miljoen euro) is zo goed als rond. De recentste van de twee grote tribunes (kant vijvers) zal worden gerenoveerd en uitgebreid. In de volgende fases wordt een nieuwe tribune gebouwd achter het doel waar momenteel de reclamewand staat, wordt een nieuwe hoofdtribune gebouwd en komt er een nieuwe tribune in de plaats van de recent gebouwde sfeertribune. Dit alles zal resulteren in een kuip met 15.500 plaatsen. De start van de werken is voorzien voor volgend jaar, de afwerking van het nieuwe Regenboogstadion voor medio 2016.

Leave a Reply:

Name (required):
Mail (will not be published) (required):
Website:
Comment (required):
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>