Het Laatste Nieuws: “Club en Cercle krijgen elk een stadion ten noorden van Brugge”

november 14th 2013 | Posted in Nieuwe Stadions, Stadions

De stadiondossiers van zowel Cercle Brugge als Club Brugge zitten in een stroomversnelling, nu beide clubs voorzichtige garanties hebben gekregen over de bouw van een eigen stadion op een locatie waar alle betrokken partijen akkoord over zijn. Dat vernam uw krant uit goede bron. Aan de Blankenbergse Steenweg moeten op termijn twee stadions verrijzen met 12.000 zitplaatsen voor Cercle en 44.000 voor Club. Blauw-zwart zou zelf voor alle kosten opdraaien, terwijl Cercle hulp zou krijgen van de stad. In 2018 wil Club al in z’n nieuwe stadion spelen.

Er zit eindelijk schot in de zaak rond de nieuwe stadions van Club Brugge en Cercle. Het Brugse stadsbestuur, de Vlaamse regering en beide clubs zijn principieel akkoord over de bouw van twee voetbalstadions in het noorden van Brugge, al is er nog geen getekende overeenkomst. Langs de Blankenbergse Steenweg moeten binnen enkele jaren twee moderne voetbaltempels verrijzen: eentje met 44.000 zitplaatsen voor blauw-zwart en eentje met 12.000 zitjes voor groen-zwart. Enkel de parkeerterreinen zullen beide clubs nog delen. Dat is het voorstel dat op tafel ligt en waar alle partijen zich nu dus achter scharen. Officieel wou geen van beide clubs het nieuws al bevestigen. “We werken hard om de stadiondossiers in Brugge eindelijk rond te krijgen”, klinkt het bij Cerclewoordvoerder Pol Van Den Driessche. “We zijn deze keer hoopvol over een goeie afloop voor alle partijen.”

Dat Club Brugge al langer het Jan Breydelstadion in Sint-Andries wil verlaten, is geen geheim. Het gebouw voldoet volgens hen niet meer aan de moderne eisen van een voetbalstadion en het zou ook betonrot vertonen. Lange tijd werd gedacht dat een nieuw complex in het Chartreusegebied een oplossing kon bieden, maar dat idee moest Club in september definitief laten varen toen de Raad van State zich negatief uitsprak over de bouwplannen. Sindsdien richtten alle partijen hun vizier op het braakliggende terrein langs de Blankenbergse Steenweg, en daar is ondertussen een akkoord over gevonden.

Club betaalt zelf…

Opvallend is dat – volgens onze informatie – Club Brugge alle kosten voor het nieuwe stadion volledig zelf zal dragen. Tegelijk zouden de plannen voor de bouw van een groot winkelcentrum aan de rand van het stadion afgevoerd zijn. Hoe blauw-zwart die investering dan wél zal financieren, is niet bekend. Onder meer de Zeehaven van Brugge zou een serieuze duit in het zakje willen doen in ruil voor een vermelding in de naam van het nieuwe stadion.

…maar Cercle niet

Voor Cercle Brugge liggen de zaken anders. De stad Brugge wil dat stadion zelf betalen en er meteen een multifunctioneel complex van maken. De arena zal 12.000 zitplaatsen tellen en ook dienst kunnen doen als concertzaal en evenementenhal. Een groot deel van het budget hoopt het stadsbestuur dicht te fietsen met de verkoop van de gronden waar Jan Breydel momenteel op gebouwd is.

In politieke kringen hult men zich voorlopig in stilzwijgen, maar het kan niet lang meer duren vooraleer officieel gecommuniceerd wordt over het prestigieuze bouwproject. Het dossier, dat ook al informeel werd besproken met de Vlaamse regering, zou mogelijk in december al ter goedkeuring worden voorgelegd aan de Brugse gemeenteraad.

Vanaf dan zal het snel moeten gaan, want Club Brugge heeft zichzelf een duidelijke deadline opgelegd: in 2018 wil het al in z’n nieuwe stadion spelen. Bij Cercle is er voorlopig geen deadline bekend.

Verhuis richting zee

Als Club en Cercle over enkele jaren hun intrek nemen in een nieuw stadion langs de Blankenbergse Steenweg, liggen beide clubs een stuk dichter bij de Noordzee. Het bewuste gebied van 80 hectare bevindt zich immers in het noorden van de regio Brugge, op amper 10 kilometer van Blankenberge. De locatie is vlot bereikbaar dankzij de nabijheid van de N31 Expressweg en de nieuwe A11 tussen Brugge en Knokke. Er loopt ook een spoorlijn langs het terrein.

Voor Club Brugge is de verhuis naar de Blankenbergse Steenweg alvast bijzonder praktisch, want enkele weken geleden raakte bekend dat het een nieuw oefencentrum wil bouwen in Westkapelle, deelgemeente van Knokke-Heist. Dat oefencomplex zou dan amper 15 kilometer van het nieuwe stadion verwijderd liggen.

Club in 2018 uit Jan Breydel

Als alles volgens plan verloopt, zal Club Brugge in 2018 Jan Breydel (vroeger ‘Olympia’) verlaten. Het stadion zal dan 43 jaar lang de thuishaven van blauw-zwart zijn geweest. Later, van zodra het nieuwe stadion van Cercle klaar is, zal het worden gesloten en gesloopt. Met de opbrengst van de gronden zal het stadsbestuur een deel van het nieuwe Cercle-stadion financieren.

Club en Cercle spelen al sinds 1975 samen in Olympia, dat in 1973 betaald en gebouwd werd door de stad Brugge. Aanvankelijk was er plaats voor 30.000 toeschouwers, maar in de loop der jaren veranderde dat aantal regelmatig als gevolg van renovaties. Zo daalde het aantal zitjes met ongeveer duizend stuks toen de stad in 1987 de West-tribune van een logegebouw en businessseats voorzag. In 1993 viel de capaciteit zelfs terug naar 18.000 toen de UEFA aandrong op een vervanging van alle staanplaatsen door zitjes. Een laatste, grondige renovatie volgde eind jaren ’90 in de aanloop naar Euro 2000 in België en Nederland. Brugge was toen een speelstad en moest de capaciteit van het stadion opnieuw optrekken naar 30.000. De naam werd toen ook veranderd in Jan Breydel. Sindsdien gebeurden nog tal van kleine renovatiewerken, maar beide clubs keken vooral uit naar een nieuwe thuishaven. Het ‘oude’ stadion zal bij de supporters sowieso in het geheugen gegrift blijven door enkele memorabele Europese campagnes. Zoals die in ’75-’76 en ’77-’78, toen Club het onder Ernst Happel twee keer tot in de finale van een Europese beker schopte.

Dossier zit al zes jaar in het slop

JANUARI 2007

Club Brugge lanceert voor het eerst het plan om een eigen stadion te bouwen. Voorzitter Michel D’Hooghe en Bart Verhaeghe, op dat moment al bestuurslid, willen een multifunctioneel complex uit de grond stampen met plaats voor 40.000 Clubsupporters en een groot winkel- centrum. 16 verschillende locaties rond Brugge worden onderzocht, maar uiteindelijk valt de keuze op een groot stuk grond aan de Oostkampse Baan in Loppem. “Tegen 2010 willen we starten met de bouw”, klinkt het bij Club.

OKTOBER 2009

Het project langs de Oostkampse Baan stuit op protest en Club slaagt er niet in om de nodige vergunningen te verkrijgen. De Vlaamse Regering zet het licht op rood, maar stelt wel een alternatief voor: een stadion voor Club én Cercle in het Chartreusegebied, op een boogscheut van de Oostkampse Baan.

Vanaf dan start men in Brugge een lange procedure voor het binnenhalen van alle vergunningen, maar vooral het Mileu Effecten Rapport zal een struikelblok blijken.

SEPTEMBER 2013

Na een jarenlange procedure veegt de Raad van State het Chartreuseproject van de baan. Een voetbalstadion op die locatie zou het leefmileu ernstig aantasten, oordeelt men. In Brugge werkt men al een tijdje in alle stilte aan een nieuw project met twéé stadions. Deze keer in het noorden van Brugge, langs de Blankenbergse Steenweg. Alle partijen scharen zich achter het plan en er wordt een redelijke termijn naar voor geschoven: in 2018 moet minstens één van de twee nieuwe stadions er staan.

Bron: Het Laatste Nieuws

Leave a Reply:

Name (required):
Mail (will not be published) (required):
Website:
Comment (required):
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>