Reacties op het nieuwe stadionvoorstel in Brugge

november 19th 2013 | Posted in Nieuwe Stadions, Stadions

Landuyt over stadiondossier: “Gaat goeie kant uit”

Burgemeester Renaat Landuyt van Brugge geeft toe dat er iets beweegt in het stadiondossier. “Maar wat in de krant staat, is niet meteen wat er op tafel ligt”, vertelt Landuyt aan Sporza.

“We willen vanuit de stad wel graag een oplossing voor zowel Club als Cercle. Binnen vijf jaar willen we weten wie waar zal spelen. Het ene stadion kun je niet los zien van het andere.”

“De locatie aan de Blankenbergse Steenweg is altijd een optie geweest, maar er moet nog gepraat worden over de financiering en de ruimtelijke ordening. We willen beide teams ook gelijkwaardig behandelen.”

“De gesprekken gaan de goeie kant uit. Er staat geen timing op, maar de wil om te slagen is aanwezig.”

In Het Brugsch Handelsblad reageert Renaat Landuyt (sp.a) dat er nog geen akkoord is in het voetbaldossier. “Hetgeen een dagblad meldt, is gestoeld op veredelde cafépraat en losse, informele gesprekken met personen die menen iets te weten.”

Volgens sportschepen Annick Lambrecht  (sp.a) is men ‘nooit zo dicht is geweest bij een akkoord in dit dossier”. Volgens schepen en OCMW-voorzitter Dirk De fauw (CD&V) lijkt het voorstel haalbaar, maar is de financiering nog niet rond. De bedrijfswereld is niet blij met het voorstel omdat de grond oorspronkelijk voorzien was als industriezone. Schepen voor Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V) waarschuwt tenslotte dat er geen geld voor voorzien is in de meerjarenbegroting.

Een beslissing over het voetbaldossier is nakend – voor het einde van het jaar – maar nog niet genomen.

Volgens De Standaard verklaart Demon dat “het een voorstel is waarmee de clubs naar voren zijn gekomen, maar het is maar een van de verschillende opties. Er is met andere woorden nog helemaal niets beslist.” Het kabinet van Vlaams minister Philippe Muyters (NV-A) – bevoegd voor financiën, begroting, werk, sport en ruimtelijke ordening – bevestigt die stelling:  “Wij hebben Club Brugge, Cercle Brugge en het stadsbestuur gevraagd om samen een voorstel te formuleren dat gedragen wordt door de omwonenden én waarbij het financiële plaatje klopt. Daar hebben we tot nu toe nog niets van gezien.” Pol Van Den Driessche (woordvoerder Cercle Brugge, N-VA) zegt dan weer dat Cercle “een stadion met een aangepaste capaciteit op Brugs grondgebied wil” en hij wil daarbij “niet afhankelijk zijn van Club Brugge”.

Volgens de krant is het nog niet duidelijk hoe het financiële plaatje er zal uitzien. Club wil blijkbaar zelf fors investeren, terwijl Cercle eerder zou aandringen op steun van de stad Brugge voor de bouw van een stadion. “Maar”, zegt Landuyt daarop, “dan houdt Cercle zijn dromen voor werkelijkheid.” Ook Demon spreekt klare taal: “De Bruggeling zal hier niet voor betalen.”

Sporteconoom over nieuw voorstel 

Twee voetbalstadions op een lap grond lijkt voor sommigen ongetwijfeld een absurde gedachte. Maar volgens sporteconoom Trudo Dejonghe is het idee zo gek nog niet. Feit is dat Brugge twee clubs telt in eerste klasse maar elk met een eigen dynamiek en businessmodel. Dat samen onder één dak krijgen lijkt niet zo vanzelfsprekend. Video: http://www.focus-wtv.tv/video/sporteconoom-over-nieuw-voorstel-stadiondossier-brugge

Weinig kritiek bij oppositie op plannen voor 2 nieuwe voetbalstadions in Brugge

Er heerst nog veel onduidelijkheid over het gelekte plan. Groen houdt vast aan een moduleerbaar stadion op Jan Breydel, N-VA heeft vragen bij de mobiliteit en de financiering, maar is wel blij dat er eindelijk schot in de zaak komt.

Open VLD ziet geen graten in de twee nieuwe stadions, en wijst erop dat er vroeger ook De Klokke en het Edgar Desmetstadion was. “Als we een nieuw moeten bouwen voor Club en we blijven Jan Breydel gebruiken voor Cercle, zijn er ook twee stadion. Dus wij hebben geen probleem met twee stadions in Brugge”, stelt Mercedes Van Volcem.

N-VA is blij dat er eindelijk beweging in het dossier komt, dat was ook de bedoeling van minister Philip Muyters, die voor het einde van deze legislatuur een beslissing wou. Toch zijn er nog heel wat vragen. “De locatie is nu nog industriegrond, dus zal er een herbestemming van die grond moeten komen. Dit mag niet ten koste gaan van de industrie”, zegt Ann Soete.

Groen houdt vast aan een moduleerbaar stadion op Jan Breydel, en betreurt dat er geen publiek debat is. “Twee stadions bouwen in crisistijd is pure waanzin, wie gaat dat allemaal betalen”, vraagt Sammy Roelant zich af. “Wij blijven voorstander van 1 stadion dat moduleerbaar is.”

Bron: focus-wtv

Moenaert kritisch over plannen

Oud-burgemeester bekijkt het nieuwe stadiondossier vanaf zijlijn

Ook voormalig burgemeester Patrick Moenaert volgt de gelekte stadionplannen van Club en Cercle met twee arena’s langs de Blankenbergse Steenweg op de voet. Toen hij nog burgemeester was, stelde Moenaert als eerste de Blankenbergse Steenweg als locatie voor. Toen werd hij daar genadeloos mee weggelachen. “Het was de enige manier om het vastgereden dossier nieuw leven ¡n te blazen”, kijkt hij er nu op terug, En over de nieuwe plannen: “Wie gaat dat allemaal betalen?”

Flashback naar juli 2008. Toenmalig burgemeester Patrick Moenaert werpt in de task force, de werkgroep rond een nieuw voetbalstadion in Brugge, een nieuw voorstel op tafel: “Bouw een stadion aan de Blankenbergse Steenweg, met een kleiner winkelcentrum van zo’n 15.000 vierkante meter. Dat is een betere optie dan de meer dan 40.000 vierkante meter winkelruimte in de optie Loppem. Een deel daarvan kan de stad betalen, met de opbrengst van het stuk grond dat we kunnen verkavelen als het Jan Breydelstadion afgebroken zou worden. Ook de Vlaamse regering moet zijn verantwoordelijkheid dragen en een deel van de kosten op zich nemen.”

De toenmalige Club Brugge-voorzitter Michel D’Hooghe reageert scherp: “Een ‘hallucinant’ en ’totaal onhaalbaar’ voorstel. Als ze daar een stadion willen bouwen, zullen ze een andere ploeg mogen zoeken om erin te spelen.”

Ruim vijf jaar later ligt de Blankenbergse Steenweg toch op tafel. Het voorstel van de clubs én de stad zit iets anders in elkaar, maar over de locatie lijkt iedereen het roerend eens. Patrick Moenaert, binnen drie maanden 65 jaar, bekijkt het dossier nu vanaf de zijlijn. “Het voorstel dat ik vijf jaar geleden deed was een theoretische optie. Het dossier-Loppem zat op dat moment muurvast. Er moest iets gebeuren. Veel meer opties dan de Blankenbergse Steenweg waren er niet. Nu blijkt dat opnieuw.”

Moenaert verbaast er zich over dat er nauwelijks nog gesproken wordt over de tachtig hectare industriegrond die langs de Blankenbergse Steenweg ingekleurd waren. “Iedereen was het er roerend over eens dat we die bijkomende industrie nodig hadden. Daar hadden we jaren voor geijverd. Er wordt nauwelijks over gesproken.” Veel positieve elementen heeft de oud-burgemeester nog niet ontdekt in het voorstel dat nu op tafel ligt. “Het enige goede nieuws is dat iedereen optimistisch is, maar eerlijk gezegd vind ik niet dat er al veel vooruitgang is geboekt. Ze staan nog nergens. Vooral over de financiering stel ik me heel veel vragen. Zal de stad hier haar spaarpot aan spenderen? Ik mag hopen van niet.”

In de media

Moenaert kon zich jaren geleden erg druk maken over lekken in de media. Ook nu komt het stadiondossier weer vroeger dan gepland in de kranten. “Het bezorgt mij een déjà-vu-effect. Van zodra dat soort plannen in de media komen, gaan ze een eigen leven leiden en moet je daar als onderhandelaar rekening mee houden. Iedereen wil er zijn mening over geven, en dat helpt de zaak niet vooruit. Ik hoop dat ze eruit geraken, maar ik zie weinig positiefs.”

Bron: Het Laatste Nieuws

“Ik wil hier geen parkeerwachter zijn”

Eerste ’tegenstander’ stadionplannen maakt zich bekend

De stadion plannen van Club en Cercle Brugge zijn nog niet concreet of het eerste buurtprotest biedt zich al aan. “Mijn vrouw zal mij verplichten om parkeerwachter te worden” zegt dokter Oswald Van Landeghem sip, maar niet erg overtuigend. De man wil de echte criticasters voor zijn.

Ik kan het gejuich bij een goal van de tegenstander niet verdragen, als er muziek gespeeld wordt, dan ben ik ten onrechte bevoordeeld tegenover andere Bruggelingen om gratis mee te genieten en verbied supporters van de tegenstander om mobiliteitsproblemen in te perken: dokter Oswald Van Landeghem heeft tal van opmerkelijke redenen waarom de nieuwe voetbalstadions van Club en Cercle niet aan de Blankenbergse Steenweg mogen komen.
“De belangrijkste reden is dat mijn vrouw me zal verplichten om wagens te laten parkeren op het stuk weide naast ons huis. Maar ik wil helemaal geen parkeerwachter worden”, zegt de dokter die zijn huis en praktijk aan de Blankenbergse Steenweg heeft, als een van de laatste woningen voor de kavel waar Club en Cercle hun oog op hebben laten vallen.

Ludiek protest

Van Landeghem valt heel snel door de mand met de argumenten die hij in zijn protestbrief heeft genoteerd. Hij is dan ook allesbehalve tegenstander van de stadionplannen en zou niet liever hebben dan dat er wat beweegt aan de Blankenbergse Steenweg. Daarom wil hij echt buurtprotest preventief in de kiem smoren door aan te tonen hoe belachelijk en vergezocht veel argumenten zijn. “Er is juridisch altijd wat te vinden om ondernemers stokken in de wielen te steken. Er moet maar één iemand zijn die moeilijk doet en er staat hier binnen tien jaar nog geen stadion”, zegt Van Landeghem, die vreemd genoeg niet eens voetbalfan is. “Maar als ik zowel Club als Cercle hoor scoren, dan zal ik een hemels gevoel krijgen.”
Met zijn protest wil de dokter dus vooral een statement maken. Als de eigenaar van café en fuif zaal De Kelk in de Langestraat in Brugge heeft hij een pak ervaring met buren die dwars liggen. Al jarenlang vecht hij een juridisch steekspel uit met een buurman, die geluidsoverlast vreest. “Louter met juridische redenen zorgt hij er voor dat er geen fuiven kunnen plaatsvinden.”

Bron: Het Nieuwsblad

Leave a Reply:

Name (required):
Mail (will not be published) (required):
Website:
Comment (required):
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>