Anderlecht bevestigt akkoord rond bouw nieuw stadion… zonder piste

november 26th 2013 | Posted in Nieuwe Stadions, Stadions

Na enkele weken van ogenschijnlijke windstilte is er plots een doorbraak in het Brusselse stadiondossier. De Belgische voetbalbond en Anderlecht zijn het met de federale en Vlaamse regering prompt eens over de bouw van een nieuw stadion.

Dat nieuwe stadion zou – ietwat verrassend – dan toch zonder piste en ook zonder overkapping neergepoot moeten worden. “Voor de noodzakelijke verbreding van de Brusselse Ring, waar het Brussels Gewest nog moeilijk over doet, moet nog een oplossing worden gevonden,” bevestigde Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck bij Het Nieuwsblad.

“En we engageren ons ook een oplossing te zoeken voor de Memorial.” Een studie van Deloitte wees eerder uit dat een stadion met piste niet haalbaar is zonder overheidssteun. Maar Van Holsbeeck bevestigde: “Eenmaal die problemen opgelost, zijn we weer een heel stuk dichter bij een nieuw stadion.”

Financieel beste optie

Met dit akkoord lijken alle partijen voor de ‘veiligste’ optie te kiezen, en ook voor de goedkoopste. Een voetbalstadion van 60.000 zitplaatsen met een normaal dak kost ongeveer 270 miljoen euro. Met een verschuifbaar dak is dat 300 miljoen euro. Een stadion met een atletiekpiste, verschuifbare tribunes en een normaal dak zou 310 miljoen euro moeten kosten. “Een stadion met alle opties, atletiekpiste, verschuifbare tribunes en een verschuifbaar dak is geen optie, want onbetaalbaar”, liet KBVB-CEO Steven Martens eerder al optekenen.

Bron: nr10.be

Leave a Reply:

Name (required):
Mail (will not be published) (required):
Website:
Comment (required):
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>