Zeven stadionprojecten krijgen Vlaamse subsidie

april 9th 2014 | Posted in Huidige Stadions, Nieuwe Stadions

Vlaams Minister voor Sport Philippe Muyters maakte vorige week vrijdag (4 april) bekend welke projecten geselecteerd werden voor een subsidie. Hij liet zich hiervoor bijstaan door een onafhankelijke beoordelingscommissie.

De zeven voetbalclubs krijgen de centen als ondersteuning om tegen 2017 of 2019 een multifunctioneel stadion te realiseren met een duidelijke maatschappelijke return. De subsidie is een impuls om de verouderde stadioninfrastructuur te vernieuwen. De vernieuwde stadions zullen  voldoen aan de UEFA-criteria voor Europees voetbal. Tegelijk wil de Vlaamse Regering de profvoetbalclubs stimuleren om de maatschappelijke rol van het voetbal hoog op de agenda te plaatsen.

KAA Gent en de Stad Gent, Club Brugge, Yellow Red KV Mechelen, SV Zulte Waregem, Oud-Heverlee Leuven, de Stad Oostende en KRC Genk ontvangen een subsidie. Sporting Lokeren, Royal Antwerp FC, Cercle Brugge en Lommel United vallen voorlopig uit de boot, rekening houdende met de omvang van de ingediende dossiers, de rangschikking en de beschikbare middelen (8 miljoen euro in totaal). Zij kunnen toch nog in aanmerking komen voor een subsidie indien een of meerdere van de geselecteerde projecten niet langer aan de voorwaarden zou voldoen, zoals de deadline van 2017 of 2019.

De twee ingediende dossiers (verbouwing en nieuwbouw) van de Stad Aalst en Eendracht Aalst werden onontvankelijk verklaard.

Naast de maatschappelijke return werden de ingediende dossiers ook onderzocht op de voetafdruk van het stadion, de financiële en vooral praktische haalbaarheid. De hoofdbedoeling van de eenmalige projectoproep bestond er immers in clubs of steden aan te spreken die al concrete plannen hebben voor een stadion.

Wat betreft de ingeschatte kostprijs moesten de clubs een duidelijk onderscheid maken tussen voetbal-gerelateerde investeringen en andere commerciële activiteiten. De totale steun die ze van alle overheden kunnen krijgen, bedraagt maximaal 70% van de aan voetbal gerelateerde investering.

In september zal de regering een eerste stand van zaken opvragen.

Rangschikking:

 1. KAA Gent: 2.500.000 €
 2. OH Leuven: 673.800 €
 3. YR KV Mechelen: 750.000 €
 4. KRC Genk: 195.700 €
 5. SV Zulte Waregem: 750.000 €
 6. Club Brugge: 2.500.000 €
 7. Stad Oostende: 630.500 €
 8. Sporting Lokeren
 9. R. Antwerp FC
 10. Cercle Brugge KSV
 11. Lommel United

Leave a Reply:

Name (required):
Mail (will not be published) (required):
Website:
Comment (required):
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>