STVV opent nieuwe tribune; Lokeren, Zulte Waregem, Charleroi én Antwerp verbouwen

mei 29th 2014 | Posted in Huidige Stadions, Stadions

Het gonst tegenwoordig van de  bedrijvigheid in de Belgische stadions, ook al zit de competitie er op. Sint-Truiden nam de nieuwe hoofdtribune op Stayen ter gelegenheid van de laatste wedstrijd in de eindronde in gebruik. In allerijl werden de nieuwe blauwe en gele zitjes geplaatst. STVV verloor echter van Moeskroen-Péruwelz, dat naar eerste klasse promoveert.

Daarmee zijn de werken op Stayen nog niet afgerond. Er wordt naarstig verder gebouwd aan enkele flatgebouwen, een centraal plein en nog meer handelszaken en parkeergelegenheid. Het is niet uitgesloten dat in de toekomst ook de oude Jonagold-tribune langs de spoorweg nog wordt vervangen. Deze zal trouwens volgend seizoen integraal aan de bezoekers worden toegewezen, de spionkop verhuist naar de noordtribune.

Lokeren greep naast een Vlaamse subsidie voor een volledige stadionverbouwing maar bleef niet bij de pakken zitten. De Waaslanders wonnen de Beker van België en willen ditmaal absoluut in eigen stadion Europees spelen. Daarvoor werd nog voor het einde van play-off 1 gestart met de bouw van een nieuwe tribune achter doel, goed voor 2900 zitplaatsen. De open ruimte naast de hoofdtribune wordt opgevuld met een extra, onoverdekte tribune voor 500 supporters van de bezoekende ploeg. Voorts worden alle zitjes (behalve de VIP-stoelen) vervangen door exemplaren in de clubkleuren en worden nog enkele minder opvallende aanpassingen uitgevoerd om het stadion UEFA-waardig te maken. Daknam zal volgend seizoen over 8000 zitplaatsen en 4000 staanplaatsen beschikken.

Ook Zulte Waregem wil Europees niet meer uitwijken naar Brugge of Anderlecht en is gestart met de eerste fase van de verbouwingswerken aan het Regenboogstadion, waarvoor het in april groen licht kreeg van de stad. Momenteel wordt het veld vergroot, wat betekent dat de atletiekpiste moet verdwijnen. Het is de bedoeling dat in deze fase ook de nieuwe doeltribunes worden gebouwd en de verouderde bezoekerstribune wordt vervangen maar het voldoen aan de vereisten van de UEFA is waarschijnlijk de eerste prioriteit. Daarvoor moet het stadion onder meer voldoende capaciteit bieden, waaronder een groot aantal zitjes met rugleuning.

In het Stade du Pays de Charleroi werden vorige zomer de bovenverdiepingen van de tribunes afgebroken. De supporters van de Carolo’s waren een volledig seizoen overgeleverd aan de elementen maar krijgen binnenkort weer een dak boven hun hoofd. Op 2 juni starten de werken.

Last but not least: eergisteren, dinsdag 27 mei, maakte FC Antwerp bekend dat het de hoofdtribune serieus én snel onder handen gaat nemen. Daar waar het vorige bestuur uitblonk in grootse plannen maar intussen de Bosuil steeds verder aftakelde, kiest het huidige bestuur voor een realistische aanpak. Antwerp greep net als Lokeren naast een Vlaamse subsidie maar liet evenmin de schouders hangen. Er werd een masterplan voor het stadion opgesteld voor de iets langere termijn (daarvoor moeten nogal wat procedures worden doorlopen) maar deze zomer al wordt Tribune I dus grondig vernieuwd. Het gaat niet om een definitieve oplossing maar zal The Great Old wel in staat stellen terug zo’n 2770 toeschouwers in deze tribune plaats te laten nemen, nadat sinds 2013 de meeste plaatsen om veiligheidsredenen afgesloten waren voor het publiek.

Concreet worden de gevel en het dak gerenoveerd, de meest opmerkelijke ingreep is echter het verwijderen van alle bestaande zit- en staanrijen. Enkel het betonnen geraamte en de voorzieningen op het gelijkvloers (onder andere de kleedkamers) blijven overeind. Met luchtkussens zal een stalen frame met 2774 zitjes in de tribune worden geschoven. Er komen ook 4 loges met outside seats en nieuwe plaatsen voor de pers. Deze modulaire tribune kan later worden verplaatst naar de zijde van de business seats of deel uitmaken van een nieuwe Tribune II.

Links:

Leave a Reply:

Name (required):
Mail (will not be published) (required):
Website:
Comment (required):
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>