Overig stadionnieuws april-mei

mei 30th 2014 | Posted in Huidige Stadions, Nieuwe Stadions, Stadions

Brussel – Bergen – Leuven – Genk – Brugge – Oostende – KRC Mechelen – Lommel – Aalst

Het grootste nieuws viel eind april uiteraard in de hoofdstad te noteren. De Koninklijke Belgische Voetbalbond diende samen met de Stad Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en met de steun van alle regeringen zijn kandidatuur in bij de UEFA als gaststad voor enkele wedstrijden tijdens EURO 2020, dat uitzonderlijk verspreid over het continent wordt afgewerkt. In september wordt bekendgemaakt welke 13 stadions/steden/landen het EK mogen ontvangen. Brussel mikt op vier wedstrijden en als Europese hoofdstad in het bijzonder op de openingswedstrijd. Het stadion op parking C van de Heizel moet daarvoor plaats bieden aan 60.000 toeschouwers, ten laatste in 2019 opgeleverd zijn en zou zonder overheidsgeld gebouwd worden. De capaciteit kan later al dan niet definitief teruggebracht worden tot 40.000.

Naar alle waarschijnlijkheid zal naast de nationale ploeg ook Anderlecht gebruik maken van het stadion en inspraak hebben in het ontwerp. Op termijn verdwijnt het Koning Boudewijnstadion ten koste van het NEO-project (winkels, kantoren…) maar de organisatoren van de Memorial Van Damme kregen de garantie ten minste nog tot 2022 (en uiterlijk tot 2030) van het stadion gebruik te kunnen maken. In het nieuwe stadion zal immers geen plaats meer zijn voor atletiek. Waar deze grote atletiekmeeting op lange termijn terecht kan is nog niet beslist.

De uit eerste klasse gedegradeerde clubs RAEC Mons en OH Leuven benadrukken dat ze ondanks de degradatie hun stadion verder willen afwerken. In Leuven moet de staantribune wijken voor een nieuwe tribune met 3.500 zitplaatsen, in Bergen wil men de laatste fases van de verbouwingsplannen eindelijk uitvoeren, waarbij de twee resterende verouderde tribunes zouden worden vervangen. OHL voegde er wel aan toe “in functie van het sportieve resultaat (degradatie of behoud, nvdr) […] zullen we zien hoe we het aanpakken”. Over de timing van beide projecten is niet bekend maar Leuven moet het alvast doen ten laatste in 2017, anders verliest het zijn Vlaamse stadionsubsidie.

KRC Genk ontving een subsidie voor de uitbouw van het hoofdgebouw van de Cristal Arena. De voorgevel verschuift tien à vijftien meter richting straatkant. In de ontstane ruimte komt de incheckbalie, fanshop, ticketverkoop, onthaal en een koffiehoek. Ook het themacafé wordt in een nieuw kleedje gestoken. Er zal bovendien ruimte vrijkomen door de verhuis op termijn van de A-kern naar een nieuw trainingscomplex, er blijven dan enkel drie kleedkamers in het stadion over voor de thuisploeg, bezoekende ploeg en scheidsrechters.

Club Brugge ontving net als Gent in april het maximale subsidiebedrag voorzien voor nieuwe stadions. Het Brugse stadionproject voorziet in twee stadions op dezelfde site aan de Blankenbergse Steenweg. Cercle krijgt geen subsidie en is uiteraard ontgoocheld. Thomas Pollet, woordvoerder van minister Muyters benadrukt echter dat het project van Club Brugge een oplossing moet bieden voor zowel Club als Cercle. Dat is een uitdrukkelijke opschortende voorwaarde van de subsidie. Club wil zijn nieuwe arena in 2019 betrekken (bovendien een voorwaarde om de Vlaamse subsidie te behouden), een nieuw oefencomplex in Westkapelle moet er al in 2016 staan.

Maar Club Brugge wacht niet op het nieuwe stadion om zijn supporters meer comfort te bieden. In het tussenseizoen worden het sanitair en de kantines vernieuwd en komen er onder meer een nieuwe Clubshop en dienst ticketing, een museum en gratis WIFI in het hele stadion.

KV Oostende en de Stad Oostende gaven na de wedstrijd tegen Waasland-Beveren, daags na het toekennen van de subsidie, toelichting bij de plannen voor het Albertparkstadion. De huidige hoofdtribune en de flankerende losse tribunes worden vervangen door één grote, comfortabele hoofdtribune. Deze fase is voorzien voor de zomer van 2015. Daarna worden ook andere delen van het stadion aangepakt, zoals de bezoekerstribune. Het stadion zal uiteindelijk zo’n 8200 zitplaatsen tellen, circa 8 miljoen euro kosten en voldoen aan de UEFA-voorschriften. De volledige afwerking van het project is voorzien voor 2016 of 2017. De eerste (voorlopige) beelden en een video van de persconferentie vindt u op kvo.be en voetbalkrant.com.

KRC Mechelen: in juni wordt het verbouwingsproject voor het Oscar Vankesbeeckstadion voorgesteld aan de vzw, in september wordt de bouwaanvraag ingediend. Een jaar later wil men de werken opstarten. Racing werd kampioen in derde klasse A en keert zo na 20 jaar terug naar tweede klasse.

Voor Lommel United was er eind maart goed nieuws vanuit de gemeenteraad: die gaf groen licht voor een locatieonderzoek voor het nieuwe stadion met 10.000 plaatsen. Industriegebied Kristalpark ligt in pole position. Ondanks de weigering van de aangevraagde Vlaamse subsidie blijft de club op de ingeslagen weg verder gaan.

Voor Eendracht Aalst zijn beide opties – een nieuw stadion, waarschijnlijk op industrieterrein Zuid IV in Erembodegem, of renovaties en nieuwe tribune in het huidige stadion – nog steeds mogelijk. Eendracht heeft de steun van de stad, heeft investeerders en drie kandidaat-bouwheren. Er moet een vennootschap opgericht worden met deze verschillende partijen. Er werd reeds een afdoend bod uitgebracht. Er is echter nog een andere kandidaat-koper voor het bouwterrein maar Eendracht heeft een streepje voor omdat de eigenaar een socio-economische herbestemming verkiest voor de site, waarvoor tevens een wijziging van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan nodig is: industriegrond moet terug recreatiegrond worden. Het nieuwe stadion zou 11.500 plaatsen tellen, uitbreidbaar naar 15.000. In het stadionproject (op een oppervlakte van 5ha, een pak meer dan de 2,9ha op de huidige locatie) zijn ook een restaurant, kantoren, handelszaken en logistieke infrastructuur inbegrepen. Streefdatum voor een nieuw stadion is (ten vroegste) in 2019. Voor het einde van juni wordt een definitieve beslissing verwacht.

Het is geen geheim dat de supporters van Eendracht Aalst ontevreden zijn met de (tijdelijke) nieuwe tribunes die vorig jaar werden opgetrokken in het Pierre Cornelisstadion ter vervanging van de versleten staantribune. Op hun vraag werd besloten de benedenring met zitplaatsen in de Europatribune (achter doel) om te vormen tot sfeervak. Ook als er een nieuw stadion komt of het huidige stadion verbouwd wordt zullen de supporters inbreng krijgen.

Leave a Reply:

Name (required):
Mail (will not be published) (required):
Website:
Comment (required):
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>