Herboren Avanti Brugge laat Brugse Topsporthal vollopen

september 18th 2016 | Posted in Huidige Arena's

Avanti BruggeDat nogal wat Bruggelingen heimwee koesterden naar het 25 jaar geleden opgedoekte Avanti, werd vorige week zondag duidelijk. Maar liefst 1500 toeschouwers zakten af naar de topsporthal van Sport Vlaanderen Julien Saelens in deelgemeente Assebroek voor de eerste wedstrijd van de heropgerichte basketbalclub in vierde provinciale.

Avanti Brugge zag het levenslicht in 1950 en is daarmee een “generatiegenoot” van Okapi Aalstar. Van onder meer BC Oostende en Spirou Charleroi was toen nog geen sprake. Avanti promoveerde in 1968 naar de hoogste klasse en won de Belgische Beker in 1978. De club degradeerde één keer in 1985 maar keerde meteen terug. Na 22 jaar eerste klasse ging Avanti in de loop van het seizoen 1990-1991 in vereffening. De leemte die Avanti achterliet werd gedeeltelijk opgevuld door Racing Brugge, opgericht in 1971 en momenteel uitkomend in eerste landelijke (=vierde klasse). De bekendste oud-speler van Avanti is zonder twijfel Tony Parker. Zijn zoon Junior, Frans international en speler van de San Antonio Spurs (NBA), werd in Brugge geboren.

Plannen om de club weer uit de grond te stampen werden al lang gesmeed maar pas in 2015 werden deze echt concreet voorgesteld. De initiafnemers leggen de lat bijzonder hoog, Avanti won zijn eerste wedstrijd tegen Zedelgem trouwens maar liefst met 97-31!

Artikel + reportage eerste wedstrijd op Focus/WTV 
Website Avanti Brugge

Leave a Reply:

Name (required):
Mail (will not be published) (required):
Website:
Comment (required):
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>