Nieuw stadion Lommel komt aan Ringlaan

september 24th 2016 | Posted in Nieuwe Stadions

Lommel United verkiest voor zijn nieuwe voetbalstadion niet langer de site Eynderheide, achter het oude ziekenhuis tussen de Vlasstraat en de Duinenstraat, maar een braakliggende lap grond aan de Ringlaan, tussen de Stationsstraat en Vreyshorring, amper enkele honderden meters verderop. Die locatie zou interessanter zijn voor investeerders. Het nieuws raakte gisteren bekend.

De club, die dit seizoen uitkomt in eerste klasse B, koestert al sinds de zomer van 2011 plannen voor een nieuw voetbalstadion met 10.000 plaatsen. Oorspronkelijk had men hiervoor een stuk grond bij de industriezone Kristalpark voor ogen. Wegens moeilijkheden om op die locatie aan de nodige vergunningen te geraken opteerde men vorig jaar na een studie voor het terrein achter het oude ziekenhuis. Tot nu dus.

Uit die eerdere studie kwamen trouwens drie opties naar voren: een gefaseerde verbouwing van het huidige stadion aan de Gestelsedijk en de twee locaties voor een nieuw stadion: de site Eynderheide en het gebied aan de Ringlaan. Dat men nu voor het laatste kiest heeft te maken met de financiering: de potentiële investeerders, die het stadion willen combineren met handel of horeca, zien meer in deze goed zichtbare locatie, die bovendien vlakbij een McDonald’s en het winkelcentrum ligt, in die mate zelfs dat ze de meerkost willen dragen.

Schepen van Stadsontwikkeling Walter Cremers bevestigde dat de locatiekeuze terug op tafel ligt maar ziet dit niet als een onverwachte bocht in het dossier. Op vlak van ruimtelijke ordening en verkeersafwikkeling kwam de nieuwe locatie trouwens destijds als meest gunstige uit de studie. Bovendien bezit de stad er heel wat grond.

Komt de timing van het stadion, dat tegen 2019 af moet zijn om de 1,19 miljoen euro toegekende Vlaamse subsidie niet te verliezen, niet in gevaar nu? Integendeel: deze locatie in stedelijk gebied is in tegenstelling tot de vorige al ingekleurd als bouwzone zodat een bestemmingswijziging niet nodig is. Uiteraard moet het ruimtelijke luik wel herbekeken worden, moet de stad juridisch bekijken hoe de gronden ingebracht kunnen worden en moeten de nodige procedures worden doorlopen. Tenslotte moeten de plannen nog afgestemd worden op deze van een andere investeerder die eveneens zijn zinnen heeft gezet op deze locatie.

Lommel United wenst niet voor zijn beurt te spreken en nu al een officiële verklaring af te leggen. Financieel beheerder Greet Vanbrabant ontkent echter niet dat de nieuwe locatie altijd al de voorkeur van de club genoot.

Leave a Reply:

Name (required):
Mail (will not be published) (required):
Website:
Comment (required):
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>