Drie Lindenstadion

april 15th 2010 | Posted in

Het Drie Lindenstadion (Frans: Stade des Trois Tilleuls) is gelegen in de Brusselse gemeente Watermaal-Bosvoorde. Van 1946 (opening) tot 1954 (gedwongen vertrek van de club) was het de thuisbasis van 6-voudig Belgisch kampioen Racing Brussel. Met 40.000 (hoofdzakelijk staan-)plaatsen is het nog steeds één van de grootste stadions van België, al liep deze kuip – op één enkele keer na – nooit vol. Tegenwoordig wordt het gebruikt door de nog bestaande atletiekafdeling van Racing en door voetbalclub RRC Boitsfort.

Het Koning Boudewijnstadion

Verhaal van het stadion

In de eerste maanden van zijn bestaan speelde Racing Brussel op het terrein waar zich vandaag de Basiliek van Koekelberg bevindt. Bij de start van het eerste Belgische voetbalkampioenschap in 1895-1896 was Racing intussen verhuisd naar de wielerbaan van Longchamps, te Ukkel. Rond de eeuwwisseling, toen Racing zijn grootste successen behaalde, was de club nogmaals verhuisd, naar de Vivier d’oie te Ukkel, waar een nieuwe tribune in beton (heel uitzonderlijk in die tijd) gebouwd werd met 1.500 zitplaatsen.

In 1946, op het ogenblik dat het vijftigjarige bestaan van de club gevierd werd (en zo de Royal Racing Club van Brussel werd), met een beetje vertraging vanwege de tweede wereldoorlog, was de club terug op het hoogste niveau en eindigde zelfs tussen de eersten. Maar het stadion van Vivier d’oie was te klein geworden. Racing liet een nieuw stadion bouwen te Watermaal Bosvoorde. Zo werd op 11/11/1948 het stadion van de Drie Linden ingewijd met een wedstrijd tegen één van de beste clubs van de wereld, Torino. De spelers van deze club zouden enkele maanden later omkomen in het vliegtuigongeval te Superga. In dit stadion, dat vandaag nog steeds bestaat, was plaats voor 40.000 toeschouwers. Maar Racing zou er nooit in slagen om het stadion te doen vollopen. Ze speelden geen hoofdrol meer en maakten meermaals de overstap tussen eerste en tweede afdeling.

In 1954 werd de club zelfs verplicht om te vertrekken omdat zij hun maandelijkse betalingen aan de gemeente, vastgelegd bij de aankoop van het terrein, niet meer konden aflossen. Een clausule voorzag dat het terrein, net als alle gebouwen, eigendom van de gemeente zou worden. Racing was verplicht om een nieuwe thuis te vinden en kon rekenen op de gastvrijheid van de Stad Brussel, die het Heizelstadion ter beschikking stelde. Ze speelden echter voor slechts enkele honderden toeschouwers en zakten in twee jaar naar derde afdeling, klommen weer naar tweede, maar zakten in 1961 terug naar derde na een verloren testmatch tegen… White Star.
Terwijl er voor lege banken gespeeld werd in het enorme Heyzelstadion, ging Racing een weinig rooskleurige toekomst tegemoet tot, in 1963, een fusie met White Star de oplossing bood.

Tegenwoordig wordt het Drie Lindenstadion, dat er op wat onkruid op de gradins en een opgefriste hoofdtribune na nog steeds bijligt zoals bij de ingebruikname in 1948, gebruikt door de atletiekverening Racing Brussel (die is blijven bestaan nadat de voetbalafdeling fusioneerde met White Star) en door voetbalclub RRC Boitsfort. Het heropgerichte RC de Bruxelles 1891 bespeelt momenteel het Guy Thijsstadion in Etterbeek, na een eerdere passage in het Fallonstadion.
De onoverdekte staanplaatsen zijn nu wel niet meer toegankelijk voor het grote publiek doordat de armsteunen ontbreken, maar in feite zouden er nog altijd 40.000 toeschouwers in kunnen.

De naam ‘Drie Linden’
De naam Drie Linden verwijst naar een rond punt op de tweede natuurlijke hoogste plaats van Brussel. Op dit rond punt komen er 7 straten op uit. (Momenteel staan er wel maar 2 lindebomen meer, 1 is afgestorven)

Fiche

Naam: Drie Linden Stadion / Stade des Trois Tilleuls
Adres/locatie: Nimfenlaan 1, 1170 Watermaal-Bosvoorde
Totale capaciteit: 40.000
Recordopkomst: 40.000 (11/11/1948 Brusselse Verstandhouding – Torino 0-3)
Bouwjaar: 1948
Ingebruikname: 11/11/1948 (vs. Torino FC)
Eigenaar: Gemeente Watermaal-Bosvoorde
Clubs: RRC Boitsfort (vroeger RRC Bruxelles)
Piste: Atletiekpiste met 6 banen

Foto’s

Links: