Guldensporenstadion

mei 8th 2010 | Posted in

Verhaal van het stadion

stadion4kleinHet Guldensporenstadion van KV Kortrijk is gelegen aan de Meensesteenweg te Kortrijk waar Kortrijk Sport steeds aantrad tijdens zijn thuiswedstrijden. Stade Kortrijk speelde op de velden waar nu de Kortrijkse jeugdopleiding voetbalt. We vonden informatie van het stadion terug van net na de 2de wereldoorlog.

Op 10 mei 1946 werd beslist om de houten tribune te slopen en een nieuwe tribune op te trekken. De volledig in hout opgetrokken tribune was in erg bouwvallige staat en bood nog nauwelijks enige beschutting tegen regen en wind. Toch was het voor die tijd een wel erg gedurfd initiatief om met dergelijk project naar voren te treden. De nog nasmeulende oorlogsellende en vooral het grote gebrek aan kwaliteitsmaterialen voor de toen in crisis verkerende bouwsector deden heel wat mensen erg ongelovig en sceptisch opkijken.

Er werd een speciaal comité opgericht. De hoofden werden bijeengestoken en vastbesloten, tijd nog moeite sparend, gingen zij aankloppen bij de supporters, vrienden, kennissen en familieleden om toch maar de nodige financiële middelen bijeen te krijgen. In deze tijd bestond het zo vertrouwde begrip ‘sponsoring’ zo goed als niet en men was uitsluitend aangewezen op volontariaat en mecenaat. Ingenieur Maurice Delahousse en het technisch bureau ‘Stabilis NV’ werden aangezocht plannen te tekenen terwijl de eigenlijke bouwwerken werden toevertrouwd aan de gebroeders Vanhee uit Menen.

De tribune werd gebouwd in 3 fases. Vooreerst werd het grote middengedeelte opgetrokken waarbij de steunelementen en de trappen ter plaatste werden gegoten. Dit was niet zo eenvoudig want om veiligheidsredenen moest men zeer omzichtig te werk gaan en zoveel mogelijk kwaliteitsmaterialen proberen te gebruiken. Pikant detail was dat men het cement moest gaan halen in Doornik. Nadien werden beide zijkanten aangebouwd, maar men gebruikte van deze keer prefabelementen die werden geleverd door het bedrijf Duyck uit Harelbeke. De werken duurden ruim 15 maanden en het hele project koste uiteindelijk 2.000.000 Belgische Franken (een kleine 50.000 euro). Het resultaat was dan ook erg geslaagd, vooral de bouwtrant van de tribune over de ganse lengte overwelfd, zonder één steunpilaar, was voor die tijd heel ongewoon.

Kortrijk was een prachtig nieuw bouwwerk rijker. Dat dergelijke prestatie niet onopgemerkt kon voorbijgaan sprak voor zichzelf. Op 15, 16, 17 en 18 augustus 1947 werd een reuzefeest op het getouw gezet op en rond het terrein langs de Steenweg naar Menen (nu Meensesteenweg). Een reuzedanstent overschaduwde een geheel van foorkramerattracties. Er werden concerten, ballonwedstrijden, volksdansen en volksspelen georganiseerd naast tal van sportactiviteiten zoals atletiekmeetings, Basketbal- en volleybalwedstrijden en uiteraard ook voetbalmatchen. De eigenlijke plechtige huldiging vond plaats op zondag 17 augustus. Voor deze festiviteiten werden voor de gelegenheid ook brochures aangemaakt en rondgedeeld.

stadion3klein

We schrijven januari 1988, na 41 jaar moest de oude en bouwvallige tribune verdwijnen en plaats maken voor een geheel nieuwe gemoderniseerde tribune. De naweeën van het Heizeldrama die in grote mate de veiligheidsnormen in de Belgische stadions hadden verhoogd waren mede fataal voor de sloop van het immense bouwwerk waar destijds zoveel lief en leed, pret en ongenoegen werd beleefd. KV Kortrijk was sinds 1975 ook hoog gestegen in de nationale reeksen en trad aan in 1ste nationale waar veilige plaatsen zich opdrongen om te mogen deel nemen in deze reeksen. Na de bouw van een volledige nieuwe zittribune met kantine (nu de bezoekerstribune) en de staantribune (kant ‘De Kouter’) werd besloten een volledig nieuwe hoofdtribune op te trekken.

Eind mei begonnen de slopingswerken aan de oude tribune die snel vorderden. Vlug werd ook gestart aan de ruwbouw van de nieuwe hoofdtribune die vooral kwaliteit, comfort en gastvrijheid moesten weerspiegelen. Voor het eerst sinds het bestaan van het Belgisch voetbal werd er gesproken over business-seats. Het bestuur wilde voornamelijk de zakenwereld naar het Guldensporenstadion trekken met dit bouwwerk zonder af te doen aan de voetballiefhebbers die de wedstrijden in de openluchtsfeer wilden volgen. De plannen toonden aan dat het bouwwerk ruim 90 meter breed zou zijn. De bovenste drie rijen vormen het inside gedeelte waar alles van achter glas, beschut tegen regen en wind kon gevolgd worden. Het outside gedeelte bestaat uit het middelste gedeelte van de tribune en bied op heden ten dage nog altijd 300 zitjes terwijl het binnenste gedeelte aan 297 mensen plaats kan bieden.

De Stad Kortrijk was investeerder in de nieuwe tribune en betaalde 55 miljoen Belgische Frank van de 72 miljoen die de tribune gekost heeft. KV Kortrijk betaalde het bedrag in schijven terug aan de stad en betaalde de rest van de kosten. Begin augustus 1988 was de tribune zo goed als af en op zondag 17 augustus 1988, voor de wedstrijd van de 2de speeldag tegen Club Luik, werd de tribune officieel ingehuldigd. Er was veel interesse voor de business seats want in een minimum van tijd waren alle zitjes uitverkocht voor het ganse seizoen. Ook de zitplaatsen werden door deze bouw uitgebreid want de hoofdtribune bied plaats aan 2225 mensen wat het totaal op 4400 zitplaatsen brengt in het Guldensporenstadion. Door de bouw van al deze tribunes kon het stadion toen om en bij de 15000 voetballiefhebbers plaats bieden, het hoogste aantal wat het stadion ook geboden heeft.

Business seats en comfort waren niet alles wat de nieuwe tribune te bieden had. Onder de tribune werd een volledig nieuw restaurant geopend dat plaats biedt aan 150 bezoekers. De tribune werd opgericht onder de strengste normen van de Heizelcommissie. De stalen verbindingsstukken waren bespoten met gewapend beton zodat het geheel niet kon plooien bij hevige brand. Er is ook een persruimte voorzien en de hooligancellen waarin personen konden overnachten die het wat te heet kregen tijdens de wedstrijden. Per cel was er toen plaats voor 30 heethoofden.

Heden ten dage is het Guldensporenstadion ietwat gewijzigd. Eind jaren negentig kende de club een sportieve teloorgang waaraan het stadion ook moest geloven. De inside business-seats zijn buiten gebruik genomen en omgebouwd tot een lounge bar. Het restaurant onder de hoofdtribune werd omgebouwd tot de ‘Club-19’ waar ereleden een etentje en drankje kunnen benuttigen. De ruimte word soms ook gebruikt voor activiteiten. Het andere gedeelte van het restaurant doet thans dienst als kantine. De staantribune aan de overkant van de hoofdtribune werd eind jaren negentig afgekeurd door de veiligheidscel van Binnenlandse zaken zodat deze al enkele jaren buiten gebruik is gesteld wegens betonrot. Door deze ingrepen en andere veiligheidsingrepen moesten de bezoekende supporters uitwijken naar de zittribune kant Meensesteenweg en werd de capaciteit van het Guldensporenstadion teruggeschroefd naar 6896 plaatsen. De vervallen tribune werd in 2008 gerenoveerd en van zitjes voorzien. Hier bevindt zich vandaag ook het bezoekersvak.

Mogelijk verlaat KV Kortrijk in 2022 het Guldensporenstadion, want het is de bedoeling een nieuw stadion met 15.000 plaatsen te bouwen op het bedrijventerrein Evolis.

bron: www.kvkfans.be

Fiche

kortrijkNaam: Guldensporenstadion
Adres: Meensesteenweg 84a, 8500 Kortrijk
Totale Capaciteit: 9399 plaatsen, waarvan 5749 zitplaatsen
Bouwjaar: 1946
Laatste Renovatie: 2008 (vernieuwde tribune)
Eigenaar: Stad Kortrijk
Clubs: KV Kortrijk

Foto’s

Staantribune (T2) achter doelZittribune (T4) achter doelTribune 3 voor de renovatie

Links