Country Hall

april 3rd 2011 | Posted in

De piramidale Country Hall werd gebouwd in 1967 en was oorspronkelijk de thuishaven van de basketbalclub van Standard Liège. Doordat de basketbalcourt anders georiënteerd was dan het gebouw (45° gedraaid) hadden de tribunes een originele trapezoïde vormgeving.
In 1994 liet Standard zijn zaal over aan de Franstalige Gemeenschap. In 2000 nam Liège Basket zijn intrek in het complex.

In 2001 had Waals minister Michel Daerden plannen om in Luik een reusachtige evenementenhal te bouwen, vergelijkbaar met het Antwerpse Sportpaleis, op de voormalige site van het Bavière-ziekenhuis. In 2003 viel het megalomane project in het water en liet Daerden zijn oog vallen op de Country Hall. In mei 2004 werd een terrein van 30ha aangekocht dat naast de vernieuwde basketbalzaal annex evenementenhal ook het trainingscomplex van voetbalclub Standard zou herbergen.

De verbouwingswerken zouden aanvang nemen in mei 2005, na het basketbalseizoen 2004-2005, en werden beëindigd na 5 maanden, bij het begin van de volgende competitie. Het piramidale dak werd van de zaal getild en 200m verder voorlopig neergezet. Enkel de diep gefundeerde betonnen ondersteuningselementen van het stalen dak werden behouden. De zaal werd uitgegraven, errond kwamen tribunes met 2 verdiepingen in een U-vorm, met op de overblijvende zijde een podiumopening met tribune en daarvoor twee kleine mobiele tribunes. Tenslotte werd het dak teruggeplaatst, zij het ditmaal wel met dezelfde oriëntatie als court en tribunes.

Het complex bleek echter al snel verlieslatend en kon de enorme investering (opgelopen tot 35 miljoen euro) niet terugbetalen. Amper twee jaar na de inhuldiging werd het met sluiting bedreigd. In juli 2007 besloot Michel Daerden, intussen Waals minister van Sport geworden, zijn eigen project te redden: De Franstalige Gemeenschap nam de Country Hall over en betaalt daarvoor 1 miljoen euro per jaar, over een termijn van 25 jaar.

Fiche:

Naam: Country Hall Ethias Liège (Domaine Sportif du Bois St-Jean)
Adres: Allée du Bol d’Air 13 (Sart-Tilman), 4031 Angleur (Luik)
Totale capaciteit: 5.500 zitplaatsen
Opening: 1967
Renovatie: 2005
Kostprijs renovatie: 35 miljoen euro
Heropening: 21 oktober 2005 (Wereldbeker tafeltennis)
Club: Belgacom Liège Basket

Verdeling van de capaciteit:

  • 5.500 (tribunes)
  • 7.200 (andere evenementen, met publiek op de court)

Foto’s:

Links:

http://www.belstadions.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=135