De Soeverein

juni 8th 2010 | Posted in

De Soeverein, een zaal en een brug naar de toekomst, werd ontworpen door de gerenomeerde architect Scarpa. De Soeverein staat voor een multifunctionele evenementenhal met een eveneens multifunctionele arena. Typische kenmerken zijn o.a. de overspanningen, het interieur en de pylonen. Met de ambitie om te investeren in een kwaliteitsvolle architectuur is De Soeverein uitgegroeid tot een uitzonderlijk gebouw.

De basisconfiguratie van het project is een cirkel, van oudsher een sterke geometrische figuur. Het verwijst naar het klassiek beeld van de arena, een bouwvolume waarbij er geen sprake is van uitgesproken voor- of zijgevels. De geometrie wordt aan de buitenzijde consequent en zo gaaf mogelijk uitgewerkt. De gesloten gevels bekleed met metalen golfplaten versterken het monumentaal karakter van het complex.

In het interieur is niet gekozen voor een cirkelvormige opstelling en dit om de diversiteit aan gebruiksmogelijkheden niet te hypothekeren. De vaste hoofdtribune is aan één zijde van het interieur voorzien, direct aansluitend bij de hoofdtoegang.

Aan de zijde van het reeds vermelde rechthoekig bouwvolume zijn de zitplaatsen gedeeltelijk aanpasbaar door gebruik te maken van uitschuifbare tribunes. De keuze voor deze opstelling is het gevolg van de optie om de kortste zijde van de rechthoekige oppervlakte van de sportvelden vrij te houden en een directe uitgang te geven. Hierdoor is het mogelijk het interieur voor andere activiteiten dan sportmanifestaties aan te wenden. De heldere structurele opbouw zal ongetwijfeld bijdragen tot een evident gebruik van deze infrastructuur.

De centrale arena van De Soeverein biedt met meer dan 5.000 m² een bijzonder geschikte ruimte voor grootschalige evenementen. Bovendien is de accomodatie aantrekkelijk en universeel. De aanwezigheid van vaste en telescopische trubines, technische cabine, artiestenloges, Vipaccomodatie, uitstekende geluids- en lichtinstallatie, tele- en videodistributie, elektriciteit, water, telefoon, maakt de meest diverse evenementen, massamanifestaties, rechtstreekse TV-opnamen enz. mogelijk. Afhankelijk van het soort evenement biedt de hal plaats aan 1.000 tot 8.000 personen.

Gebruiksmogelijkheden:

  • Grote sportmanifestaties
  • Showevenementen
  • Concerten en festivals
  • Circus, ijsgala’s
  • Publieks- en vakbeurzen, tentoonstellingen
  • Grootschalige congressen
  • Massavergaderingen en-banketten
  • Radio- en TV-producties

Bron:  http://www.desoeverein.lommel.be, http://www.fotolucky.be

Fiche

Naam: Topevenementenhal De Soeverein
Adres/locatie: Sportveldenstraat 10, 3920 Lommel
Maximale capaciteit: 8.283 ziplaatsen
Start bouw: 2000
Officiële opening: 24 maart 2002
Architectuur: Afra & Tobia Scarpa
Oppervlakte sportvloer: 67x55m
Clubs: HCA Lommel (handbal), ZVK Lommel-Wezel United (zaalvoetbal)

Verdeling van de capaciteit:

Tribune loges: 401 plaatsen
Verplaatsbare tribune: 814 plaatsen
Vaste tribune: 2068 plaatsen
Totaal zitplaatsen tribunes: 3283 plaatsen
Zitplaatsen op sportvloer: 3392 plaatsen
Staanplaatsen op sportvloer: 5000 plaatsen
Max zitplaatsen op tribune + staanplaatsen op sportvloer: 8283 plaatsen
Max zitplaatsen bij concert: 6675 plaatsen

De oude, nog bestaande hal maakt ook deel uit van het complex en telt 500 plaatsen.

Foto’s

Bron:  http://www.desoeverein.lommel.be

Map

Links