De Spiroudome

juni 6th 2010 | Posted in

In 1991 kocht de stad Charleroi een reusachtige tent van 100x60m voor het bedrag van 50 miljoen BEF. Er werd een afdeling van de tennisacademie van Nick Bolletieri gehuisvest, in het Parc des Sports in Charleroi-Noord. Maar dit initiatief was een kort leven beschoren. In 1996 verliet basketbalclub Spirou de Salle de la Garenne (de huidige thuisbasis van zaalvoetbalclub Action 21, destijds 1.500 plaatsen, nu 3.150) om er zich te installeren. “La Coupole” werd al snel te klein en rondom de tent werd een nieuwe constructie gebouwd. De oude dakstructuur werd vervolgensverwijderd en heropgebouwd in Marcinelle, als overdekking voor een kunstgrasveld. Binnenin de nieuwe structuur, die de naam Spiroudôme kreeg, kregen de zijtribunes een tweede ring waardoor de capaciteit steeg tot maar liefst 6.300 zitplaatsen.

Bouw van de nieuwe dakconstructie

Bron: http://www.acjb.be/realisations_spirou.htm

De multifunctionele Spiroudôme werd ingehuldigd in september 2002. Het is de grootste basketbalarena van het land. Voor de vorm van de arena (de tribunes) liet men zich inspireren door de grote Noord-Amerikaanse stadions.

Sinds 2004 wordt de finale van de Europese ULEB-beker basketbal georganiseerd in de Spiroudôme. Verder vonden er nog tal van andere grote sport- en andere evenementen plaats, waaronder:
– Europese bekerfinale zaalvoetbal
– Europese bekerfinale tafeltennis
– Women’s Tennis Trophy
– Fed Cup tennis

Tafeltennisclub La Villette en Zaalvoetbalclub Action 21, beiden Europese top, maken occasioneel gebruik van de Spiroudôme.

Fiche

Naam: RTL Spiroudôme / Palais des Sports de Charleroi
Adres: Rue des Olympiades 2, 6000 Charleroi
Totale Capaciteit 6.300
Verdeling van de capaciteit: 6300 zitplaatsen, waarvan 16 loges met 10 plaatsen en 700 business seats
Ingebruikname 1996 (La Coupole, 3000 plaatsen)
Laatste renovatie 2002 (kostprijs van deze renovatie: 10 miljoen euro)
Kostprijs: 5,6 miljoen euro
Club: Spirou Charleroi

Foto’s

Map

Grotere kaart weergeven

Links