Sleuyter Arena

november 11th 2012 | Posted in

Tot 1990 speelde Oostende in de Koninklijke Stallingen. Toen verhuisde de club naar een gloednieuwe zaal met 2000 plaatsen, de Mister V. Sportarena, berucht bij vriend en vijand vanwege de intimiderende sfeer die er altijd heerste. De zaal werd echter te klein en in januari 2006 werd, zij het met enige vertraging, de Sea’rena in gebruik genomen. Later dat jaar kreeg het complex de naam van een sponsor, Sleuyter (vastgoed), en dit voor een periode van 10 jaar.

Naast de thuismatchen van de basketbalclub vonden in de arena ook al onder meer tenniswedstrijden plaats in het kader van de Davis Cup (België-Duitsland) en Fed Cup (België-Verenigde Staten).

Over het ontwerp van de arena:

Binnen een stedelijk verhaal

Philip Moyersoen- projectleider AGSO: “De arena-vorm is vrij uniek in België. Je kan het vergelijken met de Romeinse arena’s. In de SLEUYTER ARENA vind je het oerconcept van de arena”, zegt ingenieur-architect Philip Moyersoen, projectleider AGSO.

“Naar gebruik en naar bouw is de SLEUYTER ARENA heel rationeel met grote herkenbaarheid en oriëntering voor de bezoekers. In samenspraak met Buro II zochten we naar het optilmaal evenwicht tussen architectuur en spektakelwaarde. Ook het binnenkomen naar de arena is heel eenvoudig. We pasten het systeem van de sportarena mister V toe maar dan wel in het groot en uitgezuiverd”, zegt Moyersoen. “Men stapt binnen op het gelijkvloers langs de verschillende nissen. Je komt op één derde van de tribune binnen zodat je een minimum aan circulatie op de tribune hebt. Voor de eerste rijen zitplaatsen neem je de trappen omlaag, voor andere rijen de trappen omhoog. De zes eerste rijen vormen telescopische tribunes. Bij andere evenementen of bij sporttakken die een groter terrein dan dit van basketbal nodig hebben, schuiven we dat weg.”

Visuele Kwaliteit

“Het hele concept van de zaal is gebouwd op een arena waarin de betrokkenheid op het veld overal heel groot blijft. We werkten niet met twee niveaus zoals in Luik en Charleroi. Ook de hoeken zijn helemaal dicht met tribunes. Dat is eveneens verschillend met andere zalen. Je hebt in de SLEUYTER ARENA rondom rond volledige tribunes. Dat zorgt voor de betrokkenheid overal. Iedere kijker heeft een evenwaardig beeld want je zit nergens op een zwart gat te kijken. Dat is één van de hoofdsuccessen in het project”, wijst Moyersoen op de visuele kwaliteit.

Stedelijkheid

De basketarena biedt volgens Moyersoen meer voordelen dan een vernieuwd complex op dezelfde plaats, wat in Bergen en Luik het geval was. ,,Hier wordt de stedelijkheid versterkt. Je bouwt aan de stedelijkheid van een stad. Je trekt de verschillende publieke functies niet weg van de stad maar je trekt ze naar de stad toe. Het past binnen een stedelijk verhaal waarin je de kleine binnenstad verruimt naar een grotere stad. Dat is complexer in aanpak maar het is naar belevingswaarde van een stad heel belangrijk. In deze zaal pas je je vlotter aan de nieuwe normen aan’’, weet Philip Moyersoen. ,,Voor de stad is de SLEUYTER ARENA ook complementair aan het kursaal.’’

bron: http://www.bcoostende.be

Fiche:

Naam: Sleuyter Arena (voorheen Sea’rena)
Adres: Northlaan 13, 8400 Oostende
Totale Capaciteit: 5000 zitplaatsen
Ingebruikname: 7/1/2006 Oostende-Vilvoorde 87-59 (uitverkocht)
Club: BC Oostende

Verdeling van de capaciteit:

4200 gewone zitplaatsen
800 business seats
De onderste 6 rijen zijn telescopisch zodat deze achteruit geschoven kunnen worden bij evenementen die een groter court vereisen.

Foto’s:

Links:

Belstadions Forum: Sleuyter Arena