AFAS Stadion “Achter de Kazerne”

april 2nd 2011 | Posted in

Verhaal van het stadion:

In de beginjaren verhuist FC Malinois geregeld van terrein. De eerste onderlinge wedstrijdjes worden gespeeld op een militair oefenterrein aan de Antwerpsesteenweg. Daarna ging de club voetballen op een veld dat gehuurd werd van de Belgische Spoorwegen aan de Pansiusdreef. Dat veld kreeg de naam Blok 16 naar het gelijknamige seinhuis dat zich op het terrein bevond.

Maar ook daar bleef geelrood niet lang. In 1911 koopt voorzitter Francis Dessain – die in 1906 het roer overnam van Théophile Delvaulx – samen met nog enkele anderen een stuk terrein van de brouwerij Chevalier-Marin achter de toenmalige artilleriekazerne.

De huidige hoofdtribune werd in de jaren vijftig opgetrokken. Er werd plaats voorzien voor kantines en zelfs woongelegenheden.

Sinds enkele seizoenen speelt KV Mechelen terug in de hoogste afdeling. Het chalet, dat sinds mensenheugnis op de hoek van het terrein prijkte, werd afgebroken en vervangen door een kleine zittribune, naast en gescheiden van de grote staantribune.

bron: kvmechelen.be

“Achter de Kazerne”
Het stadion wordt ‘Achter de Kazerne’ genoemd omdat er vroeger een militaire kazerne achter het stadion was gelegen. Deze kazerne is nu verdwenen en in de plaats staan nu de gebouwen van telecommunicatiebedrijf Telenet. De mensen zijn het stadion in de loop der tijd ‘Achter de Kazerne’ blijven noemen.
Van 2003 tot 2006 werd het stadion ook Scarletstadion genoemd omdat Scarlet als hoofdsponsor betaalde om die naam te mogen geven aan het stadion. KV Mechelen was hiermee de eerste voetbalploeg in België die in een stadion met een commerciële naam speelde. Scarlet werd opgevolgd door Veolia, Argos Oil en sinds 2015 AFAS Software.

Eigenaar van het stadion
Het stadion is altijd eigendom geweest van KV Mechelen, tot een paar jaar geleden toen KV Mechelen financiële problemen kende en in vereffening moest gaan. Momenteel (2011) probeert KV Mechelen het stadion opnieuw te verwerven, waarna de club het wilt verbouwen (het plan voor een nieuw gemeenschappelijk stadion voor KV en Racing lijkt ten dode opgeschreven), maar ook voormalig clubvoorzitter Willy Van den Weyngaert, met wie KV op gespannen voet leeft, aast op de gronden.

Fiche:

Naam: AFAS Stadion “Achter de Kazerne”
Adres: Kleine Nieuwedijk 53, 2800 Mechelen
Totale Capaciteit: 16 672 plaatsen
Bouwjaar/ingebruikname: 1911
Laatste renovatie: 2016
Eigenaar: Stad Mechelen
Club: Yellow Red KV Mechelen

Verdeling van de capaciteit:

Tot 2015:

Totale Capaciteit 14 145
Zitplaatsen 4 692
Staanplaatsen 9 453
Tribune 1 1 970
Tribune 2 1 025
Tribune 3 960
Business seats 524
Loges 213

Foto’s:

Tot 2015:

Links: