Daknamstadion

december 3rd 2014 | Posted in

Verhaal van het stadion:

Het Daknamstadion dankt zijn naam aan zijn ligging. Het is namelijk net gelegen in de kleinste deelgemeente van Lokeren : Daknam.

De eerste tribune is gebouwd in 1956. Er was plaats voor 600 à 700 mensen. Toen werden er hondenkoersen georganiseerd en aan atletiek en amateurvoetbal gedaan.

Bij de fusie tussen Racing en Standaard Lokeren werd op zoek gegaan naar een nieuwe lokatie. Het stedelijk stadion in Daknam was op dat moment vrij en vormde dus meteen de nieuwe thuishaven van de kersverse fusieclub. De eerste grote verbouwing is er pas gekomen 4 jaar na het ontstaan van Sporting Lokeren. Er is begonnen in 1974 met verbouwingen en het bijzetten van nieuwe tribunes.

Ooit telde het stadion een capaciteit van 18.000 toeschouwers (ten tijde van de Europese topmatchen tegen o.a. Barcelona in 1976).

Begin jaren ’80 was tribune oost (de huidige Tribune 3) voltooid en stond er een nieuw hoofdgebouw.

Op 4 augustus 1986 passeerde een hevig onweer en een windhoos boven het Waasland. Ook het stadion deelde in de brokken. Meer dan de helft van de metalen dakbedekking van de Oost-Tribune werd weggeblazen.

Ruim 10 jaar later, in 1997 werd begonnen aan een eerste reeks verbouwingen. In een eerste fase werden vak 6 en 7 (de huidige Tribune 2) van een dak voorzien. Tegen de start van seizoen 1998-99 waren de werken voltooid. Hierna werd de binnenkant van het hoofdgebouw aangepakt.

Tussen 2000 en 2003 werd de hoofdtribune (Tribune 1) vernieuwd en uitgebreid en de feestzaal gebouwd. Het Foot & Fun café en de clubshop vonden een nieuw onderdak onder de eretribune. De bovenste ring van de tribunes werd overal omgevormd tot zittribune.

In 2001-02 werd Daknam een stuk veiliger door een -controversiële- vakkenwissel. Vak 6 en 7 werden voortaan de vakken voor de bezoekers. De bezoekers zouden voor en na de wedstrijd gescheiden blijven van de sporting-supporters. Vak 3 (de onoverdekte staantribune achter het zuidelijke doel) werd de nieuwe thuishaven van de Sporting-supporters. Ook het vervallen vak 5 (rechts naar de hoofdtribune) werd definitief gesloten.

In 2003-04 viel vervolgens ook het doek over een deel van vak 3. Het gedeelte achter het doel bleef bij thuiswedstrijden nagenoeg leeg en was niet meer veilig te noemen. Voor de wedstrijd tegen Manchester City werd eenmalig een tijdelijke tribune gebruikt.

In 2005 kreeg de club het stadion in erfpacht van de Stad Lokeren, werden de afsluitingen rond het veld weggehaald en werd het voetbalveld zelf heraangelegd als semi-kunstgrasveld.

In 2014 tenslotte werd achter het doel, waar na de afbraak van vak 3 een reclamewand stond, een nieuwe tribune opgetrokken. De andere tribunes kregen nieuwe zitjes en de bezoekers een nieuwe onoverdekte zittribune naast de hoofdtribune. Deze en andere ingrepen moesten Lokeren ook in staat stellen om deel te nemen aan de Europa League in 2014-2015, waar het zich als bekerwinnaar voor had gekwalificeerd. Sporting had ambitieuzere verbouwingsplannen voor Daknam maar greep naast de Vlaamse subsidiepot voor stadionbouw.

Bron: Sporting.be (deels herwerkt en aangevuld)

Fiche:

Naam: Daknamstadion
Adres: Daknamstraat 91, 9160 Lokeren
Totale Capaciteit: 12 000
Bouwjaar: 1956
Laatste Renovatie: 2014
Eigenaar: KSC Lokeren OV
Club(s): KSC Lokeren OV

Verdeling van de capaciteit:

  • Het Daknamstadion beschikt sinds de zomer van 2014 over circa 8000 zitplaatsen en 4000 staanplaatsen (onderaan Tribune 2 en 3).
  • De inside en outside seats bevinden zich in de hoofdtribune.
  • Nieuwe doeltribune: 2.953 zitjes
  • Bezoekers: staanvak 1 en zitvak B2 (Tribune 2) + nieuwe onoverdekte zittribune B1 (350 plaatsen)

Foto’s:

       

Bron foto’s: “Pazke” op het Skyscrapercity-forum

Links:

Belstadions-forumtopic
Al het nieuws over het Daknamstadion
Geschiedenis en foto’s van het stadion op de officiële website van KSC Lokeren OV