De Freethiel

november 8th 2012 | Posted in

Verhaal van het stadion

De Freethiel vindt zijn ontstaan in de naam van Frederik Thielemans, de eigenaar en uitbater van de open wielerbaan die in 1920 op een akker van slechte kwaliteit werd aangelegd. De betonnen piste had een omtrek van 333 meter en beschikte over een houten tribune met daaronder twaalf kleedkamers. In de jaren dertig raakte de pistebedrijvigheid in het slop en in 1938 stelde Frederik Thielemans het vrijgekomen terrein, na afbraak van de wielerbaan, ter beschikking van het jonge SK Beveren, dat zich drie jaar eerder bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond had aangesloten en in 1937 op de “Kasteelberg” de promotie naar tweede provinciale had afgedwongen. Op 31 juli 1938 werd het “voetbalstadion” officieel ingehuldigd met een wedstrijd tegen eersteklasser Ronse.

De houten tribune van de wielerbaan was bij de ingebruikname door Beveren overeind gebleven en zou er nog verscheidene jaren blijven staan. Onder die tribune bevonden zich de kleedkamers van de wielrenners die op dat moment door de voetballers gebruikt werden. Op het stuk verhoogde wielerbaan werden de eerste “gradins” aangebracht, nu beter bekend als “Den Berg” waar de onoverdekte staanplaatsen langs de Klapperstraat liggen. Ook de plaats waar nu de grote tribune staat, is een overblijfsel van de wielerbaan en werd vroeger “de trappen” genoemd. De onoverdekte staanplaatsen langs de zijlijn zijn daar nu nog een tastbare herinnering aan.

De ploeg van de Freethiel noteerde zijn eerste recordopkomst aan het einde van het seizoen 1948-1949 toen 4000 toeschouwers op “De Trappen” en “Den Berg” de returnwedstrijd tegen rivaal Geraardsbergen bijwoonden. De Freethieljongens wonnen met 4-1 en promoveerden naar eerste provinciale. Die promotie vereiste wel de nodige aanpassingswerken aan het stadion. Zo werden er op de hoek van het terrein nieuwe kleedkamers gezet en werd de houten tribune vervangen door een betonconstructie. Deze bleef overeind tot de promotie naar eerste klasse in 1967. Toen werd het eerste gedeelte van de nieuwe tribune gebouwd met 2850 zitplaatsen, moderne kleedkamers, een vergaderzaal en een perstribune en verrees tevens de open staantribune aan de Klapperstraat. De totale capaciteit bedroeg toen 16.350 plaatsen, ongeveer evenveel als het aantal inwoners van de kleine poldergemeente. De club investeerde zes miljoen frank in het project dat hoogst noodzakelijk was geworden. Voor de toppers in de tweede klasse had het bestuur al noodtribunes laten aanrukken waardoor er voor 14.000 man plaats was.

Beveren voetbalde tot in 1972 op de Freethiel tegen de voetbalelite (maar diende voor de Europese wedstrijden in 1968 wel uit te wijken naar de stadions van Antwerp en Beerschot vanwege de niet-conforme afmetingen van het veld) en na een jaar vagevuur in de tweede klasse klom het opnieuw naar de hoogste afdeling. De capaciteit werd opgevoerd tot 18.000 plaatsen. In 1974 werd een lichtinstallatie geplaatst en in 1979, het jaar dat Beveren kampioen werd, onderging de arena opnieuw enkele aanpassingen en werd de capaciteit opgevoerd tot 22.000 plaatsen. De zittribune werd doorgetrokken tot aan de doellijn waarachter een moderne overdekte staantribune werd gebouwd die befaamd is voor haar akoestiek.

De Beverse spionkop, in de gloriejaren erg groot in getal, schreeuwde er zijn ploeg van het ene succes in het andere. Beveren had toen net een succesvolle campagne in de Europabeker voor bekerhouders achter de rug, waarin onder meer Inter Milaan en FC Barcelona zelf ondervonden wat een “avondje Beveren” betekende. Voor de thuiswedstrijd tegen de Catalaanse falanx in de halve finales werd een recordopkomst van 19.780 toeschouwers geboekt van wie er duizend gratis naar binnen mochten. Een deel van het publiek moest op noodtribunes plaatsnemen. Na die Europese campagne kreeg het stadion al in ruime mate zijn huidige vorm.

freethiel_zwart_wit

Het stadion werd in 1991 nog verfraaid met de bouw van een nieuwe zittribune op de plaats van de staantribune die pas in 1986 met zes elementen was verlengd. Het complex bevat 211 business seats. Het recordgemiddelde van 9.671 toeschouwers tijdens het seizoen 1983-1984 behoort al lang tot de archieven net als het competitierecord van 27 april 1982 toen 16.987 toeschouwers zagen hoe het “kleine” Anderlecht het “grote” met 3-0 inpakte.

In 2004 werden, naar aanleiding van een nieuwe Europese campagne, nog meer staanplaatsen omgevormd tot zitplaatsen. Op de grote tribune werden op de overgebleven houten banken vaste stoeltjes gemonteerd, de onoverdekte staantribune langs de Klapperstraat en de overdekte staantribune werden tijdelijk omgevormd tot zittribune. Na de Europese campagne werden delen van deze tribunes toch terug tot staanplaatsen omgebouwd.

De hoofdtribune, die al van 1979 dateert, vertoonde ondertussen al heel wat gebreken, en werd uiteindelijk ook afgekeurd omdat ze niet meer voldeed aan de normen inzake brandveiligheid. In de zomer van 2008 werd ze gesloopt en een jaar later werd de nieuwe zittribune met skyboxen, business seats en commerciële ruimtes in gebruik genomen.

Het was de bedoeling om daarna, in die volgorde, de versleten en buiten gebruik gesteld tribune kant Klapperstraat te vervangen en in de tribune tegenover de hoofdtribune de business seats te verwijderen en de zitjes van de oude hoofdtribune te installeren. Het bleef voorlopig bij het laatste. In het najaar van 2017 werd wel bekendgemaakt dat plannen worden gesmeed om tegen 2019 aan de Klapperstraat eindelijk een nieuwe tribune met zo’n 3000 plaatsen te bouwen in combinatie met woonentiteiten.

Verdeling van de capaciteit

Totaalcapaciteit 8 190
Zitplaatsen 3 515
Overdekte staanplaatsen 3 000
Business-seats 1 166
Binnenseats (Themacafé) 211
Skyboxen 12
Ere-tribune seats 240

Fiche

Naam: De Freethiel
Adres: Klapperstraat 151 bis, 9120 Beveren-Waas
Totale capaciteit: 8.190 plaatsen
Bouwjaar: 1938
Laatste renovatie: 2009
Club: Waasland-Beveren (fusie van RS Waasland en SK Beveren)

Foto’s

freethiel_large1674

Links

Belstadions Forum: de Freethiel