Edmond Machtensstadion

november 9th 2012 | Posted in

Verhaal van het stadion:

Daring Club de Bruxelles werd opgericht in 1895 en huurde aanvankelijk een terrein in Koekelberg. Toen daar enkele jaren later de basiliek werd gebouwd fusioneerde de club met Brussels, dat in Jette speelde. Enkele maanden later werden ook US Molenbeek en Skill FC in de fusie opgenomen. Kort na de eeuwwisseling promoveerde Daring naar de hoogste afdeling en in de jaren voor de Eerste Wereldoorlog werd de club zelfs twee maal landskampioen.  Het terrein in Jette werd te klein. Uit drie mogelijke nieuwe locaties werd Sint-Jans-Molenbeek gekozen (Sint-Agatha-Berchem en Moortebeek vielen af).

Door de oorlog werd het nieuwe stadion pas in 1920 afgewerkt. Op 12 september werd het ingehuldigd met een wedstrijd tegen de Brusselse buur en meervoudig Belgisch kampioen Union Saint-Gilloise. Het stadion was erg vooruitstrevend: het beschikte over een grote zittribune, een atletiekpiste, hockeyterrein, tennisvelden en zelfs een solarium. Daring was toen immers een omnisportclub.

Daring_Stade_BossaertKort voor de Tweede Wereldoorlog werd Daring twee reeksen teruggeplaatst nadat de club een speler van Union zou hebben omgekocht. Dit werd echter nooit bewezen. Intussen kreeg in 1939 het stadion de naam Stade Oscar Bossaert, naar een oud-speler, ex-voorzitter en burgemeester van Koekelberg. In 1944 werd ter gelegenheid van de Bevrijding voor 32000 toeschouwes een wedstrijd gespeeld tussen een Belgische en Britse selectie.

Pas in 1950 slaagde Daring erin terug te keren naar de hoogste afdeling. De volgende jaren degradeerden de rood-zwarten opnieuw tweemaal maar ze wisten telkens meteen weer terug te keren. Op 23 september 1965 werd voor het eerst een Europese wedstrijd afgewerkt in het Oscar Bossaertstadion, Daring verloor met 1-3 van AIK Stockholm. In 1968 schopte de club het tot in de halve finale van de Beker van België. Het jaar daarop zei Daring de hoogste afdeling definitief vaarwel.

Jean-Baptiste Lecluse, één van de geestelijke vaders van het toekomstige RDWDM, werd voorzitter en de jonge Michel Verschueren werd administratief verantwoordelijke van de club. Met Norberto Höfling (ex-Club Brugge en -Anderlecht) als trainer en enkele vedetten op het einde van hun loopbaan zoals Jean Nicolay wilde men de promotie naar eerste klasse afdwingen, zonder succes. In 1970 beleefde de toen 75 jaar oude Daring Club de Bruxelles een korte heropflakkering door zich onder meer voorbij Anderlecht naar de bekerfinale te spelen. Daarin ging het roemloos met 6-1 ten onder tegen Club Brugge.

rwdmna74cIn 1971 werd de degradatie naar derde klasse maar nipt vermeden. Datzelfde jaar werd Johan Vermeersch overgenomen van VK Ieper. Deze speler zou later voorzitter van RDWM en FC Brussels worden. Daring wilde nog steeds terugkeren naar het hoogste niveau maar aangezien dit sportief niet lukte zocht men heil in een fusie met eersteklasser Racing White, dat op zich al was ontstaan uit een fusie van Racing Brussel en White Star Woluwe. Racing White leverde zijn goede ploeg, Daring zijn stadion en trouwe publiek. Bij de start van de fusieclub in 1973 werd het stadion hernoemd tot Edmond Machtensstadion, naar de burgemeester van Molenbeek en grote bezieler van de fusie en werd meteen een nieuwe, verwarmde tribune gebouwd met 7000 plaatsen, zeer modern voor die tijd. Daring had zich daarvoor bij de fusie geëngageerd. De tribune werd ingehuldigd met een uitverkochte wedstrijd tegen Real Madrid. Met een gemiddelde opkomst van 9000 toeschouwers viel de belangstelling voor de nieuwe club echter aanvankelijk wat tegen. Dat sloeg helemaal om toen RWDM in zijn tweede levensjaar al meteen Kampioen van België werd. Zo barstte het Edmond Machtensstadion dat seizoen met 32.000 aanwezigen tegen Anderlecht helemaal uit zijn voegen. De club haalde nog enkele mooie ereplaatsen in de competitie en bereikte in 1976-1977 zelfs de halve finale van de UEFA Cup.

rwdmna74bRWDM wist zich echter niet te handhaven als topploeg en degradeerde enkele keren in de jaren ’80 en ’90. De club wist nog tweemaal Europees voetbal af te dwingen. In het stadion werd in 1993 de oudste tribune afgebroken en vervangen door een moderne tribune met twee ringen en business seats ertussen. Er bestonden ook plannen om achter één van de doelen een nieuwe grote tribune te bouwen. Dat project werd niet uitgevoerd maar de staanplaatsen werden daar wel afgebroken.

Bij de laatste promotie naar eerste klasse in 2001 kende de club grote financiële problemen en kreeg het geen proflicentie. RWDM werd teruggeplaatst naar derde klasse en ging uiteindelijk in vereffening. Johan Vermeersch haalde vervolgens KFC Strombeek naar het Edmond Machtensstadion en herdoopte die club tot FC Molenbeek Strombeek Brussels en in 2013 tot RWDM Brussels FC. Ook deze club hield in 2014 op te bestaan, na licentieproblemen. Investeerders uit Dubai gaven de voorkeur aan White Star Woluwe (niet de oorspronkelijke club die opging in RWDM maar het in de jaren ’60 hernoemde Woluwe FC), dat werd veranderd in White Star Bruxelles en verhuisde naar het Edmond Machtensstadion.

Ook het in 2003 opgerichte Racing Whitestar Daring Molenbeek (vanaf 2010 Racing White Daring Molenbeek 2003) had de ambitie RWDM op te volgen maar kon nooit in het Edmond Machtensstadion spelen. Het was de bedoeling te fusioneren met derdeklasser Bleid-Gaume maar Vincent Kompany veranderde deze club in 2013 in BX Brussels en ook Racing White Daring Molenbeek 2003 ging in vereffening.

In 2015 ging een volgend project van start: RWDM 47 (naar het oude stamnummer). Door de overname van het stamnummer van Standaard Wetteren kon deze nieuwe club van start gaan in vierde klasse. Tweedeklasser White Star Bruxelles wilde niet dat deze club ook in het Edmond Machtensstadion zou spelen. De rechtbank gaf echter wel toelating, wat aanleiding gaf tot aanhoudende ruzies en pesterijen tussen beide clubs. White Star werd uiteindelijk uit het stadion gezet, werd wel kampioen in tweede klasse maar kreeg geen licentie voor eerste, diende twee jaar op rij verplicht te degraderen en werd wegens wanbetalingen in 2017 ontbonden, waardoor het nieuwe RWDM – halverwege 2017/2018 op kop in de tweede amateurdivisie – de enige overblijvende club is in het Edmond Machtensstadion.

Fiche:

Naam: Edmond Machtensstadion (vroeger: Oscar Bossaertstadion)
Adres: Rue Charles Malis 61, 1080 Brussel (Molenbeek)
Totale Capaciteit: 12 266
Ingebruikname: 12 september 1920
Renovaties: 1973, 1993
Club(s): RWDM (stamnr. 5479, sinds 2015), vroeger: Daring Club de Bruxelles (nr. 2, 1920-1973), RWDM (nr. 47, 1973-2002), KFC Molenbeek Strombeek Brussels/RWDM Brussels FC (nr. 1936, 2003-2014), White Star Bruxelles (nr. 5750, 2014-2017)

Verdeling van de capaciteit:

Zitplaatsen 8 644
Staanplaatsen 3 000
Business seats 622

Foto’s:

Links:

http://www.rwdm.net/
http://www.rwdm-fcbrussels.be/
http://www.fc-brussels.be/
Belstadions Forum: Edmond Machtensstadion