Pierre Cornelisstadion

november 8th 2012 | Posted in

Verhaal van het stadion

Het Pierre Cornelisstadion is al sinds 1928 de thuishaven van Eendracht Aalst. Oorspronkelijk speelde Eendracht Aalst aan de “Puiteput” (huidige Sint Annalaan).

Het stadion draagt de naam van de toenmalige voorzitter die eind de jaren 1930 de club voor het eerst in haar geschiedenis naar de hoogste nationale afdeling leidde.

Door de aanpassing aan de veiligheidsnormen werd de capaciteit in de afgelopen jaren van 10.683 plaatsen eerst naar 8.500 en recent tot 6.294 plaatsen gereduceerd. Door de afbraak van de grote staantribune is deze nog verder afgeroomd tot onder de 5.000 plaatsen.

In de jaren 80 waaide na een storm een deel van de staantribune weg, die toen volledig vervangen werd. In de jaren ’80 en ’90 zat het stadion geregeld afgeladen vol. Soms waren er tot 12.000 toeschouwers aanwezig en stond de staantribune reeds een uur voor aanvang van de wedstrijd volledig vol. In de eindrondewedstrijd tegen Lokeren (’94) begaven de hekkens het zelfs onder de immense druk van de volgepropte tribune. De wedstrijd werd toen enige tijd stilgelegd maar kon hervat worden waarna Eendracht de promotie naar eerste klasse afdwong. De volgende seizoenen bereikte de club het voorlopige hoogtepunt in zijn bestaan met een vierde plaats, de halve finale van de Beker van België, de tweede ronde van de UEFA Cup tegen AS Roma en individuele prijzen voor Gilles De Bilde (Gouden Schoen) en Godwin Okpara (Ebbenhouten Schoen).

Eén lengte van het veld bestaat uit staanplaatsen, waarvan 2/3de voor de thuisaanhang gereserveerd is. Aan de overkant is de hoofdtribune (zitplaatsen) te vinden. Hieronder zijn verschillende kantines, het clubcafé, de fanshop en het business-restaurant gevestigd. Achter de goal is er de Europatribune: Vak H met zitplaatsen en bovenaan een honderdtal business-seats achter glas. Aan de andere breedte van het veld is een reclamemuur te vinden. Vroeger waren hier nog enkele honderden staanplaatsen, maar deze zijn al lange tijd afgeschaft.

De staantribune werd medio 2003 tijdelijk gesloten wegens onveilig. Na stuttingswerken werd deze terug geopend. De kantines onder de staantribune waren hierdoor echter niet meer in gebruik. De bezoekers beschikten over overdekte staanplaatsen, gelegen in de hoek van de staantribune (Vak I).

In de zomer van 2013 werd de verouderde staantribune definitief afgebroken. In afwachting van een nieuwe tribune… of de verhuis naar een nieuw stadion werden twee kleine tijdelijke, overdekte staantribunes opgetrokken, één voor de bezoekers (500 plaatsen) en één en als sfeervak voor de fans (1000 plaatsen). In 2017 werd deze laatste vervangen, toen de voormalige sfeertribune van Zulte Waregem werd aangekocht.

Bron: iendracht.be (aangevuld)

Verdeling van de capaciteit

stadionplan-klein
Hoofdtribune:

Zitplaatsen benedenring (vakken F-G) 846
Bovenring: gewone zitplaatsen (vakken A-E) 851
Bovenring: outdoor seats (vakken B-C-D) 590
Bovenring: business seats (bovenste rijen) 75
Bovenring: eretribune (vakken C-E) 78
Bovenring: persplaatsen (centraal bovenaan) 21

Europatribune:

Benedenring: overdekte zitjes met rugleuning 593
Bovenring: indoor seats 110

Overdekte staantribunes:

Bezoekers (I) 500
Sfeervak (K) 1 200

Fiche

Naam: Pierre Cornelisstadion (sinds 1945)
Adres: Bredestraat z/n, 9300 Aalst
Totale capaciteit: 4.864
Recordopkomst: 12.000
Bouwjaar: 1928
Laatste renovatie: 2017 (heropbouw oude staantribune Zulte Waregem)
Club: SC Eendracht Aalst (2002-2012, wegens faillissement: VC Eendracht Aalst 2002)

Foto’s

Links

http://www.iendracht.be/pierre-cornelisstadion
http://www.eendracht-aalst.be/club/stadion/info
Belstadions Forum: Pierre Cornelisstadion