Algemene & korte berichten

Alle nieuwtjes over projecten voor nieuwe stadions in België horen hier thuis.

Algemene & korte berichten

Berichtdoor witn » do 21 feb 2008, 10:46

Algemene topic ivm de nieuwe projecten in België!
witn
Beheerder
 
Berichten: 942
Geregistreerd: za 16 feb 2008, 11:52

Re: Algemene Projecten Topic

Berichtdoor witn » do 21 feb 2008, 10:46

Investeren of degenereren

BRUSSEL - WAAROM BELGIË NIEUWE VOETBALSTADIONS NODIG HEEFT Club Brugge wil de aansluiting met de Europese subtop niet verliezen. Daarom staat het stamnummer drie, en met uitbreiding alle ambitieuze Belgische clubs, op een kruispunt. Er moet meer geld komen en dat kan alleen via uitbreiding van stadions.

Overleven is sinds het Bosman-arrest in 1995 het hoofddoel van minstens 12 van de 18 Belgische profclubs. Jarenlang zeurden onze clubleiders, gewezen Anderlecht-manager Michel Verschueren en Antwerp-voorzitter Eddy Wauters op kop, over de afschaffing van transfersommen voor spelers die einde contract zijn als oorzaak van de neergang van het Belgische voetbal. De energie ging daaraan verloren en er gebeurde niks. De Rode Duivels waren tot 2002 nog op grote tornooien aanwezig, maar volgden daarna snel de weg van de Belgische clubs in Europa: in vrije val naar beneden.

Sinds het aantreden van een jongere generatie clubleiders werd na de aanzienlijke verhoging van het tv-contract een kip met nog meer gouden eieren gevonden: een nieuw en groter stadion. Ook voor Club Brugge past het uitstekend in het plan om de absolute topclub in België te worden.

Niet iedereen surft echter mee op het idee om het tot voor enkele jaren aandoenlijke blauw-zwart provincialisme definitief te laten plaatsmaken voor een nieuwe zakelijkheid. Daarom gaan de stadionplannen gepaard met protesten. Van een minderheid, maar daarom niet minder hevig. De winkeliers uit hartje Brugge zijn tegen omdat in het nieuwe complex ook winkels zullen verrijzen. De Brugse middenstand vreest voor het vertrek van zijn klanten. Dat is meteen het meest gevoelige punt voor de contra-houding van de Brugse burgemeester Patrick Moenaert die liefst het huidige Jan Breydelstadion wil vernieuwen. Maar daar is geen geld voor.

Het enorm hoge bedrag van 125 miljoen euro die nodig zijn voor de financiering van het nieuwe stadion zouden Club Brugge en de projectontwikkelaar Uplace bij elkaar krijgen. Beweren ze. 'Ik steek enorm mijn nek uit', zegt Club-voorzitter Michel D'Hooghe. 'We doen, op 5 à 7 miljoen voor de ontsluiting rond Loppem na, alles op eigen risico.'

Club Brugge zit echter in de greep van de Vlaamse en gemeentelijke overheden die tijd verliezen door hun verantwoordelijkheid niet te nemen en de hete aardappel naar elkaar toeschuiven.

De rapporten waarmee de initiatiefnemers wapperen komen allemaal tot dezelfde conclusie: het nieuwe stadion van Club Brugge zal het mooist gelegen, milieuvriendelijkste, veiligste, sfeervolste, klantvriendelijkste en meest economische stadion van ons land worden. Er zal wel wat verkoopspraat bij zijn, maar als Club Brugge het geld kan vinden, zou het plan ook in het hoger belang van het Belgische voetbal best uitgevoerd worden. De keuze is simpel: investeren of degenereren.

De huidige stadions beletten onze clubs om te groeien. Met het huidige budget van 15 miljoen euro stoot Club Brugge tegen zijn plafond. Hetzelfde geldt voor de andere clubs met bouwplannen zoals Anderlecht, Standard, AA Gent en Germinal Beerschot. Een verdubbeling van het budget in een nieuw stadion is een haalbaar doel. Het Nederlandse AZ begon in 2002 aan een nieuw stadion te bouwen en bij de opening in 2006 presenteerde het een verdubbelde begroting en een dubbel aantal abonnees. Clubs als Vitesse, NEC, FC Utrecht, RBC Roosendaal, FC Twente... realiseerden in de vorige eeuw precies hetzelfde. Soms ging dat gepaard met financiële problemen, maar de clubs zijn er nu allemaal weer bovenop.

Op welk niveau ook, het eigentijdse voetbalstadion is een moneymaker geworden. Een blik over de grens leert dat de opening van nieuwe stadions de clubs katapulteert in de wereld van de Grote Getallen. Toen Ajax na het winnen van de Champions League (1995) een jaar later de Amsterdam Arena opende, waren alle tickets voor alle wedstrijden voor het seizoen 1996-97 al zes maanden voor het begin van de competitie uitverkocht. Een nieuwe tempel werkt als een magneet voor grote bedrijven. Plots waren er ellenlange wachtlijsten voor de business-rooms, de business-seats en nog allerlei andere initiatieven die aanzienlijk meer geld in het laatje brachten dan de 20.521 staan- en zitplaatsen in De Meer, tot 1996 de thuishaven van Ajax.

50.000 tickets verkopen voor een thuiswedstrijd van Ajax is, ondanks de groeipijnen in het begin en het feit dat de grootste Nederlandse club al jaren sportief achteruitboert, nog altijd geen probleem. Het comfort, de belevenis om het stadion te bezoeken, zorgt nog altijd voor uitverkochte wedstrijden. In die mate zelfs dat er nu plannen bestaan om alweer een nieuw stadion te bouwen, voor 80.000 toeschouwers deze keer. Belangrijk: de Arena is niet alleen een voetbalstadion, maar ook het podium voor popconcerten en catchwedstrijden. Het is tevens een verzamelplaats van sport, vrije tijd, gezondheid, lifestyle en winkelmogelijkheden. Precies waar Club ook op mikt.

In Brugge overdrijft men als wordt gezegd dat het huidige Jan Breydelstadion volkomen ongeschikt is voor de hedendaagse eisen van het profvoetbal. Ondanks de leeftijd, 30 jaar, is het nog altijd een van de modernste tempels van het land. Dat zegt helaas vooral veel over de andere Belgische stadions want de tijdgeest knaagt al jaren aan het bouwwerk in Sint-Andries. Wie kan er bezwaar hebben tegen de vervanging van droefgeestig stemmende monumenten van esthetische rampzaligheid zoals de meeste van onze stadions nu? Als het regent in Jan Breydel, wordt meer dan de helft van de toeschouwers nat. Dat geldt eigenlijk overal.

Het succes van de Amsterdam Arena duidt er op dat de stadionbezoekers best bereid zijn een stevig bedrag neer te tellen in ruil voor een royale en schone zitplaats met horecagelegenheden binnen handbereik en een parkeerplaats voor de deur. In München is men er bij de bouw van Allianz Arena in geslaagd om de toegangswegen naar het stadion zo breed te maken dat er nooit fileproblemen zijn bij thuiswedstrijden van Bayern München. Daar komen om de twee weken 70.000 toeschouwers op af. De prijzen van tickets bedragen 40 tot 60 euro. Tel uit de winst.

In het buitenland rijzen de hypermoderne voetbalaccommodaties uit de grond als paddenstoelen. In Nederland is men na Euro 2000 al aan de tweede golf nieuwe stadions toe. Ons land heeft zijn eerste golf moeizaam in zicht. We kunnen al jaren fluiten naar Europese bekerfinales en met het huidige potentieel is het WK 2018 een fata morgana. Met België vergelijkbare landen als Portugal, Oostenrijk en Zwitserland hebben al een mooi aantal moderne voetbalstadions, straks volgen Polen en Oekraïne als organisatoren van het EK 2012.

Investeren in de droompaleizen lijkt dus de moeite waard. In het leven is het een kwestie van kansen en Club Brugge wil ze grijpen. Het stamnummer drie heeft haast om zijn plaats in de toekomst te veroveren. De West-Vlamingen zijn een uitdaging aangegaan die, als ze lukt, in heel het land geïmiteerd zal worden. Dat gekoppeld aan een gezonde voetbalvisie kan het Belgische voetbal alsnog nog doen aanklampen in een Europese voetbalrace waarin heel hard wordt gelopen.

Ludo Vandewalle
witn
Beheerder
 
Berichten: 942
Geregistreerd: za 16 feb 2008, 11:52

Re: Algemene Projecten Topic

Berichtdoor witn » do 21 feb 2008, 10:59

Kaart met de bekendste projecten (De Standaard)
Afbeelding
witn
Beheerder
 
Berichten: 942
Geregistreerd: za 16 feb 2008, 11:52

Re: Algemene & korte berichten

Berichtdoor plitch » vr 16 mei 2008, 16:27

In voetbalmagazine van deze week staat er bij het seizoensoverzicht van Lokeren:

Financiën
Het exploitatietekort valt mee. Het budget van 5,7 miljoen euro wil men nog opdrijven. Er komen nieuwe tribunes achter beide doelen en de helft van het stadion wordt gerenoveerd.

Iemand meer nieuws?
Avatar gebruiker
plitch
 
Berichten: 43
Geregistreerd: ma 18 feb 2008, 13:52

Re: Algemene & korte berichten

Berichtdoor Fabrice » vr 16 mei 2008, 20:12

Lokeren wil zijn stadion renoveren en uitbreiden. De club denkt eraan om een nieuwe tribune te bouwen en de hoofdtribune te renoveren.
De afgelopen weken tekende Lokeren enkele plannen uit. De club wil graag een nieuwe tribune bouwen achter het doel, waar nu nog een lege, open plek is.

Verder wil Lokeren ook de hoofdtribune aan een grondige renovatie onderwerpen, zodat het stadion uiteindelijk een nieuwe aanblik krijgt en plaats zal bieden aan zo'n 15.500 toeschouwers

Afbeelding
Afbeelding


:D :D :D :D :D

C'est une bonne chose, car leur stade est vraiment très vieux, mais je pense qu'une fusion avec beveren aurait été la bienvenue plutot que de faire rénover deux stades si proche enfin....
Avatar gebruiker
Fabrice
 
Berichten: 63
Geregistreerd: vr 25 apr 2008, 18:35
Woonplaats: luik

Re: Algemene & korte berichten

Berichtdoor Greenboy » vr 10 okt 2008, 15:00

Was er op deze site niemand actief die stadions kon uittekenen?

Of kennen jullie zo iemand?
Greenboy
 
Berichten: 642
Geregistreerd: zo 18 mei 2008, 09:22

Re: Algemene & korte berichten

Berichtdoor Chimaera » vr 10 okt 2008, 16:32

Welja, ik. Waarom?
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3663
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: Algemene & korte berichten

Berichtdoor Greenboy » vr 10 okt 2008, 18:58

Kan je dat ook op bestaande terreinen implementeren? Ik ben op zoek naar iemand die bij het terrein van Racing Mechelen, nieuwe tribunes kan plaatsen, maar met behoud van hun huidige hoofdtribune. (Eventueel gemoderniseerd)

Maar ik kan dat niet. Kan je me daarbij helpen aub? Of is dat onmogelijk?
Greenboy
 
Berichten: 642
Geregistreerd: zo 18 mei 2008, 09:22

Re: Algemene & korte berichten

Berichtdoor Chimaera » za 11 okt 2008, 12:11

Zonder echte plannen van het Oscar Vankesbeeckstadion wordt dat sowieso nattevingerwerk. Ik kan via Google Maps of een GIS-site een luchtfoto-afbeelding importeren in Google Sketchup, en dat als grondplan gebruiken. Samen met andere foto's kan ik dan het huidige stadion reconstrueren. Daarna kunnen tribunes worden bijgebouwd.

De vraag is: wil je een "snelle impressie" of veel detail? Als het niet te gedetailleerd moet zijn kan dat relatief snel voor mekaar zijn, een uurtje of zo (plus wat voorbereidend werk).
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3663
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: Algemene & korte berichten

Berichtdoor Greenboy » za 11 okt 2008, 16:51

Niet gedetailleerd. Het is gewoon om als voorbeeld te gebruiken van hoe het OVK er zou kunnen uitzien na een grondige restauratie en bou van drie nieuwe tribunes.

Ik wou dat ik het geld had om het 'echt' te restoreren. Helaas heb ik door alles te investeren in Fortis al mijn geld verloren. :rofl:
Oei, dat is natuurlijk niet iets om mee te lachen.... :ugeek:
Greenboy
 
Berichten: 642
Geregistreerd: zo 18 mei 2008, 09:22

Re: Algemene & korte berichten

Berichtdoor Zulte Waregem Sup » do 20 aug 2009, 21:51

Sorry jongens, die nieuwe stadions zullen en hoeven er ook niet meer te komen. Als je ziet hoe onze Belgische ploegen presteren in Europa... Armoe troef! Dit is het zwakste wat ik ooit heb meegemaakt en het wordt steeds erger. De toeschouwers beginnen zo te zien ook af te haken, dus nieuwe stadions? Forget it!!! Ik denk dat het hoog tijd wordt dat alle belanghebbenden eens gaan inzien dat de enige uitweg is, om eigen talenten degelijk op te leiden en ze een kans te geven ipv derde rangs buitenlanders naar hier te brengen.
Zulte Waregem Sup
 
Berichten: 592
Geregistreerd: za 05 apr 2008, 16:44

Re: Algemene & korte berichten

Berichtdoor Piussi » vr 21 aug 2009, 02:20

Zulte Waregem Sup schreef:Sorry jongens, die nieuwe stadions zullen en hoeven er ook niet meer te komen. Als je ziet hoe onze Belgische ploegen presteren in Europa... Armoe troef! Dit is het zwakste wat ik ooit heb meegemaakt en het wordt steeds erger. De toeschouwers beginnen zo te zien ook af te haken, dus nieuwe stadions? Forget it!!! Ik denk dat het hoog tijd wordt dat alle belanghebbenden eens gaan inzien dat de enige uitweg is, om eigen talenten degelijk op te leiden en ze een kans te geven ipv derde rangs buitenlanders naar hier te brengen.


Dat ze nu mee kunnen of niet in Europa die nieuwe stadions moeten er komen.. Want eens zijn die stadions helemaal tot op de draad versleten
Afbeelding
Avatar gebruiker
Piussi
 
Berichten: 1148
Geregistreerd: zo 30 maart 2008, 11:22
Woonplaats: Geel

Re: Algemene & korte berichten

Berichtdoor witn » za 22 aug 2009, 09:20

Zulte Waregem Sup schreef:Sorry jongens, die nieuwe stadions zullen en hoeven er ook niet meer te komen. Als je ziet hoe onze Belgische ploegen presteren in Europa... Armoe troef! Dit is het zwakste wat ik ooit heb meegemaakt en het wordt steeds erger. De toeschouwers beginnen zo te zien ook af te haken, dus nieuwe stadions? Forget it!!! Ik denk dat het hoog tijd wordt dat alle belanghebbenden eens gaan inzien dat de enige uitweg is, om eigen talenten degelijk op te leiden en ze een kans te geven ipv derde rangs buitenlanders naar hier te brengen.

Ik snap je ontgoocheling maar zo slecht is het natuurlijk allemaal niet. Dat de toeschouwers beginnen af te haken in Genk is niet meer dan logisch, Genk heeft (nog) niet die trouwe achterban zoals een Anderlecht of een Brugge. En de ploeg trekt al een 4tal jaar op niks en dit jaar zal er waarschijnlijk niet veel veranderen. Het verwonderde me wel dat ze maar 12.000 tickets konden verkopen tegen de match van Lille. Voor zo'n matchen speel je toch een heel jaar... (En de kaartjes kosten maar een 10€!!)

Die nieuwe stadions zijn natuurlijk broodnodig, niet alleen om het Belgisch voetbal uit de malaise te halen maar ook omdat de stadions op de draad versleten zijn.
witn
Beheerder
 
Berichten: 942
Geregistreerd: za 16 feb 2008, 11:52

Re: Algemene & korte berichten

Berichtdoor Zulte Waregem Sup » za 22 aug 2009, 09:24

witn schreef:
Zulte Waregem Sup schreef:Sorry jongens, die nieuwe stadions zullen en hoeven er ook niet meer te komen. Als je ziet hoe onze Belgische ploegen presteren in Europa... Armoe troef! Dit is het zwakste wat ik ooit heb meegemaakt en het wordt steeds erger. De toeschouwers beginnen zo te zien ook af te haken, dus nieuwe stadions? Forget it!!! Ik denk dat het hoog tijd wordt dat alle belanghebbenden eens gaan inzien dat de enige uitweg is, om eigen talenten degelijk op te leiden en ze een kans te geven ipv derde rangs buitenlanders naar hier te brengen.

Ik snap je ontgoocheling maar zo slecht is het natuurlijk allemaal niet. Dat de toeschouwers beginnen af te haken in Genk is niet meer dan logisch, Genk heeft (nog) niet die trouwe achterban zoals een Anderlecht of een Brugge. En de ploeg trekt al een 4tal jaar op niks en dit jaar zal er waarschijnlijk niet veel veranderen. Het verwonderde me wel dat ze maar 12.000 tickets konden verkopen tegen de match van Lille. Voor zo'n matchen speel je toch een heel jaar... (En de kaartjes kosten maar een 10€!!)

Die nieuwe stadions zijn natuurlijk broodnodig, niet alleen om het Belgisch voetbal uit de malaise te halen maar ook omdat de stadions op de draad versleten zijn.


Dat de toeschouwers afhaken vind ik echt niet normaal! Dat het 4 jaar nergens op trekt is toch ook niet juist vind ik. Genk heeft zopas de beker gewonnen en speelt Europees. Al zal dat avontuur vlug voorbij zijn... Nieuwe stadions zijn inderdaad nodig. Mijn reactie was, als Belgisch voetballiefhebber, puur van ontchoogeling.
Zulte Waregem Sup
 
Berichten: 592
Geregistreerd: za 05 apr 2008, 16:44

Re: Algemene & korte berichten

Berichtdoor witn » di 01 sep 2009, 10:48

Zulte Waregem Sup schreef:
witn schreef:
Zulte Waregem Sup schreef:Sorry jongens, die nieuwe stadions zullen en hoeven er ook niet meer te komen. Als je ziet hoe onze Belgische ploegen presteren in Europa... Armoe troef! Dit is het zwakste wat ik ooit heb meegemaakt en het wordt steeds erger. De toeschouwers beginnen zo te zien ook af te haken, dus nieuwe stadions? Forget it!!! Ik denk dat het hoog tijd wordt dat alle belanghebbenden eens gaan inzien dat de enige uitweg is, om eigen talenten degelijk op te leiden en ze een kans te geven ipv derde rangs buitenlanders naar hier te brengen.

Ik snap je ontgoocheling maar zo slecht is het natuurlijk allemaal niet. Dat de toeschouwers beginnen af te haken in Genk is niet meer dan logisch, Genk heeft (nog) niet die trouwe achterban zoals een Anderlecht of een Brugge. En de ploeg trekt al een 4tal jaar op niks en dit jaar zal er waarschijnlijk niet veel veranderen. Het verwonderde me wel dat ze maar 12.000 tickets konden verkopen tegen de match van Lille. Voor zo'n matchen speel je toch een heel jaar... (En de kaartjes kosten maar een 10€!!)

Die nieuwe stadions zijn natuurlijk broodnodig, niet alleen om het Belgisch voetbal uit de malaise te halen maar ook omdat de stadions op de draad versleten zijn.


Dat de toeschouwers afhaken vind ik echt niet normaal! Dat het 4 jaar nergens op trekt is toch ook niet juist vind ik. Genk heeft zopas de beker gewonnen en speelt Europees. Al zal dat avontuur vlug voorbij zijn... Nieuwe stadions zijn inderdaad nodig. Mijn reactie was, als Belgisch voetballiefhebber, puur van ontchoogeling.

Tjah die gewonnen beker was natuurlijk een hele opluchting voor de Genk fans, maar het kan de slechte seizoenen natuurlijk niet doen verdwijnen. Btw nieuwe stadions zijn nodig, maar natuurlijk niet in Genk ;).
witn
Beheerder
 
Berichten: 942
Geregistreerd: za 16 feb 2008, 11:52

Re: Algemene & korte berichten

Berichtdoor Zeno2 » do 29 jul 2010, 12:48

Kritiek op PMV-lening voor Vlaamse voetbalstadions

De voorwaarden van de PMV-lening ter financiering van de bouw van nieuwe voetbalstadions zijn niet gunstig. Dat zeggen een paar clubverantwoordelijken en stadioncoördinators in Trends, dat deze week een dossier over de plannen voor nieuwe voetbalstadions in Vlaanderen publiceert.

Afbeelding

België zet samen met Nederland in op de organisatie van het WK Voetbal 2018. Dat moet voor ons land de katalysator zijn om de verouderde voetbalstadions te moderniseren.

De Vlaamse overheid heeft zich al geëngageerd om de stadionvernieuwing financieel bij te springen. Eind vorig jaar selecteerde ze vier ‘speelsteden’: Antwerpen, Brugge, Gent en Genk. Daarnaast selecteerde ze zes kleinere ‘oefenstadions’: Mechelen, Sint-Truiden, Waregem, Leuven, Lokeren en Westerlo. Zij kunnen bij de Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV) beroep doen op een achtergestelde lening waarbij gewerkt wordt met een dubbel plafondbedrag: 10 miljoen euro voor een wedstrijd- en 5 miljoen euro voor een oefenstadion, en 20 procent van de bouwkost van het stadionproject.

De ‘hefboomfinanciering’ van PMV gebeurt onder de vorm van een achtergestelde lening over 20 jaar en ‘aan marktvoorwaarden’. Net over die marktvoorwaarden zijn de projectverantwoordelijken niet zo enthousiast. “De voorwaarden die PMV biedt zijn niet zo gunstig”, zegt de Brugse stadioncoördinator Gilbert De Neve, “Wij hebben het gevoel dat de stad Brugge goedkoper kan lenen.”

Ook Vincent Mannaert, algemeen directeur van Zulte Waregem, vindt “de voorwaarden niet om over naar huis te schrijven”. Bovendien twijfelt hij aan het engagement: “Ik krijg de indruk dat PMV en de Vlaamse regering er zelf nog niet uit zijn wat ze nu precies willen doen en op welke manier. Er is nog altijd geen enkele definitieve beslissing genomen. En als we het WK niet naar België halen, krijgt de budgettaire realiteit misschien de bovenhand.”

De achtergestelde lening die PMV aan de clubs of de lokale overheden aanbiedt, vertrekt van de Europese referentierentevoet voor België m.b.t. langetermijninvesteringskredieten. Die rentevoet is volgens investeringsmanager Wouter Everaert van PMV niet te vergelijken met de Europese swap rente op 20 jaar. Hij spreekt van een rentevoet die momenteel rond 1,25 procent schommelt. Daar bovenop rekent PMV een marge van 4 procent, mede opdat de lening door de Europese Commissie niet zou worden aangemerkt als staatssteun. De Vlaamse overheid voorziet wel jaarlijks een rentesubsidie van 2 procent.

Volgens Everaert zijn deze voorwaarden, in vergelijking met de markttarieven voor een achtergestelde lening, best gunstig. Bovendien wijst hij erop dat het om hefboomfinanciering gaat, die het aantrekken van bankfinanciering moet vergemakkelijken. “De clubs of locale overheden zijn uiteraard vrij om, zo mogelijk, een voordeliger financieringsstructuur uit te werken.”

Vincent Mannaert blijft erbij dat de manier waarop de Vlaamse regering dit dossier heeft aangepakt ‘weinig professioneel’ is: “Drie jaar geleden was er sprake van 50 miljoen euro subsidies en een hoera-verhaal van hier tot in Tokio. Dan bleef het lange tijd windstil. Plots wordt het dan een kapitaalsparticipatie onder de vorm van een achtergestelde lening en moesten we nieuwe dossiers indienen. Nu zitten we in een procedure waarbij we nog altijd niet weten hoeveel we zullen moeten terugbetalen, en waarin er geen enkel echt engagement op papier staat. Dat is beneden alle peil.”

Lees het volledig dossier over de bouw en de financiering van voetbalstadions in Vlaanderen in Trends van donderdag 29 juli.
vandaag dus in de dagbladhandel...
Zeno2
 
Berichten: 329
Geregistreerd: di 03 maart 2009, 20:37

Re: Algemene & korte berichten

Berichtdoor Tobias Funke » zo 15 feb 2015, 09:22

Vorig jaar had ik al eens iets gepost over die nieuwe wetgeving rond "complexe projecten". Dat is nu recent gepubliceerd in het staatsblad en zal op 1 maart in werking treden.

Woordje uitleg vanop www.gsj.be

21-01-2015
Decreet Complexe Projecten en bijhorend uitvoeringsbesluit

In het Belgisch Staatsblad werd op 21 januari 2015 het uitvoeringsbesluit horende bij het Decreet van 25 april 2014 betreffende Complexe Projecten gepubliceerd. Het uitvoeringsbesluit houdt een verdere uitwerking van het Decreet Complexe Projecten in. Zowel het decreet als het besluit treden op 1 maart 2015 in werking.

Het doel van deze regelgeving is om grote projecten zoals Uplace te Machelen of de mobiliteitsproblematiek van de Ring rond Antwerpen op een eenvoudigere en snellere wijze te kunnen behandelen.

Reden hiervoor is dat de huidige reglementering vandaag de dag een ingewikkeld en complex kluwen is. Momenteel moet immers niet enkel een stedenbouwkundige vergunning en een milieuvergunning voor dergelijke projecten worden aangevraagd, maar bijvoorbeeld ook eventuele onteigeningsmachtigingen worden bekomen, machtigingen worden aangevraagd of een planologische bestemmingswijziging worden bekomen via een ruimtelijk uitvoeringsplan. Dit alles neemt een enorme tijdspanne in beslag waardoor deze procedures vaak jaren aanslepen. De mobiliteitsproblematiek met betrekking tot de Ring rond Antwerpen is hiervan een overduidelijk voorbeeld.

Om hieraan een oplossing te bieden, werd besloten in een nieuwe procedure te voorzien via het decreet complexe projecten en het bijhorende uitvoeringsbesluit waarin alle noodzakelijke wijzigingen (machtigingen en vergunningen) worden bekomen in één procedure en in één besluit.

De op til zijnde regelgeving voorziet dus in een nieuwe aanpak voor dergelijke grote en complexe investeringsprojecten. De verschillende stappen die momenteel nog na elkaar plaatsvinden – zoals de verschillende vergunningsaanvragen en planologische bestemmingswijzigingen – zullen vanaf 1 maart 2015 meer geïntegreerd verlopen. Dit zou moeten leiden tot een versnelling (tijdswinst) en kwaliteitsverbetering van maatschappelijk belangrijke investeringsprojecten.

Kort gezegd omvat de nieuwe aanpak vier fasen met 3 beslissingsmomenten (“de drietrapsraket”): de verkenningsfase (leidend tot een startbeslissing), de onderzoeksfase (leidend tot een voorkeursbesluit), de uitwerkingsfase (leidend tot een projectbesluit) en de uitvoeringsfase.

De startbeslissing laat blijken dat men een complex project wil realiseren. Met andere woorden, het startsein wordt gegeven om de nodige onderzoeken uit te voeren en alternatieven af te wegen. Na dit onderzoek maakt de overheid een definitieve keuze door middel van een voorkeursbesluit (“point of no return”), waarna het gekozen alternatief verder kan worden uitgewerkt. Dit voorkeurbesluit wordt in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd en treedt 10 dagen na publicatie in werking.

De finale stap is het projectbesluit waarmee het voorkeurbesluit wordt geconcretiseerd tot een concreet project. Het is één geïntegreerde en afgewogen beslissing die zowel de vergunningen (stedenbouwkundige vergunning, milieuvergunningen, …), de machtigingen en toelatingen (onroerend erfgoed, wegbeheerder, …) als de gebeurlijke noodzakelijke bestemmingswijzigingen bevat. Het projectbesluit wordt eveneens bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad en treedt 10 dagen na publicatie in werking.

Het is wachten op de eerste aanvragen om te kunnen beoordelen of projecten van groot maatschappelijk en ruimtelijk-strategisch belang met toepassing van deze procedure op een beduidend snellere en kwalitatievere wijze gerealiseerd zullen worden.

Indien u meer informatie wenst omtrent het bovenstaande, kan u contact opnemen met de vakgroep administratief recht, milieu, ruimtelijke ordening en stedenbouw, en in het bijzonder met mr. Yves Loix en mr. Nele Ansoms.

Namens de vakgroep: Yves Loix, Sven Vernaillen, Floris Sebreghts, Nele Ansoms, Jo Van Lommel, Christophe Smeyers, Olivier Verhulst, Joris Geens, Shauna De Leener, Katrien Vergauwen, Karen Struyf en Katrien Dams.


Vorig jaar liet Schauvliege al eens vallen dat het nationale stadion hieronder kan vallen, en ik vond ook een antwoord terug in oktober in het Vlaams Parlement waar men zei dat het stadion van Club eventueel hierin kan gebracht worden.
Komt er dus op neer dat men de vergunningsprocedure gaat integreren en eerder een kader toezegt, met diverse inspraakmomenten, in plaats van alles sequentieel af te leveren waardoor er op elk moment procedures en vertragingsmanoeuvres kunnen uitgevoerd worden.

Het kan maar helpen :)
Tobias Funke
 
Berichten: 362
Geregistreerd: do 25 sep 2014, 13:54


Keer terug naar Nieuwe Stadions

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten