Stedelijk Sportstadion [Hasselt - 8.800] en nieuw stadion

Alle nieuwtjes over projecten voor nieuwe stadions in België horen hier thuis.

Stedelijk Sportstadion [Hasselt - 8.800] en nieuw stadion

Berichtdoor Chimaera » vr 24 apr 2009, 08:54

1. Fiche
Naam: Stedelijk Sportstadion
Adres: Oude Kuringerbaan 123, 3500 Hasselt
Totale capaciteit: 8.800
Clubs: KSK Hasselt

Afbeelding

2. Verdeling van de capaciteit:
Open seats: 100
Ere-tribune: 150
Zitplaatsen: 550
Overdekte staanplaatsen: 3.000
Onoverdekte staanplaatsen: 5.000

3. Verhaal:

K.S.C. Hasselt werd opgericht in 1964 door de fusie van Excelsior (groen-wit) en Hawaï (blauw-wit), twee Hasseltse ploegen die op dat moment in bevordering speelden. De thuisbasis van K.S.C. Hasselt (blauw-wit-groen) werd het Stedelijk Sportstadion, het stadion waar Excelsior tot dan toe speelde.

Aanvankelijk liep de fusie niet van een leien dakje, de reden hiervan was de blijvende rivaliteit tussen de beide supportersgroepen. Excelsior stond in Hasselt bekend als de ploeg van het rijkere volk en Hawaï als de ploeg van het gewone werkvolk. Toch deed de fusieclub het zeer goed, want na vele jaren in tweede klasse en enkele eindrondes promoveerde Sporting naar eerste klasse. Deze promotie werd afgedwongen na een dubbele confrontatie tegen AA Gent (1979-1980).

21 jaar later, na het seizoen 2000-2001 om precies te zijn, viel het doek over Sporting Hasselt (1e prov.). Na vele onderhandelingen werd beslist een fusie aan te gaan met KSK Kermt (3de klasse). De nieuwe fusieclub werd gedoopt als K.S.K.H. en de Hasseltse kleuren (blauw-wit-groen) bleven behouden.

Twee seizoenen werd er in Kermt gespeeld. Het eerste jaar degradeerde Sporting naar bevordering, het tweede jaar draaide het mee in de grauwe middenmoot. Na deze 2 seizoenen in Kermt werd er besloten om terug te keren naar Hasselt. En hoe! Sporting werd in het seizoen 2003-2004 onmiddellijk kampioen in 4e klasse C, na 30 speeldagen op kop te hebben gestaan en best scorende ploeg van alle nationale afdelingen te worden!

Bron: http://www.kskh.be

4. Foto's:
Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Bron: http://www.kskh.be

5. Clubs:
Afbeelding
Naam: KSK Hasselt
Kleuren: blauw-wit-groen
Oprichtingsdatum: 2001
Stamnummer: 3245
Palmares: 1 seizoen in eerste klasse (1979-1980)

6. Wegbeschrijving
- Neem afrit 27bis (Hasselt-West)
- Rij de Kuringersteenweg op richting centrum
- Blijf de Kuringersteenweg ± 2 km volgen tot aan het grote kruispunt van "Carrefour".
- Aan dit kruispunt links voorsorteren (er zijn twee rijstroken voor links af te slaan, neem het rechtse!) en na het kruispunt direct terug rechts afslaan en u bent er.
Afbeelding
Afbeelding
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3663
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: Stedelijk Sportstadion [Hasselt - 8.800]

Berichtdoor Zeno2 » vr 24 apr 2009, 20:18

In 1979 onderging het stadion van Hasselt de grootste transformatie na de onverwachte promotie naar Eerste Klasse. En het is sindsdien, afgezien van wat opgelegde veiligheidsaanpassingen, bijna niet meer gewijzigd. Het is een typisch jaren ’80 stadion met nagenoeg uitsluitend staanplaatsen, een type dat stilaan begint te verdwijnen.

Het grote AA Gent werd destijds in de eindronde op speeldag 5 in het uitverkochte Ottenstadion (20.000) op miraculeuze wijze in bedwang gehouden. Vroeg in de wedstrijd kreeg keeper Hermans de rode kaart onder de neus geduwd en halverwege de tweede helft mocht ook veldspeler Billen zich vroegtijdig gaan douchen. Maar reservedoelman Yves de Bellefroid speelde de wedstrijd van zijn leven en hield de netten schoon.

De beslissing viel uiteindelijk op de laatste speeldag aan de Oude Kuringerbaan, op donderdag 31 mei 1979.
Hasselt won met het kleinste verschil dankzij een penaltydoelpunt van Jean Dachelet.

Afbeelding

Afbeelding

Het stadion werd tijdelijk uitgebreid met op de straat opgestelde houten noodtribunes. Er werd eveneens een draadomheining rond het speelveld geplaatst om de massa in bedwang te houden. De kranten berichtten van 17.000 toeschouwers. Of dit getal klopt valt moeilijk te achterhalen. De toeschouwers klommen in ieder geval tot op de reklameborden en in de lichtmasten. (zie ploegfoto’s)

Meteen na de promotie werd werk gemaakt van de noodzakelijke aanpassingen want het oude stadion was ereklasse onwaardig.
De oude zittribune, een typische staalconstructie uit de jaren ’60 en bekleed met groene pvc-golfplaten, moest plaats ruimen voor de huidige hoofdtribune met 1.100 zitplaatsen.
De hoofdtribune is eveneens een staalconstructie, die een korte bouwtijd toeliet.
De zetelconfiguratie is doorheen de jaren meermaals gewijzigd. In het begin waren het de gebruikelijke houten zitbanken.

Verder werd het dak van de overliggende staantribune aan weerszijden verlengd tot de volledige veldlengte. De overige gradins werden met enkele rijen opgehoogd.
Het vernieuwde stadion werd ingehuldigd met een verloren (0-2) vriendenwedstrijd tegen Chicago Sting. Peter Ressel was eigendom van die club maar werd aan Hasselt tijdelijk verhuurd.

In de loop van de jaren zijn er enkele veiligheidsingrepen gebeurd.
Zo werden de voeten van de lichtmasten ingemetseld, werd nieuwe draadomheining met onvervormbare rasters geplaatst en werden de gradins voorzien van metalen borstweringen.

Tenslotte kocht de club enkele jaren geleden de befaamde businesscontainers over van STVV en deze doen nu dienst als kantine, aan de rechterkant van de hoofdtribune.
Ook de onstabiele gemetselde straatmuur tegen de Oude Kuringerbaan werd heropgebouwd.

De gradins verkeren momenteel in relatief slechte staat. Het beton is bijna zwart verweerd maar erger zijn de plaatselijke verzakkingen. Als de pas naar derde klasse gepromoveerde club haar ambitie wil waarmaken dan moet er dringend werk gemaakt worden van het stadion, renovatie of nieuwbouw.

De locatie op zich vormt ook al een probleem. Door de verdichting van het stadsweefsel is de huidige locatie tegen de grote ring in feite niet meer geschikt om een grote voetbalmanifestatie te huisvesten.


Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Laatst bijgewerkt door Zeno2 op do 30 jul 2009, 10:08, in totaal 8 keer bewerkt
Zeno2
 
Berichten: 329
Geregistreerd: di 03 maart 2009, 20:37

Re: Stedelijk Sportstadion [Hasselt - 8.800]

Berichtdoor Zeno2 » vr 24 apr 2009, 21:06

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Zeno2
 
Berichten: 329
Geregistreerd: di 03 maart 2009, 20:37

Re: Stedelijk Sportstadion [Hasselt - 8.800]

Berichtdoor Zeno2 » di 28 jul 2009, 11:22

Nieuw stadion Hasselt nog ver weg

Gas terug nemen. Dat was maandag de teneur in de gesprekken die circuleerden rond een mogelijk nieuwe voetbalaccomodatie in Hasselt. Vooral Armand Schreurs voelde zich misbegrepen door KSK Hasseltpresident Erik Schildermans.

“Ik was recent uitgenodigd voor de start van de bouwwerken van het nieuwe voetbalstadion in Venlo”, vertelt Armand Schreurs. “Dat wordt een gigantische voetbaltempel, die compleet overdekt kan zijn en dus in zekere zin, vergelijkbaar is met de Ethias Arena. Als voorzitter Schildermans, die ik over de Venlose plannen vertelde, daar dan van maakt dat zijn ploeg straks, na een idee van mij, misschien in de Ethias Arena kan gaan voetballen, ja hallo. Dat was alleszins niet mijn bedoeling. Straks denken de mensen nog dat ik een bestuursfunctie in de club heb, terwijl ik dit tussen pot en pint vertelde als Sportingsupporter.”

“Ik heb me misschien over sommige dingen wat ongelukkig uitgelaten”, bekent ook Erik Schildermans. “We moeten alleszins eerst sportieve prestaties neerzetten in het huidige stadion. Ons sportief omhoog werken naar de tweede klasse. Als we in die reeks zitten willen we graag bekijken in welke staat de huidige infrastructuur er bij ligt en hoe we die mogelijk kunnen aanpassen aan de noden van onze supporters en vooral zakenpartners.”

“Als burgemeester kan je alleen blij zijn met mensen die een club willen trekken zoals Erik Schildermans”, sluit burgemeester Herman Reynders zich daar bij aan. “Dat daarbij plannen voor de toekomst horen is een goede zaak, maar echte gesprekken over nieuwe tribunes stellen we als stadsbestuur toch liever uit tot de club echt top in tweede klasse is. En hoe eerder dat gebeurt, hoe beter voor de uitstraling van het Hasseltse voetbal.”

06/01/09 HBVL
Laatst bijgewerkt door Zeno2 op do 30 jul 2009, 10:13, in totaal 1 keer bewerkt
Zeno2
 
Berichten: 329
Geregistreerd: di 03 maart 2009, 20:37

Re: Stedelijk Sportstadion [Hasselt - 8.800]

Berichtdoor Zeno2 » do 30 jul 2009, 10:12

...
Zeno2
 
Berichten: 329
Geregistreerd: di 03 maart 2009, 20:37

Re: Stedelijk Sportstadion [Hasselt - 8.800]

Berichtdoor Chimaera » do 30 jul 2009, 12:48

Mooi werk alweer Zeno. 't Is niet omdat er nog niet op gereageerd werd, dat je bijdragen niet worden geapprecieerd... Misschien kunnen we er gewoon niets meer aan toevoegen ;)
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3663
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: Stedelijk Sportstadion [Hasselt - 8.800]

Berichtdoor Zeno2 » do 15 jul 2010, 20:43

nieuwtjes van de clubsite :

1. Het A-veld werd opnieuw heraangelegd (ingezaaid)
2. Het B-veld en de oefenterreinen kregen ook een fikse opknapbeurt, en tevens werden er nieuwe sproei-installaties geplaatst op de oefenterreinen.
3. De bedoeling is ook om de tribune achter kantine 'Plein 6' af te breken en te restylen. Maar deze werken kunnen pas uitgevoerd worden na de galawedtsrijden van 21/07 (Standard - Trabzonspor) en 24/07 (Galatasaray - NEC)


:shock: Punt 3 is een zorgwekkende ontwikkeling. De doeltribune (grenzend tegen de oefenpleinen) is weliswaar in slechte staat, maar zeker herstelbaar. Paar blokjes recht zetten en netjes opvoegen. Afbraak mag slechts waar herstelling niet meer mogelijk is. En restylen? Hoe? Een publiwall? Een rijtje coniferen?

Volgende week meer info.
Zeno2
 
Berichten: 329
Geregistreerd: di 03 maart 2009, 20:37

Re: Stedelijk Sportstadion [Hasselt - 8.800]

Berichtdoor witn » zo 18 jul 2010, 14:36

Iets afbreken om dan te restylen.... Meestal restyle je iets of breek je het af.

Ik vind alleszins niet meer info.

btw mooie nieuwe website voor ksk hasselt http://www.kskh.be/joomla/
witn
Beheerder
 
Berichten: 942
Geregistreerd: za 16 feb 2008, 11:52

Re: Stedelijk Sportstadion [Hasselt - 8.800]

Berichtdoor Chimaera » wo 21 dec 2011, 11:13

Binnenkort een stadion zonder club?

Het einde is nabij voor derdeklasser Hasselt

wo 21/12/2011 - 08:48 Omdat er geen nieuwe geldschieters gevonden werden, heeft KSK Hasselt de vereffening aangevraagd. "We waren al een tijdje klinisch dood, maar we lagen de voorbije vier jaar aan het infuus", zegt sterke man Erik Schildermans.

Het water stond Hasselt al een tijdje aan de lippen, maar dinsdag is de Limburgse club definitief kopje-onder gegaan. "De club is al die tijd door één persoon (Schildermans) kunstmatig in leven gehouden", las Het Belang in een verklaring van Schildermans zelf.

"Mijn vijfjarig project is niet geslaagd, maar dat komt omdat er niet geprobeerd werd om de lasten te verminderen. De opdracht van het dagelijks bestuur en het jeugdbestuur is mislukt", is Schildermans hard. "De club was klinisch dood, maar lag nog aan het infuus."

Schildermans heeft nog geprobeerd om nieuwe geldschieters te vinden, maar toen dat op niets uitdraaide, gooide hij de handdoek in de ring. De zaak is nu in handen van een advocaat, die de vereffening van de club zal afhandelen.

Zo komt er meer dan waarschijnlijk een einde aan een club die in 1964 ontstond uit een fusie van Excelsior en Hawai, twee clubs uit bevordering. Onder leiding van Guy Mangelschots speelde Hasselt in 1979-1980 één seizoen in de eerste klasse (foto van de promotie). In die periode werden grote en dure namen aangetrokken, zoals de spelers Horst Blankenburg en Peter Ressel en de trainers Georg Knobel en Josef Masopust.

In 1996 was Hasselt al eens failliet gegaan, maar een fusie met Kermt kon de club toen van de ondergang redden. Investeerder Erik Schildermans wou Hasselt weer doen aansluiten bij de successen van weleer, maar ook hij kreeg de club nooit op de rails.
bron: sporza.be
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3663
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: Stedelijk Sportstadion [Hasselt - 8.800]

Berichtdoor Zeno2 » wo 21 dec 2011, 14:33

droevig nieuws maar niet onverwacht :sad:
De toekomst? Wie wil er vandaag de dag nog investeren met Genk en Sint-Truiden in de directe buurt...

mooie herinneringen om te koesteren van de legendarische promotiematch tegen de miljoenenploeg van Gent:
http://www.sporza.be/cm/sporza/videozon ... /1.1181425
Zeno2
 
Berichten: 329
Geregistreerd: di 03 maart 2009, 20:37

Re: Stedelijk Sportstadion [Hasselt - 8.800]

Berichtdoor Chimaera » vr 13 jan 2012, 10:54

We kennen de recente voorgeschiedenis: Hasselt was zo goed als failliet, vervolgens kwam ex-speler Stijn Stijnen met geld over de brug en wil Genk er spelers stallen. Deze week gaf de huidige doelman van Beerschot AC een persconferentie:

Stijnen: "Hasselt wordt geen satellietclub van Racing Genk"

Beerschot-doelman Stijn Stijnen, die eerder deze week door een persoonlijke borgstelling zorgde voor het voortbestaan van derdenationaler KSK Hasselt, wil niet dat de vereniging een satellietclub wordt van een groter team.

De club moet zelf de ambitie hebben om naar hogere reeksen te promoveren. Dat heeft Stijn Stijnen onder luid applaus van de supporters, gezegd op een persconferentie.

"De voornaamste reden om deze club te redden was dat de 287 jeugdspelers van KSK Hasselt actief hun hobby kunnen blijven beoefenen", aldus Stijnen. "Bovendien zou het jammer, ja zelfs schandalig zijn dat er geen grote club meer zou bestaan in de hoofdstad van Limburg. Hasselt telt 80.000 inwoners, en Westerlo bijvoorbeeld een 25.000. Dat wijst er toch op dat hier potentieel aanwezig is."

Op korte termijn zal Stijn's vader Jean-Pierre de sportieve cel van de club versterken. "We zullen zien of we met de huidige kern in derde kunnen blijven", aldus nog de keeper. "Als we spelers kunnen huren die een meerwaarde betekenen, en onze eigen jeugd niet blokkeren, zijn die zeker welkom. Maar we gaan zeker geen satellietclub worden van KRC Genk of een andere club. We moeten onafhankelijk kunnen doorgroeien naar hogere reeksen."

Stijnen zal zelf geen enkele functie in de club opnemen en vertrouwt volledig op de mensen die hij de diverse bevoegdheden heeft toegekend.
Bron: HNB
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3663
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: Stedelijk Sportstadion [Hasselt - 8.800]

Berichtdoor Zeno2 » vr 13 jan 2012, 21:24

Enkele sfeerfoto's van de promotiewedstrijd uit 1979:

Inderhaast opgetrokken houten noodtribunes achter het doel op de Oude Kuringerbaan
Afbeelding

Multifunctionele lichtmasten
Afbeelding

Toen was voetbal nog heel gewoon... een feest!
Zeno2
 
Berichten: 329
Geregistreerd: di 03 maart 2009, 20:37

Nieuw stadion Hasselt

Berichtdoor WimWint » di 16 sep 2014, 11:51

Ook in Hasselt zijn er plannen, of gaan er plannen komen...

Afbeelding
bron: HBVL van 16/09/'14.
Avatar gebruiker
WimWint
 
Berichten: 148
Geregistreerd: di 24 jun 2014, 21:25
Woonplaats: Peer

Re: Nieuw stadion Hasselt

Berichtdoor Woutvs » di 16 sep 2014, 21:17

interresant
Woutvs
 
Berichten: 291
Geregistreerd: ma 24 sep 2012, 18:19

Re: Nieuw stadion Hasselt

Berichtdoor NjitS » wo 17 sep 2014, 09:26

Het artikel in volledig formaat deze keer.
Afbeelding
BTID
NjitS
 
Berichten: 167
Geregistreerd: di 09 sep 2014, 10:50
Woonplaats: Everbeur

Re: Nieuw stadion Hasselt

Berichtdoor Chimaera » wo 17 sep 2014, 10:11

Interesse in Club Brugge en Sporting Hasselt... ik zou beginnen denken dat je Stijn S. bent :razz:

Hoewel, dan zou je misschien een andere nickname hebben.
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3663
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: Nieuw stadion Hasselt

Berichtdoor NjitS » wo 17 sep 2014, 11:26

NjitS schreef:Het artikel in volledig formaat deze keer. (op tablet is het maar voor de helft zichtbaar)
Afbeelding
BTID
NjitS
 
Berichten: 167
Geregistreerd: di 09 sep 2014, 10:50
Woonplaats: Everbeur

Re: Nieuw stadion Hasselt

Berichtdoor NjitS » wo 17 sep 2014, 11:27

Chimaera schreef:Interesse in Club Brugge en Sporting Hasselt... ik zou beginnen denken dat je Stijn S. bent :razz:

Hoewel, dan zou je misschien een andere nickname hebben.


Haha, nee toch niet. Dan had ik wel voor Frigo gegaan zijn ;)
BTID
NjitS
 
Berichten: 167
Geregistreerd: di 09 sep 2014, 10:50
Woonplaats: Everbeur

Re: Nieuw stadion Hasselt

Berichtdoor WimWint » di 02 dec 2014, 22:38

Het begint dringend te worden blijkbaar:

di 02/12/2014 - 19:47
Sporting Hasselt moest na een inspectie zijn hoofdtribune sluiten. "Maar we hebben een oplossing gevonden om het seizoen vol te maken", zegt voorzitter Stijn Stijnen bij TV Limburg.

De hoofdtribune van derdeklasser Sporting Hasselt heeft een inspectie door Binnenlandse Zaken niet doorstaan. De inspecteurs namen de beslissing om de tribune, waarin ook de kleedkamers zich bevinden, meteen te sluiten.


"Iedereen weet dat het stadion aan vernieuwing toe is, maar ze nemen net dat deel eruit dat er het minst erg aan toe is", zegt Hasselt-voorzitter en ex-Rode Duivel Stijn Stijnen.

"Maar gelukkig hebben we een oplossing gevonden waardoor we het stadion en de tribune veilig kunnen blijven gebruiken. We hebben daarover een akkoord met de brandweer."

Hasselt zal deze week nog aanpassingen aanbrengen aan de tribune en dan kan zaterdag de match tegen Verviers toch gewoon doorgaan. "Voor de toekomst overleggen we met de stad Hasselt, die wil meewerken aan een oplossing", klinkt het nog bij de derde uit 3B.

bron: Sporza.be
Avatar gebruiker
WimWint
 
Berichten: 148
Geregistreerd: di 24 jun 2014, 21:25
Woonplaats: Peer

Re: Nieuw stadion Hasselt

Berichtdoor WimWint » wo 03 dec 2014, 12:56

Een uitgebreider artikel uit HBVL van vandaag waarin alle betrokkenen aan het woord komen:
Afbeelding

Dit past momenteel wel niet in de categorie Nieuwe Stadions, maar hopelijk komt dat nog in orde...
Avatar gebruiker
WimWint
 
Berichten: 148
Geregistreerd: di 24 jun 2014, 21:25
Woonplaats: Peer

Volgende

Keer terug naar Nieuwe Stadions

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast