Sportpaleis [Antwerpen - 23.001 (max)]

Post hier alle nieuwtjes en informatie over de Belgische indoor arena's.

Sportpaleis [Antwerpen - 23.001 (max)]

Berichtdoor Chimaera » di 03 maart 2009, 09:48

1. Fiche
Afbeelding
Naam: Antwerps Sportpaleis
Adres/locatie: Schijnpoortweg 119, 2170 Merksem
Max capaciteit: 23.001
Bouwjaar: 1932
Laatste renovatie: 2013 (nieuwe zijtribunes)
Ingebruikname: 11 september 1933
Afmetingen middenplein: 48 x 32 meter
Vroegere houten wielerbaan: 250 meter lang, 8 meter breed

2. Verdeling van de capaciteit:

Standaardopstelling met zittend middenplein: 15.089
Standaardopstelling met staand middenplein: 19.918
Maximale capaciteit in the round* met zittend middenplein: 18.575
Maximale capaciteit in the round* met staand middenplein: 23.001
*In the round = met gebruik van het volledige ovaal

Capaciteit nieuw balkon (2011): 5.561 zitjes, 479 staanplaatsen
Het totaal aantal vaste zitplaatsen (zonder middenplein dus) zou volgens Galvanitas, leverancier van de zitjes, circa 15.000 bedragen.

Oude Configuratie 2011:
Capaciteit tribunes: 14.732 plaatsen (vaste + "tijdelijke" tribunes benedenring: 8692; balkon: 5.561 zitjes, 479 staanplaatsen)
Capaciteit middenplein: 1.780 zitplaatsen of 5.000 staanplaatsen
Rolstoelplaatsen: 24

3. Verhaal van het stadion/de arena:
Op het eind van de jaren twintig en het begin van de jaren dertig van de vorige eeuw droomden enkele idealisten van een indoorwielerpiste in Antwerpen. Het moest de grootste indoorpiste worden van Europa, met de grootste vrije dakoverspanning.

Op 11 januari 1932 werd in Merksem de eerste steen gelegd van een “paleis” van 88 meter breed en 132 meter lang met een dak van 11.600 m2 zonder enige ondersteuning. Iets dergelijks was in de bouwwereld nooit eerder gepresteerd.

Afbeelding Afbeelding
Afbeelding Afbeelding

Het Sportpaleis werd op 11 september 1933 opgeleverd, precies 21 maanden na de eerstesteenlegging en na flink wat moeilijkheden met aannemers voor wie deze bouwopdracht duidelijk te hoog gegrepen was.

Het gebouw zou vooral naam gaan maken met zijn succesvolle “Zesdaagses”, die werden verreden op de 250 meter lange en 8 meter brede houten wielerpiste. Van de allereerste editie in 1934 tot in 1983 (een poging voor een nieuwe start in 1987 leverde niet het gewenste resultaat op) maakten alle grote internationale wielergoden in het Sportpaleis hun opwachting: Ronsse, Kaers, Bruneel, Van Steenbergen, Ockers, “Poeske” Scherens, Willy “Rupske” Lauwers, Derksens, Van Looy, Pijnenburg, Schulte, Peters, Post, Merckx, Sercu, De Vlaeminck, Maertens, Pijnen, Clarck,… Ook andere sportieve manifestaties, zoals boks- en worstelmeetings, turnwedstrijden, basket, kunstschaatsen en ijshockey, konden op een zeer grote publieke belangstelling
rekenen. Daarnaast vonden in het Sportpaleis tal van muziekuitvoeringen plaats. Zo was o.m. het Vlaams Nationaal Zangfeest vanaf 1934 in het Sportpaleis te gast.

Het gebouw kwam duchtig gehavend uit de tweede wereldoorlog. De V1- en V2-bombardementen door de Duitsers eisten een zware tol in Antwerpen. Ook op het Sportpaleis kwam een bom terecht, maar het tuig kwam niet tot ontploffing. Wel werden de inslagen geteld van ruim 220 granaten en obussen en ontelbare schrapnels en kogels. De wielerpiste bood een troosteloze aanblik en was zo goed als onbruikbaar.

Bij de heropening van het Sportpaleis na de bevrijding werd noodgedwongen een nieuwe koers gekozen. Om de zware herstellingskosten aan het gebouw te kunnen betalen, volstond het geld dat binnenkwam via wielerwedstrijden en andere sportieve activiteiten niet langer. De uitbaters besloten daarom een veel bredere waaier aan grote spektakels met internationale vedetten en een grotere verscheidenheid aan attractieve shows aan te bieden. Precies deze veelzijdigheid werd het alomgewaardeerde kenmerk van het Sportpaleis.

Op de affiche kwamen o.m. de Wiener Eisrevues (van 1947 tot 1973), amusement uit Amerika (The Harlem Globetrotters, de rolschaatsshow Skating Vanities, Holiday on Ice, Disney on Parade) en spektakelvoorstellingen uit Rusland (volksdansgezelschappen, choreografische ensembles, het koor en de dansgroep van het Sovjetleger, het Circus van Moskou), muziek van eigen bodem (de “klassieker” Vlaams Nationaal Zangfeest; Kazuno, later Nekka) en later ook optredens van grote namen uit de popwereld (o.m. Pink Floyd, The Rolling Stones, Eric Clapton, Alice Cooper, Supertramp, Tina Turner, Lionel Richie, Prince …).

Op sportvlak waren er naast de Zesdaagses o.m. de vele bokswedstrijden in de jaren vijftig, het Wielerkampioenschap Wielrennen in 1969 en de Internationale Jumping van Antwerpen (die vanaf 1975 plaatsvond).

In 1982 vond de eerste editie plaats van het prestigieuze ECC Tennistornooi. Organisator City 7 gaf hiermee een nieuw elan aan het op dat moment financieel noodlijdende Sportpaleis en besloot de evenementenhal van de toenmalige eigenaar, de familie De Winter, over te nemen. Met City 7 (nv Sportpaleis) als nieuwe eigenaar waaide er aanvankelijk een nieuwe wind door het Sportpaleis. Zo zagen de jaren tachtig het ontstaan van “klassiekers” als de Night of the Proms, het Diamond Awards Festival en The Golden Years.

De Night of the Proms vond voor het eerst plaats in 1985 en was een initiatief van de studenten Jan Van Esbroeck en Jan Vereecke. Hun evenement werd in een mum van tijd een vaste waarde op de Sportpaleiskalender en in de agenda van heel wat muziekliefhebbers.

Meer en meer organisatoren begonnen echter af te haken toen de zaken ook bij deze eigenaar niet langer naar behoren liepen. Ondanks herhaaldelijke steun van de overheid was het faillissement van de nv Sportpaleis in april 1996 onafwendbaar. Vrij snel klopten de curatoren bij de Night of the Proms-organisatoren aan om de uitbating van de evenementenhal gedurende een jaar over te nemen.

Het gebouw werd het jaar daarop gekocht door het Antwerpse Provinciebestuur en de privépartner ASB, waarin ook de Night of the Proms-organisatie participeert. De Provincie Antwerpen werd eigenaar, voor de exploitatie werd de nv Antwerps Sportpaleis opgericht, met daarin de vennootschappen PSE-Belgium (van de Night of the Proms-organisatoren Jan Van Esbroeck en Jan Vereecke; tevens bestuurders van de nieuwe nv Antwerps Sportpaleis), Ahoy Rotterdam, On the Rox (rond TW-organisator Herman Schueremans) en MOJO (een Nederlandse collega van Schueremans).

De “Oude Dame” – zoals Antwerpenaren het Sportpaleis wel eens durven te noemen – kreeg de jaren daarop een grondige facelift. Het gebouw werd aan de veiligheidsnormen aangepast, kreeg in 1999 een nieuwe voorbouw en betere ontvangstfaciliteiten en in 2005 een permanent Hospitality Center voor vipactiviteiten. Door al deze ingrepen werd het comfort voor publiek, organisatoren, viphuurders en exploitant aanzienlijk verbeterd.

De grote evenementenhal lokt nu jaarlijks meer dan 1,5 miljoen bezoekers.

bron: http://www.sportpaleis.be

4. Foto's:
Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Bronnen: http://www.orida.be , http://www.sportpaleis.be , http://www.ethesis.net

5. Evenementen:
- Zesdaagses (baanwielrennen)
- ECC Tennistoernooi
- Diamond Awards
- Diamond Games (tennis)
- talloze uitverkochte optredens (o.a. Clouseau)
...

6. Wegbeschrijving:
Afbeelding
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3708
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: Sportpaleis [Antwerpen - 15.280]

Berichtdoor witn » vr 28 mei 2010, 16:42

Antwerp-Luik wordt voor 13.000 man gespeeld
ma 24/05/2010 - 13:10
De stunt van de Antwerp Giants is meer dan geslaagd: donderdag spelen ze hun return in de halve finales tegen Luik in een tjokvol Sportpaleis. De toegang voor de Antwerpse aanhangers is gratis.
Nog geen 24 uur nadat Antwerp had aangekondigd dat het gratis tickets ter beschikking stelde, waren de 13.000 kaartjes de deur uit.

Belga
De club opende daarom een wachtlijst, waar nu ook al ruim 4.000 mensen op hebben ingetekend.

De supporters moeten hun ticket downloaden van een website vóór woensdag 12u. Als ze dat niet doen, gaat hun kaartje naar iemand op de wachtlijst.

De zitjes in het Sportpaleis zullen voor deze wedstrijd niet genummerd zijn. Dat betekent dat wie als eerste komt ook als eerste kan kiezen en dus de beste plaats
Bron: Sporza

Filmke: http://vimeo.com/12095730

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
witn
Beheerder
 
Berichten: 942
Geregistreerd: za 16 feb 2008, 11:52

Re: Sportpaleis [Antwerpen - 15.280]

Berichtdoor Zeno2 » do 15 jul 2010, 20:20

Blauwe dak van het Sportpaleis Antwerpen zo goed als klaar
14/7/2010

Zowel vanop de grond als vanuit de lucht kan je er moeilijk naast kijken. Het typische groene dak van het Antwerpse Sportpaleis heeft plaats geruimd voor een redelijk blitse dakbedekking met een patroon van witten en blauwe strepen.

De provincie Antwerpen vatte in samenwerking met de nv Antwerps Sportpaleis een groot investeringsproject aan voor een grondig onderhoud van het Sportpaleis. De prioriteit hierbij gaat naar de duurzame renovatie van het grote dak dat door de renovatiewerken een blauwe kleur krijgt. De renovatie heeft een kostenplaatje van € 2 miljoen. De renovatiewerken vingen aan op 12 april en de oplevering van de werken is voorzien half september 2010.

Afbeelding

De werkzaamheden worden geleid door het architectenbureau ABV+ Architecten, dat ook al tekende voor het Hospitality Center en de Lotto Arena naast het Sportpaleis. De dakwerken worden uitgevoerd door ATAB. De dakbanen worden geproduceerd door Renolit. Ondanks het nieuwe uiterlijk, blijft het Sportpaleis ‘groen’. Figuurlijk althans, want het nieuwe dak is een energiedak en zal dankzij zonnemodules grotendeels in het eigen onderhoud voorzien.

Vernieuwingsproces

Eerst werd de bestaande dakbedekking hersteld en wordt de hele dakvloer extra bevestigd aan de onderconstructie met 91.000 speciale houtbouten. Vervolgens werd een 13cm dikke isolatielaag aangebracht die het gebouw zowel thermisch als akoestisch isoleert. Zo kan er op verwarmingskosten bespaard worden en is het geluid beter gecontroleerd. Momenteel is het grote groene dak namelijk het grootste geluidslek van het Sportpaleis, wat bij wind uit ongunstige richting al eens voor overlast kan zorgen in de buurt. De dakhuid is opgebouwd uit dakbanen in maar liefst vijf kleuren. De speciale coating garandeert UV-bestendigheid en kleurvastheid.

Afbeelding

bron : http://www.vlaamsearchitectuur.be
Zeno2
 
Berichten: 329
Geregistreerd: di 03 maart 2009, 20:37

Re: Sportpaleis [Antwerpen - 15.280]

Berichtdoor Chimaera » za 14 mei 2011, 10:27

ANTWERPEN ORGANISEERT EK 50m IN 2012
———————————————————————————————————————
Het EK in groot bad vindt in mei 2012
plaats in Antwerpen. In het Sportpaleis
wordt een zwembad gebouwd, zodat daar
alle zwemwedstrijden en het synchroon-
zwemmen kunnen worden georganiseerd.

Het duiken vindt plaats in Eindhoven.

De stad Antwerpen is blij: "Het EK
lange baan is een topevenement met een
groot internationaal karakter. Hiermee
heeft Antwerpen een primeur te pakken,
want een zwemevenement van dit kaliber
werd nog nooit in Belgie georganiseerd"

In 2001 was er wel het EK kortebaan in
Antwerpen. Om het EK in 2012 te ontvan-
gen komt er een bad van 50 op 25m.
Bron: VRT Teletekst

Noot: het EK kortebaan in 2001 waarvan sprake werd gehouden in het Wezenbergbad, dat 800 toeschouwers kan herbergen.

Volgens de cijfers die ik gevonden heb bij het opstellen van de fiche is het middenplein 48m lang, waardoor het bad (50x25m plus marges, diepte 2 meter) dus aan weerszijden bovenop de piste (8m breed, horizontaal uiteraard minder door de hellingsgraden) zou moeten worden gebouwd (tenzij men een deel van de piste kan weghalen). Aanvankelijk dacht ik dat men dan de benedenring niet zou kunnen gebruiken wegens te laag liggend op de lange zijden ten opzichte van het bad, maar bij nader onderzoek lijkt het hoogteverschil tussen middenplein en onderste tribunering nog groot genoeg om voldoende marge over te houden, zelfs indien het bad hoger komt te liggen (bij een constructie bovenop de piste). Er zal wel wat capaciteitsverlies optreden door de plaatsing van 1 of meerdere scoreborden, maar van de 13.500 zitjes "in the round" moeten er normaliter nog een stuk boven de 10.000 over kunnen blijven.
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3708
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: Sportpaleis [Antwerpen - 15.280]

Berichtdoor Gertds » ma 23 mei 2011, 15:56

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat in het sportpaleis de achterste kant van de wielerbaan (daar waar normaal het podium staat) ondertussen volledig is verdwenen waardoor het plaatsen van een 50 meterbad geen enkel probleem mag zijn.

De wielerbaan was al lang onderbroken voor de doorgangen naar zone oranje en groen voor de blokken 130 tot 137.

Normaal zal tegen 2013, wanneer het sportpaleis volledig is gerenoveerd, het bezoekersaantal zijn opgedreven richting maximaal 23.000 toeschouwers per keer. Dit zal wel tot gevolg hebben dat er amper nog concerten op hetzelfde moment in het sportpaleis en Lotto Arena gehouden kunnen worden.

de definitieve plannen heb ik al wel is kunnen inzien maar zijn nergens op computer beschikbaar.

Dit "seizoen" sluit het sportpaleis zijn deuren na het concert van Neil Diamond en zal pas terug opengaan met Studio 54.

Het eerste wat aangepakt zal worden is de steile galerij.
Gertds
 
Berichten: 2
Geregistreerd: ma 23 mei 2011, 11:49

Re: Sportpaleis [Antwerpen - 15.280]

Berichtdoor Gertds » ma 23 mei 2011, 15:57

ik zal ook is navraag doen bij de technische dienst voor de juiste afmeting van het middenplein nu de wielerbaan vannachter al verdwenen is.
Gertds
 
Berichten: 2
Geregistreerd: ma 23 mei 2011, 11:49

Re: Sportpaleis [Antwerpen - 15.280]

Berichtdoor Chimaera » wo 15 jun 2011, 13:49

Capaciteit Sportpaleis wordt opgedreven

Dinsdag 14 juni 2011

Met een grondige renovatie van de binnenkant kiest het Antwerps Sportpaleis definitief voor een toekomst als muziektempel. Het balkon wordt een pak comfortabeler dan het vorige, dat nog erg steil gebouwd was voor een goed zicht op de voormalige wielerpiste. De capaciteit van het Sportpaleis wordt dankzij de ingrepen opgevoerd van 18.400 naar 23.359 zitjes.
De renovatie komt er omdat in 2013 de milieuvergunning van het Sportpaleis afloopt. Om aan alle moderne normen van veiligheid en comfort te voldoen, was een vernieuwing onvermijdelijk.

Vorig jaar werd al een nieuw dak geplaatst. De komende drie jaren zal het Sportpaleis tijdens de zomerperiode gesloten blijven om telkens een fase van de werken af te krijgen. Aan het totale project hangt een kostenplaatje van 20 miljoen euro, waarvan de provincie als erfpachtgever de helft betaalt.

Deze zomer pakt het Sportpaleis alvast het balkon aan. De volledig nieuwe constructie zal heel wat minder steil zijn en bredere doorgangen en circulatiemogelijkheden hebben. Ook aan de buitenkant verandert er al heel wat, met het plaatsen van nieuwe noodtrappen. Door deze laatste achter en onder elkaar te plaatsen krijgen de zijgevels een sterk ritmisch karakter.

In 2012 en 2013 volgen nog onder meer de vervanging van de gelijkvloerse mobiele tribunes door betonconstructies en bijkomende en eenvoudigere toegangswegen naar tribunes en middenplein. Er komen ook (meer) plaatsen voor rolstoelgebruikers en mensen met een visuele of auditieve beperking.


Grondige facelift voor Sportpaleis

Afbeelding Afbeelding

Zo moet het Sportpaleis er over drie jaar uitzien. Een nieuwe buitenbekleding, volledig conform aan die van de Lotto Arena links.
Vandaag werd de eerste fase van de renovatie van de sport- en muziektempel voorgesteld: de vervanging van het bovenste balkon. De volgende jaren komen de andere balkons aan de beurt, en worden ook foyer, sanitair en akoestiek grondig aangepakt.

De investeringen – goed voor minstens 20 miljoen euro, waarvan de Provincie Antwerpen de helft ophoest – moeten het Sportpaleis tegen 2014 doen uitgroeien tot een moderne concertzaal met ruim 23.000 zitjes, 5.000 meer dan vandaag. Volgens Sportpaleismanager Jan Van Esbroeck zal de uitbreiding geen bijkomende overlast betekenen voor de buurt.

De renovatie komt er omdat in 2013 de milieuvergunning van het Sportpaleis afloopt. Om aan alle moderne normen van veiligheid en comfort te voldoen, was een vernieuwing onvermijdelijk. Vorig jaar werd al een nieuw dak geplaatst. De komende drie jaren zal het Sportpaleis tijdens de zomerperiode gesloten blijven om telkens een fase van de werken af te krijgen.
Bron: Gazet van Antwerpen

Nog een foto van de huidige situatie (met mobiele tribunes):
Afbeelding

Men spreekt van een definitieve keuze voor een toekomst als muziektempel. Maar dat lijkt me een beetje kort door de bocht. Het is niet omdat de piste verdwijnt dat er geen sportevenementen meer kunnen plaatsvinden. Het nieuwe Sportpaleis zal op basis van de renders lijken op een Lotto Arena XL (zij het ovaal i.p.v. rechthoekig). De grootte van het nieuwe middenplein kan geen probleem zijn voor de meeste sporten, alleen de zichtlijnen vanaf de nieuwe tribunes kunnen mogelijk roet in het eten gooien, maar daar hebben we nog geen zicht op.
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3708
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: Sportpaleis [Antwerpen - 15.280]

Berichtdoor Zeno2 » vr 17 jun 2011, 20:49

Zeno2
 
Berichten: 329
Geregistreerd: di 03 maart 2009, 20:37

Re: Sportpaleis [Antwerpen - 15.280]

Berichtdoor witn » do 01 sep 2011, 20:18

Sportpaleis is wereldtop
Sportpaleis is wereldtop, Lotto Arena op korte tijd gevestigde waarde

Het Sportpaleis en de Lotto Arena in Antwerpen scoren uitermate goed in de internationale rankings van de toonaangevende muziekindustriebladen Pollstar en Billboard. Onze grootste evenementenhal doet het goed in de rangschikking van wereldwijde ticketverkoopcijfers en omzetcijfers. Onder de middelgrote zalen is de Lotto Arena op korte tijd uitgegroeid tot een gevestigde waarde.

Het gewichtige blad Pollstar plaatst het Antwerpse Sportpaleis op de derde plaats van populairste evenementenzalen ter wereld, met 394.147 verkochte tickets tussen 1 januari en 30 juni 2011. De evenementen hal, gebouwd in 1933 als wielertempel, moet enkel de O2 in Dublin (424.307 verkochte tickets) en ruimschoots de O2 in Londen (1.041.628 verkochte tickets) laten voorgaan.

Op de dertigste plaats vinden we met Vorst Nationaal de tweede Belgische concertzaal terug in Pollstars top honderd. Hier werden 163.062 tickets aan de man gebracht. De Lotto Arena prijkt op de zestigste plaats in de top honderd met 93.047 verkochte tickets. De Olympiahalle in München, op 92 dankzij 62.763 verkochte tickets, is de enige zaal op het Europese vasteland die na de Lotto Arena nog een plaats krijgt in de top honderd.

Billboard rangschikt volgens omzetcijfers
Billboard gebruikt de totale ticketomzet als parameter voor de rangschikking van de evenementenzalen. Dit is in het nadeel van het Sportpaleis en de Lotto Arena waar de ticketprijs gemiddeld lager uitvalt in vergelijking met het buitenland. Toch weten beide Antwerpse zalen ook in deze ranking goed te scoren.

In de omzetresultaten die tussen 1 november 2010 en 31 mei 2011 werden opgetekend voor zalen met een capaciteit van meer dan 15.000 bezoekers, prijkt het Sportpaleis op een zesde plaats met een omzet van 29.308.523 dollar. Deze lijst wordt weer aangevoerd door de Londense O2 Arena met een ticketomzet van 85.421.831 dollar. Qua bezoekersaantallen vinden we het Sportpaleis terug op de vijfde plek met 580.688 bezoekers. De O2 in Londen staat weer met stip op één met 1.192.740 bezoekers.

Bij de zalen met een capaciteit van 5.001 tot 10.000 bezoekers nestelt de Lotto Arena zich stevig in de top tien. Met een ticketomzet van 7.596.292 dollar staat zij op de achtste plaats. Met 140.081 bezoekers bekleedt zij zelfs de zesde plaats wat bezoekersaantallen betreft. De Radio City Music Hall in New York steekt met 1.211.311 bezoekers en een omzet van 81.611.391 dollar met kop en schouders boven alle andere middelgrote zalen uit.

Sportpaleis zal uit top verdwijnen
Door de op til staande renovatiewerken ziet de zaaluitbater van het Sportpaleis zich genoodzaakt om de deuren drie jaar na elkaar gedurende vier maanden te sluiten. De verwachting hierdoor is dat het Sportpaleis uit beide rangschikkingen zal verdwijnen. De werkzaamheden zijn echter bedoeld om de positie van het Sportpaleis op Belgisch, Europees en wereldvlak te verbeteren.


http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110829_107
witn
Beheerder
 
Berichten: 942
Geregistreerd: za 16 feb 2008, 11:52

Re: Sportpaleis [Antwerpen - 15.280]

Berichtdoor Chimaera » ma 19 sep 2011, 12:12

Sportpaleis bijna gerenoveerd

maandag 12 september 2011, 23u10
Bron: VMMA
Auteur: VMMA

De tweede fase van de renovatie van het Sportpaleis in Antwerpen loopt op z'n einde. Al is de aannemer nog hard aan het werken om alles op tijd klaar te krijgen voor de start van het nieuwe seizoen. Vorig jaar kreeg de muziektempel al een nieuw dak.

Bron (met filmpje): http://www.standaard.be/artikel/detail. ... 2_00063464
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3708
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: Sportpaleis [Antwerpen - 15.280]

Berichtdoor Chimaera » di 06 dec 2011, 09:37

Ik heb de site van de architect(en) gevonden, waar je plannen en foto's van de werken kunt bekijken: http://www.abvplusarchitecten.be/

Ook even het bericht overnemen van de officiële site van het Sportpaleis bij de ingebruikname van het nieuwe balkon:
Sportpaleis neemt nieuw balkon in gebruik
Primeur voor fans van Milk Inc.

Ongeveer 90 dagen is er aan gewerkt en vrijdag 23 september is het zover: het Sportpaleis neemt voor het verjaardagsfeest van Milk Inc. zijn nieuwe balkon in gebruik. Na de duurzame renovatie van het grote Sportpaleisdak vorig jaar werd opnieuw een huzarenstuk afgeleverd.

De nv Antwerps Sportpaleis startte dit voorjaar een nieuwe reeks investeringen om tegen 2013, het jaar waarin een nieuwe milieuvergunning bekomen moet worden, over een gebouw te beschikken dat beantwoordt aan alle moderne normen van veiligheid en comfort. Het Sportpaleis bestaat in 2013 tachtig jaar, maar zal dankzij een grondige make-over jonger en frisser ogen dan ooit. Met de realisatie van het nieuwe balkon is de eerste fase van een driestappenplan voor de binnenrenovatie succesvol beëindigd.

Het steile balkon was een eerder vervelende erfenis uit het wielerpisteverleden en stond een optimale beleving van concerten en andere grote evenementen al eens in de weg. Er werd een compleet nieuwe constructie gebouwd, met daarop meer zitplaatsen dan vroeger. Het balkon telt nu 5.561 zitjes en in de bovencirkel zijn er 479 staanplaatsen, goed voor een capaciteitsuitbreiding van 1.332 plaatsen. Door de minder grote hellingsgraad (van 39° naar 27°) krijgen ook de bezoekers op de achterste rijen onder het balkon een veel beter zicht op het spektakel in de zaal.

Het balkon wordt naar buiten toe weggedragen door een stalen vakwerkstructuur waarin nieuwe vluchttrappen in een sterk ritmisch patroon een plaats kregen. Zo kregen ook de zijgevels van het Sportpaleis een totaal nieuwe aanblik.

Enkele indrukwekkende cijfers:

Aantal palen in de grond als fundering voor trappen en staalstructuur: 190 stuks
Aantal ton staal buiten: ongeveer 430 ton
Aantal ton staal binnen: ongeveer 500 ton
12.000 m2 brandwerende schildering aan het staal binnen
Aantal treden: ongeveer 1.800 stuks; mocht dit een rechte trap zijn, dan is die 300 meter hoog (2,5 x de kathedraal, 3 x de KBC-Boerentoren)
Aantal lopende meter nieuwe leuning: 2,1 kilometer
Aantal m3 prefabbeton: 432 m3, wat ongeveer 1.058 ton aan beton is, gekleurd, opgedeeld in 813 verschillende stukken
Aantal nieuwe buitendeuren: 81 dubbele deuren
Ongeveer 500 meter nieuwe rioleringsbuizen
10.000 m2 isolatie van diverse diktes

De voorbereidende werken, namelijk het plaatsen van de buitenfunderingen, werden begin april 2011 aangevat, de afbraakwerken begin juni 2011. De werken waren zo goed als klaar tegen de eerste show van het seizoen 2011-2012 (Studio 54 op zaterdag 17 september 2011) en zijn volledig afgerond tegen 23 september (eerste concert van de Milk Inc. 15-reeks). Dit betekent dat het nieuwe balkon – vanaf de eerste afbraakwerken van de oude tribune in beton tot het plaatsen van het laatste stoeltje – in 16 weken, of zo’n dikke 3,5 maanden, werd gerealiseerd. Vanaf juni werd gedurende 90 dagen intensief gewerkt, ook op zaterdag en tijdens de bouwvakantie.

Gelijktijdig met de bouw van het balkon werden de sanitaire blokken uitgebreid, kwamen er extra cateringruimtes en extra lopende meters togen. De capaciteit van de luchtverversing werd verviervoudigd. De isolatie die werd aangebracht, zal voor extra geluidsdemping zorgen en een betere akoestiek (streefdoel was om de nagalmtijd van 9,1 seconden in 100 hz terug te brengen naar 5 seconden). Tegelijk werd geïnvesteerd in een nieuw geluidssysteem onder het balkon dat het geluid dat niet rechtstreeks kan worden aangespeeld toch optimaal aflevert.

Een nieuwigheid die zeker zal opvallen, is de videowall op de balustrade van het balkon. Voortaan zal 200 van de 300 lopende meter balkonboord worden gebruikt als reuzegroot videoscherm waarop voor aanvang, tijdens de pauze of tussen voor- en hoofdprogramma en onmiddellijk na het evenement verschillende boodschappen worden getoond. In de balustrade werden daartoe 958 strips van 97 cm hoog aangebracht, met op elke strip 96 CREE-leds op 10 mm afstand van elkaar.

Fase 2 en 3 tijdens de zomers van 2012 en 2013

Tijdens de zomers van 2012 en 2013 zullen de gelijkvloerse mobiele tribunes in de evenementenzaal door betonconstructies worden vervangen, worden de toegangen tot het middenplein en de tribunes vereenvoudigd en wordt werk gemaakt van bredere doorgangen en vlottere circulatiemogelijkheden. Ook aan de bezoekers met een beperking wordt gedacht. Het aantal rolstoelplaatsen breidt uit van 24 tot 80 en de integrale toegankelijkheid wordt mogelijk gemaakt. Er komen plaatsen voor mensen met een visuele of auditieve beperking en voor dragers van een hoorapparaat wordt een ringleiding aangebracht die storende omgevingsgeluiden wegfiltert. De capaciteit van het Sportpaleis zal van 18.400 personen (juni 2011) tot 23.359 personen (september 2013) uitbreiden.


In tegenstelling tot wat in een ander artikel (zie hoger) werd vermeld, zal het Sportpaleis niet over 23359 zitjes beschikken in 2013 maar betreft dit de totaalcapaciteit, met gebruik van het middenplein. Het nieuwe balkon (5561 zitplaatsen) beschikt bovendien ook 479 staanplaatsen bovenaan.
Het aantal rolstoelplaatsen tenslotte zal worden uitgebreid van 24 naar 80.
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3708
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: Sportpaleis [Antwerpen - 16.512]

Berichtdoor Chimaera » ma 16 jan 2012, 15:04

"Antwerpen heeft nog 400.000 euro nodig"

ma 16/01/2012 - 12:09 De gastheren van het Europese kampioenschap zwemmen in Antwerpen hebben dringend vers geld nodig. "Organisatorisch is dit een zware dobber", zegt Georges Straetemans aan Sporza.

In mei vindt in het Sportpaleis het EK zwemmen plaats. Sporza peilde bij organisator Georges Straetemans naar een stand van zaken. "Sportief loopt het formidabel, organisatorisch is het echter een ander paar mouwen", zegt de voorzitter van de Vlaamse zwembond.

"Wat het sportieve betreft, schreven zich al 37 landen in, goed voor 1.300 à 1.400 atleten. De grote landen, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Italië, komen met hun olympische teams. De Britten en de Fransen selecteren hier hun zwemmers voor Londen 2012."

"Organisatorisch is het EK echter een zware dobber. In zes dagen tijd moet ik twee zwembaden bouwen in het Sportpaleis", zegt Straetemans.

"Daarna heb ik 24 uur om die baden te vullen met 4.000m³ water. Ik zal met Aquafin om de tafel zitten, maar ik denk dat een directe lijn met het waterzuiveringsstation de beste manier is."

Straetemans zit nog om geld verlegen. "Dit is de eerste keer dat we zo'n groot toernooi organiseren. De kosten swingen de pan uit. We hebben nog 300 à 400.000 euro nodig. Met de hulp van privésponsors wil ik break-even draaien."


Video interview met Straetemans: http://www.sporza.be/cm/sporza/videozon ... /1.1197267

Bron; sporza.be
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3708
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: Sportpaleis [Antwerpen - 16.512]

Berichtdoor Chimaera » do 16 feb 2012, 19:20

Vol Sportpaleis ziet kwalificatie van Antwerp

wo 15/02/2012 - 22:41 De Antwerp Giants hebben de halve finales in de beker bereikt. In het Sportpaleis konden 14.500 toeschouwers meemaken hoe Antwerp zijn return in de kwartfinales tegen Charleroi wel verloor, maar de nederlaag klein genoeg kon houden.

De Antwerp Giants wilden een NBA-sfeer creëren door in het Sportpaleis te spelen en de fans gratis binnen te laten. Er was dan ook een stormloop op de tickets en 14.500 gelukkigen werden verwacht.

Sportief had de match uiteindelijk niet zo veel om het lijf, zeker omdat Antwerp de heenmatch in Charleroi al met overduidelijke 50-81-cijfers had gewonnen.

Antwerp liep ook nu vlot uit en leidde het met 37-28 halfweg, maar na de rust wist kampioen Charleroi het gezichtsverlies nog enigszins te beperken. Charleroi won nog met 65-74.


De volgende morgen was de sfeer in het Sportpaleis een stuk minder:

EK zwemmen van Antwerpen naar Debrecen

do 16/02/2012

Het Europees Kampioenschap zwemmen, dat van 16 tot 27 mei zou plaatsvinden, gaat door budgettaire problemen niet door in Antwerpen. "Het geduld van de Europese Zwemfederatie LEN was op." Debrecen, in Hongarije, neemt de organisatie over.

Organisatorisch was het EK in Antwerpen een zware dobber. Het was de bedoeling om in het Sportpaleis twee zwembaden te bouwen.

Bovendien swingden de kosten de pan uit. Een maand geleden gaapte er nog een gat van 400.000 euro en dat gat kregen de organisatoren niet meer gedicht.

"Zo'n twee weken geleden verloren we een van onze belangrijkste partners", vertelt Georges Straetemans van de organiserende vzw Swimevent. "En die woog heel zwaar op het budget."

"We hebben de LEN daarover ingelicht, maar hebben niet opgegeven en hebben er alles aan gedaan. Deze week dachten we dat het ons zou lukken, we hadden alleen nog wat meer tijd nodig. Ik had voor mezelf vrijdag als deadline opgelegd, en dat was realiseerbaar."

"Ik had enkele heel positieve contacten. Maar blijkbaar had de LEN geen geduld meer en woensdagavond is beslist om ons geen vertrouwen meer te geven."

Donderdagmiddag besliste de LEN om de organisatie aan Debrecen toe te vertrouwen. De Hongaarse stad heeft ervaring met zwemtoernooien, in 2007 organiseerde het nog het EK kortebaanzwemmen.

"Zwembond was al met alternatieven bezig"

"Ik had de indruk dat de LEN al zo'n twee weken met andere opties bezig was", zegt Straetemans. "Ik zit zelf in de Europese zwembond en had van Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland al gehoord dat de LEN zijn tentakels aan het uitsteken was. Voor ons is dit natuurlijk imagoschade. Het zal wel even duren voor we weer zo'n evenement toevertrouwd krijgen."

"Niet genoeg plaats in Wezenbergzwembad"

Waarom twee zwembaden in het Sportpaleis en niet gewoon in het Wezenbergzwembad? "Je hebt sowieso twee baden nodig: een wedstrijdbad en een oefenbad. En er komen 300 tot 400 journalisten op zo'n evenement af, in de Wezenberg is niet genoeg plaats. Dan kun je zelfs de zwemmers geen plaats bieden."

Bron: Sporza
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3708
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: Sportpaleis [Antwerpen - 16.512]

Berichtdoor Chimaera » za 20 okt 2012, 12:06

Afgelopen zomer werd de "koptribune" vervangen, dit is aan mijn aandacht ontsnapt. Het Sportpaleis kan nu 20.702 personen toeschouwers ontvangen. De volledige tekst en foto's: http://www.ethias-arena.be/nl/p/antwerpen/verbouwingen

Volgende zomer worden tenslotte de zijtribunes vervangen. Dan zal de piste volledig verdwenen zijn en zal het Sportpaleis 23.359 personen kunnen ontvangen. Het totale kostenplaatje voor alle verbouwingen (Hospitality Center, Lotto Arena, vervanging dak en tribunes...) bedraagt 53 miljoen euro.
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3708
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: Sportpaleis [Antwerpen - 17.482]

Berichtdoor Westelfan » zo 21 okt 2012, 22:17

Het sportpaleis begint langzaam aan een (zeer) grote capaciteit aan te nemen. Is dit allemaal wel berekend op het vlak van verkeer en overlast?
KVC Westerlo in hart en nieren.
Avatar gebruiker
Westelfan
 
Berichten: 303
Geregistreerd: za 14 jul 2012, 13:28

Re: Sportpaleis [Antwerpen - 17.482]

Berichtdoor Chimaera » ma 22 okt 2012, 09:17

Als je de link volgt uit mijn vorig bericht vind je rechts op de pagina uitleg over maximale benutting van Sportpaleis en Lotto Arena en mobiliteit.
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3708
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: Verbouwing Sportpaleis [Antwerpen - 17.482]

Berichtdoor Chimaera » ma 22 okt 2012, 10:48

De totale zitcapaciteit zoals ik die berekend had (totale capaciteit -5000 staanplaatsen middenplein + 1780 zitplaatsen middenplein) klopt niet meer na de recentste verbouwingen. Ik heb een mailtje gestuurd naar de NV Antwerps Sportpaleis met de vraag om verheldering. Anders gebruik ik de maximale capaciteit (met staanplaatsen op het middenplein) maar dan moet ik consequent zijn en dit ook voor de andere arena's doen. Eigenlijk zou ik mij het liefst voor alle stadions en arena's beperken tot de tribunecapaciteit.
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3708
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: Verbouwing Sportpaleis [Antwerpen - 23.359(max)]

Berichtdoor Westelfan » ma 22 okt 2012, 16:13

Ik had vorige keer enkel de fotos bekeken en niet verder gezocht( vrij dom van me).
Maar er wordt me nu al wel heel wat duidelijker ik heb niet alles gevonden wat ik wilde weten, maar ik ben tevreden.
Laatst bijgewerkt door Westelfan op za 17 aug 2013, 18:56, in totaal 1 keer bewerkt
KVC Westerlo in hart en nieren.
Avatar gebruiker
Westelfan
 
Berichten: 303
Geregistreerd: za 14 jul 2012, 13:28

Re: Verbouwing Sportpaleis [Antwerpen - 23.359(max)]

Berichtdoor Chimaera » wo 14 aug 2013, 07:43

Laatste oude tribunes tegen de vlakte: http://www.nieuwsblad.be/article/detail ... 8_00686587

Sportpaleis en Lotto Arena in top-10 populairste zalen: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/c ... otto_Arena
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3708
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: Verbouwing Sportpaleis [Antwerpen - 23.359(max)]

Berichtdoor Chimaera » do 12 sep 2013, 11:53

Stand van zaken:
Afbeelding
http://www.sportpaleis.be/nl/p/antwerpen/verbouwingen

De Sportpaleis-groep heeft trouwens een samenwerking afgesloten met Music Hall, eigenaar/uitbater van Vorst Nationaal: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/c ... portpaleis
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3708
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Volgende

Keer terug naar Belgische Indoor Arena's

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten