De Soeverein [Lommel - 6.675/8.283]

Post hier alle nieuwtjes en informatie over de Belgische indoor arena's.

De Soeverein [Lommel - 6.675/8.283]

Berichtdoor Chimaera » wo 04 maart 2009, 15:39

1. Fiche
Afbeelding
Naam: Topevenementenhal De Soeverein
Adres/locatie: Sportveldenstraat 10, 3920 Lommel
Maximale capaciteit: 8.283
Start bouw: 2000
Officiële opening: 24 maart 2002
Architectuur: Afra & Tobia Scarpa
Clubs: HCA Lommel (handbal), ZVK Lommel-Wezel United (zaalvoetbal)
Oppervlakte sportvloer: 67x55m

Afbeelding

2. Verdeling van de capaciteit:
tribune loges: 401 plaatsen
verplaatsbare tribune: 814 plaatsen
vaste tribune: 2068 plaatsen
totaal zitplaatsen tribunes: 3283 plaatsen
zitplaatsen op sportvloer: 3392 plaatsen
staanplaatsen op sportvloer: 5000 plaatsen
max zitplaatsen op tribune + staanplaatsen op sportvloer: 8283 plaatsen
max zitplaatsen bij concert: 6675 plaatsen

De oude, nog bestaande hal maakt ook deel uit van het complex en telt 500 plaatsen.

3. Verhaal van het stadion/de arena:

De Soeverein, een zaal en een brug naar de toekomst, werd ontworpen door de gerenomeerde architect Scarpa. De Soeverein staat voor een multifunctionele evenementenhal met een eveneens multifunctionele arena. Typische kenmerken zijn o.a. de overspanningen, het interieur en de pylonen. Met de ambitie om te investeren in een kwaliteitsvolle architectuur is De Soeverein uitgegroeid tot een uitzonderlijk gebouw.

De basisconfiguratie van het project is een cirkel, van oudsher een sterke geometrische figuur. Het verwijst naar het klassiek beeld van de arena, een bouwvolume waarbij er geen sprake is van uitgesproken voor- of zijgevels. De geometrie wordt aan de buitenzijde consequent en zo gaaf mogelijk uitgewerkt. De gesloten gevels bekleed met metalen golfplaten versterken het monumentaal karakter van het complex.

In het interieur is niet gekozen voor een cirkelvormige opstelling en dit om de diversiteit aan gebruiksmogelijkheden niet te hypothekeren. De vaste hoofdtribune is aan één zijde van het interieur voorzien, direct aansluitend bij de hoofdtoegang.

Aan de zijde van het reeds vermelde rechthoekig bouwvolume zijn de zitplaatsen gedeeltelijk aanpasbaar door gebruik te maken van uitschuifbare tribunes. De keuze voor deze opstelling is het gevolg van de optie om de kortste zijde van de rechthoekige oppervlakte van de sportvelden vrij te houden en een directe uitgang te geven. Hierdoor is het mogelijk het interieur voor andere activiteiten dan sportmanifestaties aan te wenden. De heldere structurele opbouw zal ongetwijfeld bijdragen tot een evident gebruik van deze infrastructuur.

De centrale arena van De Soeverein biedt met meer dan 5.000 m² een bijzonder geschikte ruimte voor grootschalige evenementen. Bovendien is de accomodatie aantrekkelijk en universeel. De aanwezigheid van vaste en telescopische trubines, technische cabine, artiestenloges, Vipaccomodatie, uitstekende geluids- en lichtinstallatie, tele- en videodistributie, elektriciteit, water, telefoon, maakt de meest diverse evenementen, massamanifestaties, rechtstreekse TV-opnamen enz. mogelijk. Afhankelijk van het soort evenement biedt de hal plaats aan 1.000 tot 8.000 personen.

Gebruiksmogelijkheden:

* grote sportmanifestaties
* showevenementen
* concerten en festivals
* circus, ijsgala's
* publieks- en vakbeurzen, tentoonstellingen
* grootschalige congressen
* massavergaderingen en-banketten
* radio- en TV-producties
* ...

bron: http://www.desoeverein.lommel.be
4. Foto's:
Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Bron: http://www.desoeverein.lommel.be
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3561
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: De Soeverein [Lommel - 6.675]

Berichtdoor Zeno2 » di 10 maart 2009, 22:15

Een prachtige zaal met een orginele vormgeving. Het blijft verbazingwekkend dat dit omvangrijke en kwaliteitsvolle project is gerealiseerd in het bescheiden Lommel.
Zeno2
 
Berichten: 329
Geregistreerd: di 03 maart 2009, 20:37

Re: De Soeverein [Lommel - 6.675]

Berichtdoor Chimaera » di 10 maart 2009, 22:41

Klopt, toch niet de eerste de beste architect, en het ontwerp mag er zijn. Kleine stad, ploegen die niet zo bekend zijn bij het brede publiek, te geringe focus op hedendaagse architectuur in Vlaanderen, te veel op de grote steden, geen echte sportinfrastructuur-cultuur. Zal allemaal bijdragen aan de geringe bekendheid van dit complex.

Ik vind wel dat de zaal te groot is om intiem te zijn. Een "court" van 67x55m, daar waar 50 x 30m eigenlijk ruimschoots voldoende is om alle zaalsporten te ontvangen (40x20m voor handbal en zaalvoetbal + 2 meter marge + nog wat ruimte voor referees, boarding, wisselspelers... waarschijnlijk is 46x26m ook al voldoende). Stel je voor: als je daar een basketbalmatch voor publiek speelt, zit je dus met 20m marge aan weerszijden...

Of kunnen de tribunes opgeschoven worden naar het midden van de court toe?
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3561
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: De Soeverein [Lommel - 6.675]

Berichtdoor Zeno2 » wo 01 dec 2010, 21:17

Sportzone wordt park van 35 hectare groot
dinsdag 23 november 2010, 09:46

Het stadsbestuur wil de regio rond de sport- en evenementenhal ontwikkelen tot Park de Soeverein. Sport en ontspanning krijgen een plek in het park en er zijn zelfs plannen voor een watersportzone, een jeugdherberg en een wellnesscentrum.

Het park krijgt aansluiting met het natuurgebied De Sahara en Bosland

De stedelijke sportzone rond De Soeverein zal in de toekomst verder uitgebreid worden. Samen met een studiebureau werd onderzocht wat allemaal mogelijk is in het park en een masterplan werd uitgewerkt. 'Toerisme, recreatie en vrijetijdsbeleving zijn belangrijke pijlers in ons stedelijk beleid', zegt burgemeester Peter Vanvelthoven (SP.A). 'Daarom zullen we de huidige sportzone uitbreiden naar een park. Dat gebied telt in het totaal 35hectare. Het park start aan het huidige voetbalstadion van Lommel United tot aan het kanaal.'

De huidige voetbalvelden, de speeltuin, tennisvelden, het skatepark, de atletiekpiste, het zwembad, de sporthal, de evenementenarena en het congrescentrum zijn in de zone opgenomen. Maar er zijn heel wat plannen, zoals de uitbreiding met een zone voor watersport aan het kanaal. Daar zijn ook plannen om een jeugdherberg en wellnesscentrum te bouwen. 'We zijn al enkele jeugdherbergen in Vlaanderen gaan bezoeken. We zoeken nu naar een goede uitbatingsformule', zegt Vanvelthoven. 'Voor de bouw en uitbating van het wellnesscentrum zijn we op zoek naar een privé-investeerder.'

Schoendoos

Aan de huidige evenementenarena De Soeverein zal de sporthal grondig uitgebreid worden. 'De ronde box zal omgebouwd worden tot schoendoos', legt voorzitter van het Autonoom Gemeentebedrijf Sport en Recreatie Jan Swinnen. 'De sporthal wordt drie basketbalpleinen groot in plaats van de huidige twee. En de turnkring krijgt een eigen zaal.'

Het huidige zwembad zal plaats maken vooren nieuwbouw langs het zwembad. Daarvoor zoekt de stad naar een privaat-publieke samenwerking. Aan de speeltuin zal ook de nieuwe tennishal een plek krijgen.

Het park De Soeverein krijgt drie toegangspoorten. 'De drie poorten tot de drie platformen van het voetbalstadion, omgeving arena en aan het kanaal, zullen het nieuwe gezicht vormen voor het Park De Soeverein', zegt de burgemeester nog. 'Het park krijgt aansluiting met het natuurgebied De Sahara en Bosland.'

De eerste werken starten volgend jaar met de bouw van de tennishal en de nieuwe sporthal.

Bron: Het Nieuwsblad
Auteur: Kizzy Van Horne
Zeno2
 
Berichten: 329
Geregistreerd: di 03 maart 2009, 20:37

Re: De Soeverein [Lommel - 6.675]

Berichtdoor Chimaera » do 02 dec 2010, 08:17

Vandaar dat dus ook het voetbalstadion een nieuwe naam krijgt.

Ik stel me alleen vragen bij die uitbreiding van de arena ("ronde box" lijkt immers te verwijzen naar de ronde vorm van het sportcomplex) tot "schoendoos"... Ze gaan dat prachtige gebouw toch niet verkrachten zeker?

EDIT: bij nader inzien (en na het bekijken van Park Souverein en omgeving (natuurgebied Sahara en Bosland) op Google Maps http://maps.google.be/maps?f=q&source=s ... 4&t=h&z=15) zal men wel de oude sporthal bedoelen. Dan verwijst de "ronde box" waarschijnlijk naar het gebogen dak. Die oude hal is inderdaad eerder aan de kleine kant, de nieuwe arena heeft immers al een immense sportvloeroppervlakte (zie fiche).
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3561
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: De Soeverein [Lommel - 6.675]

Berichtdoor Zeno2 » zo 14 aug 2011, 08:11

Nieuw jeugdcomplex Lommel United ingehuldigd

Afbeelding
(De Soeverein op de achtergrond)

Vrijdagavond (12/08/2011) hebben Lommel United en de stad Lommel hun gloednieuw jeugdvoetbalcentrum voorgesteld. Bedoeling van dit uniek project is dat alle jeugdspelers, momenteel 370 bij de club, optimaal de kans krijgen om door te groeien naar een niveau dat voor hen haalbaar is. Dat dit geen loze kreten zijn, wordt bewezen door het feit dat de 20-koppige A-kern dit seizoen voor de helft uit spelers van eigen kweek bestaat. Uniek op liganiveau.

Ondervoorzitter Johan Rutten: "De nieuwbouw van het complex bestaat uit een prachtige kantine met zomerterras, een volledig uitgeruste keuken met een koelruimte en 12 kleedkamers. Het gerenoveerde, bestaande complex beschikt over een dokterskabinet, receptieruimte, bestuursruimte, bureaus voor de coördinatoren, diverse bergingsruimtes en 4 extra kleedkamers. Volgend seizoen wordt één van de bergingsruimtes omgebouwd tot fitnesszaal."

Rond de infrastructuur liggen 10 voetbalterreinen, waarvan één nieuw kunstgrasveld. Kostenplaatje van de renovatie en nieuwbouwwerken: bijna 1,5 miljoen euro. (hbvl)

Afbeelding
Zeno2
 
Berichten: 329
Geregistreerd: di 03 maart 2009, 20:37

Re: De Soeverein [Lommel - 6.675]

Berichtdoor Kristalpark » di 10 jan 2012, 10:34

foto's van nieuwe sporthal gekoppeld aan evenementenhal De Soeverein:

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Kristalpark
 
Berichten: 40
Geregistreerd: wo 05 okt 2011, 14:06

Re: De Soeverein [Lommel - 6.675]

Berichtdoor Chimaera » ma 22 okt 2012, 11:16

Het nieuwe sportcomplex aan de Soeverein werd in april afgewerkt. De nieuwe sporthal heeft 4tribunes voor 548 personen, uitbreidbaar tot 6. Volgens een ouder bericht op de site van HBVL zou de hal 800 toeschouwers kunnen ontvangen, wat betekent dat, als dat cijfer nog actueel is, die 2 extra tribunes aan zo'n 250 kijkers plaats bieden.

Nieuw sportcomplex opent de deuren

Bijna een jaar geleden, in juli 2011, werd gestart met de bouw van een gloednieuw sportcomplex aan Park de Soeverein. De nieuwe sporthal werd eind februari2012 opnieuw in gebruikgenomen, al werden alle werken pas eind april 2012 beëindigd. Het nieuwe gebouw heeft een totale vloeroppervlakte van 3.500 m2 en huisvest een sporthal, berging, turnhal, negen kleedkamers en een nieuwe locatie voor de speelpleinwerking.
De nieuwe hal is doormíddel van scheidingsgordijnen in drie afzonderlijke sportunits opsplitsbaar.
Voor de sporthal werd gekozen voor een vlakelastische sportvloer met linotoplaag.
De zaal is voorzien van 4 tribunes (uitbreidbaar tot 6) met een capaciteit van 548 personen.
De nieuwe turnhal is deels een kopie van het vroegere turngedeelte in de Arena, maar werd geoptimaliseerd.
Ook de faciliteiten voor herenturnen werden uitgebreid. Tussen de sporthal en turnhal is over de gehele lengte een berging voorzien.

Het nieuwe complex beschikt over 9 nieuwe en 2 gerenoveerde kleedkamers. Ook de verwarming en verluchting van de bestaancje sportlokalen werden vernieuwd.
Ook de cafetaria onderging een metamorfose.
Door een herschikking van de ruimtes werd ze uitgebreid met een aantrekkelijk buitenterras en sluit de nieuwe ingang onmiddellijk aan bij de nieuwe inkomhal en sporthal.
De cafetaria is zo veel zichtbaarder in het gebouw aanwezig en sluit nauweraan bij de sporthal.
Ook aan de Arena werden diverse aanpassingen gedaan om het gebruik te optimaliseren.
De totale investering bedroeg 3,6 miljoen euro.
Bron: lommelinactie.be

Enkele foto's (die echter geen overzicht bieden op de nieuwe zaal) op deze pagina: http://www.hbvl.be/limburg/lommel/exter ... opend.aspx
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3561
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge


Keer terug naar Belgische Indoor Arena's

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 1 gast