Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx [Gent - 1.056]

Post hier alle nieuwtjes en informatie over de Belgische indoor arena's.

Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx [Gent - 1.056]

Berichtdoor Chimaera » wo 04 maart 2009, 20:05

1. Fiche
Naam: Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx
Adres/locatie: Zuiderlaan 14, 9000 Gent
Totale capaciteit: 1.056
Bouwjaar: 1988
Laatste renovatie: 2006
Uitbater: BLOSO
Piste: hardhouten, internationaal gehomologeerde piste van 250 meter lengte
Extra's: verdiept middenplein met terreinen voor handbal, zaalvoetbal, korfbal, minivoetbal, volleybal, badminton en cycloball

2. Verdeling van de capaciteit:
Vaste tribune met 440 zitplaatsen
2 blokken staanplaatsen (voor 295 en 321 toeschouwers)

3. Geschiedenis en informatie:

De half-overdekte wielerbaan aan de Blaarmeersen te Gent werd in 1988 door de stad Gent gebouwd met het oog op de organisatie van de wereldkampioenschappen wielrennen op de weg en op de baan die in België georganiseerd werden. De wegkampioenschappen vonden plaats te Ronse, de baankampioenschappen te Gent.

Het toenmalig reglement van de Union Cycliste Internationale (UCI) stipuleerde dat de wereldkampioenschappen op een halfopen of open wielerbaan georganiseerd dienden te worden.

De weersomstandigheden tijdens deze wereldkampioenschappen waren dusdanig slecht dat de wedstrijden meermaals dienden uitgesteld te worden en het programma vertraging opliep. Op basis hiervan ging de UCI over tot een reglementswijziging waarbij werd gesteld dat de wereldkampioenschappen voortaan op een overdekte wielerbaan dienden georganiseerd te worden.

De totale investeringsprijs van deze half-overdekte wielerbaan bedroeg toen 112 miljoen Bef, BTW inbegrepen. Het Bloso subsidieerde het project ten belope van 70 miljoen Bef. en de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond droeg 30 miljoen Bef. bij. Het resterend bedrag (12 miljoen Bef.) werd betaald door de stad Gent.

Het concept van de half-overdekte wielerbaan was vooral afgestemd op trainingen. De wielerbaan zelf, het ovaal waarop gereden werd, werd beschouwd als één van de beste van Europa, zelfs van de wereld. De nevenaccommodaties waren evenwel minimaal, zodanig dat voor belangrijke wedstrijden extra-tribunes dienden bijgebouwd te worden en containers dienden te worden geplaatst die dienst konden doen als opberg- en omkleedruimte.

Achteraf werd evenwel duidelijk dat de half-overdekte wielerbaan in feite slechts een beperkte meerwaarde betekende voor het verder uitbouwen van het baanwielrennen. De baan was enkel berijdbaar in de zomermaanden (en dan mocht het nog niet regenen) en het middenplein was omwille van de drassige ondergrond voor vrijwel geen enkele activiteit bruikbaar. De accommodatie was dus in feite maar beperkt bruikbaar, zowel als oefencentrum, als voor de organisatie van wedstrijden.

Het beheer gebeurde via een vzw, waarin vertegenwoordigers zetelden van de stad Gent en de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond. Door de beperkingen van de infrastructuur was deze beheersvorm geen succes. In 2000 werd daarom een erfpachtovereenkomst afgesloten tussen de stad Gent en de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond. Hierbij werd voor een periode van 27 jaar het beheer in al zijn facetten (incl. het onderhoud) toegekend aan de Belgische Wielrijdersbond. Met het oog op de eigenlijke uitbating van deze wielerbaan met bijhorende cafetaria en de organisatie van wedstrijden, sloot de Belgische Wielrijdersbond een overeenkomst af met Ronie Keisse. Deze exploitatieformule kende evenwel ook geen succes.

Vanaf 1995 werden meerdere initiatieven genomen voor de overdekking van de bestaande half-overdekte wielerbaan. Zowel de stad Gent als de wielerbond ondernamen verscheidene pogingen, ook bij de provinciale en de Vlaamse overheid, om de wielerbaan te overdekken. Al deze pogingen (met vrij summiere dossiers) mislukten evenwel.

Eind 2002 lanceerde Vlaams minister van Sport, Guy Vanhengel, de idee voor de overdekking van de half-overdekte wielerbaan te Gent en de uitbouw ervan tot het "Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx". De minister belastte het Bloso met de uitwerking van het project en van de financiering ervan onder de vorm van een samenwerking tussen verschillende partners. In meerdere projecten (o.a. bij de bouw van "Topsporthal Vlaanderen" te Gent) had het Bloso namelijk hieromtrent heel wat ervaring opgedaan.

Vanaf begin 2003 werden met de diverse partners intensieve besprekingen gevoerd en vergaderingen georganiseerd, zowel over de co-financiering als over het eigenlijke programma van het beoogde wielercentrum.

Het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx opende op 17 februari 2006 zijn deuren. Voor de realisatie en financiering van dit project werd een samenwerkingsakkoord afgesloten tussen de Vlaamse regering, het Bloso, het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen, het stadsbestuur van Gent, de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond vzw en Wielerbond Vlaanderen vzw. Ook de Lotto ondersteunde het initiatief.
Rekening houdend met de ervaring bij dergelijke samenwerkingsvormen trad het Bloso op als bouwheer. De overdekte wielerbaan wordt door het Bloso beheerd en geëxploiteerd.

Als uitgangspunt voor het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx werd gemikt op een soortgelijk gebouw als Topsporthal Vlaanderen; d.w.z. een functioneel gebouw met eenvoudige materialen en technieken.

De bestaande goede wielerbaan van 250m werd behouden. Ook de kolommen van de oorspronkelijke wanden en van de half-overdekte dakconstructie werden herbruikt.

De wielerbaan wordt gebruikt voor:

* trainingscentrum voor wegwielrenners (in de winter) en baanrenners
* opleidingscentrum voor jonge wielrenners in het kader van de topsportschool wielrennen te Gent
* opleidingscentrum voor trainers
* recreatief gebruik door wielertoeristen
* organisatie van wedstrijden

Bovendien kunnen in deze accommodatie regelmatig wedstrijden van Belgisch niveau worden georganiseerd (vb. Belgische kampioenschappen).
Occasioneel wordt ook gemikt op de organisatie van Europese of zelfs Wereldkampioenschappen. Hiervoor is de basisinfrastructuur ter beschikking, evenwel aangevuld met extra-tribunezitjes en supplementaire sanitaire voorzieningen.

Bron: http://www.bloso.be

4. Foto's:
Vroegere situatie:
Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Verbouwingen:
Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Vandaag:
Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Bron: http://www.bloso.be
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3561
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Keer terug naar Belgische Indoor Arena's

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast