Hasselt: nieuw Olympisch zwembad

Post hier alle nieuwtjes en informatie over de Belgische indoor arena's.

Hasselt: nieuw Olympisch zwembad

Berichtdoor Chimaera » wo 28 apr 2010, 08:10

Technische fiche:
Winnaar ontwerpwedstrijd: BOB 361
Omschrijving opdracht: Volledige studieopdracht voor de bouw van een overdekt zwembad met olympisch bad, instructiebad en recreatief gedeelte te Hasselt. Het bestaande buitenbad wordt mee geintegreerd in het concept. Het programma vraagt bijkomende functies die apart moeten kunnen worden uitgebaat. Het restaurant, wellness en fitness krijgen elk een eigen gezicht naar de stad en het park.
Geschatte kostprijs: 15 miljoen euro
Details infrastructuur:
Olympisch bad met beweegbaar tussenschot
Vaste tribune met 500 zitjes
Duiktoren voor wedstrijdduiken
Polyvalent instructiebad 200m²
Polyvalente sportruimte 200m²
Recreatief gedeelte
Eventueel: fitness en welness, horeca, hotel
Oplevering: ten vroegste in 2013

Afbeelding

Nieuw zwembad opent in najaar 2012

17/06/'09 Er lijkt eindelijk schot te komen in de bouw van het nieuwe Hasseltse zwembad op Kapermolen. Volgende week moet de gemeenteraad zijn goedkeuring geven om een private partner te zoeken voor de bouw en uitbating van het bad. Wij doken alvast samen met Sportschepen Brigitte Smets in het dossier.

Wie bouwt?
“De Vlaamse overheid legt de stad op te werken via een ‘DBFMO-procedure’, een Engelse afkorting die staat voor ontwerp, bouw, financiering, onderhoud en exploitatie. Als de gemeenteraad dat principe goedkeurt, kan de stad op zoek naar een privépartner die het bad zal bouwen, onderhouden en uitbaten.”

Wie betaalt?
“Dertig jaar lang krijgt de stad van sportminister Anciaux 320.000 euro toelage. Met dat geld gaat de stad het zwembad afhuren van haar privépartner. We maken afspraken rond uren die moeten voorbehouden worden voor vrij zwemmen en voor evenementen.”

Wordt zwemmen duurder?
“We maken prijsafspraken voor het schoolzwemmen en voor het gebruik van het zwembad. Die inkomsten gaan uiteraard naar de uitbater. Hoeveel een ticket zal kosten, weet vandaag niemand, maar het moet betaalbaar zijn voor iedereen.”

Kan de uitbater na een tijdje de prijzen fors opdrijven?
“Nee, er zal altijd overleg met de stad zijn. Trouwens, alle afspraken gelden meteen voor 30 jaar.”

Wat bouwt hij?
“Ons eisenpakket voor het nieuwe, overdekte gedeelte bevat een olympisch bad met beweegbaar tussenschot, een polyvalent instructiebad van 200 vierkante meter, een even grote polyvalente sportruimte, een recreatief gedeelte, een vaste tribune met 500 zitjes, een duiktoren geschikt voor wedstrijdduiken, omkleedruimtes voor zowel binnen- als buitenbad, een bergruimte en een werkruimte van telkens 100 vierkante meter.”

En het openluchtbad dan?
“Dat komt mogelijk ook in handen van de private partner omdat we een centrale toegang willen. Op dat moment zullen we aparte onderhandelingen voor deze mogelijke overname voeren.”

Komt er meer dan alleen een zwembad?
“Dat hangt af van de privéinvesteerder zelf. Hij kan het verplichte bouwprogramma aanvullen met bijkomende commerciële activiteiten zoals een wellness- en fitnessgedeelte, een horecaluik, tot zelfs een hotel toe. Er is hiervoor plaats op het plan.”

En het zwembadpersoneel?
“Die moet de privépartner overnemen, tenminste als de personeelsleden dat zelf willen, met behoud van hun verworven rechten. Willen ze de overstap niet maken, dat krijgen ze de kans naar een andere stadsdienst over te stappen.”

Wanneer is het bad klaar?
“Nu gaan we op zoek naar een partner in dit dossier. In september moet het lastenboek klaar zijn, zodat we in het najaar de DBFMO-procedure definitief kunnen opstarten en in het voorjaar 2010 kunnen toewijzen. Nog datzelfde jaar moeten de werken van start zodat we in het najaar van 2012 het nieuwe bad kunnen induiken.”

En binnen 30 jaar?
“De privépartner krijgt een concessie voor 30 jaar en moet nadien het complex, in goede staat, aan de stad overdragen. Dus in die periode moeten renovatiewerken uitgevoerd worden. De stad is eigenaar van de gronden, die we kosteloos ter beschikking stellen.”

Bron: Het Belang Van Limburg


Stand van zaken (medio april 2010, Het Belang Van Limburg):

Het nieuwe zwembad lijkt steeds meer op een slag in het water. “Het dossier zit momenteel vast in Brussel omdat er vier kandidaten zijn om het te bouwen, terwijl we er maar drie tot de echte wedstrijd kunnen toelaten”, legt schepen Brigitte Smets uit. “Om geen fouten te maken, wordt er over die beslissing echt gewikt en gewogen. Openen in 2013 wordt daardoor wellicht heel krapjes. Gelukkig ligt de subsidie van 30 jaar lang telkens 380.000 euro wel vast.”
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3708
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Keer terug naar Belgische Indoor Arena's

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast