Waarom het project-Okapi niet haalbaar is op Schotte'
De bouw van een nieuwe basket- en evenementenzaal blijft de meerderheid verdelen. Schepen van Mobiliteit Johan Stylemans (Open Vld) en schepen van openbare Werkn Ann Van de Steen (sp.a) maken samen brandhout van het voorstel-Schotte, gelanceerd door Marc Gielens (CD&V), voorzitter van SOLvA. De integrale tekst hieronder.
De industriële site Schotte-DuParc werd in het kader van de opmaak en goedkeuring van het Gewestelijk RUP Afbakening Stedelijk Gebied Aalst en van het gemeentelijk Structuurplan Aalst omgevormd van industriegebied naar 'Randstedelijk groengebied met dagrecreatieve en natuureducatieve functies.' Deze omvorming kwam er omwille van de ligging van deze zone. Ingeklemd tussen twee natuurgebieden (Osbroek en Gerstjens) en een beschermd parkgebied (het stadspark van Aalst).
Daarnaast werd reeds geruime tijd geleden gestart met de opmaak van een RUP Uitbreiding Stadspark waardoor de bedoelde site helemaal omgord wordt met randstedelijk groen. Voeg daarbij nog de visie om van de Dender vanaf Aalst een recreatief element te maken dan is het klaar en duidelijk dat grootschalige functies in deze zone weinig of niet haalbaar zijn. En voeg hierbij ten slotte de grote belangstelling van de Vlaamse overheid om dit natuurelement stelselmatig uit te breiden. (diverse gronden weren dootr de Vlaamse gemeenschap in deze buurt aangekocht of de aankopen door de stad werden gesubsidieerd).
Volgende vragen zijn aan de orde:
1. Kan de inplanting van sportinfrastructuur mogelijk zijn op de site Schotte?
Ja. De zonering dagrecreatie laat zeker toe dat infrastructuur voor out- en indoorsportactiviteiten mogelijk is. Als je de voorschriften strikt interpreteert zou je kunnen stellen dat een indoor-basketzaal daar mogelijk is want dit is toch een vorm van dagrecreatie.
In de inrichtingsschets voor de site is overigens ruimte voor een sportcomplex voorzien. Voor DuParc (zelfde voorschriften als voor Schotte) is trouwens een aanvraag ingediend voor een multifunctioneel sportcomplex. Die zaken zijn ook afgetoetst met de RO op Vlaams niveau.
Het volume van de gebouwen zal echter altijd moeten getoest worden aan de draagkracht van de omgeving. Deze draagkracht wordt met het voorziene bouwprogramma (zaal, fuifzaal, commerciële panden en een zeer grote parkeerinfrastructuur) ver overschreden.
Bouw- en milieuvergunningen zullen zeker gepaard gaan met de opmaak van een milieueffectenrapport (MER). Het halen van een gunstig MER is verre van waarschijnlijk. De bouw van een zaal van ruim 4.000 m2 en een capaciteit van ruim 4.000 toeschouwers zoals nu voorzien in het programma van Okapi, met daaraan gekoppeld een fuifzaal zoals door de stad gevraagd en en imense parkeerinfrastructuur op die plaats maakt is dan ook vrij onwaarschijnlijk te noemen.
2. Welke randvoorwaarden zijn mogelijk om de realisatie van een dergelijke zaal financieel rond te krijgen?
Uit de gegevens waarover we beschikken loopt de bouwkost van een dergelijke zaal vlug op tot om een bij de 400 à 500 miljoen oude Belgische frank. Hiervoor is de inbreng van private financiële middelen levensnoodzakelijk. Hiertoe vragen de investeerders logischerwijze een economische return in de vorm van investeringsmogelijkheden (winkels, woningen, kantoren, enz …). Een financiële compensatie dus.
Dergelijke bouwwerken zijn op de site Schotte uitgesloten.
Hierdoor valt de aantrekkelijkheid voor investeerders en bijgevolg de financiële haalbaarheid van een dergelijk project op deze plaats volkomen weg.
3. Kunnen naast wedstrijden ook bijkomende spektakels in deze zaal doorgaan zoals door Okapi en door de stad Aalst gewenst?
Cfr het huidige gebruik van de zaal Forum blijkt duidelijk de bedoeling dat in de nieuwe zaal bijkomende activiteiten zullen georganiseerd worden (fuiven, beurzen, zang- en dansspectakels, sportwedstrijden). Zowel Okapi als de stad zijn hierbij vragende partij. Dit betekent concreet dat het realistisch is dat deze zaal ten minste elk weekend in gebruik zal zijn van vrijdag tot en met zondag.
In de meeste gevallen zal het gaan om activiteiten die zich vooral ’s avonds en tot diep in de nacht zullen voltrekken. Er is echter nooit sprake geweest om op de site Schotte een op piekmomenten (meestal 's avonds laat) hoog bezoekersintensieve functie te gaan voorzien voor 4.000 bezoekers, waar inderdaad de multimodale bereikbaarheid in vergelijking met Tragel quasi onbestaande is en er dus veel autoparkeerplaatsen gaan vereist worden.
Dit zal eveneens zijn invloed hebben bij het MER onderzoek maar strookt in geen geval met de oorspronkelijke bedoeling van het gebruik van deze zone en niet de draagkracht van de omgeving.
4. Wat met de parkeermogelijkheden in deze omgeving?
Op bedoelde site is de buffering van wagens beperkt. Zelfs wanneer men toelating zouu krijgen om het volledige terrein te verharden dan nog zal de parkeercapaciteit onvoldoende zijn voor het beoogde gebruik.
Een aantal van 4.000 toeschouwers betekent dat er ten minste ten minste een buffering van 1.500 wagens dient voorzien te worden.
Bij optredens ligt dit op hetzelfde niveau omdat de capaciteit van de zaal op dat moment quasi gelijk blijft.. Bij beurzen dient deze nog veel groter te zijn. Een dergelijke grootschalige verharding in deze zone is niet haalbaar. Bovendien ligt deze site dermate geïsoleerd dat de parkeerinfrastructuur niet of nauwelijks kan gebruikt worden als randparking voor het centrum.
5. Mobiliteit ?
De site Schotte heeft twee toegangslijnen. De ene wordt gevormd door de as Désiré De Wolfstraat (éénrichtingsstraat langsheen het stadspark) en de Vilanderstraat samen met de Erembodegemstraat.
De andere lijn is Keppestraat en Hogeweg via Erembodegem Dorp die samenvloeien aan de Roomshofbaan.
Het gaat hier telkens om straten van let laagste niveau die eigenlijk enkel geschikt zijn voor lokaal bestemmingsverkeer. Het aanzuigen van een dergelijk aantal wagens (aan- en afrijden) door deze straten is onverantwoord. Niet alleen is dit dodelijk voor de leefbaarheid van de buurt maar bovendien is deze wegeninfrastructuur niet geschikt om een dergelijke capaciteit met pieken te verwerken.
Dit zijn enkel nog maar een vijftaloverwegingen waarom de inplanting van het door Okapi én de Stad Aalst beoogde gebouwencomplex op deze plaats onmogelijk is. Wellicht zijn er bij dieper onderzoek nog tal van andere overwegingen die dit negatieve standpunt staven.
Het is dan ook totaal onbegrijpelijk dat dergelijke pistesn ook al zijn ze het waard om op hun haalbaarheid getoetst te worden, zomaar de wereld worden ingestuurd zonder nog maar deze bemerkingen in overweging te nemen.
Voor de inplanting van een nieuwe multi-functionele zaal ten behoeve van ALLE Aalstenaars is er op dit ogenblik maar één haalbare locatie : de Tragelsite.
De voordelen van deze lokatie zijn legio.
1. De site is onderdeel van een goedgekeurd Ruimtelijk Uitvoeringsplan dat reeds de schorsingsprocedure bij de Raad van State heeft doorstaan. De onderhandelingen tot het verwerven van de eigendommen van de klagers (Nieulandt en WDP), nochtans niet strikt nodig voor de realisatie van een evenementencomplex-basketbalzaal, zijn opgestart.
2. In dit RUP is de realisatie van een multifunctioneel complex voorzien.
3. In het RUP is de inplanting van commerciële panden mogelijk waardoor de financiële haalbaarheid quasi gegarandeerd wordt.
4. De site is eigendom van Intergem maar zowel intergem als de stad hebben een overeenkomst afgesloten waarbij de stad op korte termijn eigenaar kan worden van de site.
5. De site is vervuild omwille van de vroegere aanwezigheid van een gasfabriek maar zowel het oriënterend als het beschrijvend bodemonderzoek zijn afgerond.
6. OVAM zal wellicht in februari 2009 zijn goedkeuring geven aan het beschrijvend bodemonderzoek waarna een saneringsproject kan worden opgestart. OVAM voorziet hiervoor de nodige kredieten in zijn begroting van 2009.
7. Uit het saneringsdossier zal blijken waar, hoe en hoeveel er zal dienen gesaneerd en tegen welke kostprijs hiervoor zal dienen betaald. De stad en Integem samen voorzien hiertoe meer dan 3 miljoen euro.
8. Terwijl de sanering aan de gang is kunnen bouwplannen en vergunningen worden aan,gevraagd wat tot een belangrijke tijdswinst kan leiden.
9. De inplanting van een zaal op deze site achteraan ter hoogte van de Dender zorgt voor de nodige afscherming en het beheersen van geluidsoverlast naar de onmiddellijke buurt toe. Een Positief MER is hier zeker haalbaar.
10. De bereikbaarheid van het complex is optimaal. Spoorweg- en busstation bevinden zich op wandelafstand; tal van buslijnen doen de site aan; het stadscentrum is gelegen op wandelafstand; de site is perfect bereikbaar zowel vanaf de Ring van Aalst, als vanuit de richting Dendermonde-Sint Niklaas, als vanuit de richting E40, perfect bereikbaar. Deze bereikbaarheid zal nog worden verhoogd door de aanleg van twee rotondes op de Dendermondse Steenweg (2009) en de ondertunneling van het kruispunt Gentesteenweg-Siesegemlaan ( 2011) waardoor een, vrij doorgaande verkeerssituatie van en naar deze site toe wordt gerealiseerd.
11. De parkeermogelijkheden op en rond de site zijn bijzonder groot en voldoen ruimschoots voor een normale uitbating. Circa 150 plaatsen bovengronds op de “Intergem-site” zelf; 450 plaatsen op de randparking onder het viaduct ter hoogte van de Dendermondsesteenweg (principieel akkoord AWV); 900 plaatsen in de nieuwe parking van het station aan de Denderstraat die ’s avonds en in de weekends een zeer lage bezetting kent en dus optimaal kan worden benut; vele tientallen beschikbare plaatsen op de rest van de Tragelsite zelf of in de onmiddellijke omgeving.
Conclusie
De Tragelsite is een zone die voldoet aan quasi alle randvoorwaaarden.
Zich zeer goed bewust van het dringende karakter van dit dossier werken enkele mensen binnen de stadsdiensten dagelijks in alle stilte en ver van alle mediabelangstelling koortsachtig door om de vooropgestelde timing te halen, alle mogelijke problemen die bestaan of opduiken op te lossen of te ondervangen en tot een zo snel mogelijke realisatie van het project te kunnen komen.
Johan Stylemans Ann Van de Steen
Schepen Schepen
3 februari 09: De Blue Armada bij de burgemeester
Geschreven door Administrator
dinsdag, 03 februari 2009 13:08
Een delegatie van de Blue Armada werd gisteren te woord gestaan door de burgemeester, Bart Van Lysebeth (schepen van ruimtelijke Ordening en Planning, Sport en Gebiedsgerichte werking), Johan Stylemans (schepen van Leefmilieu, Mobiliteit, Patrimonium en Landbouw), Marc Gielens (voorzitter Solva, eigenaar site Schotte), Marc Cottyn (raadsman Okapi) en Danny Verhulst (ondervoorzitter Okapi).
Een pasklaar antwoord over de nieuwe zaal hebben we niet gekregen. We werden wel ingelicht over de technische kant van de zaak, zowel wat betreft de site Tragel als de site Schotte. Er werden vooralsnog geen oplossingen aangereikt, daarvoor moeten de betrokkenen samen verder naar een oplossing zoeken. Voor wat betreft de schouwburgopstelling in het Forum is een oplossing in de maak. De stad heeft een plan ter goedkeuring doorgestuurd naar de betrokken minister die schouwburgopstellingen en dergelijke toelaat.
De Blue Armada dankt iedereen voor de informatie, maar hoopt als supportergroepering dat de Stad Aalst samen met onze geliefde club constructief verder werkt om tot oplossingen te komen, zowel op korte als langere termijn. In die zin zijn gisteren wel beloftes gedaan.
Chimaera schreef:09/07/2009 Interview met voorzitter Edwin Schorreel en commercieel manager Danny Verhulst
Danny, hoe verloopt de soap rond de zaal? Zal de eventuele vergroting van deze huidige zaal er komen en hoe zit het met de bouw van de nieuwe zaal?
Er bestaan plannen om, gezien een nieuwe sportarena nog niet voor direct blijkt, deze zaal op te frissen en een nieuwe tribune – waarvan nota bene de bouwvergunning reeds een feit is - bij te plaatsen. Maar of dit zal gerealiseerd worden hangt af van een beslissing van het stadsbestuur die normaal op 13 juli aanstaande op de agenda staat.
Tragelsite zal klaar zijn vanaf 2012'
Met baskettempel voor Okapi Aalstar en evenementenzaal voor vierduizend mensen
AALST - Dankzij een compromis met distributienetbedrijf Eandis zal de Tragelsite vanaf 2012 klaar zijn om er het langverwachte evenementen- en sportcomplex voor Aalst neer te poten. 'We zijn klaar om met de bouw te beginnen', klinkt het opgewekt bij basketbalclub Okapi Aalstar.
De plannen voor een nieuw evenementen- en sportcomplex op de percelen tussen de Dendermondsesteenweg en de Tragel zijn niet nieuw, maar de realisatie ervan sleept wel al jaren aan. Dat komt onder meer doordat de vervuilde site maar niet gesaneerd raakt.
Op een debat, opgezet door serviceclub Fifty-One dinsdag, had schepen van Leefmilieu Johan Stylemans (Open VLD) echter goed nieuws: in 2012 zal de grond definitief gesaneerd zijn en dus klaar om bebouwd te worden.
'Voor Eandis, de huidige eigenaar van de grond, had de sanering van het terrein maar een lage prioriteit', legt schepen Stylemans uit. 'Daarom heeft de stad Aalst een compromis gemaakt met het bedrijf. Wij zullen de terreinen overkopen, op voorwaarde dat de sanering ons niet meer dan 3 miljoen euro kost. Dat is een te halen kaart, want we kunnen samenwerken met de openbare maatschappij Ovam. Zij saneert binnenkort sowieso de historische vervuiling op de aanpalende Neulandtsite en de Tragelsite zal ze erbij nemen. Een samenwerkingdie beide partijen minder zal kosten.'
'Als de bodemsanering rond is, is het de beurt aan Okapi Aalstar', vervolgt Stylemans.
'De club zegt dat ze een investeerder heeft die een multifunctionele zaal wil bouwen. Daarin zal een evenementenzaal moeten zitten van 4.000 vierkante meter, waar 4.000 mensen in kunnen.'
'Als dit nieuws correct is, kan ik de schepen wel op zijn mond kussen', reageert Danny Verhulst van basketbalclub Okapi. 'We wachten al zo lang op groen licht dat ik het bijna niet kan geloven. Onze investeerder is natuurlijk nog altijd aan boord. Voor onze ploeg voorzien we in een zaal met 4.000 zitjes, een restaurant en enkele seminarieruimtes. Verder moet er ook een extra evenementenzaal komen met plaats voor 1.000 mensen en er zal ook plaats zijn voor enkele commerciële activiteiten, zodat onze investeerder een return on investment krijgt. Als we in januari 2012 mogen beginnen bouwen, zal het complex af zijn midden 2013.'
Karim Van Overmeire van oppositiepartij Vlaams Belang is minder optimistisch over de inschatting van Stylemans.
'De meerderheidspartijen hebben al zo vaak beloofd zich aan hun planning te houden en telkens kwam er vertraging. Denken we maar aan de plannen voor de Siesegemkouter en de Hopmarkt. De eensgezindheid binnen het stadsbestuur lijkt me zeer broos. Voor hetzelfde geld blokkeert de ene schepen morgen weer projecten van de andere.'
Schepen geeft felle kritiek op eigen partijgenoten opgemerkt
AALST - De Aalsterse schepen Bart Van Lysebeth (CD&V) vindt dat er in het Trageldossier overhaaste beslissingen genomen worden.
Schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Van Lysebeth heeft vorige week in een brief aan het college gewaarschuwd voor overhaaste beslissingen in het Trageldossier.
‘In hetzelfde schepencollege waarin we krampachtig op zoek gaan om geld te besparen, wil men de aankoop van die gronden er koste wat kost door duwen. Zonder de echte kostprijs te kennen', liet hij aan zijn collega's weten. ‘Ik wil niet aansprakelijk zijn voor wanbeheer van de stad in de bestuursperiode 2007-2012.'
‘De aankoopprijs (van de Tragelsite, nvdr.) bedraagt 1.145.000euro. De sanering ervan wordt geraamd op 3.195.145euro. Erg hoog, als je weet dat de stad en Eandis afgesproken hadden dat die saneringskosten niet hoger mochten worden dan 2.871.000euro. (...) Als schepen dreig ik medeplichtig te worden aan een van de grootste hold-ups op onze stadskas.'
Open VLD-schepen Johan Stylemans is een grote voorstander van de Tragelsite, en voelt zich persoonlijk aangevallen.
‘Van Lysebeth baseert zich op een worst-case scenario. Andere schattingen houden het op 2,8miljoen euro en dat is wel binnen de afgesproken marge. Ik vraag me af of mijn collega wel nog grote stadsprojecten wil realiseren. In vroegere legislaturen was het departement Ruimtelijke Ordening steeds een trekker hiervoor binnen het stadsbestuur, maar Van Lysebeth laat dit werk aan de anderen over. Als er een groot dossier op tafel komt, haalt hij finaal zijn geweer boven om het af te schieten. Het Trageldossier is zo ingewikkeld dat we beter allemaal aan hetzelfde zeil zouden trekken.'
Stadsbestuur koopt Tragelsite
AALST - Het stadsbestuur van Aalst heeft beslist de grond op de Tragelsite op te kopen. Het zet daarmee een volgende stap naar de herwaardering van het oude industrieterrein.
De Aalsterse meerderheidspartijen zijn overeengekomen om de gronden op de Tragelsite voor een bedrag van 1.145.000 euro over te kopen van distributienetbeheerder Intergem.
De grond is ongeveer 3,5 hectare groot en grenst aan de Dender, de Dendermondsesteenweg, Rollerland en schroothandel Nieulandt.
Door vroegere industriële activiteiten is de grond erg vervuild en moet hij gesaneerd worden. Die sanering, die op 2,4 miljoen euro geschat is, zal grotendeels betaald worden door de stad Aalst (2,2 miljoen euro).
De rest legt Intergem bij.
Recent werd het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Tragel nog door de auditeur van de Raad van State vernietigd, maar dat is volgens schepen Johan Stylemans (Open VLD) geen reden om niet door te gaan met de aankoop van de gronden.
‘De projecten die we willen organiseren op de Tragelgronden zijn niet van de baan door die beslissing van de Raad van State. Als we het gebied willen herwaarderen, moeten we deze aankoop sowieso doen. Aalsterse verenigingen verwachten veel van de Tragelsite. Zo hopen carnavalisten dat er een grote evenementenhal komt en wil basketbalclub Okapi Aalster er een grotere baskettempel neerpoten dan het Forum. Die projecten zullen er nog steeds komen, maar wel met vertraging', zegt de schepen. ‘De sanering van de gronden duurt nog twee jaar. Intussen zullen wij een nieuw RUP maken.'
Schepen Bart Van Lysebeth (CD&V), die ook voor de aankoop van de gronden stemde, schat de timing iets pessimistischer in. ‘Voor we aan het RUP kunnen beginnen, moeten we eerst een milieueffectenrapport maken. Daarom denk ik dat het minstens nog drie jaar zal duren.'
Bron: Het NieuwsbladBasketbal
Edwin Schorreel ‘Nieuwe Ring zou 1.100 extra zitjes opleveren'
dinsdag 07 juni 2011
AALST - Edwin Schorreel stond acht jaar aan het voorzittersroer bij Okapi Aalstar. De gewezen speler en trainer van de Ajuinenclub gaf twee jaar geleden bewust de fakkel door aan Rudy De Hainaut omdat die over betere connecties beschikt met het oog op de bouw van een nieuwe thuishaven.
In afwachting van de verhuizing naar een nieuw sportcomplex op de site ‘Tragel' wordt intussen geschermd met de bouw van een nieuwe Ring in het huidige Forum, waardoor er 1.100 zitjes zouden bij komen en het Forum dan over een capaciteit van ruim 3.000 plaatsen zou beschikken. Zelfs deelname aan de Euroleague zou dan mogelijk zijn in de Vlaamse basketbalstad bij uitstek.
Ideale scenario
Schorreel weet dat drie scenario's op tafel liggen, maar een nieuwe Ring is voor hem het ideale scenario.
‘Door het dak omhoog te trekken, is dat mogelijk. Via de bouw van twee zijtribunes en de Ring krijgen we er 1.100 zitjes bij. Het restaurant kan worden uitgebreid op de huidige parking, terwijl in het huidige restaurant loges ingericht kunnen worden. Daardoor zouden we de kloof met het budget van Oostende, Bergen en Antwerpen kunnen verkleinen. Het is een prima oplossing op middellange termijn. Op lange termijn zie ik ons evolueren naar een multifunctioneel complex dat we zouden delen met voetbalbroer Eendracht Aalst.'
Schorreel verwacht een initiatief vanwege de stad.
‘De huursom mag gerust opgetrokken worden. Zelf investeren in een zaal waarvan de stad eigenaar is, zie ik evenwel niet zitten.'
Bron: Het NieuwsbladForum te klein voor Europese basketmatchen
Thuishaven Okapi wordt maatje groter
woensdag 08 juni 2011
AALST - Het stadsbestuur van Aalst laat het Forum, de thuishaven van Okapi Aalstar, uitbreiden. De basketclub is daarmee even uit de nood maar blijft wel hopen op een forsere uitbreiding of, beter nog, een totaal nieuwe zaal.
Door de verbouwing krijgt het Forum 250 extra plaatsen. 'Er werd al gesproken over 375 extra supportersplaatsen maar dat cijfer is niet correct', zegt algemeen manager Danny Verhulst. 'We moeten immers twintig plaatsen reserveren voor de pers en op de plaats waar de extra tribune gebouwd wordt stonden al een goeie honderd supporters. Netto krijgt de zaal er 250 plaatsen bij.'
De club blijft intussen hopen op een nieuwe zaal, of, als dat niet kan, op de bouw van een bijkomende ring die plaats zou bieden aan 1.100 extra supporters. 'Met die uitbreiding zouden we zeker Europees kunnen spelen. Daarvoor zijn 3.000 plaatsen nodig. Nu weten we nog niet of we Europees aan de slag kunnen.'
Het nieuws van de verbouwingswerken deed de telefoon in het Forum gisteren roodgloeiend staan: heel wat supporters hoopten door de uitbreiding een abonnement te kunnen aanschaffen. 'We zullen wel wat extra plaatsen kunnen verkopen maar veel zullen dat er niet zijn', zegt Verhulst.
'De kant van de perstribune wordt hoog in de nok volgebouwd met extra plaatsen die zullen aansluiten op de huidige tribunes', legt hij verder uit. 'We gaan dus bouwen boven de huidige togen in de twee hoeken van de zaal.' De werken zouden tegen eind september klaar moeten zijn want dan wordt al de eerste Europese ronde gespeeld.
'Eerst zullen we zien of onze zaal daarvoor geschikt is, dan kijken we of we eventuele data kunnen switchen. Hetzelfde moeten we misschien doen voor onze eerste thuiswedstrijd in de competitie op 2oktober tegen Bergen.'
Intussen wil Okapi ook met de stad onderhandelen over de stijging van de verhuurprijs die de stad, eigenaar van het Forum, aanrekent.
Ook gisteren war er al overleg met het stadsbestuur. 'De wil is er om iets te doen. Er wordt toch nog gekeken of de mogelijkheid bestaat de grote ring te bouwen', zegt Verhulst. 'Wij zullen nu intern alles nog eens bekijken en becijferen.'
Keer terug naar Belgische Indoor Arena's
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast