Heizeldrama herdacht in emotionele omstandigheden

mei 29th 2010 | Posted in Huidige Stadions, Stadions

Het Heizeldrama werd herdacht in het Koning Boudewijn-stadion en ook wij gingen ons respect betuigen aan de mensen die het stadion nooit meer verlaten hebben.

“Nooit geen Heizeldrama meer”, sprak Bertin Mampaka, Brussels schepen van Sport, de toeschouwers toe tijdens de officiële herdenking. Ook François De Keersmaecker en de top van de Belgische politie waren aanwezig.

Wat er gebeurde

Vijfentwintig jaar is het geleden. 29 mei 1985, een dag die in het collectieve voetbalgeheugen staat gegrift. 39 mensen vonden die dag de dood in het Heizelstadion toen Juventus en Liverpool elkaar bekampten om de Europacup I.

Toen supporters van Liverpool het neutrale vak bestormden, waar vooral Juventus-supporters zaten, werd de chaos compleet. In een poging te ontsnappen probeerden de Italianen een muur te beklimmen. Door de bouwvallige staat van het stadion viel deze echter om, mensen werden verpletterd, anderen vertrappeld door de menigte.

Last Post

Vandaag, 25 jaar later, werd de grootste voetbalramp in de geschiedenis herdacht in het Koning Boudewijn-stadion, zo genoemd nadat het na de ramp verbouwd en verbeterd werd.

Het stadion werd opengesteld voor het publiek. Onder een indrukwekkend serene en ingetogen sfeer liepen verschillende supportersclubs van Juventus rond in het stadion. Onder hen ook enkele mensen die er die dag bij waren, de tranen in de ogen.

De Last Post galmde door het stadion toen de namen van de 39 slachtoffers werden voorgelezen. De minuut stilte die erop volgde leek de emotie van allen die het meemaakten te bevatten. Vooral bij de aanwezigen met Italiaanse roots werd het te veel.

Een zichtbaar geëmotioneerde vrouw vertelde ons: “Ik woon hier al 45 jaar en die dag zat ik voor de eerste keer in het stadion omdat ik Juventus wou zien spelen, want ik ben afkomstig uit Turijn. Gelukkig zat ik in een ander vak, maar ik zie de chaos nog altijd voor mij.”

Bloemen en gedenkplaat

Delegaties van Juventus en Liverpool waren aanwezig bij de herdenking. Beiden kwamen ze, zij-aan-zij, bloemen leggen aan het monument en de nieuwe gedenkplaat ter herdenking. Broederlijk, ter herinnering aan de ramp die nooit had mogen gebeuren, maar nu geldt als een herinnering aan wat hooliganisme kan teweeg brengen.

Bron: http://www.voetbalkrant.com/nl/nieuws/lees/2010-05-29/heizeldrama-herdacht-in-emotionele-omstandigheden

Leave a Reply:

Name (required):
Mail (will not be published) (required):
Website:
Comment (required):
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>