Blauwe dak van het Sportpaleis Antwerpen zo goed als klaar

juli 17th 2010 | Posted in Arena's, Huidige Arena's

Zowel vanop de grond als vanuit de lucht kan je er moeilijk naast kijken. Het typische groene dak van het Antwerpse Sportpaleis heeft plaats geruimd voor een redelijk blitse dakbedekking met een patroon van witten en blauwe strepen.

De provincie Antwerpen vatte in samenwerking met de nv Antwerps Sportpaleis een groot investeringsproject aan voor een grondig onderhoud van het Sportpaleis. De prioriteit hierbij gaat naar de duurzame renovatie van het grote dak dat door de renovatiewerken een blauwe kleur krijgt. De renovatie heeft een kostenplaatje van € 2 miljoen. De renovatiewerken vingen aan op 12 april en de oplevering van de werken is voorzien half september 2010.

De werkzaamheden worden geleid door het architectenbureau ABV+ Architecten, dat ook al tekende voor het Hospitality Center en de Lotto Arena naast het Sportpaleis. De dakwerken worden uitgevoerd door ATAB. De dakbanen worden geproduceerd door Renolit. Ondanks het nieuwe uiterlijk, blijft het Sportpaleis ‘groen’. Figuurlijk althans, want het nieuwe dak is een energiedak en zal dankzij zonnemodules grotendeels in het eigen onderhoud voorzien.

Vernieuwingsproces

Eerst werd de bestaande dakbedekking hersteld en wordt de hele dakvloer extra bevestigd aan de onderconstructie met 91.000 speciale houtbouten. Vervolgens werd een 13cm dikke isolatielaag aangebracht die het gebouw zowel thermisch als akoestisch isoleert. Zo kan er op verwarmingskosten bespaard worden en is het geluid beter gecontroleerd. Momenteel is het grote groene dak namelijk het grootste geluidslek van het Sportpaleis, wat bij wind uit ongunstige richting al eens voor overlast kan zorgen in de buurt. De dakhuid is opgebouwd uit dakbanen in maar liefst vijf kleuren. De speciale coating garandeert UV-bestendigheid en kleurvastheid.

Bron: www.vlaamsearchitectuur.be met dank aan Zeno2.

Leave a Reply:

Name (required):
Mail (will not be published) (required):
Website:
Comment (required):
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>