Euro 2020 reanimeert discussie over Koning Boudewijnstadion

januari 12th 2013 | Posted in Huidige Stadions, Nieuwe Stadions, Stadions

Met de organisatie van het Europees voetbalkampioenschap Euro 2020 in verschillende Europese landen, komt het dossier van het Koning Boudewijnstadion weer op de voorgrond. Als het van eerste schepen Alain Courtois (MR) afhangt, komt er een nieuw stadion op de Heizelvlakte.

Michel Platini, voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, stelde vorige week zijn plannen voor om Euro 2020 niet in één land te laten doorgaan maar verspreid over heel Europa. Aanleiding is de zestigste verjaardag van het EK.

De hoofdstad van Europa mag niet ontbreken op het appel, redeneren velen. Maar op dit ogenblik is er in België geen enkel stadion dat beantwoordt aan de UEFA-criteria om er een wedstrijd te huisvesten.

Eerste schepen van de stad Brussel Alain Courtois (MR) ziet hierin de mogelijkheid om het dossier van de verbouwing van het Koning Boudewijnstadion, of bouw van een nieuw stadion, weer op te diepen. Als voormalig secretaris-generaal van de Koninklijke Belgische Voetbalbond was hij samen met zijn Nederlandse collega de organisator van Euro 2000 in België en Nederland.

Pleister

“Het dossier sleept al aan sinds het Heizeldrama in 1985”, zegt Courtois dinsdag in Le Soir. “De renovatie van het Koning Boudewijnstadion in 2000 was slechts een pleister op een houten been.”

Courtois lijkt de optie van de bouw van een nieuw stadion op de Heizelvlakte meer genegen dan de renovatie van het bestaande stadion. Probleem is wel dat de plannen moeten passen in het Neo-project van de Stad Brussel, dat de Heizelvlakte grondig hertekent. “Het huidige stadion bevindt zich in een kegelspel met handel, woningen en een congrescentrum”, zegt hij in de krant.

Ook PS-schepen van Toerisme Philippe Close (PS) vindt het Europees kampioenschap een kans voor Brussel.

Minister-voorzitter Charles Picqué (PS) temporiseert. “Zonder federaal geld, bij voorbeeld via Beliris, is een nieuw of vernieuwd stadion voor Brussel niet haalbaar.”

Bron: Brusselnieuws 11/12/2012

Leave a Reply:

Name (required):
Mail (will not be published) (required):
Website:
Comment (required):
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>