NED | projecten Nederland

Discussies over buitenlandse stadions & arena's vind je hier.

NED | projecten Nederland

Berichtdoor vinmat » vr 23 mei 2008, 14:27

Een kort overzicht van de nieuwtjes in Nederland de afgelopen maand over stadions. :)

* FC Twente bereikte een akkoord met de Nederlandse Spoorwegen over het vervoer van 4.000 toeschouwers per wedstrijd. Het maakt deel uit van een mobiliteitsplan die goedgekeurd dient te worden om een nieuwe milieuvergunning te verkrijgen. Die is benodigd om de nieuwe tweede ring in gebruik te mogen nemen.
* FC Twente onthulde de nieuwe naam van het stadion: de Grolsch Veste.
* Volgens FC Twente voorzitter Munsterman hebben de bouwvakkers aangegeven dat het stadion op tijd af is om de 3e voorronde van de CL in eigen huis te kunnen afwerken. Voor de play-offs week de club uit naar Emmen.

Afbeelding
De club heeft een aparte site waar de verbouwing gevolgd kan worden:
http://www.thuisbijfctwente.nl

* Heerenveen is begonnen met een nieuwe uitbreiding van het Abe Lenstra Stadion. De zuidwesthoek van het stadion zal ditmaal op hoogte worden gebracht met de rest van het stadion. Dit zal 700 extra zitplaatsen en twaalf skyboxen opleveren. De oplevering staat gepland voor oktober 2008.
* Mochten Nederland en Belgie het WK mislopen, dan nog wil Heerenveen het stadion verder vergroten. "De animo voor Heerenveen is nog steeds groeiende", verklaart algemeen directeur Yme Kuiper tegenover Voetbal International. "We hebben al een eerste schets van de architect voor de uitbreiding ontvangen."

"Voordat we verdere stappen gaan ondernemen, moeten we eerste een financieel plaatje in kaart brengen.. We gaan met het huidige stadion al behoorlijk de hoogte in. De kunstgrepen worden steeds groter, de investeringen daardoor steeds hoger."
* Het Abe Lenstra stadion werd in 1994 geopend. De capaciteit bedraagde 14.000 zitplaatsen. Aanvankelijk zou de capaciteit nog lager zijn, pas op het laatst besloot men ook de hoeken op te vullen. Inmiddels kunnen er bijna 27.000 toeschouwers naar binnen, maar de club heeft nog altijd een wachtlijst voor 3716 abonnementen.
* Heerenveen is ook begonnen met de renovatie van het veld. Er komt een geheel nieuwe grasmat. De huidige toplaag wordt tot 80 centimeter diep uitgegraven. De bestaande drainage, verwarming en beregeningsinstallaties worden weggehaald en vervangen. Er wordt een compleet nieuwe zandlaag aangebracht en het veld wordt voorzien van een nieuwe toplaag van het zogenaamde fibra-turf. De komende periode wordt ook benut om de fundering aan te leggen voor de LED-reclame die met ingang van het nieuwe voetbalseizoen in gebruik wordt genomen.

Afbeelding
Het veld en de hoek waar de uitbreiding plaats vinden.

* De Graafschap start een onderzoek naar de bouw van een nieuw stadion. Het huidige Vijverberg werd na een volledige renovatie in 2000 voltooid. Het is dus een vrij nieuw stadion, met tribunes dicht op het veld en zonder grachten, wat het een zeer geliefd stadion maakt. Maar op de huidige locatie is een hoger budget dan 10 miljoen euro niet realiseerbaar, terwijl de club verwacht dat er minimaal 15 miljoen euro nodig is om structureel in de eredivisie te kunnen voetballen. Aan het einde van dit jaar moet duidelijk zijn of een nieuw stadion financieel haalbaar is en op welke locatie.
* De Graafschap gaat deze zomer veldverwarming aanleggen, wat een vereiste is voor eredivisie clubs. Bovendien zal er een zitvak worden omgebouwd tot stavak, zal het aantal business seats stijgen en zal de ingang van de spinnekoptribune worden gerenoveerd.

* FC Zwolle heeft de opening van het nieuwe stadion uitgesteld. Er is vertraging ontstaan die niet meer kan worden ingelopen. De opening zou op 1 augustus plaats vinden, maar dat is niet haalbaar. De afscheidsmatch van Jaap Stam op 26 juli komt niet in gevaar. De tribunes met zitjes zijn dan al wel af. Het stadion krijgt een capaciteit van 10.000 toeschouwers.

Afbeelding

* AGOVV uit Apeldoorn wil op de Kuipersdijk een nieuw stadion bouwen voor zesduizend toeschouwers. Dat kost acht tot tien miljoen euro. Dat geld moet worden terugverdiend door andere functies in het stadionproject onder te brengen. De club denkt aan een megadisco en musichall. Ook moet er een centrum van gaming en virtual reality komen, waarvan er al plannen waren toen AGOVV uitging van een andere locatie voor de bouw van het nieuwe stadion. Nu het nieuwe stadion alleen nog op bedrijventerrein de Kuipersdijk mogelijk is, is de club op zoek gegaan naar nog meer functies vanwege de duurdere grondkosten.

,,Wij hebben in de regio nu eenmaal geen megadisco'', zegt AGOVV-directeur Victor Doorn. Jongeren gaan echter wel massaal naar uitgaansgelegenheden als Dieka in Markela en Boode in Bathmen, weet hij. ,,Zoiets zouden we in Apeldoorn ook wel kunnen gebruiken.''

,,Ook voor popconcerten hebben we hier niets,'' zegt Doorn. Weliswaar heeft de Americahal een paar keer per jaar een leuk concert, maar Doorn denkt grootschaliger. ,,We zouden iets moeten hebben à la Heineken Music Hall, waar pakweg drieduizend mensen in kunnen.'' De locatie van het nieuwe stadion is uitstekend voor dergelijke voorzieningen, vindt Doorn. Goed bereikbaar (pal aan de snelweg) en goed zichtbaar vanaf de snelweg. ,,Dergelijke zichtlocaties hebben we nu in Apeldoorn helemaal niet. Wie van Amsterdam naar Almelo rijdt passeert zonder ook maar even het idee te hebben dat hij langs een stad met bijna 160.000 inwoners is gekomen.''

* FC Dordrecht en Ballast Nedam - gespecialiseerd in het ontwerpen en realiseren van stadions - gezamenlijk het initiatief genomen tot het maken van een studie naar een nieuw stadion. In de Ontwerp Structuurvisie Dordrecht 2020 wordt Oostpoort genoemd als locatie die geschikt is voor grootschalige recreatieve voorzieningen en/of detailhandel. Ook de mogelijkheid van een voetbalstadion wordt hierin expliciet genoemd. ,,We hebben samen met onze adviseur Ballast Nedam de overwegingen die van belang zijn bij de vestiging van een stadion goed op ons laten inwerken,’’ stelt Heijsman. ,,Binnen Dordrecht scoort Oostpoort uitstekend op criteria als beschikbaarheid, bereikbaarheid, parkeervoorzieningen, uitstraling voor Dordrecht, sociale veiligheid en het beperken van overlast voor omwonenden.’’

Het stadion is in het plan gesitueerd nabij de op- en afritten van de N3. Heijsman: ,,Oostpoort is nu onbebouwd, zodat sprake is van een maakbare situatie die optimaal kan worden vormgegeven en ingericht. De locatie biedt mogelijkheden voor een combinatie van stadion en andere publiekstrekkende voorzieningen, maar ook om het stadion onafhankelijk te laten functioneren.’’

Het schetsontwerp voor het stadion is getekend door Zwarts Jansma Architecten uit Amsterdam, dat net als Ballast Nedam ervaring heeft met het ontwerpen en bouwen van stadions. ,,Het resultaat van deze samenwerking is een exclusief ontwerp met een eigen identiteit,’’ meent Heijsman. ,,Het stadion voldoet aan alle eisen van club, spelers, publiek, sponsors en media. Comfort en veiligheid krijgen alle aandacht en er is ruimte voor horecafaciliteiten. Ook kan het stadion worden ingezet voor andere doeleinden dan voetbal. Ons huidige stadion zijn we, zowel sportief als commercieel, ontgroeid.’’
* Opmerkelijk is dat het nieuwe stadion van Haarlem (waarvan de bouw later dit jaar start) zich ook op een locatie genaamd Oostpoort bevind, maar dan uiteraard in een andere stad in een ander deel van het land. Het stadion van Haarlem gaat al stadion Oostpoort heten, waardoor Dordecht naar een andere naam zal moeten zoeken indien het stadion er zal komen.

* FC Volendam grijpt de promotie naar de eredivisie aan om te kijken naar een nieuwe tribune op de lange zijde. De huidige Expo-tribune is oud en nodig aan vervanging toe. De nieuwe tribune zou er voor seizoen 2009-2010 moeten staan. De club wil tevens de hoeken opvullen, maar de gemeente wilt alleen voor de financiering van een nieuwe 'Expo'-tribune zorgdragen. De huidge Expo-tribune komt nog van de wereldtentoonstelling in Brussel (1957)!

* De nieuwe voorzitter van Ajax, Uri Coronel, heeft in voetbalweekblad Voetbal International aangeven dat een nieuw Ajax stadion of uitbreiding van de Amsterdam ArenA er (voorlopig) niet in zit.

* De verwachting is er dat de gemeenteraad van Nijmegen de komende maand de plannen van NEC gaat bespreken. NEC wil een tweede ring waardoor de capaciteit stijgt van de huidige 12.500 naar 20.000 zitplaatsen. Eerst leek een tweede ring onmogelijk. Het stadion bevindt zich in een park en tribunes die zich boven de bomen zouden uitsteken zou het zicht vervuilen. Door een creatieve vondst kan het stadion alsnog worden uitgebreid. Er wordt simpelweg een groene heuvel tegen de tribunes aangebouwd.

Afbeelding

* Willem II hoeft voorlopig niet te rekenen op een nieuw stadion. Vanwege de bouwplannen van de andere clubs wilt Willem II niet achterblijven en vroeg het aan de gemeente om medewerking om te kijken naar een lokatie voor een nieuw stadion. Ook een uitbreiding van het huidige stadion is een optie, maar de gemeente weigert om ook hier de helpende hand toe te reiken. Een uitbreiding mag wel, maar die moet Willem II dan zelf financieren. Willem II-voorzitter Hans Verbunt zegt dat het het college het bestuur van de club niet officieel heeft ingelicht. "Absoluut geen voorbeeld van zorgvuldige communicatie en het laatste woord over het stadion is nog niet gezegd."

* En hoe zit het met de uitbreiding en ontwikkeling van het Rat Verlegh stadion en omgeving? In dit stadion speelt NAC Breda. Manager communicatie Willem Reijn antwoord op Nacforum.nl:
-Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de contracten voor het Stadionkwartier. Als alles rond is, ligt het in de bedoeling om een aparte site voor het Stadionkwartier te maken, waarop de ontwikkelingen voortdurend te volgen zijn.
Echt compleet nieuwe ontwikkelingen zijn er op dit moment niet. Inderdaad willen wij een hotel realiseren, mede vanwege de congresfaciliteiten die in het stadion komen. De Bioscoop is even in het vriesvak gelegd, omdat wij denken een andere, beter bij het concept aansluitende voorziening te kunnen aantrekken.
-Er zijn nog definitieve plaatjes. Sterker: er is nog geen architect aan het werk geweest. Input van onze kant zijn de talloze tips die wij van supporters en sponsors hebben gekregen, o.m. tijdens de forumavond over het stadion. Ook is helder dat wij niet de kant op moeten van een ''nieuw stadion'' zoals bv bij AZ. NAC is een club met een rijke historie en dat willen wij (supporters, sponsors, club) ook terugzien in de uitstraling van het stadion. Of alle stoeltjes zwart en geel worden, is nog niet geheel zeker. Maar de wens is nadrukkelijk wel genoteerd. Dat de groene stalen balken een andere kleur moeten krijgen, is wel duidelijk.
-Het stadion wordt uitgebreid van 16.500 naar 20.500 door middel van doortrekken tribunes richting veld, het creëren van staantribunes en het vergroten van de hoofdtribune, waardoor wij meer sponsoren op een meer gepast niveau kunnen ontvangen. Op die hoofdtribune wordt een soort ''doos'' gezet, zodat de tribune omhoog kan worden doorgetrokken met daarachter hospitality-ruimten. Wij willen dat de architect in zijn schetsen meteen meeneemt hoe het stadion eruit komt te zien als wij alle tribunes in de toekomst verhogen. Dat moet immers wel een samenhangend geheel zijn.
Op die manier zou het Rat Verlegh Stadion verder kunnen groeien naar circa 30.000 plaatsen. Overigens hanteren wij daarbij de stap-voor-stap-methode, om lege tribunes bij al te snel groeien te voorkomen. Ik geloof niet dat wij nog dergelijke schetsen hebben liggen.
-Nog wat andere zaken: neen, het is niet de bedoeling dat het veld wordt verlaagd. We maken tzt een ''knik'' in de tribunes, zodat die langzamer aflopen naar het veld. ''Wat je vaak ziet bij Engelse clubs. De staantribunes komen recht achter de goals. Of die straks doorlopen tot aan het veld is nog niet bepaald. Dat heeft allemaal voor- en nadelen, die nog afgewogen worden.
* NAC Breda, HEJA Projectontwikkeling en Hofwegen Projectontwikkeling hebben inmiddels een akkoord bereikt over de ontwikkeling van het Stadionkwartier. Het ging daarbij met name om de financiële kant van de zaak. Zoals eerder gemeld betekent dat een uitbreiding en aanmerkelijke verbetering van het Rat Verlegh Stadion, de komst van een megasuper, de verplaatsing van winkels waaronder de Lunet, de bouw van kantoren en de vestiging van een school en een hotel. De plannen zullen nu aan de gemeente worden voorgelegd.

* De derde verdieping van het Philips Stadion waar PSV speelt, de zogeheten Sponsoretage, wordt deze zomer grondig verbouwd. Net als eerder in de Business Club op de vierde etage wordt ook hier de glazen wand verplaatst en worden alle loges meer open gemaakt. Het eigentijdse interieurontwerp is van de hand van Jan des Bouvrie.

De sponsoretage krijgt een vernieuwd karakter en biedt meer exploitatiemogelijkheden voor de zakelijke markt. Buiten wedstrijddagen om zijn alle zalen in het Philips Stadion ook te huur voor allerlei bijeenkomsten en doeleinden. Op de derde etage krijgen diverse moderne lichttechnieken van hoofdsponsor Philips een grote rol. De verbouwing heeft tot gevolg dat onder meer de bovenste rij tribuneplaatsen van de eerste ring op de zuidtribune komt te vervallen. De Seizoen Club Cardhouders voor wie dit gevolgen heeft hebben daarvan, inclusief alle geboden oplossingen en alternatieven, intussen persoonlijk bericht van thuis ontvangen.

* Het bestuur betaald voetbal van de KNVB heeft deze maand besloten de minimum capaciteit van de bezoekersvakken te verlagen. Reden hiervoor is dat onderzoek naar de bezoekersaantallen heeft uitgewezen dat de bezoekersvakken in Nederland vrijwel leeg zijn. Uitzondering hierop zijn de wedstrijden waarbij Ajax of Feijenoord op bezoek komt. Alleen deze clubs, met een grote en fanatieke aanhang weten de verschillende bezoekersvakken goed te vullen.

Totale capaciteit stadion minimaal aantal kaarten bezoekersvak

10.000 400 (was 400 of 500)

10.001 t/m 15.000 500 (was 600 of 800)

15.001 t/m 20.000 750 (was 1000)

20.001 t/m 30.000 1000 (was 1200)

> 30.000 1200 (was 1600)

-----

Tja, uitwedstrijden in Nederland worden dramatisch slecht bezocht... :(
Laatst bijgewerkt door vinmat op vr 27 maart 2009, 18:58, in totaal 2 keer bewerkt
vinmat
 
Berichten: 116
Geregistreerd: di 29 apr 2008, 12:22

Re: Algemene Buitenlandse Projecten Topic

Berichtdoor witn » za 24 mei 2008, 18:22

Wat je een kort overzicht noemt. :lol:

Het stadion van Twente zal wel mooi worden met die 2de ring. Weet je hoeveel de capaciteit was en wordt? Het zal allesins trekken op St. James Park van Newcastle. http://i10.tinypic.com/6utr769.jpg

Het stadion van Heerenveen vind ik ook wel de moeite alleen spijtig dat ze gewerkt hebben met die trapjes. Het zou veel mooier zijn moesten de toeschouwers direct rond het stadion kunnen zitten. Ik vind het wel prachtig dat ze daar gekozen hebben voor 1 grote ring ipv 2 ringen. Meestel kiezen de clubs liever voor 2 ringen in een stadion van ongeveer dezelfde capaciteit.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... no_03m.jpg
Eigenlijk is het ongelooflijk dat Heerenveen vanaf 1994 zo gegroeid is. Heeft dat vooral te maken met het stadion of heeft Heerenveen eenmaal een enorm potentieel?

* Het bestuur betaald voetbal van de KNVB heeft deze maand besloten de minimum capaciteit van de bezoekersvakken te verlagen. Reden hiervoor is dat onderzoek naar de bezoekersaantallen heeft uitgewezen dat de bezoekersvakken in Nederland vrijwel leeg zijn. Uitzondering hierop zijn de wedstrijden waarbij Ajax of Feijenoord op bezoek komt. Alleen deze clubs, met een grote en fanatieke aanhang weten de verschillende bezoekersvakken goed te vullen.

Totale capaciteit stadion minimaal aantal kaarten bezoekersvak

10.000 400 (was 400 of 500)

10.001 t/m 15.000 500 (was 600 of 800)

15.001 t/m 20.000 750 (was 1000)

20.001 t/m 30.000 1000 (was 1200)

> 30.000 1200 (was 1600)

-----

Tja, uitwedstrijden in Nederland worden dramatisch slecht bezocht... :(

Dus alleen Ajax of Feijenoord kunnen bezoekersvakken vullen? Wat met PSV? AZ? Twente? Of ander grote clubs?
witn
Beheerder
 
Berichten: 942
Geregistreerd: za 16 feb 2008, 11:52

Re: Algemene Buitenlandse Projecten Topic

Berichtdoor vinmat » zo 25 mei 2008, 23:03

witn schreef:Wat je een kort overzicht noemt. :lol:

Het stadion van Twente zal wel mooi worden met die 2de ring. Weet je hoeveel de capaciteit was en wordt? Het zal allesins trekken op St. James Park van Newcastle.

Het stadion van Heerenveen vind ik ook wel de moeite alleen spijtig dat ze gewerkt hebben met die trapjes. Het zou veel mooier zijn moesten de toeschouwers direct rond het stadion kunnen zitten. Ik vind het wel prachtig dat ze daar gekozen hebben voor 1 grote ring ipv 2 ringen. Meestel kiezen de clubs liever voor 2 ringen in een stadion van ongeveer dezelfde capaciteit.

Eigenlijk is het ongelooflijk dat Heerenveen vanaf 1994 zo gegroeid is. Heeft dat vooral te maken met het stadion of heeft Heerenveen eenmaal een enorm potentieel?

Dus alleen Ajax of Feijenoord kunnen bezoekersvakken vullen? Wat met PSV? AZ? Twente? Of ander grote clubs?


Bij FC Twente is de capaciteit per komend seizoen 24.000. Daar zijn de vergunningen voor rond. Dat het op St James Park gaat lijken heeft natuurlijk zijn redenen: FC Twente wilt meer. Maar dat mag pas als de infrastructuur rond het stadion is verbeterd (aanleg nieuwe wegen bijvoorbeeld). Daar wacht Twente op. Als het over een paar jaar echt af is, kunnen er 40.000 naar binnen.

Kijk ook nog even goed naar de eerste foto uit mijn vorige post. Op de eerste ring zie je trappen vanuit de grachten naar de tribune toe. MAAAAR: in de tribune zie je nu ook gaten. En die waren er een paar maanden geleden nog niet! Dat houdt in dat op termijn ook de grachten kunnen worden dichtgebouwd met stoeltjes. :)

Dezelfde lange zijde is ook stoelloos nu. Ook dat heeft een reden. Bij Twente hadden ze vooraf niet gedacht dat het stadion goed gevuld zou worden. En daarom kwamen er zogenaamde smartie-stoelen in het stadion. Ofwel: elke stoeltje een andere kleur zodat het van ver niet op valt dat er weinig mensen in het stadion zitten. Je zag dit principe later ook bij veel EK stadions van Portugal. De fans vonden het niets. Vervolgens zijn ze een keer het stadion ingeslopen om alle rode stoeltjes los te schroeven om vervolgens daarmee de vakken te vullen van de fanatieke aanhang. :D

Twente heeft nu de uitbreiding aangegrepen om alle smartie stoelen te verwijderen en om ze in de clubkleuren (rood/wit) te vervangen. De stoeltjes in de vakken die (door de fans) nu al voorzien waren van rode stoeltjes, blijven natuurlijk staan. En ook dat is duidelijk te zien op de bovenste foto.

SC Heerenveen is een geval apart. Heerenveen is een dorp. En eigenlijk past heel het dorp in het stadion! De club won nooit prijzen. Maar vanwaar dan toch de grote aanhang?

Het antwoord is: de provincie. Heerenveen komt uit de provincie Friesland. En in die province is slechts concurrentie van 1 andere club: Cambuur Leeuwarden. Maar die club speelt al jaren in de kelders van het betaalde voetbal. De Friezen zijn misschien het best te omschrijven als de Nederlandse versie van Catalanen. En de club is van de provincie. Ze hebben hun eigen taaltje, het tenue van de club komt overeen met de vlag van Friesland en vlak voor de aftrap wordt het Friesse volkslied gezongen (alsof het een interland wedstrijd is). Combineer dit met een uitstekend aankoopbeleid van de club (ze hebben een hele goede scouting) en jaarlijks Europees voetbal en het succes is verklaard.

Alleen Ajax en Feyenoord hebben een massale aanhang bij uitwedstrijden. PSV is een grote club, maar ze zijn famous for not travelling. En de andere clubs hebben geen aanhang welke te vergelijken is met de aantallen van Ajax en Feyenoord. Uitwedstrijden worden zeer slecht bezocht. Vanwege de veiligheid is in Nederland bijna elke wedstrijd een combi wedstrijd: ofwel een verplichte busreis. In het stadion zelf zit je achter een wand en vaak ook een net. Bovendien moet je een persoonlijke kaart laten aanmaken speciaal om uitwedstrijden te bezoeken. Een gezellige zondag waar je zelf op je gemak naar een andere stad reist, de stad verkent en aan de kassa een kaartje koopt is al lang niet meer.
vinmat
 
Berichten: 116
Geregistreerd: di 29 apr 2008, 12:22

Re: Algemene Buitenlandse Projecten Topic

Berichtdoor witn » do 29 mei 2008, 11:38

vinmat schreef:Bij FC Twente is de capaciteit per komend seizoen 24.000. Daar zijn de vergunningen voor rond. Dat het op St James Park gaat lijken heeft natuurlijk zijn redenen: FC Twente wilt meer. Maar dat mag pas als de infrastructuur rond het stadion is verbeterd (aanleg nieuwe wegen bijvoorbeeld). Daar wacht Twente op. Als het over een paar jaar echt af is, kunnen er 40.000 naar binnen.

Kijk ook nog even goed naar de eerste foto uit mijn vorige post. Op de eerste ring zie je trappen vanuit de grachten naar de tribune toe. MAAAAR: in de tribune zie je nu ook gaten. En die waren er een paar maanden geleden nog niet! Dat houdt in dat op termijn ook de grachten kunnen worden dichtgebouwd met stoeltjes. :)
Dezelfde lange zijde is ook stoelloos nu. Ook dat heeft een reden. Bij Twente hadden ze vooraf niet gedacht dat het stadion goed gevuld zou worden. En daarom kwamen er zogenaamde smartie-stoelen in het stadion. Ofwel: elke stoeltje een andere kleur zodat het van ver niet op valt dat er weinig mensen in het stadion zitten. Je zag dit principe later ook bij veel EK stadions van Portugal. De fans vonden het niets. Vervolgens zijn ze een keer het stadion ingeslopen om alle rode stoeltjes los te schroeven om vervolgens daarmee de vakken te vullen van de fanatieke aanhang. :D

Twente heeft nu de uitbreiding aangegrepen om alle smartie stoelen te verwijderen en om ze in de clubkleuren (rood/wit) te vervangen. De stoeltjes in de vakken die (door de fans) nu al voorzien waren van rode stoeltjes, blijven natuurlijk staan. En ook dat is duidelijk te zien op de bovenste foto.
Goed nieuws allesins dat de stoeltjes veranderen, er gaten komen in de tribune en dat de uitbreidingswerken goed voorruit gaan. Hoe dat ze eigenlijk eropgekomen zijn om in Twente met zo'n gekleurde stoeltjes te werken,... dat trekt toch op niets. Nu in Portugal blijkt het wel handig te zijn want daar lopen de stadions amper vol.
SC Heerenveen is een geval apart. Heerenveen is een dorp. En eigenlijk past heel het dorp in het stadion! De club won nooit prijzen. Maar vanwaar dan toch de grote aanhang?

Het antwoord is: de provincie. Heerenveen komt uit de provincie Friesland. En in die province is slechts concurrentie van 1 andere club: Cambuur Leeuwarden. Maar die club speelt al jaren in de kelders van het betaalde voetbal. De Friezen zijn misschien het best te omschrijven als de Nederlandse versie van Catalanen. En de club is van de provincie. Ze hebben hun eigen taaltje, het tenue van de club komt overeen met de vlag van Friesland en vlak voor de aftrap wordt het Friesse volkslied gezongen (alsof het een interland wedstrijd is). Combineer dit met een uitstekend aankoopbeleid van de club (ze hebben een hele goede scouting) en jaarlijks Europees voetbal en het succes is verklaard.

Alleen Ajax en Feyenoord hebben een massale aanhang bij uitwedstrijden. PSV is een grote club, maar ze zijn famous for not travelling. En de andere clubs hebben geen aanhang welke te vergelijken is met de aantallen van Ajax en Feyenoord. Uitwedstrijden worden zeer slecht bezocht. Vanwege de veiligheid is in Nederland bijna elke wedstrijd een combi wedstrijd: ofwel een verplichte busreis. In het stadion zelf zit je achter een wand en vaak ook een net. Bovendien moet je een persoonlijke kaart laten aanmaken speciaal om uitwedstrijden te bezoeken. Een gezellige zondag waar je zelf op je gemak naar een andere stad reist, de stad verkent en aan de kassa een kaartje koopt is al lang niet meer.

In België is de situatie dan volledig anders, hier vullen Club Brugge, Anderlecht, Standard, Gent, Genk, KV Mechelen en Antwerp zeker de uitvakken ondanks de vele combi wedstrijden, en de soms dramatische vakken waar de uitfans worden gestoken.
witn
Beheerder
 
Berichten: 942
Geregistreerd: za 16 feb 2008, 11:52

Re: Algemene Buitenlandse Projecten Topic

Berichtdoor vinmat » di 29 jul 2008, 00:54

Even een korte update over de Nederlandse stadions, want er wordt vrolijk verder gebouwd.

FC Groningen, uitbreiding naar het veld.

Afbeelding

FC Zwolle, in feite af.

Afbeelding

Het openingsduel was het afscheid van Jaap Stam. Het onweerde hevig. Op de Henk Timmer tribune (keeper van Feyenoord) lekte het dak waardoor mensen de tribune moesten verlaten. Erg knullig voor een nieuw stadion, kijk maar uit Beveren! Maar wel toepasselijk dat de tribune naar de keeper werd vernoemd, zijn doel is ook zo lek als een mandje.

FC Twente, wordt super mooi. :respect:

Afbeelding

SC Heerenveen,

http://i36.tinypic.com/kdlgs4.jpg (linkje om de forum lay-out intact te houden ;) )


Verder heeft zich opnieuw een club gemeld aan het nieuwe stadion front. Sparta Rotterdam wilt verhuizen naar een nieuw onderkomen van 18.000 tot 20.000 zitjes om 'niet achter te kunnen blijven bij de concurrentie'. Moet er binnen 5 jaar staan.
vinmat
 
Berichten: 116
Geregistreerd: di 29 apr 2008, 12:22

Nederlandse stadions

Berichtdoor witn » vr 01 aug 2008, 07:40

Het stadion van Zwolle zouden ze in feite al direct met de grond mogen gelijkmaken. :vomit:

En Twente, dit wordt een pareltje als het volledig af is. zeker 1 van de mooiste Nederlandse stadions.

Hoor je nog iets van de nieuwe Kuip?
witn
Beheerder
 
Berichten: 942
Geregistreerd: za 16 feb 2008, 11:52

Re: Nederlandse stadions

Berichtdoor Chimaera » vr 01 aug 2008, 08:33

Op SSC lees ik dat de nieuwe Kuip er wel degelijk komt, waarschijnlijk met een initiële capaciteit van 80.000, uitbreidbaar tot 106.000.
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3705
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: Nederlandse stadions

Berichtdoor witn » za 02 aug 2008, 07:33

Chimaera schreef:Op SSC lees ik dat de nieuwe Kuip er wel degelijk komt, waarschijnlijk met een initiële capaciteit van 80.000, uitbreidbaar tot 106.000.

Goed nieuws. Het spreekt alleszins tot de verbeelding, een stadion met 80 000 plaatsen!
Dit toont eigenlijk nog maar eens het verschil tussen België en Nederland. Nederland toont ambitie en lef en hier zijn ze bang om een stadion te bouwen van een 50 000 plaatsen. :(
witn
Beheerder
 
Berichten: 942
Geregistreerd: za 16 feb 2008, 11:52

Re: Nederlandse stadions

Berichtdoor jorgje » vr 08 aug 2008, 14:09

Kleine aanvulling: het stadion van FC Utrecht (de Galgenwaard) wordt waarschijnlijk ook uitgebreid: er zijn onderzoeken aan de gang om te kijken of en hoe de hoeken dichtgemaakt kunnen worden. Ben er zelf voor: zal een boel wind schelen ;).

Logisch vind ik het niet: het stadion is nog nooit uitverkocht geweest, ondanks dat FC Utrecht dat wel wil doen geloven. Zelfs bij de wedstrijden tegen Ajax en Feyenoord zijn er nog meer dan genoeg plekken. Voor de oplettende toeschouwer: het vak naast het uitvak aan de korte zijde (Cityside) mag gewoon verkocht worden, maar ze wachten ermee tot het laatste moment.
jorgje
 
Berichten: 17
Geregistreerd: ma 21 jul 2008, 13:40

Re: Nederlandse stadions

Berichtdoor witn » zo 10 aug 2008, 08:17

jorgje schreef:Kleine aanvulling: het stadion van FC Utrecht (de Galgenwaard) wordt waarschijnlijk ook uitgebreid: er zijn onderzoeken aan de gang om te kijken of en hoe de hoeken dichtgemaakt kunnen worden. Ben er zelf voor: zal een boel wind schelen ;).

Logisch vind ik het niet: het stadion is nog nooit uitverkocht geweest, ondanks dat FC Utrecht dat wel wil doen geloven. Zelfs bij de wedstrijden tegen Ajax en Feyenoord zijn er nog meer dan genoeg plekken. Voor de oplettende toeschouwer: het vak naast het uitvak aan de korte zijde (Cityside) mag gewoon verkocht worden, maar ze wachten ermee tot het laatste moment.

Als het nog nooit is uitverkocht dan is het wel raar dat ze zotte kosten willen doen. Zit Utrecht niet met een rijke voorzitter?

Ik heb even opgezocht hoeveel de capaciteit is: 24.500. Ikzelf had het stadion kleiner geschat. Het zal alleszins veel mooier eruitzien als de hoeken worden dichtgemaakt. Momenteel ben ik niet zo gevonden voor de Galgenwaard, mooie tribunes maar (zoals je zelf aangeeft) veel te grote gaten tussen de tribunes.
witn
Beheerder
 
Berichten: 942
Geregistreerd: za 16 feb 2008, 11:52

Re: Nederlandse stadions

Berichtdoor jorgje » di 19 aug 2008, 09:31

Ja, Utrecht heeft een rijke voorzitter. Maar desondanks gaat'ie niet onzinnig geld uitgeven, lijkt me :). Geen idee wat de plannen nu zijn, maar zodra er nieuws is, zal ik het hier melden.
jorgje
 
Berichten: 17
Geregistreerd: ma 21 jul 2008, 13:40

Re: Nederlandse stadions

Berichtdoor witn » za 23 aug 2008, 19:16

Wat een pareltje:
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
witn
Beheerder
 
Berichten: 942
Geregistreerd: za 16 feb 2008, 11:52

Re: Nederlandse stadions

Berichtdoor vinmat » zo 24 aug 2008, 12:34

Nog niet zo heel lang geleden hadden ze bij Utrecht (of volgens mij meer de hoofdsponsor) zelfs plannen voor een nieuw stadion van 40.000. Maar dat is inmiddels wel definitief afgeschoten volgens mij.

Dat de club meld dat een wedstrijd is uitverkocht ondanks dat er nog lege plekken zijn in het stadion, zou natuurlijk best kunnen kloppen. Als een paar honderd seizoenkaarthouders niet komen opdagen, zorgen zij voor lege plekken. Maar hun stoelen zijn wel verkocht.

Betreffende de Galgenwaard; dat de hoeken worden dichtgemaakt hoeft nog geen uitbreiding te betekenen. Ze kunnen net zo goed wanden plaatsen tegen de wind.

Update:

SC Telstar (Jupiler League)

In oktober gaat de oude hoofdtribune tegen de vlakte om plaats te maken voor een nieuwe tribune, welke voor het seizoen 2009/2010 moet worden opgeleverd. Volgens mij moet de capaciteit 2.000 zitplaatsen gaan bedragen.

Afbeelding

FC Groningen

Vrijwel klaar. De onderste 4 rijen zijn dus nieuw, waardoor supporters nog dichter op het veld zitten. Geen grachten en geen muren. Capaciteit is nu 22.329 zitplaatsen.

Afbeelding

SC Heerenveen

Opvullen laatste hoek.

Afbeelding

Club maakte bekend dat het technisch mogelijk is om het stadion uit te breiden naar 44.000.

PSV Eindhoven

Club onderzoekt mogelijkheden voor uitbreiding en voor nieuwbouw op een andere locatie. De capaciteit moet naar 45.000.

Ajax

Plannen blijven vaag. Volgens de presentatiegids van Voetbal International zijn er plannen gemaakt het stadion uit te breiden naar minimaal(!) 80.000 plaatsen binnen 'afzienbare tijd'. Lijkt op afwachten en reageren op de ontwikkelingen van de aartsrivaal in Rotterdam en een zekere strijd voor het binnenhalen van de WK finale.
vinmat
 
Berichten: 116
Geregistreerd: di 29 apr 2008, 12:22

Re: Nederlandse stadions

Berichtdoor jorgje » zo 24 aug 2008, 12:43

vinmat schreef:Nog niet zo heel lang geleden hadden ze bij Utrecht (of volgens mij meer de hoofdsponsor) zelfs plannen voor een nieuw stadion van 40.000. Maar dat is inmiddels wel definitief afgeschoten volgens mij.

Klopt helemaal, godzijdank. De constructie zou toen als volgt geweest zijn: Phanos (de sponsor) bouwt langs de A2 (snelweg Amsterdam-Utrecht) een stadion t.w.v. 50 miljoen. De grond daarvoor, met de omliggende gebieden moeten dan geschonken worden door de stad Utrecht. Verder breken ze de Galgenwaard af en bouwen dat gebied ook vol.

Tot zover klinkt het nog wel aardig, tot je de rekensom erachter bekijkt: Phanos investeert 50 miljoen in een nieuw stadion, terwijl de nieuwbouw 250 miljoen oplevert. Ja, op die manier wil ik ook wel investeren ;)

vinmat schreef:Dat de club meld dat een wedstrijd is uitverkocht ondanks dat er nog lege plekken zijn in het stadion, zou natuurlijk best kunnen kloppen. Als een paar honderd seizoenkaarthouders niet komen opdagen, zorgen zij voor lege plekken. Maar hun stoelen zijn wel verkocht.

Klopt helemaal. Maar het vak naast het uitvak (volgens mij heet dat vak X) heeft geen seizoenskaarthouders. Dus lege stoel is ook zeker niet verkocht.

vinmat schreef:Betreffende de Galgenwaard; dat de hoeken worden dichtgemaakt hoeft nog geen uitbreiding te betekenen. Ze kunnen net zo goed wanden plaatsen tegen de wind.

Goed punt!
jorgje
 
Berichten: 17
Geregistreerd: ma 21 jul 2008, 13:40

Re: Nederlandse stadions

Berichtdoor Greenboy » ma 25 aug 2008, 16:07

De Nederlandse club FC Groningen denkt na over uitbreiding van haar stadion Euroborg. Het bouwen van een compleet nieuw stadion is ook een optie. Hoewel het huidige stadion er nog maar tweeënhalf jaar staat, is die laatste optie een serieuze gedachte. Dat zei algemeen directeur Hans Nijland vandaag tijdens de jaarlijkse persdag van de club. Groningen maakte verder bekend de begroting te hebben opgeschroefd van 13,8 naar 16,3 miljoen euro.

Groningen onderzoekt de komende maanden de financiële consequenties van uitbreiding van het huidige stadion. "Mocht blijken dat de uitbreiding financieel oninteressant is, dan denken wij serieus na om verdere plannen uit te werken ten aanzien van het realiseren van een nieuw stadion", legt Nijland uit op de website van de Groningers.

Eerste optie blijft uitbreiding van de Euroborg naar een capaciteit van 35.000 zitplaatsen. Het onderzoek daarnaar is afgerond, alleen het financiële plaatje is nog niet duidelijk. Technisch gezien is uitbreiding in ieder geval mogelijk, zo is inmiddels gerapporteerd aan Nijland.
Bron: HLN
Greenboy
 
Berichten: 645
Geregistreerd: zo 18 mei 2008, 09:22

Re: Nederlandse stadions

Berichtdoor witn » zo 07 sep 2008, 16:46

Feyenoord krijgt nieuw stadion

Feyenoord verhuist binnen enkele jaren naar een hypermodern stadion. De nieuwe Kuip zal deel uitmaken van een stadionpark in Rotterdam-Zuid. Het park moet tevens het Nederlandse kandidatuur voor het WK voetbal van 2018 en de Olympische Spelen van 2028 kracht bijzetten.

De gemeente Rotterdam wil de zone Rotterdam-Zuid nieuw leven inblazen. Het stadionpark zal daarbij een grote rol spelen. Naast een voetbalstadion moeten er onder meer tienduizend parkeerplaatsen, sportvelden voor amateurs en een overdekte schaatsbaan komen.

Er zijn drie modellen (bekijk hier) voorgesteld. In december valt de beslissing. Van de drie ontwerpen is degene waarbij het nieuwe Feyenoord-stadion deels in het water komt te liggen het meest opvallend.

De nieuwe Kuip zal een capaciteit hebben van 80.000 plaatsen. Het bouwproject zal enkele miljarden euro's kosten. De gemeente, deelgemeenten en woningcorporaties van Rotterdam werken de komende maanden aan een begroting.
http://www.ad.nl/multimedia/archive/001 ... 72155a.jpg
http://www.ad.nl/multimedia/archive/001 ... 72158a.jpg
http://www.ad.nl/multimedia/archive/001 ... 72159a.jpg

Vooral die 2de en 3de zijn volgens mij de moeite. Maar wat mij eigenlijk het meeste opvalt is dat de kuip zo klein oogt.
witn
Beheerder
 
Berichten: 942
Geregistreerd: za 16 feb 2008, 11:52

Re: Nederlandse stadions

Berichtdoor vinmat » do 11 sep 2008, 19:34

Mja, het zijn nog maar simpele schetsen. Zou mij niks verbazen wanneer de werkelijke verhoudingen een stuk kleiner zijn als de serieuze artist impressions naar buiten komen.

Oh ja, mochten jullie benieuwd zijn naar het eindresultaat van de stadions van Twente en Groningen. Het komend weekeinde spelen zij thuis en de samenvattingen zijn weer terug op de publieke omroep, dus ook voor jullie Belgen weer te zien. ;)
vinmat
 
Berichten: 116
Geregistreerd: di 29 apr 2008, 12:22

Re: Nederlandse stadions

Berichtdoor vinmat » vr 12 sep 2008, 17:26

vinmat
 
Berichten: 116
Geregistreerd: di 29 apr 2008, 12:22

Re: Nederlandse stadions

Berichtdoor witn » ma 15 sep 2008, 11:05

thx voor het filmpje. Blijkbaar moest alles nog op het laatst worden aangepast.

Inhuldiging door de supporters:
Afbeelding
witn
Beheerder
 
Berichten: 942
Geregistreerd: za 16 feb 2008, 11:52

Re: Nederlandse stadions

Berichtdoor vinmat » do 25 sep 2008, 13:58

Tja, als die club die supporters niet had die vrijwillig tot laat in de avond voor de wedstrijd stoeltjes vast kwamen draaien, hadden ze daar een groot probleem gehad.

Slechte planning van de club. Maar wat een mooi stadion is het geworden. Stoeltjes in clubkleuren, logo in tribune verwerkt, clubheld in tribune verwerkt. Dat is nog een club die naar supporters luistert, ik ben stik jaloers op dat stadion.

Afbeelding
vinmat
 
Berichten: 116
Geregistreerd: di 29 apr 2008, 12:22

Volgende

Keer terug naar Buitenlandse Stadions & Arena's

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron