2018/2022: Jeugd Olympische Spelen in Antwerpen?

Discussies over stadions die nergens anders thuishoren kunnen hier gevoerd worden.

2018/2022: Jeugd Olympische Spelen in Antwerpen?

Berichtdoor Chimaera » di 12 apr 2011, 11:45

Mag antwerpen eeuw na OS 1920 opnieuw olympiërs verwelkomen?

Sportraad wil Spelen voor jeugd naar 't stad halen

Maandag 11 april 2011, 05u00 - Marcel Coppens

Afbeelding
De openingsceremonie van de Olympische Spelen van 1920 vond plaats in het stadion van Beerschot. Wie weet maken we binnen enkele jaren weer zulke taferelen mee.

ANTWERPEN - Als het van de Antwerpse sportraad en in het bijzonder van voorzitter Pierre Van Thillo afhangt, dan komen in 2018 of 2022 de Jeugd Olympische Spelen naar Antwerpen. In 2010 werden die voor het eerst gehouden in Singapore. In 2014 vinden ze plaats in China.

'De toekenning voor 2018 en 2022 gebeurt in het voorjaar van 2012. Daar moeten we voor durven gaan, want tot hiertoe kwamen daar nog geen kandidaturen voor binnen', weet Pierre Van Thillo.

Hij heeft daarvoor een aantal argumenten uit diverse hoeken. 'In de eerste plaats krijgen wij in 2013 Antwerpen als Europese sporthoofdstad, maar nadien mag de sport in onze stad niet stilvallen. Met die Olympische Spelen voor de jeugd zouden we bijgevolg iets nieuws hebben om naar uit te kijken. Vergeet ook niet dat Antwerpen nog altijd de enige olympische stad in België is. In 1920, bijna exact een eeuw geleden, kregen wij immers de organisatie toegewezen.' Het feit dat onze landgenoot Jacques Rogge als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ook een vinger in de pap heeft, ziet Van Thillo zeker als een bijkomend voordeel. Net als het feit dat de eerste twee edities aan Azië werden toegewezen, waardoor de kans groter is dat een volgende organisatie naar Europa komt.

Maar er zijn nog argumenten. 'Wat zijn de Olympische Spelen voor de jeugd anders dan een kennismaking met de wereldsterren van morgen? In Singapore stonden 28sporten op het programma. Dat betekende de aanwezigheid van ongeveer vijfduizend sporters en hun begeleiders. De aanwezigheid van deze topsporters zou ook de inwoners van de stad kunnen aanzetten om zelf, op hun niveau, meer aan sport te doen.'

Enkele vragen

Natuurlijk rijzen bij zulk project nog een aantal vragen op. Waar kunnen we bijvoorbeeld een olympisch dorp oprichten voor de 5.000 atleten? Daarvoor heeft Van Thillo al een mogelijke oplossing: 'Ik hoorde uitgerekend vorige week dat Universiteit Antwerpen denkt aan een internaat met 5.000 tot 6.000 bedden ter hoogte van de Groenenborgerlaan. Dat zou een ideale locatie zijn.'

Beschikt Antwerpen bovendien wel over voldoende accommodaties om al deze verschillende sporten onderdak te bieden? Ook hier maakt Van Thillo zich sterk: 'Ik denk het wel. Mogelijk is dan het nieuwe stadion af en kan de openingsceremonie daar plaatsvinden, naast een aantal andere disciplines. Ik denk dat we voor het overige nu al over voldoende zalen en terreinen beschikken (zie kader voor een overzicht, red.). Het enige probleem is het zwemmen, waar we twee olympische zwembaden naast elkaar moeten voorzien. Misschien moeten we zo'n bad nog bouwen tegen dan. Het positieve is dat in Antwerpen de accommodatie na de Spelen een herbestemming zal krijgen.'

Rest nog het financiële aspect. De Olympische Spelen van 1920 eindigden met een faillissement. 'Maar dat zie ik nu niet gebeuren. In Singapore verwezenlijkten de organisatoren zo goed als een 'break-even'. Coca-Cola was er één van de hoofdsponsors. En ik denk dat we bij ons ook op de steun van andere privé-sponsors, de stad, de provincie, het Vlaams gewest, België en het BOIC mogen rekenen.'

De Antwerpse sportraad en Pierre Van Thillo zijn er dan ook van overtuigd dat Antwerpen haar kandidatuur moet stellen. Daarom zullen zij vandaag het project aanbevelen bij burgemeester en schepenen. 'De uitstraling van Antwerpen als sportstad kan er alleen maar groter door worden', besluit Pierre Van Thillo.
Bron: Het Nieuwsblad

'Jeugd Olympische Spelen niet onmogelijk'

Dinsdag 12 april 2011, 05u00 - (vvb)

ANTWERPEN - Zoals u maandag in uw krant kon lezen, wil de Antwerpse sportraad graag de Jeugd Olympische Spelen naar Antwerpen halen. Gisteren had het daarover een onderhoud met schepen voor Sport Ludo Van Campenhout (onafhankelijk).

'Willen we dit wel?'

'We hebben tot het einde van het jaar om een dossier in te dienen', luidt het. 'We zullen moeten bekijken of zo'n project haalbaar is voor de stad. Zo zal het niet simpel zijn om een geschikte locatie te vinden voor een olympisch dorp voor 5.000 mensen. We moeten ook in twee olympische zwembaden vlakbij elkaar voorzien. De vraag is of we dat wel willen. Er zijn dus nog een altijd knelpunten, maar het is niet onmogelijk.' In 2013 wordt Antwerpen al Europese sporthoofdstad.
Bron: Het Nieuwsblad
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3721
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Keer terug naar Algemene Stadiondiscussies

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast