Naam: Koning Boudewijnstadion (Stade Roi Baudeoin)
Adres: Marathonlaan 135, 1020 Brussel
Totale Capaciteit: 50 122
Bouwjaar: 1930
Laatste Renovatie: 1998
Ingebruikname: 23 augustus 1930/28 augustus 1998
Eigenaar: Stad Brussel
Clubs: Nationale Ploeg
Lichtcapaciteit: 1500 lux
Terreinafmetingen: 105x66m
Piste: Atletiekpiste met 9 banen

2. Verhaal van het stadion
Het Jubelstadion (1930)
Op 23 augustus 1930 wordt het Jubelstadion plechtig geopend in aanwezigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Leopold.De bouw van het stadion past in het kader van de verfraaiingswerken op de Heizelvlakte voor de wereldtentoonstelling in 1935. De plechtige opening vindt plaats ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de onafhankelijkheid van België. Op de tribunes van deze gigantische kuip is er plaats voor maar liefst 70.000 mensen. In die periode wordt in het stadion een houten piste aangelegd voor pistewielerwedstrijden diezelfde periode, waarin de Tweede Wereldoorlog wordt aangekondigd, vinden er in het stadion talrijke sportieve en artistieke evenementen plaats.Zo wordt in 1937 in het stadion het startschot gegeven voor de prestigieuze Gordon Benett Cup voor luchtballonnen.

Het Heizelstadion (1946)
Na de Tweede Wereldoorlog wordt het stadion geleidelijk aan omgedoopt tot ‘Heizelstadion’. Tijdens de bezetting kreeg de houten piste een nieuwe bestemming: het hout werd waarschijnlijk gebruikt om te stoken. Het stadion bekleedt opnieuw zijn oorspronkelijke functie en biedt tal van populaire evenementen aan die steeds meer volk naar de Heizelvlakte weten te lokken. Bovendien wordt er in 1971 een tartanpiste aangelegd, wordt het in 1974 voorzien van een revolutionair verlichtingssysteem, dat een van de meest performante van Europa is, en komt er eindelijk een nieuwe overdekte tribune waar alleen maar zitplaatsen zijn en die zich tegenover de eretribune bevindt.Op 29 mei 1985 vindt er in het stadion een tragedie plaats: het Heizeldrama: de hele voetbalwereld is in rouw, de sporen die het op ons stadion heeft achtergelaten zijn onuitwisbaar!Die dag wordt een pagina definitief omgeslagen.

Het Koning Boudewijnstadion (1995)
De jaren '90 staan in het teken van Euro 2000. Om de opdracht in de wacht te slepen moet het stadion een gedaanteverwisseling ondergaan. Dat betekent renovatiewerken en een nieuwe naam: het Koning Boudewijnstadion. De renovatie van het Heizelstadion is het resultaat van een samenwerking tussen de verschillende bevoegdheidsniveaus van het federale België. Op 25 oktober 1993 wordt een protocolakkoord ondertekend tussen: de federale overheid (vanwege de internationale rol van het stadion), de Stad Brussel (eigenaar van de infrastructuur), het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de vzw Tentoonstellingspark Brussel, de Koninklijke Belgische Voetbalbond. Ze komen overeen om gezamenlijk de renovatie van het Heizelstadion tot een goed einde te brengen. De verbouwing heeft zo'n 37 miljoen euro (1,5 miljard BEF) gekost.Na een eerste fase, die begon in september 1994, wordt het stadion op 23 augustus 1995 (België-Duitsland 1-2) plechtig geopend in aanwezigheid van de Koninklijke Familie en van al wie ook maar iemand van betekenis is in de Belgische sportwereld. Het stadion gaat voortaan door het leven als ‘Koning Boudewijnstadion'. Tijdens de renovatiewerken worden de tribunes vernieuwd.

Wanneer België en Nederland de opdracht in de wacht slepen om samen Euro 2000 te organiseren, het Europees Landenkampioenschap Voetbal, moet het stadion verder gerenoveerd worden: er moet een etage tribunes bijkomen en tribune II wordt gebouwd. De tweede fase van de renovatiewerkzaamheden begint op 27 januari 1997. Het stadion zoals we het nu kennen wordt plechtig geopend op 28 augustus 1998, ter gelegenheid van de Memorial Van Damme.Vandaag zijn er in het stadion 50.122 overdekte zitplaatsen, er zijn drie metrostations en op het gebied van de veiligheid is het stadion één van de beste van België, dat volledig voldoet aan de eisen van de UEFA.
Bron: http://www.footbel.com
3. Hoogtepunten
Europese finales:
Europees Kampioenschap 1972
Beker der Landskampioenen: 1957-1958, 1965-1966, 1973-1974, 1984-1985
Beker der Bekerwinnaars: 1963-1964, 1975-1976, 1979-1980, 1995-1996
Euro 2000
Openingsceremonie
3 groepswedstrijden: 1 kwartfinale, 1 halve finale
>>11 juni 2000: België-Zweden 2-1
>>14 juni 2000: Italië-België 2-0
>>19 juni 2000: Turkije-België 2-0
Kwartfinale:
>>24 juni 2000: Italië-Roemenië 2-0
Halve Finale:
>> 28 juni 2000 Portugal-Frankrijk 1-2
4. Multimedia









6. Wegbeschrijving
Neem afrit 8 Wemmel van de Brusselse Ring (R0)
Rij richting Brussel, u bent nu op de Houba de Strooperlaan.
Aan het 2de verkeerslichten sla je links af (richting hoofdingang Koning Boudewijnstadion)
Oorspronkelijke post:
Brusselse regering investeert 2,5 miljoen euro voor vernieuwing van Koning Boudewijnstadion
(05/10/2008) Op voorstel van de ministers Charles Picqué en Guy Vanhengel heeft de Brusselse regering haar akkoord gegeven om een bedrag van 2,5 miljoen euro uit het Belirisfonds aan te wenden voor de vernieuwing van de atletiekpiste en de grasmat van het Koning Boudewijnstadion. De investering is nodig om de matchen van de Rode Duivels en om de Memorial Van Damme in 2009 in degelijke omstandigheden te laten plaatsvinden.
Sinds een drietal jaar is er een versnelde verloedering van de Mondo-atletiekpiste van het
Koning Boudewijnstadion en in het bijzonder van de fundering ervan. Vooral langs tribune drie is het probleem ernstig. Het stadion heeft ook te kampen met de slechte kwaliteit van de
grasmat. Door een totaal gebrek aan drainage en waterafvoering na hevige regen beantwoordt ze niet meer aan de criteria om het kruim van onze voetbalspelers en internationale ploegen uit andere sportdisciplines te laten spelen.
De renovatie van het Koning Boudewijnstadion is dringend. De sportbeoefenaars die deze sportinfrastructuren gebruiken klagen steen en been over de gebrekkige staat van deze infrastructuren tijdens de grote sportevenementen zoals de internationale voetbal- en rugbymatchen, de finales van de Golden League Atletiek en uiteraard de Memorial Van Damme.
«Het klinkt allicht vreemd dat de Brusselse regering in volle discussie over de bouw van een nieuw multifunctioneel stadion nog investeert in het oude stadion» legt Guy Vanhengel uit, «maar de komst van een nieuw stadion is niet voor morgen. Dus moeten we het bestaande stadion in ere houden. De levensduur van een atletiekpiste bedraagt 10 jaar. De piste in het Koning Boudewijnstadion is al 12 jaar oud. »
Picqué en Vanhengel springen eigenlijk in de bres voor de Stad Brussel. « De stad Brussel is eigenaar en bouwheer van het Koning Boudewijnstadion, maar heeft de middelen niet om de vernieuwing te bekostigen », weet Vanhengel. « Vandaar dat we een oplossing gezocht hebben via het Belirisfonds, dat heeft middelen voorzien zowel voor het oude, als voor het nieuwe stadion ».
De werken zouden klaar moeten zijn halverwege 2009, voor de Memorial Van Damme.
Ze bevatten 3 grote delen :
• De grasmat van het voetbalveld : hier moet een kwalitatieve drainage geplaatst worden en de grasmat moet grondig heraangelegd worden;
• De atletiekpiste en bijhorende zones. Men dient enkel en alleen de indeling van de bijhorende zones te verbeteren, de funderingen te vernieuwen, een nieuw tapijt te
plaatsen en kwalitatief, wereldwijd goed aangeschreven sportmateriaal te voorzien.
• De vervanging van de watertoevoerleidingen voor brandweer en automatische besproeiing, de electrische distributiestations voor de scoreborden van de atletiekproeven.
Nadya De Beule
Woordvoerster minister Guy Vanhengel
Bron: http://www.politics.be