VUB-studie: Druk handelscomplexen in Brugge 1,75 keer boven gemiddelde
BRUGGE, 30/4/2008 - Een delegatie van de UNIZO-regio Noord-West-Vlaanderen en vertegenwoordigers van de handelaarsverenigingen hadden vanmorgen een onderhoud met Vlaams-minister president Kris Peeters over de plannen van Club Brugge om haar nieuwe stadion te financieren met een grote shopping mall. Volgens UNIZO bestaat daarvoor "een gering maatschappelijk draagvlak" en een winkelcentrum van 41.000m² met 9.000 parkeerplaatsen in de groene omgeving van Brugge is volgens de ondernemers funest voor de rest van de handel.
UNIZO dringt bij de minister-president aan op een globale visie op ruimtelijke ordening en groothandelsvestigingen. Frederik Serruys: "Daarbij moet vastgelegd worden waar grootschalige detailhandel nog toegelaten wordt. Met de nakende regionalisering van de IKEA-wet heeft de Vlaamse regering daartoe de middelen voorhanden." Daarnaast dringt UNIZO ook aan op een ‘masterplan sportstadia’, waarbij locaties en financieringsmogelijkheden vastgelegd worden in een publiekprivate samenwerking tussen overheid en privé.
Stadion kan, shopping niet
"UNIZO kant zich geenszins tegen de stadionplannen van Club maar de bestaande handelskernen in en rond Brugge mogen niet de prijs betalen voor de groeiplannen van een voetbalclub," aldus regiodirecteur Frederik Serruys. "Een nieuw winkelcomplex rond Brugge blijft in elk geval onaanvaardbaar."
Studie
Uit de VUB-studie over de handel in de grote steden bleek ook al dat de druk van de handelscomplexen in Brugge nu al erg groot is: de uitrustingsgraad t.o.v. de bevolking is 1,75 keer hoger dan gemiddeld. De ondernemersorganisatie verwijst daarnaast naar een recente studie van het marktonderzoeksbureau ABM naar de impact van het Waasland Shoppingcentrum (45.000m² winkeloppervlakte) op de handel in Sint-Niklaas en 13 omliggende gemeenten. Daaruit bleek dat niet alleen het handelsapparaat van Sint-Niklaas, maar ook dat van de omliggende kernen, zware klappen kreeg van het shoppingcentrum. Het geplande shoppingcentrum van Club Brugge is gezien de context en de locatie quasi een kopie van het Waasland Shoppingcenter.
UNIZO pleit voor nieuwe en andere combinaties met een gepland nieuw voetbalstadion, die meer beantwoorden aan reële behoeften in de regio.
(FN-Meegedeeld-UNIZO)
vinmat schreef:Zou een goed voorteken kunnen zijn. Een lightrail is met mega winkelcentrum een stuk rendabeler.
Wordt het nieuwe Club stadion multifunctioneel of is het enkel voor de wedstrijden van Club?
Persbericht Open Vld Zedelgem
Open Vld Zedelgem is verheugd over plannen lighttrain van Brempt en Van Volcem.
Het zal er al een tijdje aan te komen, maar nu worden de plannen eindelijk concreet. het dossier lighttrain trad reeds verschillende keren op de voorgrond bij de debatten over de mogelijke komst van Club Brugge naar Loppem. Sceptici klaagden over onvoldoende mogelijkheden om de nieuwe site via het openbaar vervoer te bereiken. Deze stelling zal nu moeten bijgeschaafd worden. Temeer omdat ook de Club Supporters die ten noorden van Brugge langs de lighttrain wonen hun wagen zullen kunnen aan de kant laten staan en gebruik maken van het openbaar vervoer. Het zou dan ook interessant zijn mocht Club aan de verkoop van haar wedstrijdtickets een biljet voor het openbaar vervoer kunnen koppelen.
Het dossier nieuw stadion Club Brugge komt binnenkort op de agenda van de Vlaamse regering, ik hoop dan ook dat dit nieuwe element de betrokkenen nog meer zal overtuigen om voor de piste Loppem te opteren, aldus Open Vld fractieleider Tom Maes.
De trein der traagheid
Met de trein der traagheid heeft ook Club Brugge te maken, dat geen schot krijgt in zijn plannen voor een nieuw stadion. De Vlaamse regering nam daarover nog steeds geen standpunt in. Eerst moest dit in maart gebeuren, nu is dat uitgesteld naar juni. In Brugge worden ze met de dag zenuwachtiger.
De discussies zijn intussen zo geladen dat de werkelijkheid dreigt vertekend te worden: veel meer dan om de bouw van een nieuw stadion gaat het hier bij de zogenaamde tegenstanders om de realisatie van een nieuw winkelcomplex. Ook de Brugse burgemeester Patrick Moenaert, die een rabiate opposant van het project heet te zijn, is vóór een nieuwe voetbalarena maar tégen het winkelcomplex. Een belangrijke nuance. Alleen dit shoppingcenter, kennelijk noodzakelijk voor de financiering, maakt dit project nog steeds zo complex. Een serene discussie valt daarover nauwelijks nog te voeren. De emoties zijn te hoog opgelaaid.
Als Club Brugge weer een plaats wil krijgen op de Europese kaart, heeft het uiteraard behoefte aan een nieuw stadion. Net zoals het hele Belgische voetbal qua infrastructuur achterop blijft hinken en inkomsten misloopt. Alle pogingen om met die inhaalbeweging te beginnen verzanden steeds weer in politieke mallemolens en administratieve logheid. In Gent - het eerste stadion dat wel groen licht kreeg - moet de eerste steen nog gelegd worden, al zou dat eind augustus gebeuren.
Ondanks een soms schrijnend gebrek aan comfort zit ons voetbal qua belangstelling in de lift. Elf van de achttien eersteklassers zagen dit seizoen meer toeschouwers de loketten passeren dan het jaar daarvoor. Dat moet een springplank zijn voor de toekomst. Dat meer comfort effect heeft, bewijst de situatie in een min of meer vergelijkbaar land als Nederland.
Maar België blijft op dat vlak een ontwikkelingsland. Tijdens het komende EK zullen Oostenrijk en Zwitserland fraaie arena's presenteren en straks dreigen we zelfs voorbijgesneld te worden door de armere Oost-Europese landen. Intussen linkt Alain Courtois zijn WK 2018-project aan liefst zes nieuwe stadions waarvan de ligging eind dit jaar bekend moet zijn. Hoe politieke traagheid dat bemoeilijkt, blijkt juist in Brugge: zestien maanden is het geleden dat Club zijn stadionplannen ontvouwde. Nog geen stap is het intussen verder geraakt.
door Jacques Sys
Bron: Sport Voetbalmagazine - 28/05/08
Keer terug naar Nieuwe Stadions
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast