Nationaal Hockeystadion (8.000-9.000)

Alle nieuwtjes over projecten voor nieuwe stadions in België horen hier thuis.

Nationaal Hockeystadion (8.000-9.000)

Berichtdoor Chimaera » wo 03 jan 2018, 15:41

De wielerbond verhuist naar Tubeke en mogelijk volgt ook de hockeybond. In volgend artikel op Sporza wordt gesproken over een stadion met 8000 tot 9000 plaatsen. Er zijn wel meer teamsporten in Belgie (baseball, rugby, American Football...) die nog geen volwaardig stadion tot hun beschikking hebben maar in de meeste gevallen is dat ook niet echt nodig vanwege de opkomst. Rugby bijvoorbeeld kan indien gewenst in een voetbalstadion worden gespeeld. Hockey heeft wel ongeveer dezelfde afmetingen als een voetbalveld maar de combinatie van beide sporten op hetzelfde terrein is niet realistisch.

De plannen zijn nog vaag en ook de locatie staat nog niet vast maar er is duidelijk de intentie om nu voor hockey een nationaal stadion te bouwen. Wordt vervolgd.

http://sporza.be/cm/sporza/wielrennen/1.3122645

Ter vergelijking, Nederland heeft twee echte hockeystadions:

Wagener Stadion (Amstelveen). Hier werden afgelopen zomer de EK's georganiseerd (met beide Belgische nationale ploegen) en het werd hiervoor verbouwd. Maximumcapaciteit van 15.000
Afbeelding
Sportpark Hazelaarweg (Rotterdam). Vaste capaciteit 3.500, tijdelijk uitbreidbaar tot 10.000
Afbeelding

In België vonden de afgelopen jaren wel al tornooien plaats zoals het EK in Boom in 2013 (HC Braxgata, naast de Schorre (Tomorrowland), één van de weinige clubs met een kleine permanente tribune, net als Herakles uit Lier), de FIH Hockey World League Semi Finals 2015 in Brasschaat en 2017 in Sint-Lambrechts-Woluwe (HC La Rasante naast het Fallonstadion, Brussel) voor vrouwen. In 2019 organiseert België het EK in een nog te bouwen stadion, dat nadien door een club zou worden gebruikt. Vier tornooien op 6 jaar tijd, dan mag inderdaad al eens gedacht worden aan een permanente locatie voor een sport waarin België intussen toch al een aantal jaar aan de wereldtop staat...
http://www.gva.be/cnt/dmf20160615_02340 ... ey-in-2019

Beelden van hockeytornooien met tijdelijke tribunes in België:
La Rasante (2017), 3.000 plaatsen:
Afbeelding
Afbeelding
Brasschaat (2015), 5.500 plaatsen:
Afbeelding
EK Boom 2013 (8.000):
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3723
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: Nationaal Hockeystadion (8.000-9.000)

Berichtdoor Egmont » di 30 jan 2018, 22:35

Er bestaat ook een project in Sint-Pieters-Woluwe bij de hockeyclub Orée. Wordt onderzocht nu. Het hockeyterrein links zou dan op termijn een stadion van ongeveer 8-10.000 plaatsen kunnen herbergen

https://wetransfer.com/downloads/46c0af ... 350/417040
Egmont
 
Berichten: 45
Geregistreerd: di 16 sep 2014, 16:42

Re: Nationaal Hockeystadion (8.000-9.000)

Berichtdoor Chimaera » wo 19 dec 2018, 07:38

Door het succes van de Red Lions komt het plan voor een nationaal stadion weer op de voorgrond: https://sporza.be/nl/2018/12/18/marc-co ... eystadion/
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3723
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: Nationaal Hockeystadion (8.000-9.000)

Berichtdoor YellowRedFan » do 20 dec 2018, 17:04

Persoonlijk vind ik wel dat ze niet echt hoog genoeg mikken kwa capaciteit.
Maak er toch gewoon ineens 10.000-15.000 van!?

Het is tenslotte een Nationaal stadion he, mensen vanuit heel België gaan er naartoe komen, en als het Hockey zo blijft groeien gaan we die hogere capaciteit kunnen gebruiken!
YellowRedFan
 
Berichten: 734
Geregistreerd: ma 15 jun 2015, 17:38

Re: Nationaal Hockeystadion (8.000-9.000)

Berichtdoor Zelanje » ma 09 aug 2021, 10:20

Opnieuw leiden sportieve succes weer tot wat animo in dit dossier:

14 miljoen ligt klaar voor nationaal hockeystadion in Ukkel

De kersverse Olympische hockeykampioen heeft nog altijd geen stadion. Het Brussels Gewest en Beliris hebben 14 miljoen euro klaarliggen voor een nieuw stadion aan de Zwartebeekstraat in Ukkel, maar er is nog wat studiewerk.

De gouden Olympische medaille benadrukt eens temeer dat België een tophockeyland is. Op dit moment zijn de Red Lions de beste ploeg van de wereld. Het is het resultaat van een gouden generatie, een jarenlange voorbereiding en vooral een enorme professionaliseringsslag binnen de hockeybond.

Om het topsportklimaat ook voor de lange termijn te waarborgen, werd twee maanden geleden nog het nagelnieuwe trainingscentrum in Antwerpen geopend. Zo moeten ook toekomstige generaties Red Lions tot de wereldtop blijven behoren. Wat nog ontbreekt in de nationale hockeyinfrastructuur, is een nationaal stadion met plaats voor ten minste 5.000 toeschouwers. En daarvoor wordt al een tijdje naar Ukkel gekeken.

Er wordt al een aantal jaar gesproken over een nationaal hockeystadion in Ukkel. Ook tijdens het EK hockey dat in een stadion met tijdelijke tribunes in Boom georganiseerd werd.

Zwartebeekstraat
De Brusselse gemeente is niet alleen de thuisbasis van Red Lions Tom Boon en Gauthier Boccard, maar ook van eersteklasseclubs Leopold en Racing. “Als België iets wint met hockey, is Ukkel altijd present”, benadrukt Ukkelse burgemeester Boris Dilliès (MR) het belang van de sport voor zijn gemeente. “Een Olympische titel bevestigt opnieuw waarom een nationaal stadion in Brussel zou moeten verrijzen en meer specifiek in Ukkel.”

Vorig jaar al werd de locatie van de terreinen van Ukkel Sport, aan de Zwartebeekstraat, genoemd. Die locatie wordt nu bevestigd. Er zijn zelfs al budgetten vrijgemaakt door de Brusselse en federale regering met het oog op een stadion op die site. Beliris, het federale fonds voor Brussel, heeft 7,5 miljoen euro gereserveerd. Het Brussels Gewest heeft 6,5 miljoen klaarstaan, bevestigt het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS). Ook de hockeybond zal een bijdrage leveren. Eerder werd er nog een totaalbedrag van 10 miljoen euro genoemd voor het volledige project.

Met dat geld moet een stadion gebouwd worden dat standaard 5.000 toeschouwers moet kunnen huisvesten, zo verklaarde Nicolas Dassonville, voorzitter van Ukkel Sport, eerder tegenover BRUZZ. Die capaciteit moet uitgebreid kunnen worden tot 7.000 toeschouwers voor grotere evenementen. Ook voor een tweede terrein, enkele bureaus en een oefencomplex moet er plaats zijn.

Studiewerk
De locatie en de omvang van het stadion staan dus zo goed als vast, maar er blijven ook nog veel details onduidelijk. Dilliès zegt dat de gemeente nog niet gecommuniceerd heeft, omdat het plan nog te weinig concreet is. Hij zegt dat de gemeente eerst nog uitgebreid overleg wil plegen met de omwonenden. De burgemeester zegt ook dat voetbalclub Ukkel Sport zijn wedstrijden op de voetbalvelden op de site moet kunnen blijven afwerken. "Het moet een multisportsite blijven", aldus Dilliès. “Ik denk dat het 2022 zal worden voordat we de plannen echt concreet kunnen presenteren.”

Ook Beliris benadrukt dat er nog de nodige studies uitgevoerd moeten worden voordat het nationale hockeystadion er staat. "Het is een zwaar dossier en er zijn nog veel procedures te doorlopen", besluit Dilliès. "Maar de eerste stap, het financiële akkoord, is er."
https://www.bruzz.be/sport/14-miljoen-ligt-klaar-voor-nationaal-hockeystadion-ukkel-2021-08-05


Ukkel huisvest toekomstig nationaal hockeystadion: "De uitgelezen plek"

Er komt een nationaal hockeystadion in ons land. Dat zal gebouwd worden in de Brusselse gemeente Ukkel. Dat schrijft Bruzz. Het gezamenlijke project van Beliris, het Brussels Gewest en de hockeybond zal 14 miljoen euro kosten.

Na het goud van de Red Lions op de Olympische Spelen in Tokio, kan het niet anders dan dat er een nationaal stadion voor deze sport komt. Burgemeester Boris Dilliès (MR) van Ukkel bevestigt nu dat het nationaal stadion zal gebouwd worden in zijn gemeente. Het komt op de gronden van Ukkel Sport aan de Zwartebeekstraat.

De keuze voor Ukkel is niet toevallig. "Onze gemeente is de uitgelezen plek", zegt de burgemeester. Ukkel is de thuisbasis van twee clubs uit eerste klasse: Leopold en Racing. Bovendien wonen er enkele leden van de nationale ploeg zoals Tom Boon, Gauthier Boccard en Cédric Charlier.

Het nationale hockeystadion wordt een gezamenlijk project van het Brussels Gewest en van Beliris, dat is de federale instelling die mee projecten betaalt die de rol van Brussel als hoofdstad van ons land in de verf zet. Derde partner in het project is de hockeybond.

Financieel zit het project al op de sporen. Het is begroot op zowat 14 miljoen euro. Maar de concrete plannen moeten nog getekend worden. Er wordt gedacht aan 5.000 plaatsen. Maar het geheel moet nog worden ingepast in het gemeentelijk sportcomplex van Ukkel, zonder dat de andere sporten eronder lijden. En ook de buurt moet nog geraadpleegd worden. Burgemeester Dilliès hoopt volgend jaar de concrete plannen te kunnen voorstellen. Tegen 2026 zou het stadion er dan moeten staan.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/08/06/nationaal-hockeystadium-komt-in-ukkel/
Zelanje
 
Berichten: 234
Geregistreerd: do 27 jun 2019, 09:12

Re: Nationaal Hockeystadion (8.000-9.000)

Berichtdoor girondin » do 16 dec 2021, 14:59

Het is misschien niet de juiste plaats maar het betreft ook een hockeystadion/veld. Dat van Gent aan de blaarmeersen. Ik begrijp niet dat ze er geen overdekte tribune van hebben gemaakt. Nergens kan je er overdekt de wedstrijd volgen tenzij in de cabine denk ik. Of moet er nog iets aan veranderen? Indien niet toch een minpunt.
girondin
 
Berichten: 173
Geregistreerd: di 09 jul 2013, 11:03


Keer terug naar Nieuwe Stadions

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten