Nieuw stadion Brussel (60.000)

Alle nieuwtjes over projecten voor nieuwe stadions in België horen hier thuis.

Nieuw stadion Brussel (60.000)

Berichtdoor witn » wo 20 feb 2008, 20:25

Rode Duivels en Anderlecht krijgen Arena in Schaarbeek

Brussels Minister-Voorzitter Charles Picqué licht de plannen vandaag voor het Brusselse parlement toe

Twee maanden geleden werd het door Anderlecht nog als kletspraat afgedaan maar ondertussen wordt steeds zekerder dat er in Schaarbeek een nieuw nationaal voetbalstadion komt. Vandaag spreekt Charles Picqué, Minister-Voorzitter van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, het Brusselse parlement toe.

De problemen rond de slechte staat van het veld in het Koning Boudewijnstadion maken de roep om een nationaal voetbalstadion weer brandend actueel. Charles Picqué zal vandaag in het Brussels parlement zijn plannen uiteenzetten om op de site van Vormingsstation Schaarbeek - een vormingsstation is een station waar treinstellen worden samengesteld - een nieuw multifunctioneel stadion te bouwen. Het Vormingsstation Schaarbeek ligt niet, zoals de naam doet vermoeden, op het grondgebied van Schaarbeek maar op het Brusselse grondgebied.

Picqué doet dat vandaag omdat er meer en meer een politieke consensus bestaat om in Schaarbeek dat stadion te bouwen. Ook Guy Vanhengel, Brussels minister voor Financiën en Begroting, is nu ook voor het idee gewonnen. Vorig jaar wilde hij nog het Koning Boudewijnstadion afbreken en daar een nieuw multifunctioneel stadion zetten. Ook de Brusselse burgemeester Freddy Thielemans heeft zijn akkoord gegeven.

WK 2018

Vorige week donderdag verviel de termijn voor het indienen van aanvragen om in de site te investeren. Er waren een twintigtal kandidaten wat door de eigenaar van de site, het Fonds voor Spoorweginfrastructuur, een enorm succes wordt genoemd. Open VLD-minister Guy Vanhengel heeft zelfs al een idee hoe het nieuwe stadion er moet uitzien: zoals de Amsterdam Arena, het stadion van de Nederlandse voetbalclub Ajax waar ook popconcerten worden gehouden. Vanhengel bezocht het voorbije jaar alle grote stadions in Europa.

De hoofdconstructie wordt een voetbalstadion van 60.000 plaatsen, maar er is ook plaats voor andere projecten zoals een groot shoppingcenter dat de vergelijking met dat van Wijnegem kan doorstaan, en een concertzaal voor 8.000 personen waar ook sportevenementen kunnen plaatsvinden. Bovendien wil Picqué er een congreszaal voor 5.000 personen bouwen en ruimte voor kantoren voorzien.

Het nieuwe stadion zou niet alleen de thuishaven voor de Rode Duivels, maar ook voor Anderlecht worden. Het stadion moet ook één van de vijf Belgische stadions worden die Alain Courtois wil gebruiken om in 2018 het WK naar België en Nederland te halen.

Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock beschouwt Schaarbeek intussen als de enige overgebleven optie om een nieuw stadion te bouwen. De nieuwe burgemeester van Anderlecht Gaëtan Van Goidsenhoven wil, in tegenstelling tot zijn overleden voorganger Jacques Simonet, wel praten over een uitbreiding van het huidige stadion. Het is echter weinig waarschijnlijk dat Anderlecht de kans om in een stadion voor 60.000 toeschouwers te spelen zal laten liggen.

200 miljoen euro

Het terrein in Schaarbeek is erg toegankelijk. Het ligt op vijf kilometer van de Brusselse Ring, er is een station in de buurt en er komt ook een halte van het nieuwe transportnetwerk rond Brussel. Bovendien kunnen er rond het toekomstige stadion parkings gebouwd worden die plaats bieden aan duizenden wagens. De omwonenden zullen geen hinder ondervinden van het voetbal, simpelweg omdat er geen omwonenden zijn.

De kostprijs van het nieuwe stadion wordt geschat op 200 miljoen euro. Ter vergelijking: het Stade de France in Parijs kostte 450 miljoen, maar biedt plaats aan 80.000 toeschouwers. De stad Brussel en de Brusselse gewestregering zullen het project financieel mee dragen. Het hele project is echter niet realiseerbaar zonder privé-investeringen. Ook van Anderlecht en de voetbalbond wordt een financiële inbreng verwacht. Hetzij op huurbasis, hetzij als mede-eigenaar.

De aanvang van de werken is voorzien voor 2009 of 2010 en de bouw zou in het beste geval drie jaar duren. Het doel is het stadion in 2012 te hebben afgewerkt, maar 2013 of 2014 lijkt meer realistisch.

Ludo Vandewalle
witn
Beheerder
 
Berichten: 942
Geregistreerd: za 16 feb 2008, 11:52

Re: Project RSC Anderlecht (Verbouwing CDVS/nieuw in Schaarbeek)

Berichtdoor witn » vr 02 mei 2008, 12:33

Vanhengel verdedigt ligging Mini-Europa

BRUSSEL - Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) is een groot verdediger van een multifunctioneel stadion dat mogelijk aan de Heizel wordt opgetrokken. Maar dat stadion mag er niet komen ten nadele van Mini-Europa.
'Mocht het Heizelplateau worden ontwikkeld, dan zou dat moeten gebeuren in synergie met Mini-Europa, de aantrekkingspool moet blijven waar hij is.'

Gedelegeerd bestuurder Thierry Meeus van Mini-Europa zei gerustgesteld te zijn door de verklaringen van de liberale minister. Hij voegde er evenwel aan toe dat hij nog geen enkele garantie heeft voor de toekomst van Mini-Europa en Océade.

Beide attracties worden volgens Meeus immers bedreigd door het Internationaal Ontwikkelingsplan. Dat voorziet op de Heizel de inplanting van een commercieel centrum en een congrescentrum. Meeus kreeg nog niet de zekerheid van de stad Brussel dat hij zijn huurovereenkomst, die afloopt in 2010, zal kunnen verlengen. Het contract van de Kinepolis-groep werd wel al verlengd tot in 2029.

In afwachting blijft Meeus niet bij de pakken zitten en blijft hij investeren. 'We moeten vaststellen dat Mini-Europa steeds minder mini wordt en steeds meer Europa en dat het er perfect in slaagt zich aan te passen aan de Europese uitbreiding', zei staatssecretaris Olivier Chastel.

Het park is een van de vier meest bezochte toeristische attracties in het Brussels gewest. Het ontvangt jaarlijks zowat 300.000 bezoekers, van wie meer dan de helft buitenlandse toeristen.

Bron: HNB

Toevallig gevonden; ik dacht dat de politiek vooral het nieuw stadion in Schaarbeek steunde maar blijkbaar ben ik mis en is de Heizel nog een serieuze optie.
witn
Beheerder
 
Berichten: 942
Geregistreerd: za 16 feb 2008, 11:52

Re: Nieuw stadion Brussel (4 opties)

Berichtdoor witn » wo 07 mei 2008, 18:19

Doordat RSCA nu kiest om het CVDS te verbouwen heb ik dit onderwerp gesplitst.

Stade national : encore 4 sites

Entre-temps, on ne sait toujours pas avec certitude où sera construit le grand stade national.

Quatre sites sont encore possibles : Schaerbeek Formation, un site à Evere, le parking C du Heysel et la démolition puis reconstruction du stade Roi Baudoin.

La piste de Schaerbeek conserve la préférence des autorités publiques, mais pourrait tomber à l'eau si la pollution s'avère trop grande. Alain Courtois, devant la nécessité d'avoir un stade achevé à Bruxelles pour 2016, veut accélérer les choses : il espère que le choix définitif du site sera fait d'ici fin juin. Le futur stade national pourra accueillir 60.000 spectateurs, répartis sur trois anneaux.
Bron: http://www.dhnet.be/sports/football/art ... strid.html
witn
Beheerder
 
Berichten: 942
Geregistreerd: za 16 feb 2008, 11:52

Re: Nieuw stadion Brussel (60.000 | 4 opties)

Berichtdoor plitch » vr 16 mei 2008, 16:41

'Geen nieuw stadion op Schaarbeek-Vorming'

Brussel - De kans dat er een nieuw voetbalstadion op Schaarbeek-Vorming komt, is erg klein, volgens Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD). Een stadion op de site bouwen, zou te veel tijd in beslag nemen.

Volgens Vanhengel is de omvorming van het terrein erg moeilijk omdat het beheerd wordt door verschillende filialen van de eigenaar, de NMBS. Daarom zou de bouw van een nieuw stadion veel te veel tijd in beslag nemen.

Hierdoor ligt de piste van een nieuw stadion op de Heizel weer op tafel. Vanhengel wil het huidige Koning Boudewijnstadion afbreken en opnieuw opbouwen, maar dat ziet de Stad Brussel die eigenaar is, niet zitten. Een andere optie volgens Vanhengel is de grote oppervlakte van parking C aan de Heizel gebruiken voor de bouw van een nieuw stadion.

Voetbalclub RSC Anderlecht en de gemeente Anderlecht zijn al een tijdje op zoek naar een plek voor een nieuw voetbalstadion, omdat het Constant Vanden Stockstadion te klein is geworden. De mogelijkheden op Anderlechts grondgebied zijn haast zeker uitgeput. Ook het Brussels Gewest wil een nieuw nationaal stadion. Dat zou dan gedeeld worden door Anderlecht en het nationale elftal de Rode Duivels.

© FM Brussel
Avatar gebruiker
plitch
 
Berichten: 43
Geregistreerd: ma 18 feb 2008, 13:52

Re: Nieuw stadion Brussel (60.000 | 4 opties)

Berichtdoor Zulte Waregem Sup » vr 16 mei 2008, 17:55

Allé weer twee stappen achteruit!!! Gelukkig wacht Anderlecht de besluitloosheid niet af en komt er wellicht op relatief korte termijn een uitbreiding naar (helaas maar...) 32000 zitjes. Hopelijk vervangen ze ook die lelijke oranje stoeltjes.
Zulte Waregem Sup
 
Berichten: 592
Geregistreerd: za 05 apr 2008, 16:44

Re: Nieuw stadion Brussel (60.000 | 4 opties)

Berichtdoor Fabrice » vr 16 mei 2008, 20:16

:( :( :( :( :( :( :(

Pfff rénover plutot que de batir quelque chose de nouveau et moderne !!!

N'importe quoi !! MAAR vive la Belgique !!

in het buitenland dit proget reeds en het nieuwe stadium zal geëindigd zijn dat sinds 5 jaar wordt gebouwd
..
..
.
.
Avatar gebruiker
Fabrice
 
Berichten: 63
Geregistreerd: vr 25 apr 2008, 18:35
Woonplaats: luik

Re: Nieuw stadion Brussel (60.000 | 4 opties)

Berichtdoor Zulte Waregem Sup » zo 18 mei 2008, 20:32

Als ik me niet vergis zei Mister Michel, tijdens de rust van de bekerfinale, dat er binnekort verbouwd wordt in Anderlecht.
Zulte Waregem Sup
 
Berichten: 592
Geregistreerd: za 05 apr 2008, 16:44

Re: Nieuw stadion Brussel (60.000 | 4 opties)

Berichtdoor witn » ma 19 mei 2008, 09:22

Zulte Waregem Sup schreef:Als ik me niet vergis zei Mister Michel, tijdens de rust van de bekerfinale, dat er binnekort verbouwd wordt in Anderlecht.

Tjah, wat is binnenkort in België? Nu de papieren inorde brengen, en volgend jaar verbouwen?
witn
Beheerder
 
Berichten: 942
Geregistreerd: za 16 feb 2008, 11:52

Re: Nieuw stadion Brussel (60.000 | 4 opties)

Berichtdoor witn » wo 21 mei 2008, 12:42

Er is gisteren gesproken over een nieuw stadion met de Brusselse gewestministers. En, jawel er schijnt kennelijk een oplossing te zijn. Schaarbeek is geen optie meer wegens problemen met de grondstabiliteit en het feit dat de grond eigendom is van meerdere eigenaars waardoor het jaren zou aanslepen.

Nu heeft men vanuit de Brusselse regering dus het plan voorgesteld het nieuwe stadion te bouwen op de C-parking van de Heizel. Het verlies aan parkeerterrein zou worden gecompenseerd door de aanleg van een nieuwe ondergrondse parking. De regering verwacht geen problemen, en Het KB stadion zou mogen blijven, naar Amsterdams model, waarde Arena ook zo gelegen is. Het stadion zou dan wel op Vlaams grondgebied liggen, Wemmel met name, maar ook daaromtrent verwacht men geen noemenswaardige problemen. Goed nieuws dus...

Een quote van een anderlechtsupporter. Als dat klopt is het natuurlijk fantastisch nieuws. Het is momenteel het eerste van wat ik ervan hoor, mss staat er morgen meer info in de pers? Ik zal nog eens rondneuzen. ;)

EDIT: net wanneer ik het bericht schreef verscheen er iets op sporza.
http://www.belstadions.be/index.php?sub ... &ucat=1,6&
witn
Beheerder
 
Berichten: 942
Geregistreerd: za 16 feb 2008, 11:52

Re: Nieuw stadion Brussel (60.000)

Berichtdoor vinmat » do 22 mei 2008, 16:21

KB stadion blijven? Enkel voor een atletiekwedstrijd? Beetje overdreven. En een beetje vreemd om te vergelijken met Amsterdam. Op de plaats van het Olympisch Stadion wilden men huizen bouwen. Nooit is de insteek geweest om in Amsterdam 2 stadions te hebben. Na een reddingsactie is het OS op de monumentenlijst gezet en gerenoveerd. De capaciteit is nog 'maar' 22.500 (was ooit 60.000), terwijl in de ArenA ruim het dubbele past.

Nu staan er op de Heizel straks 2 mega stadions? Dat gaat nooit rendabel zijn.
vinmat
 
Berichten: 116
Geregistreerd: di 29 apr 2008, 12:22

Re: Nieuw stadion Brussel (60.000)

Berichtdoor Greenboy » do 22 mei 2008, 17:23

Het stadion staat er nog lang niet. Als elke keer men over een stadion sprak in België er ook daadwerkelijk eentje werd gezet, stond België nu vol met stadions....
Greenboy
 
Berichten: 644
Geregistreerd: zo 18 mei 2008, 09:22

Re: Nieuw stadion Brussel (60.000)

Berichtdoor witn » vr 23 mei 2008, 11:04

Zoals Greenboy net heeft gezegd, het staat er nog lang niet.
Ondertussen vervult Unizo weer hun rol om overal tegen winkelcentra te zijn. Nu moet ik hen wel gelijk geven in Brussel, volgens mij moet het toch mogelijk zijn dat het Brussels gewest, Anderlecht, de federale regering,... de centjes samenleggen om een nieuw nationaal stadion te bouwen.
(In Brugge geef ik dan Unizo totaal geen gelijk omdat er in West-Vlaandere weldegelijk plaats is om een winkelcentrum neer te poten.)

vr 23/05/08 - Unizo is gekant tegen de bouw van een nieuw voetbalstadion en een winkelcomplex op parkeerterrein C aan de Heizel.

Onder meer door instabiliteit van de terreinen in Schaarbeek moest de stad op zoek naar een nieuwe plaats voor een voetbalstadion.

Afgelopen week werd beslist dat parkeerterrein C de beste optie is. De stad wil de bouw van het nieuwe stadion meteen koppelen aan de bouw van een winkelcentrum.

"We willen op het parkeerterrein een multifunctioneel stadion bouwen zoals de ArenA in Amsterdam (foto). Zo kunnen het Koning Boudewijnstadion, Kinepolis, Océade en Mini Europa allemaal blijven staan en komt er een opeenvolging van infrastructuren. Die zullen elkaar versterken", zegt Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD).

Unizo ziet de plannen voor een winkelcomplex naast het stadion niet zitten. Ook het Vlaams Gewest werkt aan een dossier voor een winkelcentrum in de buurt van het viaduct van Vilvoorde.

"Als er in die regio al plaats is voor zo'n winkelcentrum, is er zeker geen plaats voor 2", zegt Anton van Assche van Unizo. "Het is zinloos dat de 2 gewesten een strijd voeren. Dat is geen duurzaam beleid."
witn
Beheerder
 
Berichten: 942
Geregistreerd: za 16 feb 2008, 11:52

Re: Nieuw stadion Brussel (60.000)

Berichtdoor plitch » vr 06 jun 2008, 18:43

Topoverleg nieuw stadion in Brussel
Yves Leterme heeft zich volledig achter de kandidatuur van België en Nederland gezet voor het WK 2018 naar de lage landen te halen. De premier heeft donderdagnamiddag een ontmoeting gehad met een delegatie van de FIFA en UEFA

's Morgens voor de ontmoeting met deze delegatie had Leterme al een overleg gehad met Brussels minister-president Charles Picqué, Brussels burgemeester Freddy Thielemans, NMBS-topman Jannie Haek en projectleider Alain Courtois. Er werden drie opties besproken voor een stadion in Brussel met een capaciteit van 60.000 zitplaatsen: de renovatie en uitbreiding van het Koning Boudewijnstadion, de bouw van een nieuw stadion op de Heizel of een nieuw stadion op de NMBS-terreinen van Schaarbeek Vorming.

Er wordt gemeld dat de mogelijkheden en de voor- en nadelen van elke optie verder onderzocht zullen worden. Tegen eind augustus willen alle partijen een beslissing nemen over de locatie en over de wijze waarop het dossier verder zal aangepakt worden.

Eind augustus zullen we dus meer weten!
Avatar gebruiker
plitch
 
Berichten: 43
Geregistreerd: ma 18 feb 2008, 13:52

Re: Nieuw stadion Brussel (60.000)

Berichtdoor Zulte Waregem Sup » za 07 jun 2008, 09:02

Als het WK naar de Benelux komt is een stadion met een kapaciteit van 60000pl. onvoldoende! Ik vind als het zover komt, de finale deze keer in Brussel (hoofdstad van Europa) moet gespeeld worden, en met alle respect, niet in Rotterdam. Daar wordt er een gebouwd met 75000pl. voor een stad van 500.000 inwoners kan het daar. Brussel is de enige metropool van de Benelux en hier kan het weer niet! Het wordt tijd dat men in Brussel ambitie krijgt en zich kandidaat stelt voor de organisatie van de finale!!! Een stadion van minimum 70000pl. moet de ambitie zijn!!!!
Zulte Waregem Sup
 
Berichten: 592
Geregistreerd: za 05 apr 2008, 16:44

Re: Nieuw stadion Brussel (60.000)

Berichtdoor Chimaera » za 07 jun 2008, 10:55

Ik vrees dat ook deze keer de finale weer voor Nederland zal zijn (als er al een WK in ons land komt natuurlijk, wat nog lang geen zekerheid is). Het opbod tussen Rotterdam en Amsterdam zal resulteren in een stadion met een capaciteit om van te duizelen. Daar in Brussel nog eens boven willen gaan zou betekenen dat het tegen de 100.000 plaatsen moet tellen, dat is té zot...
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3684
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: Nieuw stadion Brussel (60.000)

Berichtdoor Zulte Waregem Sup » zo 08 jun 2008, 10:16

De finale hoeft niet persé in het grootste stadion gespeeld te worden. Het moet volgens mij een minimum kapaciteit van 70000 hebben. Dit zal in de toekomst okk het minimum zijn voor een CL finale.
Zulte Waregem Sup
 
Berichten: 592
Geregistreerd: za 05 apr 2008, 16:44

Re: Nieuw stadion Brussel (60.000)

Berichtdoor Greenboy » zo 08 jun 2008, 12:38

Onhaalbaar voor België dus. Er is geen enkel team dat een stadion van die grootte nodige heeft. En zeker het 'land' België niet.

We zijn afgezakt naar de groep van kleine landen en zullen het in de toekomst zelfs moeilijk krijgen om tegen Luxemburg te winnen.
Greenboy
 
Berichten: 644
Geregistreerd: zo 18 mei 2008, 09:22

Re: Nieuw stadion Brussel (60.000)

Berichtdoor witn » zo 08 jun 2008, 13:14

Ik vind het eigenlijk logisch dat het grootste stadion zou dienen voor de WK finale en dat hoeft voor mij niet Brussel te zijn. Een voetbalstadion met 60.000 plaatsen zou zeker voldoende zijn voor de Rode Duivels en Anderlecht. Groter moet er zeker niet komen.

Winnen tegen Luxemburg :D Vanaf het moment dat de G5 kan spelen in nieuwe stadions zal het niveau & de budgetten hier wel stijgen zodat we minder problemen zullen hebben met ploegen uit Zwitserland, Oostenrijk,...
Daar ben ik van overtuigd, we zijn nu gewoon de laatste in Europa die nieuwe stadions zullen zetten, en daarom zitten we nu in een periode waar het gewoon moelijk is om te concurreren met zo'n landen.

Ik vrees alleen dat Anderlecht wel eens de "macht" zou kunnen nemen in België als er een stadion zou komen met 60.000 plaatsen. De concurrenten zullen 20.000 plaatsen minder hebben en dat zou wel eens afgespiegeld kunnen worden in de stand.
witn
Beheerder
 
Berichten: 942
Geregistreerd: za 16 feb 2008, 11:52

Re: Nieuw stadion Brussel (60.000)

Berichtdoor Swa » ma 09 jun 2008, 21:37

witn schreef:Ik vind het eigenlijk logisch dat het grootste stadion zou dienen voor de WK finale en dat hoeft voor mij niet Brussel te zijn. Een voetbalstadion met 60.000 plaatsen zou zeker voldoende zijn voor de Rode Duivels en Anderlecht. Groter moet er zeker niet komen.

Winnen tegen Luxemburg :D Vanaf het moment dat de G5 kan spelen in nieuwe stadions zal het niveau & de budgetten hier wel stijgen zodat we minder problemen zullen hebben met ploegen uit Zwitserland, Oostenrijk,...
Daar ben ik van overtuigd, we zijn nu gewoon de laatste in Europa die nieuwe stadions zullen zetten, en daarom zitten we nu in een periode waar het gewoon moelijk is om te concurreren met zo'n landen.

Ik vrees alleen dat Anderlecht wel eens de "macht" zou kunnen nemen in België als er een stadion zou komen met 60.000 plaatsen. De concurrenten zullen 20.000 plaatsen minder hebben en dat zou wel eens afgespiegeld kunnen worden in de stand.Ze hebben al jaren een pak meer mogelijkheden dan de rest, maar nog nooit hebben ze der iets mee gedaan... En dat zal heus niet veranderen met een nieuw stadion...
Swa
 
Berichten: 22
Geregistreerd: do 15 mei 2008, 22:11

Re: Nieuw stadion Brussel (60.000)

Berichtdoor jenske » ma 09 jun 2008, 22:03

we mogen er nog zoveel over discussiëren als we willen, het zal nog een hele tijd duren vooraleer de eerste steen zal gelegd worden.
Essevee!
jenske
 
Berichten: 557
Geregistreerd: do 24 apr 2008, 16:57

Volgende

Keer terug naar Nieuwe Stadions

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast