Wouter Weylandt Atletiekstadion [Gent]

Wouter Weylandt Atletiekstadion [Gent]

Berichtdoor Chimaera » ma 15 aug 2011, 19:53

Nieuw atletiekstadion op de oude terreinen van KRC (Heirnis) Gent(-Zeehaven):

Gent opent Wouter Weylandt atletiekstadion

zondag 14 augustus 2011, 13u32

GENTBRUGGE - In de Gentse deelgemeente Gentbrugge is zondagvoormiddag het 'Wouter Weylandt atletiekstadion' geopend, op de vroegere terreinen van de voetbalclub KRC Gent-Zeehaven. 'De Mondo-piste voldoet aan alle internationale competitienormen', aldus sportschepen Christophe Peeters (Open Vld).

Met akkoord van de familie van de recent verongelukte Leopard Trek-renner en op voorstel van de atletiekclubs in kwestie, besliste het Gentse schepencollege om het nieuwe stadion naar Wouter Weylandt te noemen. 'De symboliek is ook niet ver te zoeken, Weylandt startte zijn sportcarrière in de atletiek', aldus Peeters.

De piste heeft acht atletiekbanen en ter hoogte van de tribune zijn er negen banen. 'Afhankelijk van de wind kan er in twee richtingen gelopen worden. De Mondo Track FTX toplaag is dezelfde als die voor de Olympische Spelen in Londen.'

Er zijn ook sprintstroken voor de 200 meter, naast een dubbele aanloopzone voor ver- en hink-stap-springen en steeple-voorzieningen. Verder zijn er ook werpnummers, bijvoorbeeld voor speerwerpen of kogelstoten.

De overdekte tribune van het vroegere stadion is aangevuld met een openluchttribune. Daarnaast werd ook een aankomsttoren gebouwd en is er elektronische tijdsregistratie.'Het stadion voldoet aan alle mogelijke normen voor internationale competities', aldus Peeters. 'De piste kan door olympische teams gebruikt worden.'
Bron: Belga

De website van de Stad Gent biedt wat meer verduidelijking:
Nieuw atletiekstadion in Gentbrugge

11/08/2011

Op zondag 14 augustus 2011 om 10 uur vindt de feestelijke opening van het nieuwe atletiekstadion tussen de Emanuel Hielstraat – Racingstraat en Frederik Burvenichstraat in Gent-Gentbrugge plaats.

Tot mei 2010 was de hoofdmoot van de sportsite tussen de Emanuel Hielstraat - Racingstraat en Frederik Burvenichstraat voorbehouden voor voetbal. Naast voetbal kwam ook atletiek aan bod. De atletiekpiste had echter nood aan kwalitatieve verbetering en bovendien was de piste geen 400m-baan wat heel wat organisatorische beperkingen inhield.

Voetbalclub Racing Gent Zeehaven trok naar de nieuwe thuishaven aan de Eikstraat-Wolfputstraat te Oostakker, waar een prachtige voetbalaccommodatie de jeugd- en seniorwerking herenigde. Die verhuizing creëerde de opportuniteit om op de sportsite in Gentbrugge een atletiekstadion met een 400m-atletiekpiste te realiseren.

De grootse plannen van het stadsbestuur gingen vanzelfsprekend gepaard met heel wat werken en bijhorende investeringen. De werken startten op 15 maart 2010, maar de echte start vond pas in juni 2010 plaats, na de verhuizing van de voetbalclub.

Nu ligt er een prachtige 400m-atletiekbaan. Die piste leunt aan bij het voormalige clubhuis met tribune van de voetbalclub.

De piste telt acht banen (negen op het rechte stuk aan de tribune) en afhankelijk van de windrichting kan men de 100m ook lopen aan de overkant van de hoofdtribune.

De toplaag van de atletiekpiste is Mondo FTX (ligt ook in Londen voor Olympische Spelen in 2012) en is samengesteld uit gevulkaniseerd natuurlijk rubber.

Kenmerkend is enerzijds de duurzaamheid van het product en anderzijds het honingraatsysteem met luchtkussentjes aan de onderkant. Hierdoor is de absorptie optimaal en verkleint de kans op blessures (ideaal voor frequent trainen). Bijkomend voordeel is dat de geabsorbeerde energie terug afgegeven wordt aan de lopende atleet waardoor dit type piste iets sneller loopt dan de klassieke kunststofpiste.

De atletiekpiste is ook voorzien van up-to-date realisaties voor alle kampnummers:

hoogspringen
polsstokspringen
verspringen, hinkstapspringen
kogelstoten
speerwerpen
andere werpnummers (hamerslingeren, discuswerpen).

Voor avondmanifestaties en voor trainingen waarvan de meeste ’s avonds plaatsvinden, werd er een nieuwe verlichtingsinstallatie gebouwd.

Naast alle bouwfysische verwezenlijkingen werd ook de bijhorende basisuitrusting atletiekmateriaal aangekocht. Bij wedstrijden is er naast de piste voldoende ruimte beschikbaar voor de opwarming van de atleten.

De hoofdtoegang is in de Emanuel Hielstraat 106.

Toeschouwers en juryleden

Niet alleen de bestaande zittribune biedt veel plaats voor toeschouwers. Ook op de gradins (betonnen zitelementen) aan de overzijde kunnen veel toeschouwers de wedstrijden en kampnummers volgen.

Er werd een nieuwe aankomsttoren gebouwd, waar ruimte is voor pers en juryleden. De toren doet ook dienst als wedstrijdsecretariaat en er werd op het terrein en in de gebouwen de nodige bekabeling voorzien voor optimale tijdsregistratie.

Bij de realisatie van dit project waren volgende partners betrokken

Aangestelde ontwerper: Advies- en ingenieursbureau Grontmij Vlaanderen nv, vestiging Gent.
Aangestelde aannemer: nv Sportinfrabouw.
Aangestelde veiligheidscoördinator: Probam, Erembodegem.

Kosten

Raming van de kosten: 2.750.000 euro (btw inbegrepen).

Volgende clubs hebben er hun thuisbasis

Racing Club Gent Atletiek en Stax Atletiekclub houden er hun trainingen en wedstrijden.
De piste kan ook gehuurd worden voor schoolsporten, bedrijfssportdagen en door andere (sport)verenigingen.

Geplande werken

Op de hoek van de Emanuel Hielstraat en Frederik Burvenichstraat komt er ook nog een parking voor sporters, andere bezoekers en voor de buurt; uitvoering in 2012.
Ook het nieuwe clubhuis voor atletiek krijgt nog een renovatiebeurt; eveneens uitvoering in 2012.


Deze tribune heeft men dus behouden:
Afbeelding
De oude overdekte staantribune (zie viewtopic.php?f=5&t=297 , eerste foto) heeft dus moeten plaatsruimen voor de piste en volgens bovenstaand artikel is aan die zijde nu een onoverdekte staantribune gebouwd. Eventueel had men nog (en misschien heeft men dat wel gedaan) de oude onoverdekte staanplaatsen kant Emmanuel Hielstraat kunnen behouden.
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3684
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: Wouter Weylandt Atletiekstadion [Gent]

Berichtdoor Chimaera » ma 19 sep 2011, 12:38

Het stadion tijdens de aanleg van de piste (bron: Wikimedia):
Afbeelding

Foto's van gentblogt.be:
Afbeelding
Afbeelding

Zeer uitgebreide fotostream van de fotograaf van RC Gent (de atletiekclub), van zowel de afbraak van het E. Hielstadion als de opbouw van het Wouter Weylandtstadion: http://www.zita.be/foto/zelesny/allerle ... gentbrugge
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3684
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: Wouter Weylandt Atletiekstadion [Gent]

Berichtdoor Chimaera » do 24 nov 2011, 14:23

Het nieuwe stadion staat nu ook op Bing Maps: http://binged.it/v604wt

De gradins in de bochten en aan de overkant van de hoofdtribune zijn goed te zien.

Van drie terreinen (piste, voetbalveld, voetbalstadion) naar één (atletiekstadion), al is er misschien nog ruimte voor een klein veld op de plaats van de vroegere piste. Het lijkt me wel voor de hand liggender, als men daar nog iets van plan is, dat het bijkomende trainingsfaciliteiten voor atletiek worden. Of een parking. Of gewoon groenzone.
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3684
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge


Keer terug naar Huidige Stadions

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast