VERNIEUWDE Arenahal [Antwerpen - 1.350]

Post hier alle nieuwtjes en informatie over de Belgische indoor arena's.

VERNIEUWDE Arenahal [Antwerpen - 1.350]

Berichtdoor Chimaera » zo 08 maart 2009, 14:53

Fiche
Naam: Sporthal Arena
Adres/locatie: Arenaplein 1, 2100 Deurne-Antwerpen
Totale capaciteit: 1.350 zitplaatsen (voor de renovatie: 2.100 zit- en staanplaatsen)
Bouwjaar: 1966
Laatste renovatie: april 2008 - februari 2009 (officiële heropening: begin maart)
Clubs: open voor scholen en sportclubs. Nieuwe thuishaven (sinds 2011-2012) van Topvolley Precura Antwerpen. Voormalige arena van Racing Basket Antwerpen (Antwerp Giants), verhuisd naar de Lotto Arena, die de zaal wel nog gebruikt voor zijn juniors en ploeg in derde nationale (en trainingen van de eerste ploeg?)
Terreinafmetingen: 40x20m. Dakhoogte 13m.
Vernieuwde Arenahal Deurne geopend
di 03/03/09 12:56 - In Deurne is de vernieuwde Arenahal geopend. Het tot sporthal verbouwde fort moet de sporters voortaan meer comfort bieden en zal ook brandveiliger en milieuvriendelijker zijn. De werken hebben 800.000 euro gekost.
De Arenahal is al 43 jaar in gebruik. Voortaan kan de basketbalploeg Antwerp "Diamond" Giants er opnieuw elke dag trainen.
"De bedoeling is dat zowel scholen als sportclubs de sporthal zullen gebruiken", vertelt Rony Lenaerts van de stedelijke sportdienst.
"In eerste instantie zal dat gaan om basketbal, korfbal en sportevenementen. Zo worden er binnenkort een turntoernooi en een internationaal karatetoernooi gehouden.

bron: http://www.deredactie.be
Vernieuwde sporthal Arena is veiliger en comfortabeler
Afbeelding Afbeelding

donderdag, 05 maart 2009 07:46
Na intensieve renovatie opent de vernieuwde sporthal Arena haar deuren. Verschillende ingrepen verhoogden de brandveiligheid en het comfort van de gebruikers. Ook werd de beschermde gevel van Renaat Braem volledig gerestaureerd. De Arenahal ontvangt voornamelijk sportclubs en scholen, maar verwacht ook enkele sportieve evenementen met internationale uitstraling.

Sporthal Arena opent opnieuw haar deuren na grondige aanpassingswerken. De werken gingen van start op 7 mei 2008.

Brandveiligheid
Verschillende ingrepen moeten de brandveiligheid verhogen en evacuatie in noodsituaties vergemakkelijken. De catacomben rond de zaal zijn niet breed genoeg om alle toeschouwers veilig te evacueren. Daarom kwamen er extra noodtrappen aan de tribunes, die het publiek via de sportvloer naar de nooddeuren leiden. Daarnaast werden de staanplaatsen op de tweede verdieping vervangen door 126 extra zitjes. De zaal is nu volledig conform de VLAREM-richtlijnen.

Sportief comfort
Arenahal DeurneMeteen werden ook een aantal aanpassingswerken gedaan om het sportieve comfort voor de gebruikers te verhogen. De zaal kreeg een nieuwe lichtverende parketvloer nadat de ondergrond werd verstevigd. Dit is geen overbodige luxe, want de Arenavloer torst het gewicht van twee basketbaldoelen van anderhalve ton. Ook kreeg de zaal nieuwe verwarming. Er werd nieuwe signalisatie gehangen en er volgden elektriciteit- en schilderwerken. Nieuwe scoreborden ten slotte moeten de zaal volledig klaarstomen voor spannende sportmomenten.

Restauratie gevel
Sporthal Arena was oorspronkelijk een fort, dat deel uitmaakte van de oude verdedigingsgordel rond Antwerpen. De gevel werd ontworpen door Renaat Braem, één van de bekendste naoorlogse architecten in België. Sinds de jaren '70 is deze gevel beschermd door Monumentenzorg. Bij de renovatie moest dan ook rekening gehouden worden met de wetgeving hieromtrent. Het dunne glas was niet meer veilig en is vervangen door panelen die het zonlicht filteren.

Sportclubs en evenementen
In 1966 werd de Arenahal geopend voor het publiek. Ze was toen de grootste van het land. Momenteel kunnen er 1194 toeschouwers in. De sporthal ontvangt hoofdzakelijk scholen en sportclubs, zoals basketbalclub Antwerp Diamond Giants en zeven korfbalploegen. In de toekomst zal de zaal ook meer sportgerelateerde evenementen aantrekken. Op het programma staan al zeker het negende No Limits open gymnastiek-tornooi (22/23 mei) en een internationaal karatetornooi (21 november).

bron: http://www.crooze.fm
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3704
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: VERNIEUWDE Arenahal [Antwerpen - 1.196]

Berichtdoor Zeno2 » ma 09 maart 2009, 20:41

Als je niet zou weten dat dit een zaal uit Deurne is dan zou je eerder denken aan een Turkse arena. Het vernieuwde geheel oogt fris met uitzondering van de blikvanger, nl het half koepelvormige plafond.
Hier heeft men toch wel een beetje de kans gemist om deze laatste de uitstraling te geven die het verdient door middel van een aangepast kleur en verlichting.

Afbeelding

Afbeelding
Zeno2
 
Berichten: 329
Geregistreerd: di 03 maart 2009, 20:37

Re: VERNIEUWDE Arenahal [Antwerpen - 1.196]

Berichtdoor Chimaera » wo 21 dec 2011, 17:51

Topvolley Precura Antwerpen (Liga A) speelt vanaf dit seizoen in de Arenahal (voorheen in Sporthal Sorghvliet in Hoboken en in de "Sportschuur" van Fort VIII, eveneens in Hoboken). Met dank aan Luc Naudts van de dienst cultuur, sport en jeugd van de Stad Antwerpen om ons dit te melden.

Op de website van de club staat trouwens een mooie pagina over de geschiedenis van de Arenahal: http://www.topvolleyantwerpen.be/content/sporthal-arena
Blijkbaar liep vroeger tussen het dak en de tribunes een glasstrook waardoor het dak leek te zweven, getuige deze foto op de webstek van Precura Antwerpen:
Afbeelding

Prachtige foto van een prachtige hal, jammer genoeg heeft de Arenahal toch wat van zijn pracht verloren.

Op diezelfde website vind ik een grotere capaciteit, nl. 1350 zitjes, ik zal die dan ook gebruiken.

De Antwerpse volleybalclub beschikt nu met de Arenahal over één van de beste en grootste arena's in de hoogste afdeling.
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3704
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: VERNIEUWDE Arenahal [Antwerpen - 1.350]

Berichtdoor Woutvs » zo 09 nov 2014, 20:54

Ben er een op 5 november naar de CL wedstrijd tegen Innsbruck geweest.
Het is een zeer gezellige sporthal. Het spijtige is wel dat de ijzeren leuningen het zicht wat belemmeren.
De traptreden zijn ook wel aan de hoge kant. Maar het is wel een uniek decor voor sportwedstrijden.
Woutvs
 
Berichten: 291
Geregistreerd: ma 24 sep 2012, 18:19

Re: VERNIEUWDE Arenahal [Antwerpen - 1.350]

Berichtdoor Chimaera » zo 26 jul 2015, 18:16

Ooit gehoord van de Expohal in Deurne? Ik kwam die half-koepelvormige constructie toevallig tegen op Google Maps. Blijkt op de lijst van onroerend erfgoed te staan en werd oorspronkelijk gebouwd voor Expo '58, op de Heizel in Brussel dus (er zijn wel meer gebouwen verhuisd, zoals één van de paviljoenen naar Wevelgem, waar het een school werd). Heeft ook iets weg van een klein broertje/bijgebouw van de Arenahal.
Afbeelding
Afbeelding
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3704
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: VERNIEUWDE Arenahal [Antwerpen - 1.350]

Berichtdoor Shade » ma 27 jul 2015, 11:29

Ha, daar heb ik vroeger nog verschillende keren moeten basketten.
Ik vond dat altijd een coole zaal. Weliswaar met erbarmelijk aftandse kleedkamers toen.

Al lijkt het op deze foto wel of ze nieuwe parket gelegd hebben en een deel van de oude houten tribunes weggehaald hebben.
Shade
 
Berichten: 104
Geregistreerd: ma 01 jul 2013, 21:20
Woonplaats: 2500


Keer terug naar Belgische Indoor Arena's

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast