Naam: Stedelijke Sporthal Alverberg
Adres: Herkenrodesingel 33, 3500 Hasselt
Totale capaciteit: 2.000 (voorheen 1.730)
Ingebruikname: 1993
Clubs: Initia Hasselt - Futsal Hasselt - BT Hasselt (nat. reeks) - KB Orly Hasselt (prov. reeks)
2. Capaciteit (voor uitbreiding tot 2.000):
Tribune 1 : 1.230 zitplaatsen waarvan 330 vast en 900 telescopisch
Tribune 2 : 500 zitplaatsen (telescopisch)
3. Mogelijke sporten (aanwezige belijning):
Basketbal: 3 basketbalterreinen of 1 centraal veld
Handbal/zaalvoetbal: 2 handbal-/zaalvoetbalterreinen of 1 centraal terrein
Volleybal: 6 volleybalterreinen of 1 centraal terrein
4. Overige zalen:
Judo/danszaal :15m x 15m
Vergaderzaal
Polyvalente zaal met opwarmkeuken
5. Technische gegevens:
Zaalafmeting: 41,25m x 50,00m
Kleedkamers: 8 (ploegen) en 2 (scheids)
6. Omschrijving
De Alverberg is de belangrijkste sporthal van de stad.
Bij de oprichting in het begin van de jaren 90 overtrof ze haar soortgenoten op vlak van vormgeving en materiaalkwaliteit.
Conceptueel is de Alverberg een klassieke sporthal die niet kan concurreren met de nieuwe generatie multifunctionele arena’s. De lokale Ethias Arena en Grenslandhallen vullen die leemte op.
De voorgevel oogt abstract maar mist een eigen gezicht. Overdag reflecteert hij de omgeving, eens van binnenuit verlicht wordt de spiegelhuid transparant en geeft het gebouw zijn geheimen prijs.
In tegenstelling tot recente projecten met gelijkaardig zadeldak, zoals de Spiroudome en Dexia Arena, zijn de logistieke ruimten niet mee overkoepeld maar kleven ze als afzonderlijke entiteiten tegen de zaal.
De afhellende dakvlakken bezorgen de zaal een sterke identiteit en de toeschouwers op de tribunes een gevoel van geborgenheid.
Bijna alle nevenfuncties bevinden zich in de bakstenen voorbouw. De verdieping, bereikbaar via de centrale trap, huisvest cafetaria en toegang tot tribune 1.
Het grote manco van de interne organisatie is ongetwijfeld de visuele scheiding tussen cafetaria en zaal. Het cafetaria heeft enkel uitzicht op de voorliggende ringweg.
De toestand is sinds 2004 verbeterd door de bouw van een polyvalente ruimte aan de andere lange zijde van de zaal (kostprijs ongeveer 1 miljoen Euro). De ruimte biedt plaats aan 200 eters (350 bij receptie), 500 bijkomende zitplaatsen (tribune 2) en is toegankelijk via een afzonderlijke buitentoegang.
In juni 2009 werd de sportvloer vervangen door een hoogwaardige parketvloer.
Bij die gelegenheid werden ook de tribunes hersteld waar nodig.
De Alverberg wordt gebruikt door de Vlaamse Handbal Vereniging (VHV) in het kader van de Vlaamse topsportscholen. Begin 2011 werd bekend dat het handbalproject bedreigd is met schrapping wegens te laag rendement en het gebrek aan een hoogwaardige handbalcompetitie.
7. Toekomstplannen
Bij de opening van de uitbreiding (2004) werd meegedeeld dat, als er een privé-partner zou gevonden worden, fase 2 zou worden aangepakt, metname een nieuw cafetaria met buitenterras en een bijkomende sportzaal.
In haar sportbeleidsplan 2008-2013 maakt de stad melding van verdere uitbouw van het sportcentrum:
Een promenade tussen de tribune 1 en 2 (evt. met onderaan telescooptribunes zoals Sportoase Leuven) zou een meerwaarde zijn die het functioneren en de uitstraling van de zaal ten goede zou komen. Tijdens EK Volleybal vrouwen (2007) werden de korte zijden voorzien van tijdelijke tribunes.
Mocht er in de Alverberg ooit basketbal op het hoogste niveau gespeeld worden dan zou men op die manier ook voldoen aan de door de Basketbalbond opgelegde minimumvereiste van 2.000 zitplaatsen.
Update (door Chimaera, 13/6/2014): in 2014 nam de nieuwe club Limburg United zijn intrek in de zaal, waardoor er dus effectief basketbal op het hoogste niveau werd gespeeld (minimum 2.000 plaatsen). Door de goede resultaten bleek de zaal vaak te klein en daarom wordt de Alverberg uitgebreid met 500 zitjes. In een latere fase komt er ook een VIP-gebouw, dat ook zal kunnen gebruikt worden door de nabijgelegen voetbalclub Sporting Hasselt.




achtergevel met de uitbreiding (2004)


inkomhal met centrale trap

en veel dakventers op verdieping



ingeschoven tribune 2 en polyvalente ruimte




de vaste zitplaatsen tribune 1

nooduitgang (in de 2 hoeken) van de vaste zitplaatsen

catacombe gelijkvloers met kleedkamers

catacombe verdieping

cafetaria verdieping
