Nieuw Stadion Brugge (40.116)

Alle nieuwtjes over projecten voor nieuwe stadions in België horen hier thuis.

Re: Nieuw Stadion Brugge (40.116)

Berichtdoor PUSH » wo 25 aug 2021, 09:31

Zelfs als niet-FCB-fan vind ik dit uitstekend nieuws!

Wat zou nu, in "best case scenario", de verdere timing kunnen zijn?

In de veronderstelling dat de bouwvergunnning ergens in de komende vier maanden zal afgeleverd worden: begin van de eigenlijke werken in januari 2022, om dan klaar te zijn bij de start van het seizoen 2023-2024? (dus ergens in augustus 2023 de eerste thuismatch in het nieuwe stadion)

Of is januari 2024 (na de winterstop) een realistischere inschatting voor wat die eerste thuismatch in het nieuwe stadion betreft?

* Edit: er staat blijkbaar een artikel op HLN waarin staat dat Demir op 9 oktober beslist over de bouwvergunning. Heeft iemand toegang tot het volledige artikel?
PUSH
 
Berichten: 321
Geregistreerd: wo 23 aug 2017, 12:14

Re: Nieuw Stadion Brugge (40.116)

Berichtdoor Tokkie » wo 25 aug 2021, 14:18

Hier is de link: https://www.hln.be/belgisch-voetbal/cru ... ~a172127f/
Maar ik kan het ook niet volledig lezen.
Avatar gebruiker
Tokkie
 
Berichten: 426
Geregistreerd: do 23 jul 2009, 13:07
Woonplaats: Aalst

Re: Nieuw Stadion Brugge (40.116)

Berichtdoor PUSH » vr 27 aug 2021, 10:29

‘Cruciale stap’ gezet in Brugs stadiondossier, maar zal Club nu effectief in 2022 kunnen bouwen? En wat met Cercle?

Het stadiondossier van Club Brugge zette gisteren “een cruciale stap”. Op 9 oktober beslist minister Zuhal Demir of blauw-zwart mag bouwen. Maar is er nog beroep mogelijk? En wanneer kan die eerste spade eindelijk de grond in? Een handleiding.

HLN - Niels Vleminckx 25-08-21Hoe belangrijk is de goedkeuring van het Milieu Effecten Rapport?

Maandag werd het Milieu Effecten Rapport (MER) goedgekeurd voor de stadionplannen van Club Brugge. Een cruciale stap. “Anders moest het dossier weer van nul beginnen”, zegt Franky Demon (CD&V), Brugs schepen van ruimtelijke ordening, leefmilieu en sport. “In het MER komen de belangrijkste aspecten van het project aan bod. Dan denk ik aan mobiliteit, impact van geluid en licht.”
In het rapport staan wel een aantal bedenkingen. De belangrijkste op vlak van mobiliteit, waar benadrukt wordt dat het onontbeerlijk is om de supportersstroom op matchdagen zowel in tijd als in plaats te spreiden. Een voorgestelde langeafstandsparking aan Beisbroek ligt in natuurgebied en wordt ten zeerste afgeraden. Op vlak van privacy en geluids- en lichtoverlast voor de buurtbewoners is het MER wel overwegend positief.

Wat is de volgende stap?

De Gewestelijke Omgevingscommissie verzamelt nu alle adviezen, waaronder het positieve advies van het stadsbestuur en het goedgekeurde MER. De kaarten liggen nu bij Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Haar kabinet heeft tot 9 oktober om op basis van alle adviezen een omgevingsvergunning toe te kennen of af te keuren.
Let wel: een goedgekeurd MER betekent niet noodzakelijk dat de omgevingsvergunning toegekend wordt. Denk maar aan de saga rond het Eurostadion in 2018. Toenmalig minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) keurde de aanvraag af ondanks een goedgekeurd MER. Toen regende het wel negatieve adviezen van andere instanties - voorlopig is dat nog niet het geval in het stadiondossier van Club.

Is er beroep mogelijk?

Minister Demir heeft tot 9 oktober om een omgevingsvergunning toe te kennen of af te keuren, al kan een vroegere beslissing ook altijd.
In de 45 dagen na de uitspraak kan belanghebbende betrokken partij in beroep gaan bij de Raad van Vergunningsbetwistingen. “Wanneer de omgevingsvergunning toegekend is, zijn er dan twee mogelijkheden”, zegt schepen Demon. “Ofwel beslist de Raad om de beslissing over de omgevingsvergunning te schorsen. Dat wil zeggen dat Club Brugge niet mag beginnen bouwen tot het beroep behandeld is.” Dat gebeurt wanneer de klacht dringend is en het niet-schorsen zware schade zou kunnen toebrengen aan de klager. “In het andere geval kan Club Brugge nog tijdens de beroepsprocedure beginnen bouwen. Maar dat houdt wel een risico in. Als de Raad uiteindelijk zou beslissen om de omgevingsvergunning in te trekken, zou Club het gedane werk weer ongedaan moeten maken.” Een dure zaak.
Na de uitspraak van de Raad van Vergunningsbetwistingen kunnen partijen als laatste redmiddel enkel naar de Raad van State gaan. Die oordeelt niet over de inhoud maar louter of de regels en procedures correct zijn gevolgd.

Kan Club in 2022 beginnen bouwen?

Het kan. Maar de kans lijkt eerder klein. Het is zo goed als zeker dat als Club een omgevingsvergunning krijgt, er beroep zal tegen worden aangetekend door buurtbewoners of belangengroepen. Demon: “De Raad van Vergunningsbetwistingen is niet gebonden aan een termijn om een uitspraak te doen. Dat zal geen jaren duren, maar enkele maanden is niet onrealistisch. Dit is puur hypothetisch, maar als er een omgevingsvergunning zou zijn en de Raad zou die schorsen, is 2022 dan ook niet realistisch. Zonder schorsing zou 2022 wel een mogelijkheid zijn.”

Wat met Cercle?

Cercle Brugge was één van de 129 partijen die bezwaar hadden aangetekend tegen het stadion van Club. Het beraadt zich nu over verdere stappen. Als de bouwplannen van Club werkelijkheid worden, heeft Cercle een probleem. Volgens het MER moet Jan Breydel afgebroken worden, terwijl de vereniging op dit moment nog geen alternatief heeft. Hun reactie: “Voor ons, maar ook voor vele buurtbewoners, komt deze beslissing als een verrassing.” De huidige overeenkomst om in het stadion te spelen, loopt tot 2023.
Het stadsbestuur probeert wel gronden vrij te maken aan de Blankenbergse Steenweg om onder meer een kleiner Cercle-stadion te bouwen. Maar ook die procedure loopt niet vlot. Onder meer Paul Gheysens, die er een stuk grond bezit, heeft bezwaar aangetekend. “We vragen ons af of het niet beter is om de boel om te draaien: een stadion voor Club langs de Blankenbergse Steenweg en Cercle op Jan Breydel”, zei Cercle-voorzitter Vincent Goemaere daar eerder over.
PUSH
 
Berichten: 321
Geregistreerd: wo 23 aug 2017, 12:14

Re: Nieuw Stadion Brugge (40.116)

Berichtdoor Alexander » zo 29 aug 2021, 23:43

Het droomscenario nu, om iedereen eens wakker te schudden over hoe je een stadion bouwt in dit land, lijkt mij als volgt te gaan: de omgevingsvergunning wordt toegekend in oktober. Er volgt (uiteraard) meteen een beroepsprocedure maar de vergunning wordt niét geschorst tijdens het beroep. Vervolgens bouwt Club zó snel en weten ze de beroepsprocedure zó lang te rekken met een leger aan advocaten dat het stadion er al staat tegen dat er een uitspraak volgt. Beslis dan maar eens - als raad voor vergunningsbetwistingen - dat een stadion van 100-150 miljoen euro weer mag worden afgebroken. Met een totale afgang in de nationale en internationale pers erbij (waarna het uiteraard niét zal worden afgebroken nadat er eindelijk eens een paar politici op tafel durven kloppen).
In een bovenstaand scenario kan er misschien ten gronde eens iets veranderen aan hoe in dit land procedures verlopen om een groot infrastructuurproject op poten te zetten, en aan de schandelijke absurditeiten waarbij elke parvenu die zogezegd bezorgd is om een boom, een eekhoorn of een vleermuis infrastructuurprojecten van honderden miljoenen euro's jarenlang kan tegenhouden.
Alexander
 
Berichten: 90
Geregistreerd: vr 17 jan 2014, 05:10

Re: Nieuw Stadion Brugge (40.116)

Berichtdoor ForzaFCB » wo 22 sep 2021, 05:59

ForzaFCB
 
Berichten: 14
Geregistreerd: wo 23 sep 2020, 16:04

Re: Nieuw Stadion Brugge (40.116)

Berichtdoor jenske » do 30 sep 2021, 17:19

Dus... 6 oktober. Vermoedelijk live te volgen via https://www.vlaamsparlement.be/nl
Essevee!
jenske
 
Berichten: 561
Geregistreerd: do 24 apr 2008, 16:57

Re: Nieuw Stadion Brugge (40.116)

Berichtdoor Tokkie » di 05 okt 2021, 09:40

https://www.hln.be/club-brugge/club-bru ... ~a4d26310/

Club Brugge krijgt groen licht voor bouw nieuw stadion: omgevingsvergunning maakt eind aan lijdensweg van 15 jaar
Belangrijke dag voor Club Brugge, dat volgens onze informatie groen licht krijgt voor de bouw van een gloednieuwe voetbaltempel op de Olympiasite. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zal de omgevingsvergunning voor het bouwproject vandaag, uiterlijk morgen, toekennen, waarmee er een einde aan een lijdensweg van 15 jaar lijkt te komen. Al kan er nog altijd beroep aangetekend worden.

De champagne mag koud worden gezet - Club Brugge krijgt straks een omgevingsvergunning voor de bouw van hun nieuwe stadion in Sint-Andries. Nadat het MER (Milieu Effecten Rapport) in augustus werd goedgekeurd, staat Minister Demir op het punt om nu ook de omgevingsvergunning toe te kennen. Een grote stap voor Club Brugge, dat zelfs in 2022 de bouwplannen al wil aanvatten.

Met de omgevingsvergunning komt er in principe een einde aan een lijdensweg van bijna 15 jaar. Eentje die begon langs de E40 in Loppem en via het Chartreusegebied en de Blankenbergsesteenweg uiteindelijk aan een einde lijkt te komen op… Olympia. Minister Demir verleent Club straks de vergunning onder voorwaarden op basis van de gunstige adviezen. Voorwaarden waar Club Brugge zich in zal schikken. Zo werd onder meer benadrukt dat een gescheiden supportersstroom onontbeerlijk is met het oog op mobiliteit. En dat blauw-zwart geen commerciële, niet-voetbalgerelateerde activiteiten op de site mag organiseren.

Beroepsprocedure
In de 45 dagen die volgen kunnen belanghebbende partijen evenwel nog in beroep gaan bij de Raad van Vergunningsbetwistingen. De Raad kan de omgevingsvergunning schorsen tot het beroep behandeld is en de omgevingsvergunning alsnog intrekken. Een beroepsprocedure valt op zijn zachtst gezegd niet uit te sluiten - tijdens het openbaar onderzoek liepen immers 120 bezwaren binnen tegen het nieuwe stadion. Eén van de indieners was toen Cercle Brugge, dat nog een overeenkomst met Stad Brugge heeft om tot 2023 in het Jan Breydelstadion te spelen. Stad Brugge probeert intussen langs de Blankenbergsesteenweg een nieuwe thuis voor Cercle te vinden, maar dat dossier is nog niet afgerond.

Club Brugge mag alvast goeie hoop koesteren dat de bouw van het nieuwe stadion binnen afzienbare tijd van start kan gaan. Met de omgevingsvergunning op zak staat blauw-zwart een pak sterker voor de Raad van Vergunningsbetwistingen dan dat dat eerder in andere bouwdossiers voor de Raad van State, die zich moest buigen over de bestemming van het gebied, het geval was.
Avatar gebruiker
Tokkie
 
Berichten: 426
Geregistreerd: do 23 jul 2009, 13:07
Woonplaats: Aalst

Re: Nieuw Stadion Brugge (40.116)

Berichtdoor Chimaera » di 05 okt 2021, 11:57

Bovenstaande toch nog even onder voorbehoud: HLN heeft met dit artikel een scoop willen hebben terwijl er nog geen beslissing is of toch in ieder geval geen communicatie er over. In het artikel op HNB is de reactie van de politiek toegevoegd.
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf202110 ... QfWBnKpOsQ
Opvallend: bij de Vlaamse regering ontkennen ze formeel dat de vergunning binnenkort afgeleverd wordt. Op het kabinet van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) valt te horen dat het dossier nog moet behandeld worden, ook bij minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) zegt men dat de beslissing nog moet vallen. Maar dat kan dus in principe snel gaan.
Die ontkenning zou ik eerder als het niet bevestigen zien. De beslissing valt normaliter ten laatste morgen. Als alle adviezen positief zijn, ook van de bevoegde omgevingsambtenaar, is het voor de minister in principe alleen een kwestie van ondertekenen, denk ik.
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3735
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: Nieuw Stadion Brugge (40.116)

Berichtdoor Tokkie » wo 06 okt 2021, 13:26

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/10/06 ... 40AdobeOrg

Politiek groen licht voor nieuw Club Brugge-stadion: is dit het definitieve einde van 15 jaar lang discussiëren?
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de omgevingsvergunning goedgekeurd voor de bouw van het nieuwe stadion van Club Brugge, op de Olympiasite. Over de bouw van dat nieuwe stadion wordt al 15 jaar lang gediscussieerd. Maar nu Club de officiële omgevingsvergunning op zak heeft, lijkt er een einde te komen aan het jarenlange gepalaver. In principe toch, want er is wel nog beroep mogelijk tegen de vergunning.

Dries Hiroux
30 min

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) kondigden op een persconferentie aan dat de kogel door de kerk is: Club Brugge krijgt een omgevingsvergunning voor de bouw van hun nieuw stadion op de Olympiasite, vlak naast het huidige Jan Breydel-stadion. "Eindelijk", aldus minister Demir op de persconferentie wanneer ze de handtekening voor het oog van de camera op de vergunning zette. "Er komt een einde aan de lijdensweg van 15 jaar." Hoe er binnen de sportwereld op wordt gereageerd op de omgevingsvergunning leest u op Sporza.

Eindelijk komt er een einde aan de lijdensweg van 15 jaar
Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA)
Hoe het nieuwe stadion er uit komt te zien, leest u hier. Er komen bij het stadion ook handelszaken die verbonden zijn bij het voetbal zoals restaurants, cafés en fanshops. "Er komt 2600 vierkante meter handelsruimte, maar dat is vrij beperkt. Een volwaardig winkelcentrum komt er niet", aldus minister van Economie Crevits. Het stadion mag ook niet gebruikt worden voor muziekconcerten, om zo overlast voor de buurt te beperken.


WEST-VLAANDEREN
125 bezwaren tegen de plannen voor het nieuwe stadion van Club Brugge
di 18 mei 07:33

Het oude Jan Breydel-stadion zou op termijn dan worden afgebroken en omgevormd worden tot een groene zone. "Er zijn voorwaarden aan verbonden de vergunning, zoals het oplossen van mobiliteitsproblemen en inplanten van stedelijk groen", aldus Demir. "Als er geen match is, moet het groen rond het voetbalstadion opengesteld worden, en er moet ook een klachtenpunt komen voor de buurt."

De ondertekening van de vergunning vandaag lijkt een einde te maken aan 15 jaar lang discussiëren over het nieuwe stadion. Lijkt, want een officiële omgevingsvergunning ... zover is het nog niet gekomen in de hele stadion-saga. Maar er is wel nog beroep mogelijk.

15 jaar stadion-saga
Club wil al lang een nieuw stadion, ter vervanging van het oudere Jan Breydel-stadion waar het nu speelt. In 2007 komen de eerste ideeën, voor een stadion in Loppem, en nadien onder meer voor een stadion langs de Blankenbergse Steenweg. Maar verschillende instanties hebben hun vragen bij de projecten, bijvoorbeeld over de impact op verkeer en natuur. Buurtbewoners dienen hun bezwaren in, maar ook de Raad van State geeft tot twee keer toe negatief advies voor de projecten, waardoor ze weer de prullenbak in gaan.

Er komt geen winkelcentrum, en er mogen ook geen concerten gegeven worden
Minister van Economie Hilde Crevits (CD&V)
Begin vorig jaar wordt er dan (opnieuw) gekeken naar de thuisbasis op de Olympiasite (waar dus het huidige Jan Breydel-stadion is) voor de bouw van het nieuwe stadion. Maar ook tegen die locatie komen heel wat bezwaren van buurtbewoners, maar ook van Cercle Brugge (die ook in Jan Breydel huizen).

Maar het project op de Olympia-site lijkt er dan toch te komen. De stad Brugge gaf al groen licht en ook de Vlaamse Regering keurde eerder al het ruimtelijk uitvoeringsplan goed, en vandaag is dus ook de aanvraag voor omgevingsvergunning toegekend (op basis van verschillende rapporten over onder meer impact op milieu). Maar er wel nog de mogelijkheid (voor bijvoorbeeld buurtbewoners of Cercle Brugge) om bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen binnen de 45 dagen beroep aan te tekenen tegen de omgevingsvergunning. "We leven in een rechtsstaat natuurlijk", aldus Demir. "Maar de bezorgdheden van de buurt zijn opgenomen in de vergunning. Ze is goed gemotiveerd en ik hoop dat na 15 jaar dit stadion gebouw kan worden."

De bezorgdheden van de buurt zijn opgenomen in de voorwaarden, de vergunning is goed gemotiveerd
Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA)
Cercle Brugge zou op termijn ook een nieuw stadion krijgen (wel langs de Blankenbergse Steenweg). Maar dat dossier is nog niet rond, onlangs nog werd er tegen de komst van dat stadion beroep ingediend. "We doen er alles aan om ook de Cercle-fans een nieuwe thuis te geven," aldus de ministers nog op de persconferentie.
Avatar gebruiker
Tokkie
 
Berichten: 426
Geregistreerd: do 23 jul 2009, 13:07
Woonplaats: Aalst

Re: Nieuw Stadion Brugge (40.116)

Berichtdoor Alexander » wo 06 okt 2021, 13:33

Wanneer zullen we weten of de vergunning al dan niet wordt geschorst tijdens de beroepsprocedure?
Alexander
 
Berichten: 90
Geregistreerd: vr 17 jan 2014, 05:10

Re: Nieuw Stadion Brugge (40.116)

Berichtdoor PUSH » wo 06 okt 2021, 15:27

Omgevingsvergunning zet licht op groen voor nieuw stadion van Club Brugge

De stadionplannen van Club Brugge hebben een forse duw in de rug gekregen: de Vlaamse regering heeft de omgevingsvergunning voor het nieuwe stadion van de Belgische kampioen goedgekeurd. Dat is een doorbraak, maar Club kan nog geen victorie kraaien.

De Vlaamse ministers Zuhal Demir (Omgeving, N-VA) en Hilde Crevits (Economie, CD&V) hebben voor een glimlach gezorgd bij al wie Club Brugge een warm hart toedraagt.

De ministers hebben vanmiddag hun handtekening geplaatst onder een omgevingsvergunning en dat is voor Club Brugge een zeer belangrijke beslissing in het complexe stadiondossier, dat al bijna 15 jaar aansleept.

Na een jarenlange vruchteloze zoektocht op andere plaatsen (met heel wat afgewezen voorstellen door een klachtenregen) gaat Club Brugge nu resoluut voor een nieuw stadion voor 40.000 supporters op de Olympiasite, waar het met het Jan Breydelstadion zijn huidige thuisbasis heeft.

Een omgevingsvergunning is essentieel voor de bouwplannen, maar de beslissing van de bevoegde Vlaamse ministers betekent niet dat Club Brugge morgen al kan beginnen met de uitvoering ervan.

Er is namelijk een beroepsprocedure mogelijk bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Partijen krijgen een termijn van 45 dagen om die procedure op te starten.

Als de Raad hun standpunten volgt, dan kan de vergunning vernietigd worden en dreigt een nieuwe patstelling. De onzekerheid is dus niet helemaal weg.

(http://www.sporza.be, 06/10/2021)
PUSH
 
Berichten: 321
Geregistreerd: wo 23 aug 2017, 12:14

Re: Nieuw Stadion Brugge (40.116)

Berichtdoor kerelb » wo 06 okt 2021, 19:37

Club Brugge: 'Stadion kan rendabel zijn met voetbal alleen'

Club Brugge mag een nieuw stadion bouwen op de Olympiasite, maar mag daar alleen voetbalgerelateerde activiteiten ontplooien. Met meer toeschouwers en meer diensten kunnen we dat rendabel doen, denkt chief business officer Bob Madou.

Zitten er voor u verrassingen in de omgevingsvergunning?
Bob Madou: 'Nee, we hebben in de aanloop hiernaar oneindig veel gesprekken gehad met de stad, dus we wisten wat we konden verwachten. Het was ook nooit onze ambitie om andere commerciële activiteiten uit te bouwen. Toen de stad begin 2019 haar akkoord gaf voor een nieuw stadion op de Olympiasite, wisten we ook dat dat recreatiegebied was en dat we er geen commerciële activiteiten buiten het voetbal kunnen uitbouwen.'

Kan je een stadion rendabel maken zonder winkels of andere commerciële activiteiten?
Madou: 'Wij gaan ervan uit dat een stadion vlot te rendabiliseren is met voetbal alleen. We gaan uit van 25 à 30 wedstrijden per jaar, naast de permanente inkomsten van het museum, de shop en de bistro. Als je dat verstandig budgetteert, kan dat perfect. Maar dan moet je er geen megalomaan stadion van maken. Buitenlandse voorbeelden leren dat de bouw van een nieuw stadion de inkomsten met een factor 1,6 tot 3 doen toenemen in vergelijking met de oude situatie. Dat zal ook bij ons zo zijn, in de wetenschap dat we al vertrekken van een slechte situatie.'

Wat betekent verstandig budgetteren in dit geval?
Madou: 'De investeringskosten begroten we op ongeveer 100 miljoen euro. De stijgende grondstoffenkosten helpen niet, maar we hebben nog wat tijd voor we eraan binnen. Hopelijk stabiliseert die markt nog. Het stadion zal plaats bieden aan zo’n 40.000 fans, van wie 4.000 à 5.000 vips. We denken dat we het aantal abonnees kunnen opvoeren van 24.500 vandaag naar 32.000 à 33.000 in het nieuwe stadion, aangevuld met de dagverkoop. We voorzien vier restaurants, twee bars en andere catering. Vandaag bieden we bijna geen hospitalitydiensten zoals loges aan. Dat zijn dus allemaal extra inkomsten. En met het uitgebreide aanbod kunnen we ook denken aan een verstandige upgrade van onze prijzen.'

Een upgrade van de prijzen, betekent dat ook duurdere tickets en abonnementen?
Madou: 'Als je je stadion zoveel aantrekkelijker maakt en extra diensten aanbiedt, kan je ook de prijzen mee laten evolueren. In de toestand waarin het stadion zich vandaag bevindt, is dat moeilijk. We zullen daar als volksclub verantwoordelijk mee omgaan. Onze hoofdprioriteit is de fans makkelijker te laten consumeren - vandaag is het bijvoorbeeld niet eenvoudig om aan een drankje te raken - en om ze langer bij ons te houden. We gaan ook meer beleving op maat bieden, bijvoorbeeld aan gezinnen.'

Er mogen geen concerten plaatsvinden in het nieuwe Breydelstadion. Is dat een streep door de rekening?
Madou: 'Nee, je moet er rekening mee houden dat je dan een multifunctioneel stadion moet bouwen dat 1,5 à 2 keer duurder is dan ons project, plus de kosten om voor en na elk concert het stadion aan te passen. Dat weegt voor ons niet op tegen de extra inkomsten.'

Er kan nog beroep aangetekend worden tegen deze vergunning. Kan dat het project nog in gevaar brengen?
Madou: 'We denken dat we bijna aan de meet zijn. Het gaat om een veel minder complexe beroepsprocedure dan een voor de Raad van State, die moet oordelen over de bestemming van het gebied. We hebben na 15 jaar een vergunning op basis van een sterk dossier. Ik merk op dat de ministers (Hilde Crevits en Zuhal Demir, red.) hun beslissing hebben genomen op basis van positieve adviezen van de administratie over milieu, mobiliteit en overlast.'
kerelb
 
Berichten: 136
Geregistreerd: do 20 aug 2015, 11:31

Re: Nieuw Stadion Brugge (40.116)

Berichtdoor Chimaera » do 07 okt 2021, 10:23

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20211007_93203496

Omwonenden van de Jan Breydelsite gaan in beroep tegen de vergunning voor het nieuwe stadion. Dat heeft protestgroep Leefbaar Sint-Andries zelf bekendgemaakt. “Een nog groter stadion op deze locatie is waanzin.”

Koen Theuns
Vandaag om 11:05

Na de euforie, de ontnuchtering: uren nadat de Vlaamse regering het licht op groen zette voor de bouw van een nieuw stadion voor Club Brugge, staat het alweer op oranje. Leefbaar Sint-Andries, een vereniging van buurtbewoners die zich verzetten tegen het nieuwe Club-stadion, kondigt aan in beroep te gaan tegen de omgevingsvergunning.

Op haar website stelt de groep dat de overheid commerciële en politieke belangen heeft laten doorwegen ten nadele van de leefbaarheid in de Brugse deelgemeente. “Wij gunnen Club Brugge een nieuw stadion, maar op een geschikte locatie buiten de stad. Ieder weldenkend mens verstaat immers dat een stadion met deze omvang niet in een woonkern hoort.”
Terwijl Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir (N-VA) het bij de ondertekening van het dossier nog had over een “ongezien mobiliteitsplan”, vrezen de omwonenden dat het grotere stadion, dat 40.000 zitjes zal tellen, voor meer overlast zal zorgen. “De groei binnen het huidige stadion (met nu 27.300 bezoekers) heeft de buurt ondanks alle overlast altijd getolereerd. Een nieuw en nóg groter stadion bouwen op dezelfde locatie met 16.700 bijkomende plaatsen (sic) is op deze locatie absolute waanzin.” (Lees verder onder de foto)

De actiegroep vergaarde via crowdfunding vorig jaar al een oorlogskas van 15.000 euro en tekende, samen met een 120-tal andere tegenstanders, eerder al bezwaar aan tegen het project. Tevergeefs dus, en bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen hopen de buurtbewoners nu op een herkansing.

“Er wordt ons geen andere mogelijkheid meer opengelaten dan de juridische beroepsprocedure. Leefbaar Sint-Andries en de steeds talrijker wordende groep buurtbewoners zal die laatste kans om hun woonomgeving te beschermen dan ook niet aan zich laten voorbijgaan”, staat er nog te lezen.
Impact op start werken?

Wat de beroepsprocedure betekent voor de plannen van Club Brugge en de timing van het project, is nog koffiedik kijken. Als de raad zou beslissen de omgevingsvergunning in afwachting van een definitieve uitspraak niet te schorsen, dan kan Club Brugge in principe meteen daarna beginnen bouwen. Het Brugs stadsbestuur verwacht daarover meer duidelijkheid voor het einde van het jaar.
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3735
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: Nieuw Stadion Brugge (40.116)

Berichtdoor NjitS » di 16 nov 2021, 11:54

Nog exact 1 week en dan is de periode voor beroep verstreken.
Ben wel benieuwd hoeveel personen beroep hebben aangetekend.
BTID
NjitS
 
Berichten: 183
Geregistreerd: di 09 sep 2014, 10:50
Woonplaats: Everbeur

Re: Nieuw Stadion Brugge (40.116)

Berichtdoor Chimaera » do 18 nov 2021, 19:59

NjitS schreef:Nog exact 1 week en dan is de periode voor beroep verstreken.
Ben wel benieuwd hoeveel personen beroep hebben aangetekend.
Nog drie dagen na vandaag.
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3735
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: Nieuw Stadion Brugge (40.116)

Berichtdoor PUSH » vr 19 nov 2021, 12:09

Wordt er dan maandag 22/11 sowieso gecommuniceerd hoeveel personen er beroep hebben aangetekend, en waarover hun klachten dan precies gaan?
PUSH
 
Berichten: 321
Geregistreerd: wo 23 aug 2017, 12:14

Re: Nieuw Stadion Brugge (40.116)

Berichtdoor Chimaera » za 20 nov 2021, 11:21

PUSH schreef:Wordt er dan maandag 22/11 sowieso gecommuniceerd hoeveel personen er beroep hebben aangetekend, en waarover hun klachten dan precies gaan?
Er kunnen ook nog verzoekschriften per brief toekomen.

De verzoekende partij wordt geacht, gelijktijdig met het indienen van het verzoekschrift bij de Raad, ter informatie een afschrift van het verzoekschrift aan de verwerende partij en in voorkomend geval aan de begunstigde van de bestreden (vergunnings)beslissing over te maken.

Het niet overmaken van een afschrift leidt echter niet tot de onontvankelijkheid van het verzoekschrift.

De Raad verwittigt de vergunninghouder dat er een beroep is ingesteld door het verzoekschrift aan hem te bezorgen op het ogenblik dat de Raad de verzoekende partij vraagt om het rolrecht te betalen.
Hoeveel tijd verloopt tussen ontvangst van de verzoekschriften en de vraag tot betaling van het rolrecht (met daartussen in het onderzoeken van de ontvankelijkheid) is niet duidelijk beschreven. De termijn kan nog met circa 2 weken (8 dagen + briefwisseling) worden verlengd als het verzoekschrift geregulariseerd moet worden door de verzoekende wegens onvolledigheid. Dit alles in het geval de verzoekende partij geen afschrift heeft bezorgd aan de verwerende partij en de begunstigde van de bestreding vergunningsbeslissing.

Als die laatste partijen een afschrift zullen ontvangen hebben en er over communiceren, zullen we het snel weten. In het ander geval verwacht ik nieuws in de loop van december.
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3735
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: Nieuw Stadion Brugge (40.116)

Berichtdoor PUSH » ma 22 nov 2021, 09:19

Belangrijke dag voor Cercle Brugge: krijgt Vereniging eindelijk duidelijkheid over nieuw voetbalstadion? Of komt de stad met verrassende nieuwe locatie op de proppen?

Krijgt Cercle Brugge vandaag eindelijk zekerheid over waar ze in de toekomst haar thuiswedstrijden gaat spelen? De stad Brugge én Cercle stellen deze namiddag immers een nieuwe kaderovereenkomst voor. Cercle zou bereid zijn om procedures tegen het nieuwe stadion van buur Club Brugge te laten vallen, in ruil voor meer zekerheid over een eigen stadion in Brugge. Er zou volgens bronnen zelfs sprake zijn van een nieuwe locatie.

HLN - Bart Huysentruyt 22-11-21, 08:38


Zo lijkt de onenigheid tussen Cercle Brugge en het stadsbestuur van Brugge tot een einde gekomen. Cercle verwijt de stad al een tijdje dat er te weinig garanties worden gegeven voor de toekomst van de Vereniging. De buren van Club Brugge willen zoals bekend een nieuw stadion van 40.000 plaatsen bouwen op de Olympiasite. Het huidige Jan Breydelstadion is immers uitgeleefd en beantwoordt niet meer aan de vereisten van een modern voetbalstadion.

Vandaag loopt de beroepsprocedure, tegen de beslissing van de Vlaamse regering om Club een omgevingsvergunning toe te kennen, af. Cercle diende - voor het eerst - geen bezwaar in. Dat komt omdat de Vereniging, gesteund door haar eigenaars uit Monaco, zich in een nieuwe kaderovereenkomst met de stad en Club bereid heeft verklaard om blauwzwart geen strobreed meer in de weg te leggen. In ruil krijgt Cercle van de stad garanties voor haar eigen toekomst.

Alternatieve locatie?

Grootste struikelblok blijft de onzekerheid rond de toegewezen locatie voor een eigen stadion langs de Blankenbergse Steenweg. Ook daar lopen momenteel verschillende procedures tegen. Onder meer groene partijen willen dat de hele zone onbebouwd blijft. Volgens onze informatie zou de Blankenbergse Steenweg nog altijd de voorkeurlocatie zijn, maar er wordt ook nagedacht over alternatieven op het Brugse grondgebied, mocht het juridische steekspel te lang aanslepen. Andere bronnen zijn dan weer zeker: er wordt straks een nieuwe locatie voor Cercle voorgesteld. Afwachten.

Geen huur aan Club

In afwachting van een nieuw stadion van 10.000 tot 15.000 plaatsen krijgt groenzwart de kans om het nieuwe stadion van Club te huren. De stad Brugge zou daarbij als tussenpersoon aantreden, zodat groenzwart géén huur moet betalen aan Club, maar wel aan de stad. Cercle vindt het immers niet kunnen om te huren aan een concurrent, met het risico dat ze daarbij ook zomaar op straat gezet kunnen worden. Groenzwart zou de onderste ring met (met maximum 20.000 zitplaatsen, red.) ter beschikking krijgen en het stadion van Club op thuismatchen ook zoveel mogelijk in de eigen kleuren kunnen inrichten.

Op een persconferentie om 14 uur worden de details van de nieuwe overeenkomst bekend gemaakt.
PUSH
 
Berichten: 321
Geregistreerd: wo 23 aug 2017, 12:14

Re: Nieuw Stadion Brugge (40.116)

Berichtdoor PUSH » ma 22 nov 2021, 16:17

‘Historisch’ akkoord in Brugs voetbal: als nieuw stadion van Club eerder klaar is, mag Cercle er tijdelijk spelen: “Voetbal is emotie, maar nu moeten we even rationeel zijn”

Als het nieuwe stadion van Club Brugge op Olympia eerder klaar is dan een nieuwe voetbaltempel voor Cercle langs de Blankenbergse Steenweg, dan mag groenzwart tijdelijk spelen in het ‘huis van Club’. Dat zijn de beide voetbalploegen overeen gekomen. Belangrijke voorwaarde voor Cercle: ze moeten niet huren aan buur Club, maar aan de stad, dat op zijn beurt huurder is van...Club. “Voetbal is emotie, maar nu moesten we even rationeel zijn”, zegt voorzitter Vincent Goemaere.

HLN - Bart Huysentruyt 22-11-21, 15:24 Laatste update: 16:03


De neutrale voetballiefhebber fronst allicht even de wenkbrauwen, want momenteel spelen Club en Cercle Brugge al in hetzelfde stadion. Maar het Jan Breydelstadion is stilaan op en beide teams hebben de ambitie om binnenkort in een nieuwe voetbalarena te spelen. Momenteel ziet het ernaar uit dat het stadion van Club Brugge eerder klaar kan zijn. Daar bestaan immers al concrete plannen voor. Er is door de Vlaamse regering al een omgevingsvergunning toegekend, al kan er tot vandaag nog beroep tegen aangetekend worden.

“We zijn tot een goede verstandhouding gekomen”, zegt Cercle-voorzitter Vincent Goemaere. “We hebben schriftelijke garanties gekregen van de stad dat we zelf nooit zonder stadion of jeugdinfrastructuur zullen vallen. En we hebben uitzicht op ons eigen familiale stadion langs de Blankenbergse Steenweg. Mochten we toch even zonder stadion vallen, dan kunnen we tijdelijk in het nieuwe stadion op Olympia terecht. Dat is slechts één van de scenario’s en dat houden we liefst zo kort mogelijk, maar het is toch belangrijk voor onze supporters dat we daar enigszins onze eigen accenten kunnen leggen.”

Logo van Cercle

Voor de Cercle-aanhang was het immers onbespreekbaar om in een blauwzwart stadion haar thuiswedstrijden bij te wonen. “Maar met Club Brugge zijn we overeengekomen dat nog weinig symbolen die verwijzen naar blauw en zwart overblijven bij een thuismatch van Cercle”, zegt Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “De bovenste ring van dat station zou met reclamebanners bedekt worden, net als de blauwe zitjes. Aan de buitenzijde kan het logo van Cercle geprojecteerd worden en ook met het licht kan een Cercle-gevoel gecreëerd worden.” Voorzitter Goemaere bevestigt het belang van zo’n ‘neutrale’ look. “Voor onze supporters is dat cruciaal.”

Dezelfde voorwaarden

Belangrijke voorwaarde bij dat niet-onrealistische scenario: Cercle zal niet huren aan Club, maar aan een tussenpersoon. In dit geval dus de stad Brugge. “En onder dezelfde voorwaarden als nu", bevestigt schepen van Eigendommen Mercedes Van Volcem (Open Vld). Tot drie maanden geleden zat de sfeer nog op een dieptepunt tussen beide voetbalploegen. “Midden september ben ik met Cercle gaan samenzitten om te luisteren naar hun wensen”, zegt Van Volcem. “We zijn tot een akkoord gekomen. Cercle zal niet verder procederen tegen het nieuwe stadion van Club. Ons sportdomein Gulden Kamer wordt ingericht voor oefenvelden voor de jeugd van Cercle. Het is immers net op die gronden dat Club zijn nieuwe stadion zal bouwen. De stad zal instaan voor de verhuis en Cercle via een investeringstoelage van 3 miljoen euro ondersteunen. Dat geld dient voor het speelklaar maken van de jeugdinfrastructuur in de Gulden Kamer. Wij engageren ons ook om de gronden langs de Blankenbergse Steenweg aan te kopen voor een nieuw Cercle-stadion.

Geen andere locatie

Cercle kijkt vooral uit naar dat moment. Groenzwart wil immers daar een stadion van maximaal 15.000 plaatsen bouwen. Tegen het voorjaar van 2022 zou daarover duidelijkheid komen. Het dossier zit nu nog bij de Raad van State. “De site langs de Blankenbergse Steenweg is nog altijd de geprefereerde site”, geeft schepen van Sport Franky Demon (CD&V) aan. “Wij geloven nog altijd dat we daar een stadion kunnen realiseren voor Cercle. Neem nu aan dat dit niet lukt, dan gaan we ons engageren om te blijven strijden voor een stadionproject op die locatie.” Er is volgens de stad immers geen enkele andere locatie in Brugge die anders nog in aanmerking komt.

“Stappen zetten”

Bij Cercle overheerst opluchting. “In een ander scenario krijgen wij in het voorjaar van 2022 groen licht voor een nieuw stadion en kunnen we snel beginnen bouwen”, zegt CEO Ben Lambrecht. “We bouwen aan de toekomst, het stadionproject hangt ook niet samen met onze huidige sportieve situatie. We willen dat we straks in een eigen klein, familiaal stadion spelen. Om die stap te bereiken, moet je soms tot een deal komen. Ik ben blij met het vertrouwen van de stad. Laat ons nu maar samen stappen zetten.”
PUSH
 
Berichten: 321
Geregistreerd: wo 23 aug 2017, 12:14

Re: Nieuw Stadion Brugge (40.116)

Berichtdoor PUSH » ma 22 nov 2021, 16:32

Nu is de hamvraag: in "Best Case Scenario", wanneer kan Club beginnen bouwen aan zijn nieuwe tempel? Zomer 2022? En dan twee jaar bouwtijd, dwz klaar tegen de start van het seizoen 2024-2025?
PUSH
 
Berichten: 321
Geregistreerd: wo 23 aug 2017, 12:14

VorigeVolgende

Keer terug naar Nieuwe Stadions

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

cron